Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023

Οι διακρίσεις λόγω κάστας καλά κρατούν για τους Νταλίτ

 


https://www.thehindu.com/news/cities/Tiruchirapalli/dalit-christians-allege-casteism-at-church-in-tiruchi/article66908111.ece

Μια ομάδα Χριστιανών Dalit στο χωριό Kottapalayam κοντά στο Thuraiyur στο Tiruchi ισχυρίστηκε ότι υπέστησαν διακρίσεις λόγω κάστας στην εκκλησία της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής ισχυριζόμενοι ότι δεν τους επιτρεπόταν να εμπλακούν στις εκκλησιαστικές δραστηριότητες και να συμμετάσχουν σε εορτασμούς.


Απευθυνόμενοι σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα, οι εκπρόσωποι είπαν ότι υπάρχουν περίπου 150 χριστιανικές οικογένειες Νταλίτ που κατοικούν στο χωριό Κοταπαλαγιάμ, από τις οποίες η διοίκηση της Ενορίας δεν εισπράττει τον υποχρεωτικό φόρο ούτε τις εμπλέκει στις εκκλησιαστικές δραστηριότητες.

Αν και δεν υπήρξαν περιορισμοί στις προσευχές στην εκκλησία, μόνο οι οικογένειες που ανήκαν στην κυρίαρχη κοινότητα θεωρούνται μέλη της ενορίας, η οποία υπάγεται στην επισκοπή Kumbakonam. «Αν και συμμετέχουμε στην πανήγυρη, η πομπή αυτοκινήτων δεν περνά από τον δρόμο μας. Πρέπει να περιμένουμε το αυτοκίνητο στη γωνία του δρόμου για να κάνουμε τις προσευχές μας», κατήγγειλε ο Raj Nobili, κάτοικος Dalit.


Ισχυρίζονται επίσης ότι υπάρχουν ξεχωριστά νεκροταφεία  για τις κυρίαρχες κάστες  και για τους Dalit. Μολονότι το θέμα μεταφέρθηκε στον Επίσκοπο Kumbakonam, δεν έγιναν συγκεκριμένα βήματα. «Μετά από μια διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε με αίτημα τα δικαιώματά τους στις εκκλησιαστικές δραστηριότητες τον Ιούλιο του 2022, οι υπάλληλοι του τμήματος εσόδων επισκέφτηκαν το χωριό και πραγματοποίησαν ειρηνευτικές συνομιλίες. Αλλά τίποτα δεν άλλαξε, έτσι κάναμε  καταγγελία στον Πάπα καθώς και στον Έφορο της Περιφέρειας Τιρούτσι, πρόσθεσε ο κ. Nobili.


Σε επαφή με τον π. Αυγουστίνο, ο ιερέας της ενορίας είπε: «Το θέμα υπάρχει εδώ και χρόνια. Αλλά, οι Dalit δεν μου ανέφεραν αυτό το θέμα μέχρι τώρα. Θα οργανώσουμε μια συνάντηση με τα μέλη όλων των  καστών και θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να διευθετηθεί φιλικά το ζήτημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η πορεία

  Είναι εύκολο να είσαι δούλος. Ο δούλος δεν κάνει επιλογές, δεν έχει ευθύνες και δε χρειάζεται να καταλάβει τι λέει ο αφέντης του. Το εκτελ...