Τρίτη 20 Ιουνίου 2023

Ο Οικ. Πατριάρχης για το μεταναστευτικό και όχι μόνο

 


https://www.orthodoxianewsagency.gr/patriarxeia/oikomeniko_patriarxio/oikoumenikos-patriarxis-gia-pylo-katadikazoume-tin-anthropini-douleia-na-tethei-to-metanasteytiko-stin-e-e/

Ηχηρό μήνυμα εναντίον της ανθρώπινης δουλείας στέλνει με αφορμή το ναυάγιο στην Πύλο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος από το Ταλίν της Εσθονίας όπου απεύθυνε την Κυριακή 18 Ιουνίου την Κεντρική ομιλία στο Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Εκκλησιών.


Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας ζητά από την Ε.Ε να ασχοληθεί με το θέμα καθώς δεν αφορά μόνο μία ή δύο χώρες αλλά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Οικογένεια.


«Πριν ξεκινήσουμε, ενόψει της πρόσφατης ανθρωπιστικής καταστροφής του θανατηφόρου ναυαγίου στα ανοικτά των ακτών της Πύλου στη Νότια Ελλάδα, επιτρέψτε μας:


– πρώτον, να υψώσουμε τη φωνή μας ενάντια σε όλες τις σύγχρονες μορφές ανθρώπινης δουλείας που υποβαθμίζουν την ιερότητα της ζωής και την αξιοπρέπεια του ανθρώπινου προσώπου•


– δεύτερον, να ζητήσουμε μια επείγουσα και σοβαρή συζήτηση για το φλέγον ζήτημα της μετανάστευσης στην ήπειρό μας στο πλαίσιο των αρμόδιων αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ναι, της Ευρωπαϊκής Ένωσης! Αυτό δεν απασχολεί μόνο μία ή δύο μεμονωμένες χώρες, αλλά ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικογένεια.


Και φυσικά οι Εκκλησίες και οι άλλες θρησκευτικές κοινότητες στην Ευρώπη καλούνται επίσης να συμβάλουν δυναμικά σε αυτή τη συζήτηση και να βοηθήσουν κάθε είδους. Είμαστε βέβαιοι ότι η CEC θα είναι ηγετικός παράγοντας σε αυτή τη διαδικασία.


– τελευταίο, αλλά σίγουρα όχι λιγότερο σημαντικό, να αποτίσουμε φόρο τιμής, προσφέροντας μια στιγμή σιωπής, προβληματισμού και προσευχής, στα θύματα αυτού και όλων των τραγικών ναυαγίων μεταναστών που οδήγησαν στο θάνατο χιλιάδες συνανθρώπους μας. Παρακαλώ Στάσου! … Αιωνία και αξέχαστη η μνήμη τους! Ευχαριστώ!», είπε στην αρχή της ομιλίας του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.



Αιχμές για την στήριξη του Πατριαρχείου Μόσχας στον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας

Στην ομιλία του με τίτλο: “What are our Ecumenical tasks in future Europe?”, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στον «νέο οικουμενισμός» του εικοστού πρώτου αιώνα, για τον οποίο όπως είπε χαρακτηριστικά είναι μια δύναμη διαίρεσης και καταστροφής. «Βλέπουμε τις συνέπειες αυτής της διχαστικής και καταστροφικής νοοτροπίας να εμφανίζονται πλήρως στην τρέχουσα βίαιη επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας καθώς και στη δικαιολόγηση της εκκλησίας της για αυτόν τον πόλεμο ως τη σωτηρία της Ουκρανίας από την υποτιθέμενη αποπλάνηση μιας άθεης, κοσμικής και φιλελεύθερης Δύσης. Δυστυχώς, αυτός ο «νέος οικουμενισμός» είναι ουσιαστικά αντι-οικουμενικός, αν όχι αντιοικουμενικός, στο βαθμό που τοποθετείται ενάντια σε άλλους χριστιανούς που δεν υποστηρίζουν την αποκλειστική του εστίαση σε ένα τέτοιο σύνολο αξιών. Στο τέλος, αυτός ο «νέος οικουμενισμός» προωθεί ένα ήθος πόλωσης που βασίζεται σε μια δυϊστική, παρά σε μια ενσαρκωτική κατανόηση της σχέσης του Θεού με τον κόσμο», είπε μεταξύ άλλων.


Ο διαχριστιανικός διάλογος

Στην ομιλία του, ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, για περισσότερο από έναν αιώνα, για την προώθηση του διαχριστιανικού διαλόγου, αλλά και των ακαδημαϊκών διαλόγων με τον Ιουδαϊσμό και το Ισλάμ.


“Και από τα μέσα του εικοστού αιώνα, η Ορθόδοξη Εκκλησία προώθησε τον οικουμενικό διάλογο μέσω του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών και, στη συνέχεια, μέσω του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών. Πράγματι, θα θυμάστε ότι η Εγκύκλιος και το Μήνυμα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου του 2016 υπογράμμισαν τη σημασία της «μαρτυρίας εν διαλόγῳ» (στις Παραγράφους 20 και 3). Ένας διάλογος, ο οποίος δεν περιορίζεται στο διαχριστιανικό επίπεδο, αλλά προχωρά πέρα από αυτό, στο διαθρησκειακό, όπου το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει πρωτοστατήσει σε ακαδημαϊκές συζητήσεις με τις άλλες δύο μονοθεϊστικές θρησκείες, τον Ιουδαϊσμό και το Ισλάμ, σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού και ειρηνικής συνυπάρξεως.”



Αποστροπιασμός για την καταστροφή αντιτύπου του Κορανίου σε Τέμενος στην Ξάνθη


Στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών, ο Παναγιώτατος εξέφρασε την βαθιά του θλίψη και τον αποτροπιασμό του για το πρόσφατο καταδικαστέο περιστατικό της καταστροφής ενός αντιτύπου του Κορανίου από αλλοδαπό επισκέπτη σε Τέμενος στην Ξάνθη.


“Αυτή η βάρβαρη πράξη βανδαλισμού του ιερού βιβλίου του Ισλάμ δεν στρέφεται μόνον εναντίον των μουσουλμάνων πιστών, αλλά είναι πρωτίστως μία ξεκάθαρη επίθεση κατά της θρησκευτικής πίστης γενικότερα, ένα σοβαρό ζήτημα που μας απασχολεί όλους. Η Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης δίνει διαρκή μαρτυρία για την αναγκαιότητα προστασίας και προαγωγής της θρησκευτικής ελευθερίας και της ελεύθερης άσκησης της λατρείας, προασπίζοντας το ήθος της αλληλεγγύης προς τις άλλες θρησκευτικές κοινότητες”, επισήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.




Νωρίτερα το πρωί της ιδίας ημέρας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Ι. Ναό Αγίων Συμεών και Άννης, κατά την οποία παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο  Μητροπολίτης Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας κ. Στέφανος, καθώς και οι εκπρόσωποι των Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών που συμμετέχουν στις εργασίες της Γ.Σ. του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών.


Σημειώνεται ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος αναχώρησε την Παρασκευή, 16 Ιουνίου, για το Ταλίν της Εσθονίας, ανταποκρινόμενος σε σχετική πρόσκληση της ηγεσίας του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών, προκειμένου να πραγματοποιήσει την κεντρική ομιλία στη Γενική Συνέλευση, οι εργασίες της οποίας θα ολοκληρωθούν αύριο Τρίτη 20 Ιουνίου 2023.


Την Πατριαρχική Συνοδεία αποτελούν ο Σεβ. Μητροπολίτης Ελβετίας κ. Μάξιμος, ο Επίσκοπος Ιλίου κ. Ραφαήλ και ο Πανοσιολ. Μ. Εκκλησιάρχης κ. Αέτιος, Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διακλαδώσεις

  Όταν κάποιος καλείται να κάνει μία επιλογή στη ζωή του, αυτομάτως σκοτώνει όλες τις άλλες ζωές που θα είχαν προκύψει αν είχε επιλέξει διαφ...