Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022

O 76χρονος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα αναδείχθηκε νέος Πρόεδρος της Βραζιλίας

 


https://xristianiki.gr/%ce%bf%cf%81%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ae-%ce%bd%ce%af%ce%ba%ce%b7-%ce%bb%ce%bf%cf%8d%ce%bb%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b7-%ce%b2%cf%81%ce%b1%ce%b6%ce%b9%ce%bb%ce%af%ce%b1/

Οριακά, με ποσοστό 50,9% στον 2ο γύρο της προεδρικής εκλογής της Κυριακής,  ο 76χρονος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα αναδείχθηκε νέος Πρόεδρος της Βραζιλίας, που θα αναλάβει καθήκοντα από την 1η Ιανουαρίου 2023. Ο Λούλα, είναι ο ιστορικός ηγέτης της Αριστεράς στη Βραζιλία. Παιδί πολύτεκνης οικογένειας με οκτώ παιδιά, από τα 14 χρόνια του δούλευε μεταλλωρύχος και σταδιακά αναδείχθηκε στην ηγεσία του συνδικάτου. Πρωταγωνίστησε σε απεργίες και κινητοποιήσεις κατά του δικτατορικού καθεστώτος της Βραζιλίας, που έμεινε στην εξουσία έως το 1985. Ήταν έξι φορές υποψήφιος Πρόεδρος μαζί με την τωρινή εκλογή και επικρατεί για τρίτη φορά. Από το 2003 έως το 2011 διατέλεσε Πρόεδρος επί δύο συνεχείς θητείες και με κοινωνικά προγράμματα συνέβαλε στη μείωση της φτώχειας και των ανισοτήτων, χωρίς όμως να καταφέρει να εξαλείψει το μεγάλο αυτό πρόβλημα που χαρακτηρίζει τις κοινωνίες της Λατινικής Αμερικής.


Τον διαδέχθηκε στην προεδρία η υποψήφια του κόμματός του Ντίλμα Ρούσεφ, η οποία επίσης κέρδισε τις εκλογές του 2010 και του 2014. Στη 2η θητεία της, καθαιρέθηκε από τη Γερουσία με προσχηματικές κατηγορίες. Στη συνέχεια, στοχοποιήθηκε ο ίδιος ο ¨Λούλα, που απολάμβανε συνεχώς υψηλή δημοτικότητα. Κατηγορούμενος για διαφθορά κλείστηκε για ενάμισι χρόνο στη φυλακή, με αποτέλεσμα να μη μπορέσει να πάρει μέρος στην προεδρική εκλογή του 2018, όπου με βάση τις δημοσκοπήσεις θα εκλεγόταν.


Στη συνέχεια, ο Λούλα, αφού έμεινε ενάμισι χρόνο φυλακή, αποφυλακίστηκε και απαλλάχθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.


Εκλέχτηκε ο ακροδεξιός υποψήφιος Ζαΐρ Μπολσονάρου, ο απερχόμενος Πρόεδρος της Βραζιλίας. Επί των ημερών του αυξήθηκαν οι κοινωνικές ανισότητες απαξιώθηκαν οι θεσμοί και ευνοήθηκε η ασυδοσία των ισχυρών. Θύμα της ασυδοσίας αυτής ήταν και το περιβάλλον, ιδίως η Αμαζονία, δασικός πνεύμονας πολύτιμος για τον πλανήτη. Ευνοήθηκε η ραγδαία αποδάσωση για την ανάπτυξη εντατικών αγροτικών καλλιεργειών και εξορύξεων. Υπολογίζεται ότι 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους καταστράφηκαν επί προεδρίας Μπολσονάρου, έκταση λίγο μικρότερη από το 1/3 της Ελλάδας. Μαζί με το δάσος, πλήττονται και κοινότητες αυτοχθόνων που από αιώνες έχουν οργανώσει τη ζωή τους με επίκεντρο το δάσος της Αμαζονίας. Παράλληλα ο Μπολσονάρου, απαξίωσε συστηματικά τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα πολλοί Βραζιλιάνοι να χάσουν για το λόγο αυτό τη ζωή τους.


Η ακροδεξιά έχει μακρά παρουσία στη Βραζιλία και έλεγχε για πολλά χρόνια την εξουσία μέσω του στρατού. Η παρακμή της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας έχει ανοίξει το έδαφος στις ευαγγελικές παραφυάδες, που όπως και στις ΗΠΑ, στηρίζουν κατά κανόνα την ακροδεξιά και περιλαμβάνονται στην εκλογική βάση του Μπολσονάρου. Ο τελευταίος, έχει πολλά κοινά σημεία με τον Ντόναλντ Τραμπ και η ανάδειξή του εντάσσεται στις “παράπλευρες συνέπειες” της παγκοσμιοποίησης.


Ο Μπολσονάρου ήταν πολύ πιο πίσω στις δημοσκοπήσεις σε σχέση με το τελικό αποτέλεσμα. Αφού αμφισβήτησε προκαταβολικά το αποτέλεσμα σε περίπτωση που θα έχανε τις εκλογές, κατά  το παράδειγμα του Αμερικανού ομολόγου Ντόναλντ Τραμπ αφήνοντας αιχμές ότι αυτό θα συνέβαινε μόνον ύστερα από νοθεία, επιστράτευσε τον κρατικό μηχανισμό στον προεκλογικό του αγώνα. Μοίρασε παροχές και επιδόματα στα φτωχά λαϊκά στρώματα που είναι και η εκλογική βάση του Λούλα. Έφτασε στο σημείο να παρεμποδίζει και τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων στις περιοχές όπου επικρατεί ο Λούλα, μέσω της ομοσπονδιακής αστυνομίας των εθνικών οδών με πρόσχημα την…αποτροπή του μποτιλιαρίσματος.


Αν και οι βασικοί σύμμαχοι του Μπολσονάρου έχουν αναγνωρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα, ο ίδιος σιωπά μια μέρα μετά. Θα εξακολουθήσει να ασκεί καθήκοντα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου και θα δημιουργηθεί εμφυλιοπολεμικό κλίμα στη χώρα αν δεν παραδώσει ομαλά την εξουσία. Φανατικοί οπαδοί του καλούν το στρατό σε πραξικόπημα.


«Με είχαν θάψει ζωντανό», δήλωσε ο Λούλα, παρομοιάζοντας με ανάσταση την ανάδειξή του στην προεδρία. Όμως, ο Λούλα δεν ελέγχει τα νομοθετικά σώματα, ενώ σε τρεις μεγάλες ομόσπονδες Πολιτείες της Βραζιλίας έχουν εκλεγεί κυβερνήτες οπαδοί του Μπολσονάρου. Για το λόγο αυτό ο Λούλα επιδιώκει να καλλιεργήσει κλίμα ευρύτερης συναίνεσης, προκειμένου να εφαρμόσει το πρόγραμμά του για ενίσχυση των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και την προστασία του περιβάλλοντος. «Κανένας δεν θέλει να ζει σε διχασμένη χώρα, σε κατάσταση αέναου εμφυλίου. Η χώρα χρειάζεται ειρήνη και ενότητα (…). Δεν υπάρχουν δύο Βραζιλίες, είμαστε ένας λαός, ένα έθνος», τόνισε ο Λούλα. Για να διευρύνει το μέτωπο που τον στηρίζει, ο Λούλα έχει ορίσει αντιπρόεδρό του τον Ζεράλντου Άλκμιν (κεντροδεξιά), ηττημένο αντίπαλό του στον δεύτερο γύρο των εκλογών του 2006.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παγίδα

  Δεν είναι και λίγες οι φορές που όταν γράφουμε κάτι, δεν αντιπροσωπεύει ακριβώς τις σκέψεις μας αλλά περισσότερο μας ενδιαφέρει να βρει θε...