Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022

Πάντα υπάρχει κάτι νέο να ανακαλυφθεί στον Ωρίωνα

 


https://ecozen.gr/2022/01/mia-prosektiki-matia-apo-astronomous-sto-nefeloma-tis-flogas/

Χρησιμοποιώντας το πρόσφατα εγκατεστημένο όργανο SuperCam στο πείραμα Atacama Pathfinder Experiment (APEX) της ESO στην έρημο Atacama, στη Χιλή, οι αστρονόμοι παρήγαγαν μια νέα ραδιοεικόνα του Νεφελώματος της Φλόγας.


Το Νεφέλωμα της Φλόγας βρίσκεται περίπου 1.400 έτη φωτός μακριά από τον αστερισμό του Ωρίωνα. Είναι γνωστός ως NGC 2024 και Sh2-277, αυτό το νεφέλωμα εκπομπής έχει πλάτος 12 έτη φωτός.


Η ανακάλυψη

Ανακαλύφθηκε από τον γερμανικής καταγωγής Βρετανό αστρονόμο William Herschel την 1η Ιανουαρίου 1786.


Αποτελεί μέρος του συμπλέγματος μοριακού νέφους του Ωρίωνα , το οποίο περιλαμβάνει διάσημα νεφελώματα όπως το νεφέλωμα του αλόγου και το νεφέλωμα του Ωρίωνα .


«Όπως λένε οι αστρονόμοι, όποτε υπάρχει ένα νέο τηλεσκόπιο ή όργανο, παρατηρήστε τον Ωρίωνα: πάντα θα υπάρχει κάτι νέο και ενδιαφέρον να ανακαλύψετε», είπε ο Δρ Thomas Stanke, αστρονόμος της ESO, και οι συνεργάτες του.


«Μία από τις πιο διάσημες περιοχές του ουρανού. Ο Ωρίωνας φιλοξενεί γιγάντια μοριακά σύννεφα που βρίσκονται πιο κοντά στον Ήλιο — τεράστια κοσμικά αντικείμενα που αποτελούνται κυρίως από υδρογόνο, όπου σχηματίζονται νέα αστέρια και πλανήτες».


Πάντα υπάρχει κάτι νέο να ανακαλυφθεί στον Ωρίωνα


«Αυτά τα σύννεφα βρίσκονται μεταξύ 1.300 και 1.600 έτη φωτός μακριά και διαθέτουν το πιο ενεργό αστρικό φυτώριο στη γειτονιά του Ηλιακού Συστήματος, καθώς και το Νεφέλωμα της Φλόγας που απεικονίζεται σε αυτή την εικόνα».


«Αυτό το νεφέλωμα εκπομπής φιλοξενεί στο κέντρο του ένα σμήνος νεαρών αστεριών που εκπέμπουν ακτινοβολία υψηλής ενέργειας, κάνοντας τα γύρω αέρια να λάμπουν».


Οι νέες παρατηρήσεις διεξήχθησαν ως μέρος της έρευνας APEX Large CO Heterodyne Orion Legacy Survey (ALCOHOLS), η οποία εξέτασε τα ραδιοκύματα που εκπέμπονται από το μονοξείδιο του άνθρακα (CO) στα σύννεφα του Ωρίωνα.


Χαρτογράφηση νέων αστέρων

Η χρήση αυτού του μορίου για την ανίχνευση μεγάλων περιοχών του ουρανού είναι ο πρωταρχικός στόχος του SuperCam, καθώς επιτρέπει στους αστρονόμους να χαρτογραφούν μεγάλα νέφη αερίου που γεννούν νέα αστέρια.


Σε αντίθεση με αυτό που μπορεί να υποδηλώνει η «φωτιά» της νέας εικόνας, αυτά τα σύννεφα είναι στην πραγματικότητα κρύα, με θερμοκρασίες συνήθως μόλις μερικές δεκάδες βαθμούς πάνω από το απόλυτο μηδέν.


Διαβάστε επίσης:  ΕΦΚΑ: Πως καταβάλλεται η αποζημίωση άδειας για νόσηση από κορονοϊό

«Εκτός από το Νεφέλωμα της Φλόγας και τα περίχωρά του, μπορέσαμε να θαυμάσουμε ένα ευρύ φάσμα άλλων θεαματικών αντικειμένων», δήλωσαν οι επιστήμονες.


«Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν τα νεφελώματα ανάκλασης Messier 78 και NGC 2071 — σύννεφα διαστρικού αερίου και σκόνης που πιστεύεται ότι αντανακλούν το φως των κοντινών αστεριών».


«Ανακαλύψαμε ακόμη και ένα νέο νεφέλωμα, ένα μικρό αντικείμενο, αξιοσημείωτο στη σχεδόν τέλεια κυκλική του εμφάνιση, το οποίο ονομάσαμε Νεφέλωμα Αγελάδας».


Η εργασία της ομάδας δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Astronomy & Astrophysics .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παγίδα

  Δεν είναι και λίγες οι φορές που όταν γράφουμε κάτι, δεν αντιπροσωπεύει ακριβώς τις σκέψεις μας αλλά περισσότερο μας ενδιαφέρει να βρει θε...