Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022

Επίπεδη γη και μεσαίωνας



https://ardin-rixi.gr/archives/241449

 του Στράτου Μεϊντανόπουλου


Είναι ευρέως διαδεδομένο ότι, στον Μεσαίωνα, οι άνθρωποι λόγω επιστημονικής άγνοιας και θρησκευτικών προκαταλήψεων, θεωρούσαν τη Γη επίπεδη. Για τους αρχαίους τα πράγματα ήταν διαφορετικά: Ο Αριστοτέλης (Περί Ουρανού) μιλούσε για τη σφαιρικότητα της Γης ως επιστημονικό δεδομένο της εποχής του ανέφερε δε ότι μαθηματικοί είχαν υπολογίσει την περιφέρεια της σε 73 χιλιάδες χιλιόμετρα – σήμερα γνωρίζουμε ότι είναι 40 χιλιάδες. Έναν αιώνα περίπου μετά, ο διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, Ερατοσθένης, πραγματοποιώντας πειραματικές μετρήσεις, με βάση τη γωνία πρόσπτωσης των ακτίνων του ηλίου, κατέληγε, με εντυπωσιακή για τα μέσα της εποχής ακρίβεια, στα 39,7 χιλιάδες χιλιόμετρα. Ωστόσο, κατά τους σκοτεινούς αιώνες η αρχαία γνώση είχε ξεχαστεί. Χρειάστηκε να έρθει η Αναγέννηση που παραμέρισε τον σκοταδισμό και επέτρεψε στην επιστημονική αλήθεια να κυριαρχήσει.

Σε πρόσφατο βιβλίο που υπογράφουν μια μεσαιωνική φιλόλογος και μία φυσικός με ειδίκευση στην ιστορία της Φυσικής από τη Γαλλία* ο κοινός τόπος αυτός αντικρούεται: από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, άρα και κατά τον Μεσαίωνα, ούτε υποστηρίχθηκε ως κυρίαρχη άποψη ούτε διδασκόταν στα σχολεία και στα πανεπιστήμια ότι η Γη ήταν επίπεδη.

Οι συγγραφείς αναφέρουν δύο συγγραφείς που αποτέλεσαν ορόσημο για τη διάδοση της ιδέας ότι η επίπεδη Γη είναι δόγμα του Μεσαίωνα. Ο πρώτος ήταν ο Βολταίρος: Ο διαφωτιστής λόγιος ανέσυρε από την αφάνεια τις περιθωριακές απόψεις του Λακτάντιου, συγγραφέα της πρωτοχριστιανικής περιόδου, ο οποίος όντως υποστήριξε πως η Γη είναι επίπεδη, και τις γενίκευσε ώστε να φανεί ότι επρόκειτο για επίσημο δόγμα της καθολικής Εκκλησίας. Αλλά μεγαλύτερη διάδοση γνώρισε ο μύθος αυτός κατά τον 19ο αιώνα. Το 1828, ο Αμερικανός συγγραφέας Γ. Ίρβινγκ δημοσιεύει μια βιογραφία του Κολόμβου. Είναι ένα έργο με πολλά στοιχεία μυθοπλασίας, το οποίο όμως θεωρήθηκε αμιγώς επιστημονικό έργο. Στο έργο αυτό, ο Κολόμβος συναντά την αντίδραση των εκκλησιαστικών αρχών, οι οποίες φέρονται να αντιτίθενται στο ταξίδι του επειδή θεωρούν ότι η Γη είναι επίπεδη, κάτι που δεν αποδεικνύεται – υπήρχε μεν αντίδραση στο σχέδιο του Κολόμβου, αλλά οι λόγοι ήταν μάλλον οικονομικοί.

Ο αστικός αυτός μύθος, γιατί περί αστικού μύθου πρόκειται, ο οποίος έχει περάσει στα σχολικά εγχειρίδια, έχει καταρριφθεί και στο παρελθόν,** αποδίδεται δε στην προσπάθεια να αντιπαρατεθεί η επιστήμη με τη θρησκεία. Ήταν εν ολίγοις ένα -αντιεπιστημονικό- ψεύδος που εξυπηρετούσε πολεμικούς σκοπούς. Ένα ανορθολογικό στοιχείο που υποστήριζε τους στόχους του ορθολογισμού. Μια προκατάληψη στην υπηρεσία της νέας θρησκείας, δηλαδή του διαφωτισμού. Όπως η θεωρία της επίπεδης Γης έρχεται σε αντίθεση με τα δεδομένα της εμπειρίας μας, έτσι και η θεωρία της πίστης σε επίπεδη Γη κατά τον Μεσαίωνα έρχεται σε αντίθεση με τα ιστορικά δεδομένα.


*Violaine Giacomotto-Charra et Sylvie Nony, La Terre plate: généalogie d’une idée fausse, 2021

** Βλ. J.B. Russell, Inventing the Flat Earth: Columbus And Modern Historians, 1991 και https://en.wikipedia.org/wiki/Myth_of_the_flat_Earth.

1 σχόλιο:

  1. Ειναι γεγονος οτι καποιες γνωσεις ξεχνιονται απο τον ανθρωπο με τη παροδο των αιωνων γιατ σταματαει να τις χρησιμοποιει και οι γνωσεις αυτες αντικαθιστανται απο αλλες! Αυτο βεβαια αφορα κυριως γνωσεις που διαδιδονται προφορικα και οχι τοσο αυτες που παραμενουν καταγεγραμμενες! Ωστοσο παρα το γεγονος οτι αυτο ακουγεται παντοτε ως θεωρια συνομωσιας καποιοι φροντιζουν να αφησουν "ξεχασμενες" καποιες γνωεις απο τον υπολοιπο κοσμο αφου με την αγνοια που δημιουργουν καποιοι μπορουν να ελεγχουν καλυτερα το κοσμο! Αυτο ισχυε ανετα με τη περιπτωση του Παπα κατα το Μεσαιωνα που ηθελε για πολυ καιρο να διατηρησει εδραιωμενη τη πεποιθηση περι ακινησιας της γης! Εαν θα ισχυριστει καποιος οτι ταχα μου ο Παπας δε το γνωριζε ηδη οτι η γη κινειται και ειναι σφαιρικη τοτε θα πρεπει να αναλογιστει οτι μεσα στις βιβλιοθηκες του Βατικανου υπαρχουν σχεδον ολα τα κειμενα της Αρχαιας Ελληνικης Γραμματειας! Και βεβαια αυτο σημαινει οτι ΔΕΝ ηταν ο Γαλιλαιος ο πρωτος που ειπε οτι η Γη κινειται η οτι εκεινος το ανακαλυψε πρωτος! ο Θαλης ο Μιλησιος δηλαδη μπρικια κολλουσε? ο αρθρογραφος κανει λογω περι "αστικων μυθων" δηλαδη ενος ορισμου που χρησιμοποιουσαν παλαιοτερα για να χαρακτηρισουν κατι ως "θεωρια συνομωσιας". Το ακουμε συνεχεια οτι στο σχολειο δε μας διδαξαν την ιστορια ετσι οπως ηταν και ετσι ουσιαστικα συνειδητοποιουμε οτι απο τη μικρη μας ηλικια θελουν να μας κρατανε σε αγνοια η να μας κρυβουν γνωσεις και γεγονοτα! Αυτο ακριβως το φαινομενο ειναι που ουσιαστικα χαρακτηριζεται στις μερες μας ως "θεωρια συνομωσιας". Ωστοσο ομως δεν ειναι αστικος μυθος οτι με την αγνοια μπορεις να επιφερεις φοβο και με το φοβο μπορεις να επιφερεις χειραγωγηση! Δυστυχως η απομυθοποιηση διαφορων "αστικων μυθων" βασιζεται και στη ψευδαισθηση οτι εχουμε ηγετες που μας "αγαπανε" και θελουν το καλο μας! Στην ουσια οι ηγετες δεν υπηρξαν ποτε συνομωτες εναντιον μας για τον απλουστατο λογο επειδη ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΑΝΑΓΚΗ να συνομωτησουν εναντιον μας αφου ηδη μας ειχαν κατω απο τον ελεγχο τους! Με απλα λογια αυτοι ΟΙ ΙΔΙΟΙ ονομαζουν ως συνομωτες αυτους που κατασκευαζουν τις λεγομενες "θεωριες συνομωιας" επειδη οι ηγετες ειναι "αλλεργικοι" στην ασκηση ελεγχου και κριτικης εναντιον τους! Απο την αλλη και καποιος που δημιουργει μια "θεωρια συνομωσιας" μπορει ουσιαστικα οχι να θελει να απελευθερωθει απο τον ηγετα του αλλα να θελει να γινει εκεινος ηγετης στη θεση του ηγετη του και μαλιστα να εξελιχτει και σε χειροτερο δυναστη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το χαμένο ηχητικό

  Σας εγγυώμαι ότι το παρακάτω κείμενο δε θα αρέσει σε πολλούς από εσάς που θα το διαβάσετε. Και αφού έχω τη προσοχή σας μπαίνω στο θέμα. Κυ...