Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

Μετά την "Αποκάλυψη" - Το θηρίο

 


Εκείνο το πρωινό τον ξύπνησε η φασαρία που έκαναν οι άνθρωποι της κοινότητας. Της κοινότητας. Είχε περάσει ένας χρόνος και ο καταυλισμός έγινε κοινότητα. Και τώρα ο αρχηγός της κοινότητας τους καλούσε σε συγκέντρωση. Κάτι σημαντικό ετοιμαζόταν. Ακολούθησε τους υπόλοιπους που πήγαιναν με γρήγορο βήμα προς το σημείο συνάντησης.

O Αρχηγός, έτσι τον αποκαλούσαν όλοι και ο ίδιος το απολάμβανε είχε ήδη πάρει θέση στο κέντρο του χώρου και φούσκωνε από περηφάνεια, ενώ τα μάτια του είχαν την λάμψη του αρπακτικού. Ήταν καλός άνθρωπος, με ηγετικές ικανότητες αδιαμφισβήτητες και πράγματι με τις αποφάσεις του και τις ενέργειές του είχε καταφέρει να βρουν αυτό τον πολύ καλύτερο μέρος για να εγκατασταθούν. Ένα μέρος που τους προσέφερε ασφάλεια από τις επιδρομές ληστών, μεταλλαγμένων, θηρίων και άλλων περίεργων και τρομακτικών πλασμάτων που τώρα πια διέτρεχαν τις ακατοίκητες εκτάσεις. Όμως δεν ήταν δυνατόν να κρυφτεί η αλλαγή του χαρακτήρα του. Μια αλλαγή που συντελούνταν καθημερινά. Ακόμα και μετά από την σχεδόν ολική εξαφάνιση του ανθρώπινου είδους, η εξουσία συνέχιζε να φθείρει τις ψυχές.

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022

Units of History - Viking Berserker DOCUMENTARY

 


Δυναμικές κινητοποιήσεις κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στον Καναδά

 


https://www.briefingnews.gr/kosmos/kanadas-laiki-exegersi-meta-tin-apofasi-gia-ypohreotiko-emvoliasmo-fygadeytike-se-mystiki

Σε μυστική τοποθεσία φυγαδεύτηκε ο πρωθυπουργός τoυ Καναδά, Τζάστιν Τριντό υπό το φόβο για την ασφάλειά του καθώς συνεχίζεται η δυναμική διαμαρτυρία στην πρωτεύουσα του Καναδά, Οτάβα, με τους οδηγούς φορτηγών να δίνουν το γενιό πρόσταγμα διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στην απόφασή του να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό κατά της Covid-19.

Με τη συμμετοχή 50 χιλιάδων φορτηγατζήδων συνεχίστηκε και σήμερα η τεράστια κινητοποίηση των πολιτών στην καναδική πρωτεύουσα ενώ ο Φιλελεύθερος Τζάστιν Τριντό και η οικογένειά του εγκατέλειψαν την Οτάβα, όπως ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο CBC, όταν οι διαδηλωτές έφτασαν στο κατώφλι του πρωθυπουργικού γραφείου.

Γιατί αργεί να λιώσει το χιόνι

 


https://greenagenda.gr/%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%af-%cf%84%ce%bf-%cf%87%ce%b9%cf%8c%ce%bd%ce%b9-%ce%b1%cf%81%ce%b3%ce%b5%ce%af-%ce%bd%ce%b1-%ce%bb%ce%b9%cf%8e%cf%83%ce%b5%ce%b9-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%ad%ce%b4%ce%b1%cf%86/

Μετά την κακοκαιρία "Ελπίς" που έπληξε με πυκνές χιονοπτώσεις την Αττική τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022, το χιόνι σε πολλές περιοχές της Αθήνας παρέμεινε σχεδόν μια εβδομάδα στο έδαφος παρά τις υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας, που ξεπέρασαν τους 12°C, και την ηλιοφάνεια. Σίγουρα θα έχετε αναρωτηθεί γιατί το χιόνι δεν λιώνει άμεσα μόλις βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες; Οι παράγοντες που επηρεάζουν την τήξη του χιονιού είναι οι πολλοί και οι κυριότεροι παρατίθενται παρακάτω, αλλά αρχικά πρέπει να πούμε ότι η τήξη του χιονιού στο έδαφος γίνεται από πάνω προς τα κάτω. 

- Η σύσταση του χιονιού

Το χιόνι έχει διαφορετική σύσταση από τον πάγο καθώς είναι ένα σύνθετο υλικό πάγου-αέρα που έχει σημαντική ποσότητα αέρα μεταξύ των παγοκρυστάλλων. Γι'αυτό τον λόγο το χιόνι είναι ένα πολύ καλό μονωτικό υλικό, δηλαδή δεν επιτρέπει εύκολα τη μεταφορά θερμότητας. Σκεφτείτε πώς λειτουργεί ένα ιγκλού: Η θερμότητα που απελευθερώνεται από το σώμα του ανθρώπου και από μια εστία φωτιάς μέσα στο ιγκλού ζεσταίνει γρήγορα τον εσωτερικό αέρα αλλά δεν εισχωρεί εύκολα μέσα στα τούβλα χιονιού. Όλοι αυτοί οι θύλακες αέρα στο χιόνι λειτουργούν όπως ακριβώς ένα παράθυρο με διπλό τζάμι, επιβραδύνοντας τη ροή θερμότητας από τη ζεστή περιοχή προς την κρύα εξωτερική επιφάνεια.

Αυτοκέφαλο σχόλιο

 


Η κίνηση παραχώρησης Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας, όπως είχε το δικαίωμα να πράξει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, έγινε για να λύσει το εκκλησιαστικό πρόβλημα της Ουκρανίας και να μπει μια τάξη στο εκεί χάος. Μετά από τρία χρόνια μπορούμε να πούμε ότι όχι μόνο δε λύθηκε το ουκρανικό πρόβλημα αλλά ίσα ίσα έχει αρχίσει να διαχέεται σε όλο τον ορθόδοξο κόσμο. 

Έχουμε από τη μία τον ελληνόφωνο ορθόδοξο κόσμο που συντάχθηκε με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και από την άλλη τους σλαβόφωνους ορθοδόξους που συντάσσονται με το Πατριαρχείο Μόσχας. Κια κάπου ανάμεσα "στριμώχνονται" Ρουμάνοι, Αραβόφωνοι, η Εκκλησία της Αλβανίας, Γεωργιανοί και άλλοι.

Έχουμε τις επιθετικές απαντήσεις της Μόσχας στην Αφρική και σύντομα υποθέτω και αλλού. Έχουμε ρήγματα ακόμα και εντός των Εκκλησιών, όπως στην Ελλάδα και την Κύπρο. 

Ακόμα και στην Ουκρανική Εκκλησία επικρατεί ένα ψιλομπάχαλο με τον πρώην επίτιμο Αρχιεπίσκοπο, Πατριάρχη ούτε θυμάμαι ποιον τίτλο ακριβώς είχε να αποχωρεί με κάμποσους ιεράρχες και ιερείς και να κάνει δική του "εκκλησία".

Το Πατριαρχείο Μόσχας για τις κινήσεις του στην Αφρική

 


https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/48104-i-ekklisia-tis-rosias-apanta-sto-patriarxeio-aleksandreias

Τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας έλαβαν γνώση του ανακοινωθέντος της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, το οποίο δημοσιεύθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2022 και είναι αφιερωμένο στη σύσταση της Πατριαρχικής Εξαρχίας Αφρικής από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.


Η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας θεωρεί απαραίτητο να απαντήσει στις προσπάθειες να διαστρεβλωθούν οι πραγματικές αιτίες και οι συνθήκες ιδρύσεως της Εξαρχίας, οι οποίες καταβλήθηκαν στο εν λόγω έγγραφο.


Η απόφαση του Πατριαρχείου Μόσχας ερμηνεύεται στο ανακοινωθέν ως «ἐκ τοῦ γεγονότος τῆς ἀναγνωρίσεως ἐκ μέρους τοῦ Μακαριωτάτου Πάπα καὶ Πατριάρχου Ἀλεξανδρείας καὶ πάσης Ἀφρικῆς κ.κ. Θεοδώρου Β´ τοῦ Αὐτοκεφάλου τῆς Ὀρθοδόξου Οὐκρανικῆς Ἐκκλησίας».

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας για τις ρωσικές κινήσεις στην Αφρική

 


https://orthodoxia.info/news/alexandreias-kapoioi-pseydopoimene/

Εγκύκλιο απέστειλε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος προς όλους τους κληρικούς και τους πιστούς της Αφρικής.


Ο κ. Θεόδωρος, μέσα από την επιστολή αυτή θέλησε να επικοινωνήσει μαζί τους, ενημερώνοντάς τους παράλληλα ότι, «δυστυχώς τον τελευταίο καιρό παρατηρώ και διαπιστώνω ότι κάποιοι άλλοι «ψευδοποιμένες», χωρίς καμία ευλογία και άδεια από το Πατριαρχείο, σας προσέγγισαν για να ενσπείρουν ζιζάνια διχασμού», τονίζει.


Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας μάλιστα επισημαίνει, πως όλοι αυτοί, «πότισαν με κατηγορίες κατά του Πατριαρχείου μας και με βρώμικα χρήματα και τα ζιζάνια αυτά, μεγάλωσαν και θέριεψαν και απειλούν να πνίξουν το ταπεινό ευαγγελικό έργο του αποστολικού μας Πατριαρχείου, το οποίο συντελείται με κόπο, θυσίες και αίμα, εδώ και πολλές δεκαετίες», διευκρινίζει.


Αναλυτικά ολόκληρη η εγκύκλιος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας

Δεν είσαι άρρωστος; Ήλθα να λειτουργήσω.

 


https://www.pemptousia.gr/2022/01/papa-fotis-o-dia-christon-salos-paradoxi-emfanisi/

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)


Μαρτυρία π. Σταύρου Σακλαμάκη:

Κάποια Κυριακή ξύπνησα με υψηλό πυρετό και µε εµετούς.


Μου ήταν αδύνατο να λειτουργήσω και να κοινωνήσω. Σκεφτόµουν τέτοια ώρα ποιον να ειδοποιήσω, ώστε να µε αντικαταστήσει και να λειτουργήσει στην ενορία µου.


Τελικά τηλεφώνησα στον π. Ραφαήλ, που στην ενορία του έχει συνεφημέριο και τον

παρακάλεσα να έλθει να µε εξυπηρετήσει.

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022

Φως



"Να λάμψει και το δικό σας φως μπροστά στους ανθρώπους, για να δουν τα καλά σας έργα και να δοξολογήσουν τον ουράνιο Πατέρα σας". Αυτή την εντολή δίνει ο Χριστός στους μαθητές Του στη σημερινή ευαγγελική περικοπή. Να φωτίζουμε με τα έργα μας ώστε να φέρουμε ανθρώπους κοντά στο Θεό. 

Αυτή η εντολή δεν περιορίζεται στους μαθητές του Κυρίου αλλά και στους χριστιανούς κάθε εποχής και ιδιαίτερα στους κληρικούς οι οποίοι είναι και αυτοί οι οποίοι θεωρούνται ως επικεφαλής της εκκλησιαστικής κοινότητας.

Οι τρεις Ιεράρχες και η Ελληνική φιλοσοφία

 


https://www.pemptousia.gr/2022/01/i-tris-ierarches-ke-i-elliniki-filos/

Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Μεταλληνός, Ομότιμος Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών (+2019)

 […] Είναι, βέβαια, αδύνατο να κατανοηθεί με πληρότητα και ακρίβεια η στάση αυτή των Τριών Ιεραρχών απέναντι στην αρχαία σοφία, αν δεν ληφθεί υπόψη η ουσία του Χριστιανισμού στην αυθεντική του έκφραση και βίωση, ως ποιμαντικής θεραπευτικής της ανθρώπινης ύπαρξης, με μοναδικό στόχο την θέωση του ανθρώπου και τον αγιασμό του κόσμου και των ανθρωπίνων. Μέσα στην σωτηριολογική προοπτική του ο Χριστιανισμός των Αγίων (αυτή είναι η Ορθοδοξία) είναι πολύ διαφορετικός από τον θρησκειοποιημένο Χριστιανισμό του ευσεβιστικού ηθικισμού, αλλά και τον -κατά κανόνα- εκκοσμικευμένο Χριστιανισμό της διανόησης, ακόμη και της χριστιανικής. Οι Τρεις Ιεράρχες είναι άγιοι, θεούμενοι, και ως άγιοι σκέπτονται και ενεργούν.


Αυθεντική φιλοσοφία γι’ αυτούς είναι εκείνη που οδηγεί στην «ζήτηση της αληθείας», όπως συνόψισε άλλωστε την ουσία της ελληνικής φιλοσοφίας, στην θετική του αξιολόγηση γι’ αυτήν, Κλήμης ο Αλεξανδρεύς (ί215). Η ελληνική φιλοσοφία, ως όλο, αναπτύσσει αυτή τη στάση, αλλά το περιεχόμενό της, πάλιν ως ολότητα, δεν είναι δυνατόν να βρει αστασίαστα χριστιανική κατάφαση, ως καρπός του πτωτικού ανθρώπου, έστω και αν είναι γέννημα της λυτρωτικής του αγωνίας για εύρεση της οντολογικής αλήθειας. Η σύγχυση των ερευνητών στο σημείο αυτό έγκειται στο γεγονός ότι δεν κατανοείται σαφώς η διάκριση των Τριών Ιεραρχών και των Αγίων της πίστεως μας μεταξύ ελληνικότητας, που γίνεται δεκτή ως παιδευτικό αγαθό -και αυτό εκλεκτικά- και ελληνικής μεταφυσικής σκέψης, που απορρίπτεται, διότι βρίσκεται σε σαφή αντίθεση προς την χριστιανική Θεολογία και την ποιμαντική τους.

Πόσο μας επηρεάζει η έκθεση στο κρύο

 


https://www.fosonline.gr/plus/epikairotita/article/172451/poso-athoo-einai-to-kryo-gia-ton-anthropino-organismo-oi-epiptoseis-stin-ygeia-mas

Σύμφωνα με όσα λέει η ερευνήτρια στο Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας FAME Laboratory της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού - Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΣΕΦΑΑ, Αρετή Καπνιά, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, «σε συνθήκες έκθεσης σε κρύο περιβάλλον ο ανθρώπινος οργανισμός καλείται να διατηρήσει την θερμοκρασία του πυρήνα σώματος σε σταθερή θερμοκρασία (~ 37 °C), για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού».


Η περιφερειακή αγγειοσυστολή, προσθέτει, είναι ένας μηχανισμός που χρησιμοποιείται από τον ανθρώπινο οργανισμό με σκοπό τη μείωση της ροής του αίματος στο δέρμα και στα άκρα, με απώτερο σκοπό τη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος σταθερή.


Καὶ ἔλαβε Κύριος ὁ Θεὸς τὸν ἄνθρωπον, ὃν ἔπλασε, καὶ ἔθετο αὐτὸν ἐν τῷ παραδείσῳ τῆς τρυφῆς, ἐργάζεσθαι αὐτὸν καὶ φυλάσσειν.(Γεν. 2,15)

 


Προσπαθώντας να σώσουν το ζιφιό που βγήκε τραυματισμένος στα ρηχά οι εθελοντές του τραγουδούν ώστε να του δώσουν κουράγιο.

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022

Σχόλια κακών καιρικών συνθηκών



- Επιτελικό κράτος έχει εγκαθιδρυθεί εδώ και τρία χρόνια στην Ελλάδα και απολαύσαμε επιτέλους τους καρπούς του και το χειμώνα στην Αττική Οδό και τα Βόρεια Προάστια όπου έστησε ένα πρωτόγνωρο σκηνικό με χιονοδρομικά, με πίστες πατινάζ και ρομαντισμό που ενδυναμώνεται από την έλλειψη ηλεκτρισμού ρεύματος  αλλά και το καλοκαίρι με εκείνες τις εντυπωσιακές  πυρκαγιές που παρέπεμπαν σε αρχαιοελληνικές τελετές.


- Μαζεύονται σε ένα τραπέζι Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, παρακολουθεί διακριτικά και η Κίνα, προσπαθεί να χωθεί και η Τουρκία και παζαρεύουν το μέλλον της Ουκρανίας. Χωρίς να ερωτάται όμως η ίδια η χώρα που παζαρεύεται. Να το έχουμε υπόψη μας για το μέλλον. Η στήριξη α λα Δύση έτσι είναι στις μέρες μας.

Ανοίγει ο δρόμος για μία πλήρως αυτοματοποιημένη χειρουργική στο μέλλον

 


https://ecozen.gr/2022/01/h-proti-laparoskopiki-cheirourgiki-epemvasi-apo-robot-stis-ipa/

Ένα ρομπότ πραγματοποίησε με επιτυχία χειρουργική επέμβαση σε έντερο γουρουνιού, χωρίς καμία ανθρώπινη βοήθεια ή παρέμβαση, ανοίγοντας τον δρόμο για μία πλήρως αυτοματοποιημένη χειρουργική στο μέλλον.


Το ρομπότ «κλήθηκε» να πραγματοποιήσει μία επέμβαση που απαιτεί υψηλό επίπεδο ακρίβειας επαναλαμβανόμενων κινήσεων, την αναστόμωση του εντέρου.


Η σύνδεση των δύο άκρων ενός εντέρου θεωρείται ένα από τα δυσκολότερα βήματα στη γαστρεντερική χειρουργική. Το παραμικρό τρέμουλο ή λάθος του χεριού του χειρουργού μπορεί να έχει ως συνέπεια καταστροφικές επιπλοκές για τον ασθενή.

Ἀνακομιδὴ Λειψάνων Ἁγίου Ἰγνατίου τοῦ Θεοφόρου

 


https://agiazoni.gr/%e1%bc%b0%ce%b1%ce%bd-29-%e1%bc%80%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%bf%ce%bc-%ce%bb%ce%b5%ce%b9%cf%88-%e1%bc%b0%ce%b3%ce%bd%ce%b1%cf%84%ce%af%ce%bf%cf%85-%cf%84%ce%bf%e1%bf%a6-%ce%b8%ce%b5%ce%bf%cf%86%cf%8c/

Ἡ γιορτὴ τῆς μνήμης του εἶναι ὀτις 20 Δεκεμβρίου. Ἐδῶ γιορτάζουμε τὴν μνήμη τῆς ἀνακομιδῆς τῶν Ἱερῶν Λειψάνων του, ἀπὸ τὴν Ῥώμη, ὅπου οἱ Χριστιανοὶ τὰ περισυνέλεξαν ἀπὸ τὸν Ἱππόδρομο καὶ τὰ μετέφεραν στὴν Ἀντιόχεια (Α´ ἀνακομιδὴ μᾶλλον τὸ ἴδιο ἔτος τοῦ μαρτυρίου του δηλ. τὸ 107 μ.Χ.).


Ὁ Ἅγιος Ἰωάννης ὁ Χρυσόστομος, ὅμως, εἰδικὰ γιὰ τὴν σημερινὴ γιορτὴ τῆς ἀνακομιδῆς τῶν λειψάνων τοῦ Ἁγίου Ἰγνατίου ἀπὸ τὴν Ῥώμη στὴν Ἀντιόχεια, ἔκανε λόγο, ἀπὸ τὸν ὁποῖο παραθέτουμε ὁρισμένα ἀποσπάσματα σὲ μετάφραση.


«Ὁ Ἰγνάτιος ἔτρεξε πρὸς τὸν θάνατο μὲ τόση μεγάλη προθυμία, μὲ ὅση φυσικὸ ἦταν νὰ τρέχει εκεῖνος ποὺ καλεῖται στὰ οὐράνια ἀνάκτορα. Καὶ ἔτσι, ὁ λαὸς μάθαινε ἀπὸ τὴν προθυμία καὶ τὴν ὑπερβολικὴ χαρὰ ἐκείνου, ὅτι δὲν ἦταν θάνατος ἐκεῖνος πρὸς τὸν ὁποῖο ἔτρεχε, ἀλλὰ κάποια ἀποδημία καὶ μετάθεση καὶ ἀνάβαση πρὸς τὸν οὐρανό.

Ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο αυτεξούσιο



https://www.pemptousia.gr/2022/01/osios-efrem-o-siros-gia-tin-aftexousiotita-mas-ke-oti-o-anthropos-plasthike-aftexousios/

 (Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)


Ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο αυτεξούσιο, τιμώντας τον με λόγο και με σοφία, βάζοντας μπροστά στα μάτια του τη ζωή και το θάνατο1, ώστε, αν θα θελήσει να βαδίσει το δρόμο της ζωής με την αυτεξουσιότητά του, να ζήσει στον αιώνα· αν όμως παρακινημένος από την κακή προαίρεση βαδίσει το δρόμο του θανάτου, να τιμωρείται αιώνια·

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022

Hwarang: Όμορφoi, μακιγιαρισμένοι, ποιητές και φανατικοί πολεμιστές

 


Τι ζητά ο Πούτιν στην Ουκρανία



https://ardin-rixi.gr/archives/241553

 Του Νίκου Μελέτη από το liberal.gr


Στην διαμόρφωση μιας νέας Τάξης Πραγμάτων που θα αποκαθιστά τον ρόλο της Ρωσίας στο παγκόσμιο σύστημα και θα συντηρεί τις ζώνες ασφαλείας, έναν ιδιότυπο ζωτικό χώρο γύρω από την σημερινή Ρωσία, έχει στραφεί η προσπάθεια του Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος τώρα εκμεταλλεύεται το κενό που αφήνουν τρεις διαδοχικοί Αμερικανοί πρόεδροι, τις προφανείς διχογνωμίες μεταξύ των Ατλαντικών Συμμάχων και φυσικά με μεγάλο όπλο το φυσικό αέριο και την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από την Μόσχα.


Η κρίση στην Ουκρανία αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για τον Ρώσο ηγέτη καθώς θεωρεί ότι τώρα είναι η ευκαιρία για την οριστική διαμόρφωση κόκκινων γραμμών, σχετικά με το πόσο κοντά στην Ρωσία θα επεκταθεί η Δύση, αλλά προκύπτουν και μια σειρά άλλων προκλήσεων.

Περί θανάτου

 


https://agiazoni.gr/slug-915/

Ἅγιος Ἰγνάτιος Brianchaninov

Ἐπίσκοπος Καυκάσου καί Μαύρης Θάλασσας

 

Ὁ κλῆρος ὅλων τῶν ἀνθρώπων τῆς γῆς, κλῆρος ἀναπόφευκτος, εἶναι ὁ θάνατος. Τὸν φοβόμαστε ὡς τὸν πιὸ ἄσπονδο ἐχθρό μας. Τὰ θύματά του τὰ κλαῖμε πικρά. Ὡστόσο ζοῦμε σὰν νὰ μὴν ὑπῆρχε θάνατος, ζοῦμε σὰν νὰ εἴμαστε αἰώνιοι πάνω στὴ γῆ.


Τάφε μου! Γιατί σὲ ξεχνῶ; Ἐσὺ μὲ περιμένεις. Περιμένεις νὰ γίνω ὁ κάτοικός σου. Καὶ θὰ γίνω. Γιατί, λοιπόν, σὲ ξεχνῶ καὶ ζῶ σὰν νὰ περιμένεις κάθε ἄλλον ἄνθρωπο ἐκτὸς ἀπὸ μένα;


Ἡ ἁμαρτία μοῦ στέρησε καὶ μοῦ στερεῖ τὴ γνώση καὶ τὴν αἴσθηση κάθε ἀλήθειας. Μοῦ κλέβει, μοῦ ἁρπάζει ἀπὸ τὸν νοῦ τὴ μνήμη τοῦ θανάτου, τοῦ τελευταίου καὶ συνάμα τοῦ πιὸ σημαντικοῦ καὶ τοῦ πιὸ βέβαιου γεγονότος τῆς ζωῆς τοῦ ἀνθρώπου.


Γιὰ νὰ θυμόμαστε τὸν θάνατο, πρέπει νὰ ζοῦμε σύμφωνα μὲ τὶς ἐντολὲς τοῦ Χριστοῦ. Μὲ τὶς ἐντολὲς τοῦ Χριστοῦ ὁ νοῦς καὶ ἡ καρδιὰ καθαρίζονται, νεκρώνονται γιὰ τὸν κόσμο καὶ ἀναζωογονοῦνται γιὰ τὸν Κύριο. Ὁ νοῦς, ὅσο ἀπαλλάσσεται ἀπὸ τοὺς κακοὺς ἤ καὶ ἁπλῶς μάταιους λογισμούς, τόσο συλλογίζεται τὸν θάνατο. Ἡ καρδιά, ὅσο ἀπαλλάσσεται ἀπὸ τὰ πάθη, τόσο τὸν προαισθάνεται. Καὶ ὁ νοῦς καὶ ἡ καρδιά, ὅσο ἀπομακρύνονται ἀπὸ τὸν ἁμαρτωλὸ κόσμο, τόσο στρέφονται πρὸς τὴν αἰωνιότητα· ὅσο ἀγαποῦν τὸν Χριστό, τόσο ποθοῦν νὰ βρεθοῦν κοντά Του, μολονότι, ἔχοντας συναίσθηση τοῦ μεγαλείου τοῦ Θεοῦ καὶ τῆς δικῆς τους ἁμαρτωλότητας, ἀναλογίζονται μὲ τρόμο τὴν ὥρα τοῦ θανάτου. Φοβερὸς παρουσιάζεται μπροστά τους ὁ θάνατος μαζὶ μὲ τὸν ἀγώνα του. Τὸν ποθοῦν, ὡστόσο, γιὰ νὰ λυτρωθοῦν ἀπὸ τὴν ἐπίγεια αἰχμαλωσία.

Ανακομιδή λειψάνων Ιωάννου Χρυσοστόμου

 


https://www.pemptousia.gr/2022/01/to-martirio-ke-i-anakomidi-ton-lipsanon-tou-agiou-ioannou-tou-chrisostomou/

Μιχάλης Μιχαλακόπουλος


Στις 27 Ιανουαρίου η Εκκλησία μας εορτάζει την ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, από τα Κόμανα του Πόντου, στην Κωνσταντινούπολη.


Είναι ιερό καθήκον και μεγίστη τιμή προς την μνήμη του Αγίου να κάνουμε μία μικρή αναφορά στο ιστορικό της ανακομιδής. Πώς, πότε και γιατί βρέθηκαν τα λείψανα του Αγίου στα απομακρυσμένα Κόμανα του Πόντου;


Τους τρεις πρώτους μ.Χ. αιώνες, οι Άγιοι Μάρτυρες της πίστης μας, προσέφεραν το αίμα τους, κατά τους φρικτούς διωγμούς, που εξαπέλυαν οι ρωμαίοι αυτοκράτορες.

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022

Κοζάκικη ξιφομαχία

 


Τι είναι οι χιονοκαταιγίδες



https://ecozen.gr/2022/01/chionokataigides-ti-einai-pos-schimatizontai-kai-giati-synodevontai-apo-vrontes/

 Σύνταξη: ecozen.gr


Οι χιονοκαταιγίδες – ένα καιρικό φαινόμενο που παρατηρείται σε έντονες ψυχρές εισβολές – δημιουργούνται από νέφη κατακόρυφης ανάπτυξης (καταιγιδοφόρα νέφη), τα οποία περιέχουν παγοκρυστάλλους και εκδηλώνουν υετό στην επιφάνεια του εδάφους με τη μορφή χιονιού, σύμφωνα με τους επιστήμονες του meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Κρατώντας τόν νοῦ σου στήν κόλαση...

 


http://www.isagiastriados.com/index.php/articles/keimena-orthodoksis-theologias-3/6261-i-koini-amartolotita-mas

Μητροπολίτη Περγάμου Ἰωάννη


Κρατώντας τόν νοῦ σου στήν κόλαση ταπεινώνεσαι, ὄχι ψυχολογικά, ἀλλά ὀντολογικά.  Συμμετέχεις στήν ἄβυσσο τοῦ μηδενός, ὅπου βρισκόσουν πρίν ὁ Θεός σέ φέρει στήν ὕπαρξη.  Βιώνεις τήν ἀπουσία τοῦ Θεοῦ ὡς ὑπαρξιακό κενό καί ἐκεῖ, σ’ αὐτό τό κενό, συναντᾶς τόν προγεννήτορά σου Ἀδάμ νά κλαίει καί νά θρηνεῖ γιά τήν ἀπώλεια τοῦ Παραδείσου.

“Ζωντανός παρά Κοζάκος. Γολγοθάς”

 


https://www.orthodoxianewsagency.gr/patriarxeia/patriarxio_mosxas/i-dioksi-ton-kozakon-tin-periodo-tis-sovietikis-enosis/

Στην στοχευμένη πολιτική εξόντωσης του πολιτισμού των Κοζάκων από το σοβιετικό καθεστώς ήταν αφιερωμένο το συνέδριο με τίτλο “Ζωντανός παρά Κοζάκος. Γολγοθάς” που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του  Δημοτικού Επιμελητηρίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τη Φιλανθρωπία και την Κοινωνική Εργασία.

Στο συνέδριο συμμετείχε και ο πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής Πατριαρχείου Μόσχας για την Αλληλεπίδραση με τους Κοζάκους, Μητροπολίτης Σταυρούπολης κ. Κύριλλος.

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022

Μετά την "Αποκάλυψη" - Ουέντιγκο

 


"Τι θες να πεις πως δεν υπάρχει χειρότερο θηρίο από τον άνθρωπο που νοιάζεται μόνο για την επιβίωσή του; Κι εμείς όλοι αυτό δεν κάνουμε;", τον ρώτησε ένας από τους υπερασπιστές του καταυλισμού.

"Όλοι μαχόμαστε για την επιβίωση με απώτερο σκοπό τη ζωή", απάντησε, "όπως φαίνεται όμως, κάποιοι άλλοι άνθρωποι έχουν ως απώτερο σκοπό την επιβίωση και μόνο, καταλαβαίνεις τη διαφορά; Είναι μια μορφή ουέντιγκο", απάντησε.

Εγγραφή της παραδοσιακής αλιείας του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας

 


https://greenagenda.gr/%ce%b7-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%b4%ce%bf%cf%83%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ae-%ce%b1%ce%bb%ce%b9%ce%b5%ce%af%ce%b1-%ce%bb%ce%b9%ce%bc%ce%bd%ce%bf%ce%b8%ce%ac%ce%bb%ce%b1%cf%83%cf%83%ce%b1%cf%82-%ce%bc/

Την εγγραφή της παραδοσιακής αλιείας του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού, με απόφαση της Υπ. Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, ανακοίνωσε το ΥΠΠΟΑ.

Η πρωτοβουλία για την εγγραφή του στοιχείου στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας προήλθε από τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων σε συνεργασία με το Μεσογειακό Ινστιτουτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA), το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών του Πανεπιστημίου Πατρών και ομάδα επιστημονικών συνεργατών.

Μια Ελληνίδα στην κορυφή της Αφρικής

 


https://www.orthodoxianewsagency.gr/%ce%bf%ce%bc%ce%bf%ce%b3%ce%ad%ce%bd%ce%b5%ce%b9%ce%b1/ellinida-katektise-sto-kilimantzaro-kai-ypsose-tin-elliniki-simaia/

Σ’ έναν αγώνα αντοχής κατάφερε και βγήκε νικήτρια, η Νατάσα Πατιράκη από τη Λάρισα, η οποία κατόρθωσε να «πατήσει» την υψηλότερη κορυφή της Αφρικής, το Κιλιμάντζαρο, που βρίσκεται σε υψόμετρο 5.895 μέτρων!

Το Κιλιμάντζαρο βρίσκεται στην νοτιοανατολική Τανζανία και πολύ κοντά στον Ισημερινό, με την όψη του και μόνο να προκαλεί δέος σε κάθε ορειβάτη. Χωρίς να έχει μεγάλη εμπειρία -ξεκίνησε πριν από 3 χρόνια να ανεβαίνει βουνά- κατόρθωσε να πετύχει για πολλούς το ακατόρθωτο και μέσα από συνεχείς προπονήσεις ανταποκρίθηκε στις δυσκολίες του εγχειρήματος.

Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος (Ναζιανζηνός)

 


https://www.imconstantias.org.cy/33021-2/

Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, γεννήθηκε το 329μ.Χ. στη Ναζιανζό. Ο πατέρας του, Γρηγόριος, το έτος που γεννήθηκε ο Άγιος Γρηγόριος, έγινε Επίσκοπος της πόλης Ναζιανζού. Η μητέρα του ονομαζόταν Νόννα και ήταν πολύ πιστή και ευλαβής γυναίκα. Η Νόννα δίδαξε, στον Άγιο, τα πρώτα γράμματα και του μετέδωσε την αγάπη της για τον Χριστό και την Χριστιανική πίστη.


Ο Άγιος Γρηγόριος εξελίσσεται μέρα με την μέρα σε ένα φιλομαθή και ενάρετο νέο. Τη σκυτάλη της εκπαίδευσης του Αγίου, παίρνει μετά την μητέρα του, ο θείος του Αμφιλόχιος. Ο Αμφιλόχιος του διδάσκει Ελληνικά και ρητορική. Ο Άγιος με την φιλομάθεια που τον διακρίνει και την συνεχή μελέτη, εξάντλησε γρήγορα τα αποθέματα γνώσεων τόσο της μητέρας του όσο και του θείου του. Έτσι αναγκάστηκε να πάει στην Καισάρεια όπου συνέχισε την εκπαίδευση του στην εκεί Θεολογική Σχολή. Την Καισάρεια ακολουθεί η Αλεξάνδρεια και τελικά η Αθήνα. Στην Αθήνα σπουδάζει φιλοσοφία, ρητορική και ιατρική.

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022

Επίπεδη γη και μεσαίωνας



https://ardin-rixi.gr/archives/241449

 του Στράτου Μεϊντανόπουλου


Είναι ευρέως διαδεδομένο ότι, στον Μεσαίωνα, οι άνθρωποι λόγω επιστημονικής άγνοιας και θρησκευτικών προκαταλήψεων, θεωρούσαν τη Γη επίπεδη. Για τους αρχαίους τα πράγματα ήταν διαφορετικά: Ο Αριστοτέλης (Περί Ουρανού) μιλούσε για τη σφαιρικότητα της Γης ως επιστημονικό δεδομένο της εποχής του ανέφερε δε ότι μαθηματικοί είχαν υπολογίσει την περιφέρεια της σε 73 χιλιάδες χιλιόμετρα – σήμερα γνωρίζουμε ότι είναι 40 χιλιάδες. Έναν αιώνα περίπου μετά, ο διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, Ερατοσθένης, πραγματοποιώντας πειραματικές μετρήσεις, με βάση τη γωνία πρόσπτωσης των ακτίνων του ηλίου, κατέληγε, με εντυπωσιακή για τα μέσα της εποχής ακρίβεια, στα 39,7 χιλιάδες χιλιόμετρα. Ωστόσο, κατά τους σκοτεινούς αιώνες η αρχαία γνώση είχε ξεχαστεί. Χρειάστηκε να έρθει η Αναγέννηση που παραμέρισε τον σκοταδισμό και επέτρεψε στην επιστημονική αλήθεια να κυριαρχήσει.

Τα εγκλήματα που μαχαιρώνουν ψυχές



http://www.isagiastriados.com/index.php/articles/diafora-2/6254-ta-atimorita-egklimata

Μάρως Βαμβουνάκη


Τα εγκλήματα που όντως μπορούν να μαχαιρώσουν ψυχές και να καταστρέψουν ζωές, κυρίως τα οικογενειακά εγκλήματα, δεν είναι δυνατόν να τα προβλέψει ο κοσμικός νομοθέτης, ακόμη και ο πιο σοφός. Θα παραμένουν ατιμώρητα, τρομακτικά ευρηματικά, να αρρωσταίνουν ανεμπόδιστα και να παραμορφώνουν την ανθρώπινη φύση, την ανθρώπινη μοίρα, να την οδηγούν στην Κόλαση.

Το Περού σε έκτακτη περιβαλλοντική ανάγκη



https://ecozen.gr/2022/01/se-katastasi-ektaktis-perivallontikis-anagkis-to-perou/

 Συναγερμός έχει σημάνει σε περιβαλλοντικές και οικολογικές οργανώσεις της Λίμα προκειμένου να σώσουν δεκάδες θαλάσσια πτηνά, συμπεριλαμβανομένων προστατευμένων πιγκουίνων, που μένουν καλυμμένοι με πετρέλαιο μετά από διαρροή 6.000 βαρελιών αργού στα ανοιχτά του Περού, μετά το τσουνάμι της Τόνγκα.


Περισσότερα από 40 είδη πουλιά, συμπεριλαμβανομένων των πιγκουίνων Humboldt – που έχουν καταγραφεί ως ευάλωτα από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης – μεταφέρθηκαν στον ζωολογικό κήπο Parque de Las Leyendas αφού διασώθηκαν από μολυσμένες παραλίες και φυσικά καταφύγια.


«Η πρόγνωση για το εύρος των πτηνών που έχουν πληγεί δεν είναι ξεκάθαρη», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Presse η βιολόγος Liseth Bermudez. «Δεν είναι σύνηθες φαινόμενο, κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε» συμπλήρωσε.

Η θρησκεία διαδικτυακά


Νίκη Χασάπη, Θεολόγος MSc Θεολογίας


https://www.pemptousia.gr/2022/01/i-thriskia-diadiktiaka/

 Στην περίπτωση αυτή, ο χρήστης μιας ιστοσελίδας θρησκευτικού περιεχομένου δεν αποκτά μόνο πρόσβαση σε πληροφορίες, αλλά έχει τη δυνατότητα συμμετοχής σε θρησκευτικές πρακτικές, όπως η Θεία λειτουργία, η προσευχή, ακόμη και η εξομολόγηση[1]. Συχνά η διαχωριστική γραμμή μεταξύ παροχής πληροφόρησης από μια ιστοσελίδα και κάλεσμα για συμμετοχή σε online πρακτικές δεν είναι ευδιάκριτη και τα όρια μεταξύ τους είναι ασαφή. Αν και το διαδίκτυο θεωρείται ως ένα αυτοαναφορικό μέσο[2], οι χρήστες εκκινούν από προϋπάρχουσες θρησκευτικές παραδόσεις και θεσμούς, γεγονός που καθιστά δύσκολο τον διαχωρισμό μεταξύ online θρησκείας και offline θρησκείας.


Ολοένα και περισσότερες ιστοσελίδες χριστιανικών ομολογιών υιοθετούν πρακτικές πέραν της απλής πληροφόρησης ή ενημέρωσης από την online μετάδοση της Θείας λειτουργίας, τη διοργάνωση online προσευχής ή τον διαμοιρασμό προσευχών μεταξύ των πιστών μέχρι τη δυνατότητα εικονικού ανάματος ενός κεριού.

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022

Η ανάσταση νεκρών και η ψηφιακή αθανασία

 


https://www.pemptousia.gr/2022/01/o-metanthropos-i-anastasi-nekron-ke-i-psifiaki-athanasia/

Νίκη Χασάπη, Θεολόγος MSc Θεολογίας


Τα δύο στάδια που αναπτύχθηκαν  στην προηγούμενη ενότητα, σύμφωνα με τους περισσότερους μετανθρωπιστές, θα οδηγήσουν στον μετάνθρωπο. Φαίνεται από την ετυμολογία του όρου, τόσο στην Αγγλική, όσο και στην ελληνική μετάφρασή της, ότι ο μετα-άνθρωπος δεν θα είναι πλέον άνθρωπος, τουλάχιστον όχι με την έννοια που είναι σήμερα. Θα διακρίνεται σε δύο βασικά είδη. Τα ανθρωποειδή ρομπότ και τα ψηφιακά μυαλά. Τα ανθρωποειδή ρομπότ θα είναι εξ ολοκλήρου μηχανικές κατασκευές, οι λεγόμενες υπερφυείς μηχανές, οι οποίες θα λειτουργούν με υπερυπολογιστές τρομαχτικής ευφυΐας[1], ενώ τα ψηφιακά μυαλά θα είναι μεταφορτωμένοι εγκέφαλοι ανθρώπων χωρίς σώμα, τα οποία θα «φιλοξενούνται σε μία εικονική πραγματικότητα»[2]. Με άλλα λόγιαχάρη  στην κρυογονική και την υαλοποίηση, οι άνθρωποι που έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στον Μετανθρωπισμό και δεν προλάβουν να δουν στη διάρκεια της ζωής τους την έλευση του μετανθρώπου, θα έχουν τη δυνατότητα να διατηρήσουν τον εγκέφαλό τους με τη μέθοδο της  υαλοποίησης ή πιο επιστημονικά της κρυογενικής διατήρησης με σταθεροποίηση μέσω αλδεΰδης[3].


Άγιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω

 



https://www.imconstantias.org.cy/4325-2/

Ο Άγιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω γεννήθηκε περίπου το 1500 μ. Χ. στη Θεσσαλία. Ο πατέρας του ονομαζόταν Νικόλαος και η μητέρα του Θεοδώρα, οι οποίοι ήταν φτωχοί βιοπαλαιστές, αλλά πολύ ευσεβείς άνθρωποι.


Ο Διονύσιος, που το κοσμικό του όνομα ήταν Δημήτριος, σε ηλικία επτά ετών τον έστειλαν στο σχολείο, όπου και φάνηκε πολύ επιμελής. Κυρίως όμως προσπαθούσε να μελετά και να συμμορφώνεται με τις εντολές της Αγίας Γραφής, την οποία συνεχώς διάβαζε. Επίσης μελετούσε και τους βίους των Αγίων, τη ζωή των οποίων προσπαθούσε να μιμηθεί.


Σε πολύ νεαρή ηλικία πήρε τη μεγαλύτερη απόφαση της ζωής του. Να αφιερωθεί ολοκληρωτικά στο Θεό και να γίνει μοναχός. Εκείνο τον καιρό πέρασε από το χωριό του ένας μοναχός από τα Μετέωρα, ονομαζόμενος Άνθιμος. Μετά από πολύωρη συζήτηση αποφάσισε να τον ακολουθήσει.

Sumo-Hatsu Basho 2022- Final Day quickie version- January 23rd

 


Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022

Σε κρίσιμη καμπή ο εμφύλιος της Αιθιοπίας

 


https://www.onalert.gr/kosmos/aithiopia-o-stratos-thelei-na-eisvallei-stin-proteyoysa-toy-tigkrai-kai-na-lixei-ton-emfylio/443960/

Ο κυβερνητικός στρατός στην Αιθιοπία σχεδιάζει να μπει στη Μεκέλε, την περιφερειακή πρωτεύουσα του Τιγκράι και να «εξολοθρεύσει» τις δυνάμεις των ανταρτών, ανέφερε ένας ανώτατος στρατιωτικός, εν μέσω των διπλωματικών προσπαθειών για τον τερματισμό των συγκρούσεων στον βορρά της χώρας.


Η Αιθιοπία σπαράσσεται από τον πόλεμο εδώ και πάνω από έναν χρόνο. Ο ομοσπονδιακός στρατός και οι σύμμαχοί του συγκρούονται με δυνάμεις πιστές στο Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Τιγκράι, (TPLF), το πολιτικό κόμμα που ελέγχει την ομώνυμη περιφέρεια. Αυτήν την εβδομάδα δύο Αμερικανοί διπλωμάτες βρέθηκαν στην Αντίς Αμπέμπα, ασκώντας πιέσεις για κατάπαυση του πυρός, βασιζόμενοι και σε ενδείξεις για βελτίωση των σχέσεων των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, όπως ήταν η απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων.

Τύφλωση

 



Εκείνο τον καιρό, καθώς ο Ιησούς πλησίαζε στην Ιεριχώ, ένας τυφλός καθόταν στην άκρη του δρόμου και ζητιάνευε. Όταν άκουσε το πλήθος που περνούσε, ρώτησε να μάθει τι συμβαίνει. Του είπαν ότι περνάει ο Ιησούς ο Ναζωραίος. Τότε εκείνος άρχισε να φωνάζει δυνατά: «Ιησού Υιέ του Δαβίδ, σπλαχνίσου με!» Αυτοί που προπορεύονταν τον μάλωναν να σωπάσει, εκείνος όμως φώναζε ακόμη πιο δυνατά: «Υιέ του Δαβίδ, σπλαχνίσου με!» Τότε ο Ιησούς στάθηκε κι έδωσε εντολή να τον φέρουν κοντά του. Αυτός πλησίασε, κι εκείνος τον ρώτησε: Τι θέλεις να σου κάνω;» «Κύριε, θέλω ν’ αποκτήσω το φως μου». Και ο Ιησούς του είπε: «Ν’ αποκτήσεις το φως σου! Η πίστη σου σε έσωσε». Αμέσως ο τυφλός βρήκε το φως του κι ακολουθούσε τον Ιησού δοξάζοντας το Θεό. Κι όλος ο κόσμος, όταν τον είδε, δοξολογούσε το Θεό.

Δύο πράγματα κάνει ο τυφλός της σημερινής περικοπής που θεραπεύεται. Δύο απλά πράγματα που δεν κάνουμε εμείς σχεδόν ποτέ. Πρώτα απ' όλα ζητά από τον Χριστό να τον σπλαχνιστεί, να τον λυπηθεί. Ξέρει πως ό,τι κι αν του δώσει ο Χριστός, ό,τι καλό κι αν του φέρει ο Θεός δεν το αξίζει. Δεν το έχει κερδίσει με κάποια αξία που έχει. Ξέρει πώς ό,τι του δοθεί είναι δώρο από το Θεό. Είναι αποτέλεσμα της αγάπης του Θεού για τους ανθρώπους. Και όποιος ταπεινώνεται πραγματικά και ζητά από το Θεό να σωθεί, στο τέλος σώζεται. Οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε πως μας χρωστά χάρη ο Θεός. Επειδή πηγαίνουμε στην εκκλησία, επειδή πιστεύουμε πως είμαστε καλοί, επειδή γίναμε ιερείς και πολλούς άλλους λόγους που επινοούμε για να αποδείξουμε -σε ποιον άραγε; - πως είμαστε ενάρετοι και μας αξίζει κάποιος μισθός.

Τεχνοανθρωπολογία

 


https://www.pemptousia.gr/2022/01/pros-mia-ipervasi-tou-anthropou-technoanthropologia/

Νίκη Χασάπη, Θεολόγος MSc Θεολογίας


Ο Nick Bostrom το 1998 με τη δημιουργία της ΠΕΥ, προχώρησε στη διακήρυξη των δικαιωμάτων του Υπερανθρωπισμού, η οποία στην αναθεωρημένη της έκδοση, το Μάρτιο του 2009 αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:


«(1) Η ανθρωπότητα θα επηρεαστεί βαθιά από την επιστήμη και την τεχνολογία στο μέλλον. Οραματιζόμαστε τη δυνατότητα διεύρυνσης του ανθρώπινου δυναμικού ξεπερνώντας τη γήρανση, τις γνωστικές ανεπάρκειες, την ακούσια ταλαιπωρία και τον περιορισμό μας στον πλανήτη Γη.


(2) Πιστεύουμε ότι το δυναμικό της ανθρωπότητας εξακολουθεί να είναι ως επί το πλείστον μη πραγματοποιημένο.


(3)Αναγνωρίζουμε ότι η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει σοβαρούς κινδύνους, ειδικά από την κατάχρηση νέων τεχνολογιών.


(4)Πρέπει να επενδυθεί η ερευνητική προσπάθεια για την κατανόηση αυτών των προοπτικών.

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών ο Meat Loaf

 


http://www.rockmachine.gr/2022/01/74-meat-loaf.html

 Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών ο Meat Loaf (πραγματικό όνομα Marvin Lee Aday), χωρίς να ανακοινωθεί για την ώρα η αιτία θανάτου του. Έφυγε, έχοντας πουλήσει 100.000.000 δίσκους κι έχοντας παίξει σε 65(!) ταινίες όπως Fight Club, Focus, Rocky Horror Picture Show (από το οποίο έγινε γνωστός στην Αμερική παίζοντας τους ρόλους των Eddie και Dr. Everett Scott) και Wayne's World. Η τεράστια επιτυχία του ήλθε το 1977 με την κυκλοφορία του ιστορικού πλέον άλμπουμ Bat Out Of Hell όπου πούλησε συνολικά σε όλο τον κόσμο, μόνο με αυτό το άλμπουμ, 43.000.000 αντίτυπα, από τα οποία τα 15.000.000 μόνο στην Αμερική!!!!

Sumo-Hatsu Basho 2022- Day 14- January 22nd

 


Ο ά­γιος Α­να­στά­σιος ο Πέρσης

 

  Τοιχογραφία του Αγίου διά χειρός Φωτίου Κόντογλου στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κάτω Πατησίων (οδού Αχαρνών) Αθηνών


http://anastasiosk.blogspot.com/2022/01/blog-post_482.html

M­έσα στη σε­πτή χο­ρεί­α των ο­σί­ων και μαρ­τύ­ρων της Ορ­θο­δό­ξου Εκ­κλη­σί­ας εξέ­χου­σα θέ­ση κα­τέ­χει ο τι­μώ­με­νος στις 22 Ια­νουα­ρί­ου ά­γιος Α­να­στά­σιος ο Πέρσης. Ο έν­δο­ξος και πο­λύ­α­θλος αυ­τός ο­σιο­μάρ­τυς του 7ου μ.Χ. αιώ­να, α­φού γνώ­ρισε τον Χρι­στό, ε­γκα­τέ­λει­ψε πλού­τη και α­ξιώ­μα­τα, ε­νε­δύ­θη­κε το μο­να­χι­κό σχή­μα, ο­μο­λό­γη­σε με παρ­ρη­σί­α τη χρι­στια­νι­κή του πί­στη και ε­πι­σφρά­γη­σε την ε­πί­γεια πορεία του με το έν­δο­ξο μαρ­τύ­ριό του.

Ο άγιος Α­να­στά­σιος κα­τα­γό­ταν α­πό το χω­ριό Ρα­ζήχ της ε­παρ­χί­ας Ρα­σνου­νί της Περ­σί­ας και έ­ζη­σε επί των ημερών του βα­σι­λέως της Περ­σί­ας Χοσ­ρό­η του Β’ (590-680). Ο ευ­γε­νι­κής κα­τα­γω­γής πα­τέ­ρας του ο­νο­μα­ζό­ταν Βαβ και ή­ταν ο­νο­μα­στός μάγος. Γι’ αυ­τό και ο υιός του, ο ο­ποί­ος προ­τού βα­πτι­σθεί και ο­νο­μα­σθεί Α­ναστά­σιος,ο­νο­μα­ζό­ταν Μαν­γου­δάτ, φοί­τη­σε στην πε­ρί­φη­μη σχο­λή των μά­γων, της ο­ποί­ας ι­δρυ­τής ή­ταν ο πα­τέ­ρας του, για να α­να­δει­χθεί ι­σά­ξιος μ’ αυ­τόν στη μα­γι­κή τέ­χνη. Ό­ταν ε­νη­λι­κιώ­θη­κε, κα­τε­τά­γη στον στρα­τό του Χοσ­ρό­η και στο τάγ­μα των Τυ­ρώ­νων.

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022

Υπερανθρωπισμός – Μετανθρωπισμός.

 


https://www.pemptousia.gr/2021/12/pros-mia-ipervasi-tou-anthropou-iperanthropismos-metanthropismos-istorikes-sinistoses/

Νίκη Χασάπη, Θεολόγος MSc Θεολογίας


Το FM-2030 μοιάζει με όνομα ραδιοφωνικού σταθμού. ΄Η με μοντέλο μαχητικού αεροσκάφους. Πρόκειται όμως για όνομα ανθρώπου. Ο Fereidoun M.Esfandiaryμε καταγωγή από το Ιράν, γεννήθηκε το 1930 στο Βέλγιο. Καθηγητής μελλοντικών σπουδών σε διάφορα πανεπιστήμια της Αμερικής, άλλαξε νόμιμα το όνομά του το 1970 σε FM-2030[1]. Η αλλαγή αυτή έγινε για να εκφράσει την φιλοσοφία του σχετικά με τον άνθρωπο και τις κοινωνικές συμβάσεις του. Πίστευε ότι η ανθρώπινη φύση μπορεί και πρέπει να αλλάξει σε κάτι που δεν θα περιορίζεται από τακοινωνικά και βιολογικάδεδομένα[2].

Η ισότητα της γκιλοτίνας

 


https://www.fosonline.gr/stiles/san-simera/article/171176/h-gkilotina-anodyno-meso-kai-metro-isotitas

Γάλλος μοναχός, γιατρός και πολιτικός. Έμεινε στην ιστορία για τη χρήση του επωνύμου του στην ονομασία της λαιμητόμου («Γκιγιοτίν» στα γαλλικά, «γκιλοτίνα» στα ελληνικά), η οποία μετά την Επανάσταση του 1789 έγινε το μοναδικό μέσο για την εκτέλεση της θανατικής ποινής στη Γαλλία.

 

Ο Ζοζέφ Ινιάς Γκιγιοτέν (Joseph Ignace Guillotin) γεννήθηκε στις 28 Μαΐου 1738 στο Σεν της Δυτικής Γαλλίας. Το 1756 έγινε μοναχός και εντάχθηκε στο Τάγμα των Ιησουϊτών. Ασχολήθηκε και δίδαξε λογοτεχνία στο κολέγιο του Μπορντό. Το 1862 εγκατέλειψε τον μοναχισμό και αποφάσισε να ασχοληθεί με την ιατρική. Σπούδασε φαρμακευτική στο Πανεπιστήμιο της Ρεμς και ιατρική στο Πανεπιστήμιο των Παρισίων.


 

Το γλωσσικό ιδίωμα του Τσαμαντά



https://ardin-rixi.gr/archives/241193

 του Αντώνη Βενέτη


Το 1926 ο Τσαμαντιώτης λόγιος Νικόλαος Νίτσος (1865-1940), αριστούχος απόφοιτος της Μεγάλης του Γένους Σχολής της Κωνσταντινούπολης, εκδίδει την «Μονογραφία περί της εν Ηπείρω Κώμης του Τσαμαντά» και γράφει για το γλωσσικό ιδίωμα της περιοχής «Το λαλούμενον εν τω Ηπεριωτικώ τούτω τμήματι γλωσσικόν ιδίωμα είναι απηλλαγμένον πολλών συνιζήσεων, περικοπών, συντμήσεων κακοήχων και δυσαρέστων εις το ασυνήθιστον ούς, ενώ όλως τουναντίον συμβαίνει εις άλλας επαρχίας της Ηπείρω, … ένθα η γλώσσα γέμει τοιούτων γραμματικών παθών».


Αργότερα ανέπτυξε εκτενέστερα το θέμα της γλωσσικής ταυτότητας της περιοχής με ένα κείμενό του στα «Ηπειρωτικά Χρονικά» του έτους 1937. Ο τότε καθηγητής της λαογραφίας Στίλπων Κυριακίδης, θα διατυπώσει αμφιβολίες ως προς την ύπαρξη τέτοιου γλωσσικού ιδιώματος, εις το οποίο τα φωνήεντα όχι μόνον δεν καταργούνται (σκ’λί αντί σκυλί, στίπ’ρο αντί τσίπουρο κ.λπ.) αλλά πλεονάζουν, και γράφει «έχομεν την γνώμην ότι θα ήτο πολύ παρόδοξον, εντός περιοχής ανηκούσης καθ’ ολοκληρίαν εις τα βόρεια ιδιώματα, ν’ απαντάται νησίς στερουμένην και του ελαχίστου αυτών χαρακτηρισμού». Και ο Νίτσος θα του απαντήση: «Κι όμως παραδόξως η νησίς αυτή απαντάται ενταύθα – περιοχή Μουργκάνας – εις δε τον αμφιβάλλοντα δύναμαι άνευ ουδενός φόβου διαψεύσεως να είπω ‘‘έρχου και άκουσον’’».

Sumo-Hatsu Basho 2022- Day 13- January 21st

 


Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022

Μετά την "Αποκάλυψη" - Με τις καλύτερες προϋποθέσεις

 


Είχαν περάσει κάμποσες ημέρες από τότε που είχε γίνει μέλος της ομάδας εκείνων των αθεράπευτα αισιόδοξων και ρομαντικών ανθρώπων οι οποίοι είχαν βάλει στόχο τους να αναστήσουν τον ανθρώπινο πολιτισμό. Τι στόχος κι αυτός! Γύρω τους υπήρχαν μόνο χαλάσματα, πτώματα, μεταλλαγμένοι άνθρωποι, πηγές μόλυνσης κι ένα σωρό άλλα δυσοίωνα σημάδια που δεν άφηναν χώρο σε κάποια ελπίδα.

Και ακόμα δεν ήταν και πολύ σίγουρος για το αν συμφωνούσε με την όλη προσπάθεια της ανασύστασης του ανθρώπινου πολιτισμού. Πού είχε οδηγήσει όλο αυτό στο κάτω κάτω; Σε τούτη την απαίσια καταστροφή. Αλλά και πριν την καταστροφή τι γινόταν; Κάθε είδους διαστροφή είχε ειδωλοποιηθεί, πόλεμοι, εγκλήματα, αρρώστιες, καταστροφή του πλανήτη. Ήταν τόσα πολλά που δεν ήξεραν καν ποια από όλες ήταν η αιτία του ολέθρου. Τι ήθελε τότε με αυτούς τους ανθρώπους; Γιατί έμεινε μαζί τους; Για να τους καθοδηγήσει πνευματικά; Πού; Σε ποιον προορισμό; Και ακόμα κι αν συμφωνούσε στον προορισμό, του είχε μείνει πίστη; Μετά από πολύ καιρό μπόρεσε να κάτσει και να ηρεμήσει. Και σιγά σιγά οι αναμνήσεις των απωλειών είχαν αρχίσει να τον ζυγώνουν.

Sumo-Hatsu Basho 2022- Day 12- January 20th

 


Ο τρελός



http://www.isagiastriados.com/index.php/articles/paterika-keimena-2/6240-i-parafrosyni-tis-epoxis

 Μεγάλου Αντωνίου


Θα ’ρθει εποχή, πού οι άνθρωποι θα φέρονται όπως οι παράφρονες. Και όταν θα βλέπουν κάποιον πού δεν θα συμπεριφέρεται ως παράφρων, θα τα βάζουν μαζί του και θα του λένε: "Εσύ είσαι τρελός", επειδή δεν είναι όμοιος μ’ αυτούς.

Η Ρουμανία αναγνώρισε τη προσφορά του π. Σορίν Γκρέκου

 


https://www.orthodoxianewsagency.gr/patriarxeia/patriarxio_roumanias/anagnorisi-meta-thanaton-ton-agonon-gia-tin-dimokratia/

Του Νικόλαου Ζαΐμη

Στην αναγνώριση της προσφοράς της Ορθοδόξου Εκκλησίας στους αγώνες για τη θρησκευτική ελευθερία και την επικράτηση της Δημοκρατίας στη χώρα προέβη ο Πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλαούς Γιοχάνις, τιμώντας μετά θάνατον τον π. Σορίν Γκρέκου αποδίδοντας στους οικείους του μακαριστού το παράσημο του Τάγματος των Ιπποτών της Ρουμανικής Δημοκρατίας.

Το παράσημο απονεμήθηκε «ως ένδειξη υψηλής εκτίμησης και ευγνωμοσύνης για το θάρρος με το οποίο υπερασπίστηκε τη θρησκευτική ελευθερία και τις αρχές της δημοκρατίας, τόσο πριν όσο και μετά τα γεγονότα του Δεκεμβρίου 1989, και για τη σημαντική συμβολή του στην υποστήριξη της Ρουμανική κοινότητας σε Μεγάλη Βρετανία και Βόρεια Ιρλανδία», αναφέρεται στο προεδρικό διάταγμα.

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

Για τον Τζιμ Φόρεστ

 


https://xristianiki.gr/%ce%ba%ce%bf%ce%b9%ce%bc%ce%ae%ce%b8%ce%b7%ce%ba%ce%b5-%ce%bf-%cf%83%ce%b7%ce%bc%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%ce%b1%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%b1%ce%bd%cf%8c%cf%82-%ce%bf%cf%81/

Ο Τζιμ Φόρεστ υπήρξε ένας Αμερικανός Ορθόδοξος Χριστιανός συγγραφέας, ένας από τους σημαντικότερους στα χρόνια μας. Κοιμήθηκε προχτές 13/01/2022, σε ηλικία 80 ετών. Ορθόδοξος έγινε το 1988.


Ο Τζιμ Φόρεστ σε πολύ νεανική ηλικία υπηρέτησε στον αμερικανό στρατό (Ναυτικό). Παρ’ ότι η εργασία του ήταν σχετικά ασήμαντη (μετεωρολόγος), λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι υπηρετούσε στρατιωτικούς σκοπούς που είχαν να κάνουν με το θάνατο άλλων ανθρώπων αλλά εξίσου και την Πατερική παράδοση, που αποθαρρύνει έντονα τη στρατιωτική βία, υπέβαλε την παραίτησή του, στο πρότυπο και του αγίου Μαρτίνου της Τουρώνης. Ο Τζιμ Φόρεστ σε νεανική ηλικία επίσης συνδέθηκε με το κίνημα των Καθολικών Εργατών και την επικεφαλής του Ντόροθι Ντέι, καθώς επίσης, αργότερα (1989 κ.ε.), και με την “Ορθόδοξη Αδελφότητα Ειρήνης” (Orthodox Peace Fellowship), που προώθησε την αντιπολεμική εκκλησιαστική παράδοση, καθώς επίσης και τον έντονο κοινωνικό-κοινοκτημονικό της χαρακτήρα.

Η πίστη του Κίρκεγκωρ

 


https://antifono.gr/%ce%ba%ce%b9%cf%81%ce%ba%ce%b5%ce%b3%ce%ba%cf%89%cf%81-%ce%bf-%cf%84%ce%b5%ce%bb%ce%b5%cf%85%cf%84%ce%b1%ce%b9%ce%bf%cf%83-%ce%bb%ce%bf%cf%85%ce%b8%ce%b7%cf%81%ce%b1%ce%bd%ce%bf%cf%83/


Δημήτρης Γ. Ιωάννου


Ο Κίργκεγκωρ, αυτός ο πρώτος υπαρξιστής φιλόσοφος, ασχολήθηκε κυρίως με τον «άνθρωπο της πίστεως», που κατ’ αυτόν εξέφραζε το γνήσιο βιβλικό πνεύμα. Ο Δανός φιλόσοφος επιτίθεται στον «ιδρυματικό» χαρακτήρα που προσέλαβε ο χριστιανισμός, δηλαδή στην ύπαρξη οργανωμένων εκκλησιών με τα δόγματά τους και τις ηθικές επιταγές τους, που τα χαρακτηρίζει (στον προτεσταντικό κόσμο το δόγμα είχε καταντήσει απλή διανοητική σύλληψη χωρίς να έχει αντανάκλαση στην πραγματική, ρεαλιστική πορεία ζωής του πιστού, ενώ η χριστιανική ηθική εξέπεσε σε ευσεβισμό, σε εξωτερική βελτίωση του χαρακτήρα). Φιλοσοφία για αυτόν σημαίνει παραμερισμός όλων τούτων των οργανωμένων σχημάτων και ατομική σχέση με τον Θεό, την απόλυτη Υπέρβαση: πρόκειται για μια φιλοσοφία της χρονικότητας που συνδέεται με την αιωνιότητα, καθώς το περιορισμένο χρονικά κτίσμα, ο άνθρωπος, καλείται να έρθει σε επαφή με τον άναρχο Θεό. «Ο Κίρκεγκωρ απορρίπτει το έγκυρο για πολλούς αιώνες φιλοσοφικό σχήμα, σύμφωνα με το οποίο το Είναι ταυτίζευται με το Νοείν, και το αντικαθιστά με τη θέση κατά την οποία το Είναι συμπίπτει με το πιστεύειν», γράφει η Χ. Μπακονικόλα-Γεωργοπούλου, στο βιβλίο της «Το τραγικό, η τραγωδία και ο φιλόσοφος» (Αθήνα 1986).

Η επέκταση του εγκεφάλου




Νίκη Χασάπη, Θεολόγος MSc Θεολογίας


https://www.pemptousia.gr/2021/12/i-michanopiisi-tou-anthropou-i-epektasi-tou-egkefalou/

Ο εγκέφαλος θεωρείται το πολυπλοκότερο βιολογικό όργανο που υπάρχει στο σύμπαν. Η δομή του και ο τρόπος που λειτουργεί, αποτελούν τη μεγαλύτερη ίσως πρόκληση και το μεγαλύτερο μυστήριο για τους επιστήμονες. Ακόμα και σήμερα οι ερευνητές απέχουν πολύ από το να κατανοήσουν τον τρόπο λειτουργίας του, αν και τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει άλματα όσον αφορά στην εξερεύνησή του. Οι θεαματικές αυτές εξελίξεις, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της επιστήμης των υπολογιστών, οδήγησαν σε ένα είδος συνάντησης της φυσικής νοημοσύνης με την τεχνητή. Σε αυτό βοήθησε πολύ και η δημιουργία σύγχρονων μηχανημάτων, τα οποία  επιτρέπουν με έναν πολύ μεγάλο βαθμό ευκρίνειας, την απεικόνιση του εγκεφάλου και των λειτουργιών του.


Η προσπάθεια της απεικόνισης των εγκεφαλικών λειτουργιών, είχε ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια. Το 1875 ο Άγγλος βιολόγος RichardCaton ήταν ο πρώτος που ανακάλυψε, κάνοντας χρήση ενός γαλβανόμετρου, την ύπαρξη ηλεκτρικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο κουνελιών[1].Όπως αναφέρθηκε  σε προηγούμενη ενότητα, ο εγκέφαλος αποτελείται από τους νευρώνες (νευρικά κύτταρα). Η ιδιαιτερότητά τους οφείλεται στο γεγονός ότι μπορούν να διεγερθούν ηλεκτρικά, επικοινωνώντας με αυτόν τον τρόπο μεταξύ τους,  μέσω ηλεκτρικών σημάτων. Η ηλεκτρική αυτή επικοινωνία ονομάζεται νευρική ώση[2].   Από τη στιγμή που ο Caton μπόρεσε και ανακάλυψε την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου, μια σειρά πειραμάτων  και ερευνών, τα οποία πραγματοποιήθηκαν  στα επόμενα πενήντα χρόνια, οδήγησαν τον Γερμανό ψυχίατρο HansBergerστην πρώτη στην ιστορία, καταγραφή της ηλεκτρικής δραστηριότητας του εγκεφάλου, την οποία και ονόμασε ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (ΗΕΓ)ή διεθνώς EEG[3].Παράλληλα είχαν αρχίσει τα πειράματα με τις ηλεκτρικές διεγέρσεις συγκεκριμένων εγκεφαλικών περιοχών, οι οποίες αποτέλεσαν τους προδρόμους των σημερινών εγκεφαλικών  εμφυτευμάτων[4].Αυτές οι έρευνες, σε συνδυασμό με την τεράστια ανάπτυξη των νέων απεικονιστικών μεθόδων, οδήγησαν λίγα χρόνια αργότερα τους επιστήμονες στην ιδέα, αρχικά να αξιοποιήσουν την εγκεφαλική ηλεκτρική δραστηριότητα για εκπαιδευτικούς και θεραπευτικούς σκοπούς και στη συνέχεια, με την βοήθεια της ΤΝ και της νανοτεχνολογίας,  να εμφυτέψουν μικροϋπολογιστές στο εσωτερικό του, ώστε να πετύχουν ακόμα πιο θεαματικά αποτελέσματα.

Sumo-Hatsu Basho 2022- Day 11- January 19th

 


Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022

Άγιος Μάρκος Επίσκοπος Εφέσου ο Ευγενικός και Άγιος Μακάριος ο Αιγύπτιος



https://www.imconstantias.org.cy/33017-2/

 Άγιος Μάρκος Επίσκοπος Εφέσου ο Ευγενικός


Καταγόταν από την Κων/πολη. Οι ευλαβείς γονείς του, από αρχοντική και ευγενική γενιά (εξ ου και το προσωνύμιο Ευγενικός) Γεώργιος, Διάκονος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, και η μητέρα του Μαρία, ανέθρεψαν τον μικρό Μανουήλ και τον αδελφό του Ιωάννη χριστιανικά και φρόντισαν για την μόρφωσή του. Ο Άγιος Μάρκος διακρινόταν από την ευρυμάθεια και την αγιότητα του βίου του. Σε ηλικία 25 ετών εκάρη μοναχός στην Μονή Αγίου Γεωργίου των Μαγγάνων, και χειροτονήθηκε ιερέας.


Μορφωμένος με την θύραθεν φιλοσοφική και χριστιανική παιδεία ο Άγιος Μάρκος διακρίθηκε ως διδάσκαλος της ρητορικής, Διευθυντής στο Πατριαρχικό Φροντιστήριο, και απολάμβανε της εκτιμήσεως των εκκλησιαστικών κύκλων και του ιδίου του Αυτοκράτορα Ιωάννου Παλαιολόγου. Ο τελευταίος, προ της στρατιωτικής απειλής των Οθωμανών, εστράφη στην Δύση επιδιώκοντας διάλογο με τον Πάπα με απώτερο σκοπό να εξασφαλίσει την πολιτική και στρατιωτική βοήθεια των Δυτικών. Συμφώνησε να συμμετάσχει πολυπληθής βυζαντινή αντιπροσωπία στην Σύνοδο Φερράρας Φλωρεντίας που συγκάλεσε ο Πάπας με σκοπό να συζητηθεί και να υπογραφεί η Ένωση των Δύο Εκκλησιών. Στην αυτοκρατορική συνοδεία επελέγησαν οι πιο αξιόλογοι αξιωματούχοι και εκκλησιαστικοί άνδρες για να εκπροσωπήσουν την Ορθοδοξία στην Σύνοδο, μεταξύ αυτών ο Πατριάρχης Ιωσήφ, ο Γ. Σχολάριος, ο νεοπλατωνικός φιλόσοφος Πλήθων Γεμιστός, ο Νικαίας Βησσαρίων και ο Μάρκος ο Ευγενικός κατόπιν της επιμονής του αυτοκράτορα ο οποίος λίγο πριν αναχωρήσουν για την Δύση, ζήτησε από το πατριαρχείο να εκλέξουν τον Άγιο Μάρκο ως μητροπολίτη Εφέσου.

Χριστιανισμός και φυλετικές διακρίσεις

 


https://xristianiki.gr/%e1%bc%80%cf%83%cf%8d%ce%bc%ce%b2%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%82-%e1%bd%81-%cf%87%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%b1%ce%bd%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-%ce%bc%e1%bd%b2-%ce%ba%ce%ac%ce%b8%ce%b5-%ce%bc%ce%bf/

Ὅταν ὁ Χριστὸς, ποὺ εἶναι ἡ ζωή μας, φανερωθεῖ, τότε καὶ σεῖς θὰ φανερωθεῖτε μαζί του ἐν δόξῃ. 

Νεκρῶστε λοιπὸν τὰ μέλη σας στὴ γῆ, τὴν πορνεία, τὴν ἀκαθαρσία, τὸ πάθος, τὴν κακὴ ἐπιθυμία καὶ τὴν πλεονεξία, ἡ ὁποία εἶναι εἰδωλολατρία, γιὰ ὅλα ὅσα ἔρχεται ἡ ὀργὴ τοῦ Θεοῦ νὰ πλήξει τοὺς υἱοὺς τῆς ἀπειθείας, μὲ τοὺς ὁποίους συμπορευόσασταν κάποτε, ὅταν ζούσατε ἀνάμεσά τους.  

Τώρα ὅμως, ἀφῆστε τα καὶ σεῖς ὅλα στὴν ἄκρη, ὀργή, θυμό, κακία, βλασφημία, αἰσχρολογία ἀπὸ τὸ στόμα σας. Μὲ λέτε ὁ ἕνας ψέματα στὸν ἄλλον, ἀπεκδυθεῖτε τὸν παλαιὸ ἄνθρωπο μὲ τὶς πράξεις του καὶ ντυθεῖτε τὸν νέο, ποὺ συνειδητὰ ἀνακαινίζεται κατ’ εἰκόνα Ἐκείνου ποὺ τὸν δημιούργησε. Ὅπου δὲν ὑπάρχουν Ἕλληνας καὶ Ἰουδαῖος,  περιτομὴ καὶ ἀκροβυστία, βάρβαρος, Σκύθης, δοῦλος, ἐλεύθερος, ἀλλὰ τὰ πάντα καὶ σὲ ὅλους εἶναι ὁ Χριστός.” (Ἐπιστολὴ Ἀποστόλου Παύλου – Πρὸς Κολοσσαεῖς, γ’ 4-11-ἀποστολικὸ ἀνάγνωσμα τῆς Κυριακῆς 16.11.2022)


Τὸ ζήτημα τῶν διακρίσεων μεταξὺ τῶν ἀνθρώπων ἔχει ἐπιλυθεῖ ἐξαρχῆς ἀπὸ τὴ χριστιανικὴ διδασκαλία. Οἱ κοινωνικές, ταξικές, φυλετικές, ἐθνοτικὲς καὶ ἄλλες διακρίσεις εἶναι προϊὸν τῆς πτώσης τοῦ ἀνθρωπου καὶ τῆς ἀπομάκρυνσής του ἀπὸ τὸ Θεό. Σύμφωνα μὲ τὴ Γένεση, ὁ ἄνθρωπος δημιουργήθηκε κατ’ εἰκόνα καὶ καθ’ ὁμοίωση τοῦ Δημιουργοῦ του. Κατὰ συνέπεια, ὅλες αὐτὲς οἱ διακρίσεις μεταξὺ τῶν ἀνθρώπων εἶναι παρὰ φύσιν ἀποτελέσματα τῆς ἀπομάκρυνσης τοῦ ἀνρθώπου ἀπὸ τὸ Θεό. Τὸ σχέδιο τοῦ Θεοῦ γιὰ τὴ σωτηρία τοῦ κόσμου συνίσταται στὴν κάλυψη τοῦ χάσματος ποὺ δημιουργήθηκε, μὲ τὴν ἐνανθρώπιση τοῦ Λόγου τοῦ Θεοῦ. Ὁ ἴδιος ὁ Θεὸς ἔλαβε καὶ ἀνθρώπινη φύση, νίκησε τὸ θάνατο μὲ τὴν Ἀνάστασή Του καὶ ὡς Θεάνθρωπος, ἀναλήφθηκε στοὺς οὐρανούς. Ἀπομένει στὸν ἄνθρωπο, ἐλεύθερα καὶ ἐνσυνείδητα, νὰ ἀποβάλει τὸν παλιασμένο καὶ πεσμένο ἑαυτό του καὶ νὰ ἀνανεωθεῖ κατ’ εἰκόνα Ἐκείνου ποὺ τὸν δημιούργησε.

Η επέκταση του σώματος

 


https://www.pemptousia.gr/2021/12/i-michanopiisi-tou-anthropou-i-epektasi-tou-somatos/

Νίκη Χασάπη, Θεολόγος MSc Θεολογίας

 

Στις προηγούμενες ενότητες αναφέρθηκε η προσπάθεια του ανθρώπου να μεταφέρει τις ανθρώπινες ικανότητες στη μηχανή. Στην ενότητα αυτή θα μελετηθεί η αντίστροφη προσπάθεια. Πως δηλαδή ο άνθρωπος θα προσπαθήσει να αποκτήσει κάποιες από τις ιδιότητες των μηχανών, προκειμένου να απογειώσει τις δικές του επιδόσεις. Τη δεκαετία του 70 η τηλεοπτική σειρά Βιονική Γυναίκα, είχε χαρακτηριστεί ως σειρά επιστημονικής φαντασίας. Τα εκατομμύρια των φανατικών τηλεθεατών την εποχή εκείνη, δεν θα μπορούσαν να φανταστούν  ότι λίγες δεκαετίες αργότερα ο βιονικός άνθρωπος θα αποτελούσε απτή πραγματικότητα. Πολύ χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της AimeeMullins, η οποία  γεννήθηκε με ατροφία των κάτω άκρων.


Η επιλογή που έπρεπε να κάνουν οι γονείς της ήταν, ή να μείνει καθηλωμένη σε αναπηρικό αμαξίδιο για όλη της τη ζωή, ή να χρησιμοποιήσει τεχνητά άκρα. Φυσικά χιλιάδες άνθρωποι έχουν γεννηθεί και γεννιούνται καθημερινά με παρόμοια προβλήματα, ενώ από αυτούς ολοένα και περισσότεροι αποφασίζουν να ενσωματώσουν στα άκρα τους τεχνητά μέλη. Η Mullins όμως έγινε διάσημη για πολλούς  λόγους. Αρχικάδιότι επέλεξε να βάλει τεχνητά άκρα, γεγονός που της επέτρεψε να ασχοληθεί σοβαρά με τον αθλητισμό, να γίνει μια σπουδαία αθλήτρια, να πάρει μετάλλιο και να κάνει  παγκόσμια ρεκόρ στους Παραολυμπιακούς του 1996.Παράλληλα έγινε ηθοποιός, μοντέλο και ομιλήτρια[1]. Αυτό όμως που την έκανε να ξεχωρίσει από τις άλλες περιπτώσεις, είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει το σώμα της. Η ίδια σε συνεντεύξεις της έχει αναφέρει ότι θεωρεί τον εαυτό της ως τον αρχιτέκτονα του σώματός της, αφού μόνη της  σχεδιάζει τα άκρα της.Έχει τουλάχιστον είκοσι διαφορετικά ζευγάρια πόδια, από τα οποία ορισμένα δεν είναι καθόλου ανθρωπομορφικά, ενώ  αυξομειώνει το ύψος της, από το 1,60 μέχρι το 1,85, ανάλογα με την περίσταση αλλά και τη διάθεσή της[2].

Sumo-Hatsu Basho 2022- Day 10- January 18th

 


Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022

Αθανάσιος ο Μέγας

 


https://www.imconstantias.org.cy/33016-2/

O Mέγας Αθανάσιος ήταν Πατριάρχης Αλεξανδρείας. Τιμάται ως άγιος τόσο από την Ανατολική Ορθόδοξη όσο και από την Ρωμαιοκαθολική εκκλησία. Αποτελεί έναν από τους μεγάλους Πατέρες της Ανατολικής εκκλησίας, αλλά και της Ρωμαιοκαθολικής.


Από πολύ νέος έδειξε την πνευματική κλίση του. Σε ηλικία 25 ετών χειροτονήθηκε διάκονος από τον επίσκοπο Αλεξανδρείας Αλέξανδρο, τον οποίο ακολούθησε στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο το 325, στη Νίκαια της Βιθυνίας. Εκεί αναδείχθηκε πρωτεργάτης στην καταδίκη της διδασκαλίας του Αρείου που χαρακτηρίστηκε αιρετική. Το 328 και σε ηλικία 33 ετών εξελέγη Πατριάρχης Αλεξανδρείας.


Γεννήθηκε στα τέλη του 3ου αιώνα μ.Χ. στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, αφού κατά τον ιστορικό Σωκράτη τον Σχολαστικό, εκεί είχε και πατρικό και οικογενειακό τάφο (Εκκλ. Ιστορία 4,13). Οι γονείς του ήταν Χριστιανοί και από μικρή ηλικία έδειξε την κλίση του, αφού παρίστανε τον ιερέα που βάπτιζε τους πιστούς (φίλους του).

Τεχνητή νοημοσύνη: τρόπος λειτουργίας

 


https://www.pemptousia.gr/2021/12/o-vasikos-tropos-litourgias-tis-technitis-noimosinis/

 Νίκη Χασάπη, Θεολόγος MSc Θεολογίας


Το 2017 ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, κορυφαίος Έλληνας καθηγητής της επιστήμης των υπολογιστών και της ΤΝ, στα πλαίσια της ομιλίας του με τίτλο: «Το μέλλον τώρα; Τεχνητή Νοημοσύνη 2.0» που διοργάνωσε η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, ανέφερε μεταξύ άλλων,ότι ενώο άνθρωπος αντιλαμβάνεται το περιβάλλον του μέσω εικόνων, ο υπολογιστής βλέπει το περιβάλλον μέσω των pixels(η βασική μονάδα των εικόνων της οθόνης του υπολογιστή[1]).Έτσι για να υπάρξει ΤΝ, θα πρέπει ο υπολογιστής να μιμηθεί τη λειτουργία του εγκεφάλου. Είναι όμως αυτό εφικτό; Και σε ποιο βαθμό;

Το ζήτημα της ΤΝ δεν είναι απλό, αφού για να ερευνηθεί  και να εφαρμοσθεί θα πρέπει οι επιστήμονες να είναι σίγουροι για το τι είναι η ανθρώπινη. Κάτι τέτοιο όμως είναι δύσκολο να γίνει εφικτό. Αν και πολλές επιστήμες εμπλέκονται στο ερώτημα τι είναι η ανθρώπινη νόηση, όπως η βιολογία, η νευρολογία, η ψυχολογία, η ψυχιατρική κ.α., εν τούτοις οι ικανοποιητικές απαντήσεις είναι ελάχιστες. Παρόλαυτά οι προσπάθειες συνεχίζονται. Η επιστήμη της πληροφορικής, προκειμένου να μιμηθεί την ανθρώπινη νοημοσύνηδημιούργησε δύο είδηΤΝ, ανάλογα με τον τρόπο που αυτή επιτυγχάνεται.Το πρώτο είδος και το παλαιότερο, έχει να κάνει με τη λεγόμενη Συμβολική(ΣΝ) ή Κλασική νοημοσύνη, ενώ  το δεύτερο με τη λεγόμενη Υπολογιστική(ΥΝ)[2]. Στη ΣΝ, οι επιστήμονες εφοδιάζουν τον υπολογιστή με έναν τεράστιο αριθμό πληροφοριών[3] και  σε συνδυασμό με ένα σύνολο αλγορίθμων[4],ο υπολογιστής είναι σε θέση να λειτουργήσει με βάση τις προγραμματισμένες εντολές. Μέχρι τη δεκαετία του 90 όλο το βάρος της έρευνας είχε δοθεί στον συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας του υπολογιστή[5].

Sumo-Hatsu Basho 2022- Day 9- January 17th

 


Ο τσαγκάρης



https://www.metamorfosi-vrilission.gr/single-post/2018/01/16/%CE%BF-%CE%AC%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CF%8E%CE%BD%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BF-%CF%84%CF%83%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CE%AC%CF%81%CE%B7%CF%82

 Κάποια φορὰ τὴν ὥρα ποὺ ὁ ἅγιος Ἀντώνιος προσευχόταν στὸ κελί του, ἄκουσε μία φωνὴ ποὺ τοῦ ἔλεγε:


«Ἀντώνιε, δὲν ἔφθασες ἀκόμη στὸ μέτρο τοῦ τάδε τσαγκάρη ποὺ ζεῖ στὴν Ἀλεξάνδρεια».


Σηκώθηκε τὸ πρωί, πῆρε τὸ βαΐτικο ραβδί του καὶ πῆγε νὰ τὸν βρεῖ. Ἔφθασε σὲ κεῖνο τὸ μέρος καὶ μπῆκε στὸ ἐργαστήριό του.


Ἐκεῖνος ὅταν τὸν εἶδε ταράχτηκε. Τοῦ λέει λοιπὸν ὁ Γέροντας:


«Μίλησέ μου γιὰ τὶς πράξεις σου».

Το χαμένο ηχητικό

  Σας εγγυώμαι ότι το παρακάτω κείμενο δε θα αρέσει σε πολλούς από εσάς που θα το διαβάσετε. Και αφού έχω τη προσοχή σας μπαίνω στο θέμα. Κυ...