Κυριακή 29 Απριλίου 2018

Συνεχίζονται τα βάσανα των Γεζίντι

Yezidis at their holy site of Lalish celebrate their new year on April 17, 2018. Photo: Safin Hamed | AFP

rudaw.net

Μια ομάδα ακτιβιστών ανέφερε ότι οι πηγές της επιβεβαίωσαν ότι "11 πολίτες Yezidi" απήχθησαν από ένοπλους στην Αφρίν.

Δέκα οχήματα με οπλισμένους μασκοφόρους επέδραμαν σε σπίτια και συνέλαβαν αιχμαλώτους.
Η ομάδα αργότερα απελευθέρωσε έναν άνθρωπο που ονομάζεται Hanan Prem αφού τον βασάνισε και απαίτησε λύτρα των 25.000 δολαρίων για την απελευθέρωσή του ", ανέφερε η Yazda σε δήλωση την Παρασκευή.

Η Αφρίν είναι μια πόλη στη βορειοδυτική Συρία που τέθηκε υπό τον έλεγχο των Τούρκων στρατιωτικών και των αντιπροσώπων τους μαχητών τον Μάρτιο μετά από μια σχεδόν δίμηνη μάχη κατά των δυνάμεων του Κουρδικού YPG.


"Άμαχοι Yazidi από το χωριό Qatma κοντά στην Αφρίν έχουν απαχθεί από μέλη της πολιτοφυλακής με άγνωστο προορισμό [την Πέμπτη]", σύμφωνα με την Yazda.

Yazda είναι μια ομάδα ακτιβιστών Yezidi με έδρα την περιοχή του Κουρδιστάν και τις Ηνωμένες Πολιτείες με πολλά διεθνή γραφεία.

Η Αφρίν είναι μια ποικιλόμορφη περιοχή της Συρίας, όπου κατοικούν Κούρδοι, Γιεζίντι, Άραβες, Χριστιανοί και άλλοι.

Είχε ελεγχθεί από το Κούρδο-πλειοψηφικό YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) μέχρι την τουρκική επίθεση.

"Η Yazda καλεί την Τουρκία, τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής των υπευθύνων για την ασφάλεια στην περιοχή, να αναζητήσουν και να απελευθερώσουν αμέσως τους αμάχους Yazidi", έγραψε ο οργανισμός.

Ο Nadia Murad, ακτιβιστής του Yezidi και πρεσβευτής καλής θέλησης του ΟΗΕ, ο οποίος διέφυγε από την αιχμαλωσία του ISIS, ανέφερε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για τους Yezidi για να επιστρέψει στην πατρίδα τους στο Shingal.

«Έχουμε χάσει τον Naji Barjas στο Σιντζάρ από ένα IED(αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό) που άφησε πίσω του το ISIS, επέστρεψε στο σπίτι του και η βόμβα εξερράγη και συνεχίζουμε να καλούμε το Ιράκ και τη διεθνή κοινότητα να απομακρύνουν τις νάρκες από τις περιοχές των Yazidi. Οι Yaidi ζουν σε στρατόπεδα IDP(εσωτερικών προσφύγων) και πρέπει να πάνε σπίτι τους ", έγραψε στο tweeter το πρωί του Σαββάτου.

Δεν ήταν σαφές ποιος κατέβαλε τα λύτρα στην Αφρίν. Το KRG έχει πληρώσει περισσότερα από 5 εκατομμύρια δολάρια για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση 3.004 ατόμων Yezidi από την αιχμαλωσία του ISIS από το 2014, δήλωσε ο ιρακινός βουλευτής Vian Dakhil τον Μάιο του 2017.

Ο Γιεζίντι στο Ιράκ και στη Συρία έχουν στοχοποιηθεί από το 2014 από την άνοδο της εξτρεμιστικής ομάδας ISIS.

Το YPG, ως μέρος του αμερικανικού συνασπισμού που υποστήριξε τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), την KRG Peshmerga και τις δυνάμεις ασφαλείας στο Ιράκ, και τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας εργάστηκε για την απελευθέρωση των Yezidi από τότε που οι περιοχές και των δύο χωρών απελευθερώθηκαν από το ISIS.

Τον Αύγουστο του 2014, περισσότερα από 6.000 μέλη της θρησκευτικής μειονότητας πιάστηκαν αιχμάλωτοι από το ISIS όταν σάρωσε το βόρειο Ιράκ, διαπράττοντας γενοκτονία εναντίον των Yezidi.

Περίπου 200.000 περίπου ή σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού των Yezidi στο Ιράκ κατέφυγαν στην περιοχή του Κουρδιστάν ή στη Συρία το 2014.

Σχεδόν οι μισοί από τους απαχθέντες παραμένουν αγνοούμενοι.

2 σχόλια:

  1. Δεν τους λένε Ροχίνγκια, για να σειστεί ο τόπος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε,καλά και με τους Ροχίνγκια δε σείεται και κανένας τόπος.Στα λόγια μένουν

      Διαγραφή

Στο δικαστήριο

  Ο Χριστός συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται, δικάζεται και τελικά σταυρώνεται χωρίς πραγματική αιτία νομική. Ένας αθώος, ο μόνος αθώ...