Σάββατο 21 Απριλίου 2018

Η υπόθεση του φυλακισμένου Αμερικανού πάστορα χειροτερεύει κι άλλο τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας



Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ 

Όταν τα δύο τρίτα των μελών της Αμερικανικής Γερουσίας, υπογράφουν επιστολή στον ισλαμιστή Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν και τον απειλούν με συνέπειες εάν δεν αφεθεί ελεύθερος ένας Αμερικανός πολίτης, τότε τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. 

Η επιστολή αφορά την υπόθεση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, που αργοπεθαίνει στις τουρκικές φυλακές αντιμετωπίζοντας πολυετή φυλάκιση λόγω της έωλης κατηγορίας που εκτόξευσε εναντίον του το ισλαμικό καθεστώς: ότι δηλαδή είναι ένας «τρομοκράτης», που συνεργάστηκε δήθεν με τον Ιμάμη Γκιουλέν για να ανατρέψουν τον Ταγίπ Ερντογάν κατά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016. 

Ο πάστορας αντιμετωπίζει και άλλες κατηγορίες, και αν το δικαστήριο αποφασίσει ότι είναι ένοχος θα καταδικαστεί σε κάθειρξη μέχρι 35 έτη. Οι γερουσιαστές λένε πως είναι αθώος και η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν σοβαρά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο Μπράνσον είναι αυτός που παρουσιάζουν οι τουρκικές αρχές. 

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, μπήκαν μπροστά σ’ αυτόν τον αγώνα απελευθέρωσης του πάστορα και εκατοντάδες χριστιανικές και μη οργανώσεις υποστηρίζουν αυτή την προσπάθεια. Ο κ. Τραμπ έγραψε χαρακτηριστικά ότι αν είναι κατάσκοπος ο Μπράνσον, τότε είμαι και εγώ. Ήθελε να δείξει πόσο γελοίες είναι οι κατηγορίες των τουρκικών αρχών που καθοδηγούνται από την πολιτική ηγεσία της χώρας.

 Η επιστολή έχει ιδιαίτερη σημασία διότι την υπέγραψαν 43 Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές. Αυτό δείχνει πως όχι μόνο είχαν την έγκριση του Λευκού Οίκου αλλά και την στήριξη του. Την υπέγραψαν και 23 Δημοκρατικοί γερουσιαστές. Όσο προχωρούν οι μέρες θα υπογράψουν και άλλοι γερουσιαστές.



 Με βάση το θέμα αυτό, αλλά και τις συλλήψεις και άλλων Αμερικανών πολιτών, μερικοί εκ των οποίων είναι υπάλληλοι της αμερικανικής πρεσβείας της ‘Αγκυρας και του αμερικανικού προξενείου της Πόλης, οι σχέσεις της Αμερικής και της Τουρκίας οδηγήθηκαν στην ανυπαρξία. Είχαν προηγηθεί και πολλές αντιαμερικανικές ενέργειες, όπως η αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400, η συμμαχία του κ. Ερντογάν με τη Ρωσία και το Ιράν, η επιθετικότητα της Τουρκίας εναντίον των συμμάχων των ΗΠΑ στη Συρία και πολλά άλλα θέματα που μόλυναν τις σχέσεις. Η κατάσταση των σχέσεων είναι φρικτή. Δεν πρέπει να έχει κανείς αμφιβολία ότι με αφορμή την υπόθεση της σύλληψης και φυλάκισης του πάστορα, οι Αμερικανοί θα βρεθούν έντονα απέναντι της Άγκυρας.

 Ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσπάθησαν πραγματικά να συνετίσουν την Τουρκία και τον πρόεδρό της. Έκαναν ειλικρινείς ενέργειες για να τον συνετίσουν. Απέτυχαν. Και τώρα πρέπει να θέσουν σε εφαρμογή το σχέδιο βήτα, όποιο και αν είναι αυτό. Λέγονται διάφορα, αλλά την αλήθεια πολύ λίγοι την γνωρίζουν.

 Σίγουρα, μία από τις πρώτες ενέργειες των Αμερικανών θα αφορά τη βάση του Ινσιρλίκ. Οι Αμερικανοί και οι Νατοϊκοί επένδυσαν πολλά χρήματα, αλλά πλέον δεν τους είναι χρήσιμη, επειδή ο κ. Ερντογάν δεν επιτρέπει τη χρησιμοποίησή της. Στην πρόσφατη πυραυλική επίθεση εναντίον της Συρίας, οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους (Γάλλοι και Βρετανοί) δεν μπόρεσαν να την χρησιμοποιήσουν. Αντίθετα, εξυπηρετήθηκαν αφάνταστα από τη Σούδα, στην Κρήτη.

 «Μας προκαλεί έντονη ανησυχία», γράφουν οι γερουσιαστές, «ότι η τουρκική κυβέρνηση προχώρησε πέραν των νομίμων ενεργειών ενάντια στους σκευωρούς του πραξικοπήματος υπονομεύοντας το κράτος δικαίου της Τουρκίας και τις δημοκρατικές παραδόσεις». Και προειδοποιούν ότι απροσδιόριστα μέτρα ίσως χρειάζονται για να εγγυηθεί η τουρκική κυβέρνηση ότι «σέβεται τα δικαιώματα των νομοταγών πολιτών» των ΗΠΑ που ζουν στην Τουρκία χωρίς το φόβο διώξεων.

 Η Τουρκία εκβιάζει τον κ. Τραμπ, μέσω του φυλακισμένου Αμερικανού πάστορα, και προτείνει να τον ανταλλάξει με τον Ιμάμη Γκιουλέν. Αν αναλύσει κανείς την αντίδραση του κ. Τραμπ και του αντιπροέδρου του, αλλά και την επιστολή των 66 γερουσιαστών, καταλαβαίνει εύκολα ότι ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου δεν εκβιάζεται… 

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Ο νέος δικηγόρος του προέδρου των ΗΠΑ, ο κ. Ρούντι Τζουλιάνι, πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, εργάζεται και για την τουρκική κυβέρνηση. Αρκετοί στην Ουάσιγκτον εκφράζουν φόβους ότι θα αναλάβει τη μεσολάβηση για την ανταλλαγή του πάστορα με τον Γκιουλέν. Την προηγούμενη φορά «έφαγε πόρτα»… Εάν ο κ. Τραμπ λυγίσει και δεχθεί τον εκβιασμό του Ερντογάν, θα είναι ένας τραυματισμένος πρόεδρος, συμφωνούν οι πάντες… Όσοι γνωρίζουν τον χαρακτήρα του, είναι βέβαιοι πως θα προτιμήσει τη σύγκρουση από την υποταγή στον τουρκικό εκβιασμό… 
Πηγή: “Πολεμος” Αμερικής και Τουρκίας για τον φυλακισμένο πάστορα: Μαζική “επίθεση” στον Ερντογάν https://hellasjournal.com/2018/04/polemos-amerikis-ke-tourkias-gia-ton-fylakismeno-pastora-maziki-epithesi-ston-erntogan/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το χαμένο ηχητικό

  Σας εγγυώμαι ότι το παρακάτω κείμενο δε θα αρέσει σε πολλούς από εσάς που θα το διαβάσετε. Και αφού έχω τη προσοχή σας μπαίνω στο θέμα. Κυ...