Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

Ο Χο Τσι Μινχ,τουριστικό όπλο για την Έδεσσα

Τη γνωριμία ενός δημοσιογράφου από την Έδεσσα, του Σόλωνα Γρηγοριάδη με τον πατέρα του έθνους του Βιετνάμ Χο Τσι Μινχ, το 1965, που έγινε γνωστή από στόμα σε στόμα, προσπαθεί να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο ο Δήμος Έδεσσας. Η γνωριμία των δύο ανδρών, υπό συνθήκες πλήρους μυστικότητας και στο πλαίσιο συνέντευξης που δημοσιεύτηκε τότε στις εφημερίδες Ακρόπολη και Μακεδονία, έγινε γνωστή πριν από μερικά χρόνια από τον Τρύφωνα Σιβένα, μακρινό ξάδερφο και φίλο του Γρηγοριάδη.
Έκτοτε οι δημοτικές Αρχές της Έδεσσας έχουν ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με το Βιετνάμ, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί μια τουριστική διαδρομή στα βήματα του Χο Τσι Μινχ.

Στόχος είναι η προσέλκυση τουριστικού ρεύματος από την Ασία, δήλωσε ο υπεύθυνος πολιτιστικού τουρισμού του Δήμου Ευάγγελος Κυριακού, που πριν από μερικές μέρες μαζί με αντιπροσωπεία επισκέφτηκε την πόλη Νι Αν, τη γενέτειρα του Χο Τσι Μινχ με την οποία επίκειται αδελφοποίηση. Στο πλαίσιο της αδελφοποίησης θα δημιουργηθεί και ένα πάρκο ειρήνης και φιλίας των λαών, στη μνήμη του Βιετναμέζου πολιτικού, δίπλα στη μεραρχία της Έδεσσας. Νωρίτερα, τον Μάρτιο, ο Δήμος είχε παρουσιάσει σχετική πρόταση με τίτλο «Τα βήματα του Χο Τσι Μινχ στην Ελλάδα».

Ο Χο Τσι Μινχ σε νεαρή ηλικία
Όπως τόνισε ο Ευάγγελος Κυριακού στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Επιδιώκουμε τη δημιουργία θεματικής διαδρομής που θα σχετίζεται με την άυλη πολιτιστική κληρονομιά και θα περιλαμβάνει όλα τα σημεία στα οποία φέρεται να υπήρχαν στρατιώτες από το Βιετνάμ. Στόχος είναι η ανάδειξη του ειρηνικού έργου της Στρατιάς της Ανατολής που διαμορφώθηκε εκείνη την περίοδο στην περιοχή της Μακεδονίας και ειδικότερα στις περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Έδεσσας, της Βέροιας και της Σιάτιστας, που ουσιαστικά απαρτίζουν το Μακεδονικό Μέτωπο».
Το τουριστικό προϊόν ενδιαφέρει και το υπουργείο Τουρισμού, με την υπουργό Έλενα Κουντουρά να θέτει υπό την αιγίδα του όλες τις δραστηριότητες του Δήμου για την προβολή της πόλης ως τουριστικού προορισμού από την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ.

Στο κέντρο ο Τρύφων Σιβένας ανάμεσα στον πρώτο πρέσβη του Βιετνάμ στην Ελλάδα Μπιν Βου και τη γραμματέα του. Στα αριστερά ο πρώην βουλευτής και νομάρχης Προκόπης Σιβένας και στα δεξιά ο δήμαρχος Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου και ο Ευάγγελος Κυριακού
Πώς ο Έλληνας δημοσιογράφος γνώρισε τον Χο Τσι Μινχ
Στόχος ήταν μια συνέντευξη με τον κομμουνιστή ηγέτη του Βιετνάμ. Ο Σόλων Γρηγοριάδης έφθασε στη χώρα το 1965. Στους ημίφως και με δύο προβολείς να φωτίζουν τον δημοσιογράφο, ο Χο Τσι Μινχ τον ρώτησε από που κατάγεται. Στο άκουσμα της λέξης «Έδεσσα», ο Χο Τσι Μινχ ρώτησε και πάλι: «Είστε από την πολιτεία των νερών και των κερασιών;». Ο Έλληνας δημοσιογράφος σηκώθηκε από τη θέση του και οι δύο άνδρες χαιρέτησαν και πάλι ο ένας τον άλλον, ακόμη πιο θερμά, όπως συμβαίνει όταν δύο άνθρωποι που συναντιούνται διαπιστώνουν ότι γνωρίζονται από παλιά.
Τότε ο Χο Τσι Μινχ αποκάλυψε ότι γνωρίζει πολύ καλά την περιοχή της Έδεσσας –και όχι μόνο–, καθώς κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο υπηρέτησε στον γαλλικό στρατό και πέρασε από την Έδεσσα που τότε λεγόταν Βοδενά.
Η κουβέντα, μάλιστα, περιείχε ακόμη και λεπτομέρειες για τον κάμπο της Έδεσσας αλλά και αναφορές του θρυλικού ηγέτη του Βιετνάμ στην υγρασία του τόπου που του θύμιζε την πατρίδα του. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι ήταν μάγειρας και φωτογράφος στον γαλλικό στρατό και ακολούθησε συζήτηση για το παλιό νοσοκομείο, όπου ακόμη και σήμερα υπάρχει στην αυλή του ένα δέντρο, το Τζίνγκο Μπιλόμπα, με προέλευση από την Ινδοκίνα, το οποίο φύτεψαν στρατιώτες της στρατιάς της Ανατολής (ανάμεσά τους και Βιετναμέζοι) για θεραπευτικούς σκοπούς.
Τα στοιχεία αυτά μπορεί να μην αναφέρθηκαν σε όσα δημοσιεύτηκαν στις εφημερίδες Ακρόπολη και Μακεδονία όταν ο Σόλων Γρηγοριάδης (φωτ. δεξιά) επέστρεψε στην Ελλάδα, όμως ο ίδιος τα εκμυστηρεύτηκε στον Τρύφωνα Σιβένα που με τη σειρά του τα αποκάλυψε σε στελέχη του Δήμου Έδεσσας. «Ο Σόλων Γρηγοριάδης ακολούθησε τη συμβουλή του ηγέτη του Βιετνάμ να μην τα αποκαλύψει όλα αυτά τότε, για να προστατευτεί ο ίδιος ο δημοσιογράφος και η οικογένειά του καθώς εκείνο τον καιρό ο Χο Τσι Μινχ θεωρούνταν κάτι σαν τον Μπιν Λάντεν του σήμερα», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος πολιτιστικού τουρισμού του Δήμου Έδεσσας, Ευάγγελος Κυριακού.
  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Π. Γιούλτση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το χαμένο ηχητικό

  Σας εγγυώμαι ότι το παρακάτω κείμενο δε θα αρέσει σε πολλούς από εσάς που θα το διαβάσετε. Και αφού έχω τη προσοχή σας μπαίνω στο θέμα. Κυ...