Η Χιροσίμα πραγματοποίησε την 72η επέτειο του ατομικού βομβαρδισμού από τις ΗΠΑ την Κυριακή στην ετήσια επιμνημόσυνη τελετή, με τον Δήμαρχο Καζούμι Ματσούι να καλεί την ιαπωνική κυβέρνηση να συνεισφέρει στη συνθήκη που απαγορεύει τα πυρηνικά όπλα.
Η φετινή τελετή στο Πάρκο Ειρήνης κοντά στο Ground Zero ακολουθεί την έγκριση από 122 μέλη των Ηνωμένων Εθνών της πρώτης συνθήκης του κόσμου για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών όπλων.
Το προοίμιο του συμφώνου χρησιμοποιεί τον ιαπωνικό όρο "hibakusha" στην αναφορά του για το "απαράδεκτο πόνο" των επιζώντων των βομβιστικών επιθέσεων σε Hiroshima και Nagasaki που σκότωσαν περίπου 214.000 ανθρώπους μέχρι το τέλος του 1945.
Ωστόσο, η Ιαπωνία αρνήθηκε να συμμετάσχει στη συνθήκη, μαζί με τα κράτη που έχουν πυρηνικά όπλα του κόσμου και άλλες χώρες που βρίσκονται υπό την αμερικανική πυρηνική ομπρέλα.
Στην ετήσια Ειρηνευτική Διακήρυξη της πόλης, ο Ματσούι σταμάτησε να ζητά από την Ιαπωνία να προσχωρήσει στη συνθήκη, αλλά παρότρυνε την κυβέρνηση να "εκδηλώσει τον πασιφισμό στο Σύνταγμά μας, κάνοντας τα πάντα για να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των κρατών με πυρηνικά όπλα και των κρατών χωρίς πυρηνικά όπλα , διευκολύνοντας έτσι την επικύρωση. "
Είπε ότι οι χώρες που υιοθέτησαν τη συνθήκη "επέδειξαν την αδιαμφισβήτητη αποφασιστικότητά τους να επιτύχουν την κατάργηση", και ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για όλες τις κυβερνήσεις να "προσπαθήσουν να προχωρήσουν περισσότερο προς έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα".
Ο πρωθυπουργός Shinzo Abe απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στην συνθήκη απαγόρευσης πυρηνικών στην ομιλία του κατά την τελετή.
"Για να μπορέσουμε πραγματικά να πραγματοποιήσουμε έναν« κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα », είναι απαραίτητη η συμμετοχή τόσο των "πυρηνικών" κρατών όσο και των "μη πυρηνικών" κρατών», είπε.
Αφού συναντήθηκε με εκπρόσωπους επτά τοπικών ομάδων hibakusha που διαμαρτυρήθηκαν για την έλλειψη συμμετοχής της Ιαπωνίας αργότερα την Κυριακή, ο Αμπέ υπερασπίστηκε την απόφαση να αποφύγει τη συνθήκη απαγόρευσης, λέγοντας ότι "μια ρεαλιστική προσέγγιση" είναι απαραίτητη για να έλθουμε πιο κοντά σε έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα.
"Πιστεύουμε ότι η συνθήκη δεν θα πρέπει να οδηγήσει στην περαιτέρω διεύρυνση της απόστασης μεταξύ των κρατών με πυρηνικά όπλα και των κρατών χωρίς πυρηνικά όπλα και στην πραγματοποίηση ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά όπλα", δήλωσε ο Abe σε συνέντευξη Τύπου.
Περίπου 50.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο πάρκο για την τελετή, στην οποία εκπροσωπούνταν 80 έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα πυρηνικά κράτη Βρετανία, Γαλλία, Ηνωμένες Πολιτείες και Ρωσία έστειλαν αντιπροσώπους, όπως και η Ινδία, το Ισραήλ και το Πακιστάν, οι οποίες είναι επίσης γνωστό ότι διαθέτουν ατομικά όπλα.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρρες κάλεσε όλα τα κράτη να εργαστούν προς έναν κόσμο απαλλαγμένο από πυρηνικά όπλα "με τους δικούς τους τρόπους" σε ένα μήνυμα που διαβάστηκε εξ ονόματός του από τον Izumi Nakamitsu, Γενικό και Υψηλό Εκπρόσωπο του ΟΗΕ για θέματα αφοπλισμού.
"Το μήνυμα της ειρήνης και των ηρωικών προσπαθειών των hibakusha της Χιροσίμα υπενθύμισε στον κόσμο τις καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες των πυρηνικών όπλων ... Τα Ηνωμένα Έθνη στέκονται μαζί σας στην κοινή μας επιδίωξη για έναν κόσμο απαλλαγμένο από πυρηνικά όπλα", ανέφερε το μήνυμα.
Ένα λεπτό σιγής κρατήθηκε στις 8:15 π.μ., όταν μια ατομική βόμβα ουρανίου που ονομάστηκε "Little Boy" έπεσε από βομβαρδιστικό των ΗΠΑ και εξερράγη περίπου 600 μέτρα πάνω από τη Χιροσίμα στις 6 Αυγούστου 1945, σκοτώνοντας περίπου 140.000 ανθρώπους μέχρι το τέλος εκείνης τη χρονιάς.
Μια δεύτερη ατομική βόμβα έπεσε στο Ναγκασάκι στις 9 Αυγούστου και η Ιαπωνία παραδόθηκε έξι ημέρες αργότερα, θέτοντας τέλος στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο συνδυασμένος αριθμός hibakusha, άνθρωποι που επέζησαν των βομβαρδισμών, ήταν 164.621 από τον Μάρτιο, λιγότεροι κατά 5.530 από το προηγούμενο έτος. Η μέση ηλικία τους ήταν 81,41.
Ο Ματσούι ζήτησε στην ομιλία του η κυβέρνηση να δώσει περισσότερη βοήθεια στους ηλικιωμένους hibakusha και στους "πολλούς άλλους που υποφέρουν επίσης ψυχικά και σωματικά από τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας".
Σύμφωνα με αξιωματούχους της πόλης, οι "πολλοί άλλοι" περιλαμβάνουν τους ανθρώπους που επλήγησαν από την καταστροφή του πυρηνικού εργοστασίου Fukushima Daiichi τον Μάρτιο του 2011 που προκλήθηκε από καταστροφικό σεισμό και τσουνάμι.
Η φετινή επέτειος είναι η πρώτη μετά την εκλογή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ,του οποίου ο προκάτοχος Μπαράκ Ομπάμα πέρυσι έγινε ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέφθηκε τη Χιροσίμα.
Ο Τρούμπ πρότεινε πριν από την εκλογή του ότι η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα θα μπορούσαν να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα στο μέλλον και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Rex Tillerson αρνήθηκε να το αποκλείσει αυτό σε μια συνέντευξη με τα ΜΜΕ των ΗΠΑ τον Μάρτιο, σύμφωνα με δημοσιεύματα των αμερικανικών ΜΜΕ.
Υπομένοντας τις υψηλές θερμοκρασίες από νωρίς το πρωί, νέοι και ηλικιωμένοι επισκέφτηκαν το πάρκο όπου γινόταν η τελετή για να μνημονεύσουν εκείνους που πέθαναν στο βομβαρδισμό και να ευχηθούν για ειρήνη.
Ο Masaharu Masuda από τη Χιροσίμα, 70 ετών, έκανε μια προσευχή όπως κάνει κάθε χρόνο στη μνήμη των γονέων του, οι οποίοι και οι δύο βίωσαν τον βομβαρδισμό. Η θερινή ζέστη του θύμισε πως η μεγαλύτερη αδελφή του φορούσε μακρυμάνικο όσο μεγάλωνε για να κρύβει τις χηλοειδείς ουλές στα χέρια της.
Ο Μασούντα δήλωσε ότι είναι απογοητευμένος από την «ήξεις-αφήξεις» απάντηση της ιαπωνικής κυβέρνησης στη συνθήκη απαγόρευσης και ανησυχεί ότι ο κόσμος χάνει το ενδιαφέρον του για το μήνυμα της Χιροσίμα.
"Οι άνθρωποι έλεγαν με αίσθημα" Όχι άλλη Χιροσίμα ", αλλά το ακούω όλο και λιγότερο αυτές τις μέρες", είπε.
Ο Naomi Miyamoto, 56 ετών, ήρθε από το Τόκιο για να τοποθετήσει λουλούδια στο μνημείο και να ανανεώσει τη δέσμευσή του για ειρήνη και καταστροφή πυρηνικών.
"Δεν έχω εμπιστοσύνη ότι ο τρόπος με τον οποίο η Ιαπωνία και άλλες χώρες αντιμετωπίζουν η μία την άλλη θα αλλάξουν σύντομα, αλλά ένα πράγμα που μπορεί να κάνει ο κάθε άνθρωπος είναι να ενημερωθεί για το τι συνέβη εδώ στη Χιροσίμα", δήλωσε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου