Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023

Κηρύκου και Ιουλίττης

 


Η Αγία Ιουλίτα, έζησε κατά την εποχή του αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Καταγόταν από το Ικόνιο της Μικράς Ασίας. Επειδή όμως τότε κυριαρχούσε ο διωγμός κατά των χριστιανών, πήρε το γιο της τον Κήρυκο και πήγε στην Σελεύκεια και στην συνέχεια στην Ταρσό. Στην Ταρσό συνελήφθη από τον ηγεμόνα Αλέξανδρο, ο οποίος την υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια μπροστά στο παιδί της. Στην συνέχεια προσπάθησε να φέρει με το μέρος του τον μικρό. Το παιδάκι όμως δεν δεχόταν και μάλιστα αφού επικαλέστηκε το όνομα του Χριστού, έδωσε μία δυνατή κλωτσιά στην κοιλιά του ηγεμόνα. Αυτός εξοργίστηκε τόσο πού το πέταξε από τα σκαλιά σπάζοντας το κρανίο του μικρού Κήρυκου. Μ' αυτόν τον τρόπο έλαβε το στεφάνι του μαρτυρίου ο μικρός Κήρυκος. Η δε μητέρα του μετά από λίγο, αφού υπεβλήθη σε πολλά και φρικτά βασανιστήρια, παρέδωσε το πνεύμα της στον Χριστό.

Ο Κήρυκος έζησε μόλις τρία χρόνια. Τριών χρονών ήταν όταν μαρτύρησε. Και σε αυτά τα τρία χρόνια, κατάφερε να κερδίσει τη Βασιλεία των Ουρανών. Κατόρθωσε να μπει στον Παράδεισο μέσω του μαρτυρίου. 

Συνήθως μετράμε την ποιότητα ζωής με τα χρόνια. Θεωρούμε καλότυχο αυτόν που έζησε μέχρι τα βαθιά του γεράματα, αυτόν που είχε πλούτη και ανέσεις. Αυτόν που έζησε μια τακτοποιημένη και μακριά ζωή. Είναι όμως αυτό το κριτήριο;

Ο άγιος Κήρυκος δε χρειάστηκε παρά τρία χρόνια για να μπει στη χορεία των αγίων μαρτύρων. Δε χρειάστηκε παρά να κλωτσήσει τον ηγεμόνα όταν του ζήτησε να αρνηθεί τον Χριστό. 

Γιατί η ζωή μας δε μετριέται με την ποσότητα αλλά με την ποιότητα. Δε μετράει πόσο ζούμε αλλά πώς ζούμε. Υπάρχουν άνθρωποι που ζήσαν πολλά χρόνια αλλά ζήσαν μια ζωή χωρίς καμία ουσία και υπάρχουν και άνθρωποι που στα λίγα χρόνια της ζωής τους, προσέφεραν, αγάπησαν, αγίασαν. 

Χαρακτηριστικό αυτών των τελευταίων; Η απλότητα. Δεν χρειάστηκαν οι σημερινοί άγιοι ούτε πολύπλοκες φιλοσοφίες, ούτε γνώσεις, ούτε βαθυστόχαστες σκέψεις. Καλές είναι κι  αυτές αρκεί να μην επισκιάζουν την απλότητα, Ο Χριστός ήταν απλός. Απλά ντυνόταν, με απλότητα φέρονταν, με απλά λόγια μιλούσε. Εκτός από την αγάπη δίδαξε και την απλότητα.

Αυτές οι δυο αρετές είναι που στρώνουν το δρόμο για τη σωτηρία. Βέβαια, όσο πιο απλό είναι κάτι, τόσο πιο δύσκολα το πετυχαίνουμε. Γι'αυτό ακολουθούμε το παράδειγμα του Χριστού και ζητάμε την πρεσβεία των αγίων. Όπως των σημερινών, Ιουλίττης και Κηρύκου. Αμήν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διακόνισσες λοιπόν!

  Φυσικά και η χειροτονία διακόνισσας από τον Ζιμπάμπουε Σεραφείμ ξεσήκωσε αντιδράσεις από τους "φύλακες της ορθόδοξης παράδοσης"....