Της Γεωργίας Κουρουπάκη
Η ιστορία επαναλαμβάνεται για την Παρκ Γκουν Χιε, την μέχρι πρότινος ισχυρή κυρία της Νότιας Κορέας, η οποία αναγκάζεται για δεύτερη φορά μέσα σε 38 χρόνια να εγκαταλείψει το Blue House, το Προεδρικό Μέγαρο της Σεούλ.
Η 65χρονη Παρκ, καθαιρέθηκε κι επίσημα από το αξίωμα της προέδρου της χώρας και πλέον καλείται να εγκαταλείψει και τυπικά τα καθήκοντά της, ενώ δεν αποκλείεται να βρεθεί αντιμέτωπη και με διώξεις, δεδομένης της άρσης της ασυλίας της, για την υπόθεση του σκανδάλου που ταλανίζει τη Νότια Κορέα.
Η Παρκ, που τον Δεκέμβριο του 2012 κέρδισε τις εκλογές κι έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Νότιας Κορέας, αλλά και η πρώτη γυναίκα αρχηγός κράτους της ανατολικής Ασίας, έμελλε να σημειώσει άλλη μια... πρωτιά, καθώς πέντε χρόνια μετά γίνεται η πρώτη πρόεδρος που καθαιρείται από το αξίωμά της.
Σε μια ζωή γεμάτη πρωτιές, η Παρκ πέρασε για πρώτη φορά το κατώφλι του Blue House, του Προεδρικού Μεγάρου της Σεούλ, σε ηλικία 11 ετών, ως το πρωτότοκο τέκνο του Παρκ Τσουνγκ Χούι, του δικτάτορα που πήρε στα χέρια του τη διακυβέρνηση της χώρας το 1963.
Σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανολόγος και αφού πήρε το πτυχίο της από το πανεπιστήμιο Σογκάνγκ, έφυγε για μεταπτυχιακές σπουδές στη Γκρενόμπλ της Γαλλίας, όμως τις διέκοψε βίαια, μόλις ενημερώθηκε για την δολοφονία της μητέρας της, το 1974.
Η Γιούκ Γιουνγκ Σου, δολοφονήθηκε στο Εθνικό Θέατρο της Σεούλ, στις 15 Αυγούστου 1974, με την Παρκ να αναλαμβάνει από εκείνη τη στιγμή καθήκοντα Πρώτης Κυρίας, στο πλευρό του πατέρα της.
Πέντε χρόνια μετά, τον Οκτώβριο του 1979, η 27χρονη τότε Παρκ, βλέπει και τον πατέρα της να δολοφονείται και μάλιστα από τον αρχηγό της προσωπικής του ασφάλειας, γράφοντας τους τίτλους τέλους της αμφιλεγόμενης διακυβέρνησής του.
Αυτή ήταν και η πρώτη φορά που η Παρκ, πρώτη κυρία της Νότιας Κορέας τότε, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Blue house, κάτι που καλείται να κάνει ξανά, 38 χρόνια μετά, ύστερα κι από την επικύρωση της καθαίρεσής της από το προεδρικό αξίωμα.
Η Παρκ συνέχισε της σπουδές της, έμαθε να μιλά Κινεζικά, Αγγλικά, Γαλλικά και Ισπανικά και στη συνέχεια αποφάσισε να ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική, καλώντας τον κόσμο να την κρίνει για τις πράξεις της, χωρίς να λάβει υπόψιν τα έργα και τις ημέρες του πατέρα της, όταν ήταν πρόεδρος, καθώς ο Τσονγκ Χούι είχε κατηγορηθεί για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η Παρκ αρχικά εξελέγη βουλευτής με το Μεγάλο Εθνικό Κόμμα (GNP) στο Ντάλσονγκ της Ντέγκου σε επαναληπτικές εκλογές το 1998 και ως το 2008 επανεκλεγόταν συνεχώς.
Το 2004 εξελέγη πρόεδρος του GNP, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στη νίκη του στις δημοτικές εκλογές το 2006. Εκείνη την περίοδο δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι, με τον δράστη να την τραυματίζει στο πρόσωπο και την Παρκ να οδηγείται στο χειρουργείο.
Η επίθεση δεν την πτόησε, ούτε την αποπροσανατόλισε από τις πολιτικές της φιλοδοξίες και στα χρόνια που ακολούθησαν η επιρροή της στο κόμμα ήταν τόσο καθοριστική στα αποτελέσματα των εκλογικών αναμετρήσεων, που είχε ως αποτέλεσμα να της αποδοθεί το προσωνύμιο «βασίλισσα των εκλογών».
Το 2007 η Παρκ εξέφρασε τη λύπη της για την κακομεταχείριση ακτιβιστών επί των ημερών του πατέρα της και την ίδια χρονιά διεκδίκησε για πρώτη φορά το αξίωμα της χώρας, χωρίς να καταφέρει τον στόχο της, κάτι που κατάφερε 5 χρόνια αργότερα, όταν συγκέντρωσε το 51,6% των ψήφων, έναντι 48,0% του αντιπάλου της.
Η Παρκ ορκίστηκε Πρόεδρος της Νότιας Κορέας και ανέλαβε καθήκοντα στις 25 Φεβρουαρίου 2013, σε μια τελετή ορκωμοσίας, που έχει καταγραφεί ως η μεγαλύτερη στη νοτιοκορεατική ιστορία, καθώς οι συμμετέχοντες έφθαναν τις 70.000.
Ωστόσο η προεδρία της φαίνεται πως λήγει άδοξα, με την ίδια να καθαιρείται από το αξίωμά της, καθώς φέρεται να εμπλέκεται σε ένα σκάνδαλο διαφθοράς, που έχει προκαλέσει τριγμούς στο πολιτικό, αλλά και το επιχειρηματικό σύστημα της Νότιας Κορέας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου