Πόλη της Γάζας, Λωρίδα της Γάζας -Όταν ο μουσουλμάνος ηγέτης Σαλαντίν ολοκλήρωσε την κατάκτηση της πόλης της Ιερουσαλήμ το 1187 μ.Χ., μια διαμάχη ξέσπασε μεταξύ των διαφόρων χριστιανικών δογμάτων για τον νόμιμο ιδιοκτήτη του κλειδιού για την Εκκλησία του Παναγίου Τάφου . Αυτό ώθησε τον Σαλαντίν να διατάξει το κλειδί για την εκκλησία να διατηρείτε στην κατοχή της οικογένειας Ghodayya Hashemite, η οποία κατάγεται από την πόλη της Ιερουσαλήμ στην Παλαιστίνη.
Σύμφωνα με ιστορικές μαρτυρίες, η μουσουλμανική οικογένεια είναι επιφορτισμένη με το κλειδί μετά τη συμφωνία όλων των χριστιανικών δογμάτων εκείνη την εποχή. Από τότε, ένα μέλος της οικογένειας Ghodayya ανοίγει και κλείνει την πόρτα και προστατεύει την εκκλησία κάθε μέρα.
Ο Adib Joudeh al-Husseini al-Ghodayya, ο σημερινός φύλακας του κλειδιού της εκκλησίας και κάτοχος της σφραγίδας του Παναγίου Τάφου , δήλωσε στο Αλ-Monitor πως ο Σαλαντίν είχε αναθέσει στους Χριστιανούς τη διασφάλιση της Ιερουσαλήμ, ακολουθώντας το παράδειγμα του Χαλίφη Ομάρ ιμπν αλ-Κατάμπ, ως έναν τρόπο για τη διατήρηση των χριστιανικών θρησκευτικών μνημείων.
Ο Ibn al-Khattab είχε γράψει μια επιστολή προς τον λαό της Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια της μουσουλμανικής κατάκτησης της πόλης, αναθέτοντας σε αυτούς την προστασία των εκκλησιών και των ιδιοκτησιών τους, απαιτώντας ότι κανείς Εβραίος δεν θα κατοικούσε στην πόλη. Το Σύμφωνο του Ομάρ θεωρείται ως ένα από τα πιο σημαντικά έγγραφα στην ιστορία της Ιερουσαλήμ και της Παλαιστίνης.
Ο Ghodayya είπε ότι οι πρόγονοί του ήταν μια οικογένεια ευγενών στην Ιερουσαλήμ και ότι ο Σαλαντίν τους ανέθεσε το κλειδί για την εκκλησία και την προστασία των ιδιοκτησιών της. Είπε ότι αυτό ήταν τιμή για την οικογένειά του και ένα «τολμηρό και ευλογημένο» βήμα.
Πρόσθεσε ότι ο ίδιος έχει περισσότερα από 165 φιρμάνια (βασιλική εντολή ή διάταγμα) που εκδίδονταν από τους σουλτάνους των διαδοχικών Ισλαμικών χαλιφάτων,που προβλέπουν το διορισμό των μελών της οικογένειάς του σε θέσεις της τιμής, συμπεριλαμβανομένου και του θεματοφύλακα του κλειδιού εκκλησίας.
Ο Ghodayya ανοίγει την πόρτα της εκκλησίας κάθε μέρα στις 4 το πρωί και την κλείνει στις 8:30 μ.μ., υποδεχόμενος σημαντικούς επισκέπτες και κληρικούς.
Επιπλέον, κατέχει άλλη μια θέση, η οποία είναι ο κάτοχος της σφραγίδας του Παναγίου Τάφου σύμφωνα με ένα διάταγμα του Οθωμανού Σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή . Οι χριστιανοί κληρικοί θα εισέλθουν στο ιερό θάλαμο του τάφου στην εκκλησία για να τον επιθεωρήσουν και να βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχουν εύφλεκτα υλικά στο εσωτερικό του. Η πόρτα του τάφου στη συνέχεια κλείνει με ιερό σφραγιστικό κερί μέλισσας.Ο Ghodayya στη συνέχεια βάζει την προσωπική σφραγίδα του σε αυτό,το Σάββατο της Ανάστασης κάθε χρόνο.
Όταν ρωτήθηκε πώς αισθάνεται που κατέχει το κλειδί για αυτή τη σημαντική εκκλησία,ο Ghodayya είπε, «Η εκκλησία είναι το δεύτερο σπίτι μου. Όταν κοιτάζω την πύλη της, μπορώ να δω τους παππούδες μου και τους προπαππούδες μου. Μπορώ να δω τον Σαλαντίν να στέκεται μπροστά της.»
Και πρόσθεσε: «Είμαι περήφανος για την οικογένειά μου, που κρατά το κλειδί για την πιο ιερή και παλαιότερη εκκλησία. Αυτό δεν πρέπει να είναι υπερηφάνια μόνο για την οικογένειά μου, αλλά για κάθε μουσουλμάνο στον κόσμο.»
Ο Ghodayya σημειώνει ότι η θέση του είναι τιμητική και δεν λαμβάνει οποιαδήποτε αμοιβή για τις υπηρεσίες του. Πρόκειται για μια τιμητική θέση που έχει περάσει από τη μια γενιά στην άλλη στην οικογένεια από την εποχή του Σαλαντίν, χωρίς καμία παρέμβαση από την εκκλησία, σύμφωνα με τη θέλησή του Σαλαντίν.
Από την πλευρά του, ο πατέρας Manuel Musallam, ο επικεφαλής του Τμήματος PLO του χριστιανικού κόσμου, δήλωσε ότι η προστασία των Χριστιανών της Παλαιστίνης στηρίζεται στο Σύμφωνο του Umar και του Ιερού Κορανίου.
Ο Musallam είπε στο Al-Monitor, «Το Σύμφωνο του Ομάρ είναι το πραγματικό κλειδί για την Εκκλησία του Παναγίου Τάφου .Ο Ομάρ ιμπν αλ-Κατάμπ παρέδωσε το σύμφωνο μαζί με το κλειδί στους μουσουλμάνους αντί στους χριστιανούς, το οποίο είναι ένα μήνυμα ότι εμπιστεύεται στους μουσουλμάνους την προστασία των Χριστιανών και της εκκλησίας.»
Ο Musallam είπε ότι το Σύμφωνο είχε βάλει γερά θεμέλια στις σχέσεις μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων. Θεώρησε ότι ο στόχος πίσω από το να έχει μια μουσουλμανική οικογένεια που είναι επιφορτισμένη με το κλειδί για την Εκκλησία του Παναγίου Τάφου είναι για προστασία και για να αποφευχθεί οποιαδήποτε διαφωνία μεταξύ των χριστιανικών δογμάτων.
«Η ευγενής μουσουλμανική οικογένεια [των Ghodayya] έχει παρουσία στην εκκλησία, παρέχοντάς της προστασία και δύναμη. Δεν συνυπάρχουμς με τους μουσουλμάνους, αλλά μοιραζόμαστε τη ζωή μαζί τους. Ζούμε μαζί , δεν είμαστε ξένοι», πρόσθεσε ο Musallam.
Η Εκκλησία του Παναγίου Τάφου θεωρείται ως το σημαντικότερο χριστιανικό θρησκευτικό μνημείο της Ιερουσαλήμ και βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς πόλης. Η Αγία Ελένη θεωρείται ότι είναι η πρώτη που διέταξε την κατασκευή του ναού το 335 μ.Χ..
Ο ναός πιστεύεται ότι στεγάζει τον τάφο του Ιησού.Η εκκλησία επίσης πιστεύεται ότι περιλαμβάνει το Γολγοθά, όπου ο Ιησούς σταυρώθηκε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου