Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Ο παράγοντας "Τσετσενία" στη Συρία


al-monitor
Δεδομένου ότι η Ρωσία έχει αυξήσει την παρουσία της στη Μέση Ανατολή, η  Τσετσενία έχει βρεθεί να παίζει ένα σημαντικό ρόλο για τη Μόσχα με πολλούς τρόπους. Όχι μόνο ο ηγέτης της, Ραμζάν Καντίροφ , χρησιμοποιήστε την προσωπική εξουσία και τις επαφές του για να μεταφέρει τα μηνύματα του Κρεμλίνου σε αρκετές περιφερειακές κυβερνήσεις, αλλά και η Τσετσενία έχει βοηθήσει επίσης να μεταφέρει τη  ρωσική επιρροή σε διάφορες καταστάσεις. Η Συρία δεν αποτελεί εξαίρεση. 

Τον Δεκέμβριο, η παρουσία των Τσετσένων μαχητών μεταξύ των ρωσικών στρατευμάτων ήταν το αντικείμενο πολυάριθμων ρεπορτάζ.Ο  Καντίροφ αρχικά αρνήθηκε οποιαδήποτε τέτοια παρουσία , αλλά είπε ότι αν το Κρεμλίνο έδινε την εντολή, τα στρατεύματα που σταθμεύουν στην Τσετσενία θα είναι στην ευχάριστη θέση να πάνε να «καταπολεμήσουν τα αποβράσματα στη Συρία». Τον Ιανουάριο, ο ηγέτης της Τσετσενίας παραδέχθηκε ότι ένα τάγμα στρατιωτικής αστυνομίας που αποτελείται από Τσετσένους ήταν πράγματι στη Συρία, ως μέρος των δυνάμεων του ρωσικού υπουργείου Άμυνας. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, ένα βίντεο είχε διαρρεύσει από τις δυνάμεις - που φέρεται ότι δείχνει περίπου 500 άνδρες - εν αναμονή της αναχώρησης για τη Συρία. Αλλά το πιο σημαντικό, δύο αγγελιοφόροι του Καντίροφ επισκέφθηκαν τη Συρία και συναντήθηκαν με τους στρατιώτες.



Στις αρχές του τρέχοντος έτους, ο Adam  Delimkhanov, ο πιο κοντινός σύμβουλος του Καντίροφ, και ο Salah Haji Mezhiev, ο μουφτής της Τσετσενίας, ταξίδεψαν στη Συρία για να συναντηθούν με τον αδελφό του προέδρου της Συρίας , Maher al-Assad, μαζί με τον κυβερνήτη του  Χαλεπίου Χουσεΐν Diab, ορισμένους εξέχοντες Σύριους θρησκευτικούς ηγέτες και τη  ρωσική στρατιωτική διοίκηση .

Οι συναντήσεις και η επακόλουθη έκθεση στον Καντίροφ για την κατάσταση στη Συρία παρήγαγε μερικές ενδιαφέρουσες αποφάσεις.

Το Περιφερειακό Δημόσιο Ταμείο - το οποίο πήρε το όνομά Akhmat Χατζή Καντίροφ, του πατέρα του  Ραμζάν Καντίροφ - αποφάσισε να αποκαταστήσει το καταχωρημένο ως  Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς τζαμί Umayyad στο Χαλέπι, το οποίο καταστράφηκε από το Ισλαμικό Κράτος (IS). Το ταμείο είναι ένα κοινωφελές ίδρυμα που ιδρύθηκε το 2004 για να βοηθήσει τους Τσετσένους, αλλά έκτοτε έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές του για να βοηθήσει ανθρώπους σε διάφορα μέρη της Ρωσίας και στο εξωτερικό, κυρίως στη Σομαλία και τη Συρία. Τον Φεβρουάριο, το Ίδρυμα οργάνωσε την παράδοση περισσότερων από 10 τόνους τροφίμων και άλλης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Συρία.

Τον Σεπτέμβριο, το ταμείο είχε στείλει περισσότερα από 2.500 πρόβατα, 100 ταύρους και 10 καμήλες στους κατοίκους της Δαμασκού,της  Λατάκιας και της Ταρτούς με την ευκαιρία του Κουρμπάν Μπαϊράμι(Γιορτή της Θυσίας, επίσης γνωστή ως Eid al-Adha), και επίσης προμήθευσε 7.000 πιδιά της  Συρίας με το σχολικό εξοπλισμό. Στη συνέχεια, το ίδρυμα σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει την κατασκευή πολλών ορφανοτροφείων στο Χαλέπι για τα παιδιά που έχασαν τους γονείς τους στον πόλεμο. Οι πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν την εικόνα του ηγέτη της Τσετσενίας ως φροντιστή στην αποκατάσταση των πληγών της Μέσης Ανατολής και ως κύριο υπερασπιστή του Ισλάμ. 

Ο Καντίροφ ισχυρίζεται ότι το ΙΚ «φτιάχτηκε από τις δυνάμεις των Δυτικών μυστικών υπηρεσιών [και] δεν έχει καμία σχέση με το Ισλάμ.»

«Αντίθετα, [το ΙΚ] ... επιδιώκει να καταστρέψει μουσουλμανικές χώρες [και] να κάνει το Ισλάμ να φαίνεται ότι είναι το κύριο κακό στα μάτια του υπόλοιπου κόσμου,» έγραψε ο Καντίροφ στη σελίδα του στο Instagram . 

Η θρησκευτική σύνδεση είναι ιδιαίτερα έντονη στις σχέσεις της Τσετσενίας στη Συρία. Ως συνέχεια της επίσκεψης του μουφτή της Τσετσενίας στη Συρία, Mohammed Abdul Sattar - ο υπουργός των θρησκευτικών κληροδοτημάτων για τις θρησκευτικές υποθέσεις (Awqaf) της Συρίας και ένας από τους σουνίτες ηγέτες που παρέμειναν πιστοί στον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ - ήρθεστη πρωτεύουσα της Τσετσενίας Γκρόζνι σε μια διήμερη επίσκεψη στις αρχές Μαρτίου. Συνοδευόμενος από τον διευθυντή του κινήματος νεολαίας της  Συρίας και  των εκπροσώπων των διαφόρων waqfs της Συρίας , ο Sattar συναντήθηκε με τον τσετσενικό κλήρο και τον ίδιο τον Καντίροφ.

Οι άνδρες συζήτησαν για περαιτέρω συνεργασία σε θρησκευτικά θέματα, καθώς και ακαδημαϊκές  ανταλλαγές μεταξύ Τσετσένων και Σύρων φοιτητών από το Πανεπιστήμιο της Δαμασκού. Συζητήθηκαν, επίσης, τρόποι για την καταπολέμηση της ιδεολογίας της τρομοκρατίας, συμπεριλαμβανομένων των εργασιών της Τσετσενίας για να βοηθήσει τους τραυματισμένους από τον  πόλεμο νέους να προσαρμοστούν στη μεταπολεμική ζωή.

Έτσι η Τσετσενία έχει διάφορες λεωφόρους επιρροής στη Συρία που θα μπορούσαν να έχουν αξία για τη Ρωσία.

Όσον αφορά την ανάπτυξη του τάγματος των Τσετσένων στη Συρία, ο Αλέξανδρος Sotnichenko, ένας συνταξιούχος Ρώσος διπλωμάτης και ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής, είπε στο Al-Monitor ότι υπήρχαν τουλάχιστον τρεις λόγοι για τη Μόσχα να σταθμεύσει  η δύναμη εκεί. Είπε, «Πρώτον, ήταν απαραίτητο να παρέχει ασφάλεια για το σουνιτικό πληθυσμό, ο οποίος κατά καιρούς γνώρισε επιδρομές από σιιτικές μαχητικές ομάδες που ... ήταν κρίσιμες για τη κατάληψη [του Χαλεπιού]. Από την άποψη αυτή, οι Τσετσένικες δυνάμεις ήταν εκεί για να δείξουν ότι η Ρωσία δεν θέτει τους  σουνίτες κατοίκους στο περιθώριο. Δεύτερον, δεδομένου ότι η συμμετοχή της Ρωσίας στην έφοδο του Χαλεπιού  ήταν λιγότερο ισχυρή από εκείνη των φιλοϊρανικών  δυνάμεων, αναπτύσσοντας μια ειδική ομάδα δυνάμεων είναι ένας τρόπος ώστε η Μόσχα να εξασφαλίσει το δικό της  μέρος της πόλης και να διατηρήσει την επιρροή επί του εδάφους.» 

Την περασμένη εβδομάδα, ο Daniel Martynov , βοηθός του Καντίροφ για θέματα ασφάλειας, επιβεβαίωσε ότι πριν  αποσταλούν στη Συρία, οι μονάδες της Τσετσενίας έλαβαν εκπαίδευση υψηλής ποιότητας από ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις για  το έργο της αντιτρομοκρατίας και κατασκοπίας. Επίσης, όλοι οι στρατιώτες γνωρίζουν αραβικά, με κάποιους να μιλούν της Συριακή διάλεκτο. Ο Μαρτίνοφ, δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους στη Συρία «έχουν δεχθεί επίθεση αρκετές φορές, αλλά ευτυχώς δεν υπέστησαν καθόλου απώλειες.»

Ο τρίτος λόγος που ο Kadyroy έχει Τσετσένους στρατιώτες στη Συρία, είπε ο Sotnichenko , είναι « για να αλλάξει την αρνητική εικόνα των Τσετσένων, που θεωρούνται σε μεγάλο βαθμό στη Συρία ως“τρομοκράτες”, δεδομένου ότι πολλοί από αυτούς αγωνίζονται στο πλευρό των ριζοσπαστικών ομάδων», συμπεριλαμβανομένου το ΙΚ. Πράγματι,οι Τσετσένοι έχουν τη φήμη ότι είναι άγριοι, πιο ικανοί και έτσι πολύτιμοι μαχητές και πολλοί το έχουν φτάσει στις πι ψηλές θέσεις στους οργανισμούς τους.

Ο Akhmet Yarlykapov, κορυφαίος ειδικός της Ρωσίας των  Καυκάσιων και Ισλαμικών Σπουδών, είπε ότι υπήρχαν περίπου 3.000 εθνοτικοί Τσετσένοι που μάχονται για το ΙΚ και άλλες εξτρεμιστικές ομάδες, αλλά οι περισσότεροι είναι από την Ευρώπη, με μόνο περίπου 500-600 από την ίδια την Τσετσενία. Από αυτούς τους 500-600, 200 άτομα, σύμφωνα με τον  Yarlykapov, έχουν σκοτωθεί στη Συρία και το Ιράκ και περίπου 50 κατάφεραν να επιστρέψουν στη Ρωσία.

Στη Δύση, η είδηση ότι η Μόσχα ανέπτυξε Τσετσένους στη Συρία προκάλεσε μια μάλλον αρνητική αντίδραση. Οι δημοσιογράφοι έκαναν ρεπορτάζ σχετικά με την ιστορία που αναφέρεται από διεθνείς ομάδες δικαιωμάτων που φοβούνται  εξωδικαστικές εκτελέσεις και άλλες παράνομες δραστηριότητες από τις δυνάμεις. Για να αλλάξει αυτή την αντίληψη, η Ρωσία φροντίζει οι Τσετσένοι  στρατιωτικοί τώρα να εμφανίζονται συχνότερα στην κάμερα να διανέμουν Ρωσική ανθρωπιστική βοήθεια στις πληγείσες από τον πόλεμο πόλεις, ιδιαίτερα στο Χαλέπι. 

Στη Ρωσία, η  είδηση έγινε δεκτή με χαρά. Στη Μόσχα, ο Λεονίντ Καλάσνικοφ, ο επικεφαλής της επιτροπής της Δούμας για τις υποθέσεις της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών, εξήρε την απόφαση, λέγοντας ότι υπήρχαν αρκετοί λόγοι για αυτό, συμπεριλαμβανομένου «το γεγονός ότι οι Τσετσένοι ξέρουν πώς να πολεμήσουν και η νοοτροπία τους είναι παρόμοια με αυτή των Σύριων.»

Στην ίδια την Τσετσενία, τα αισθήματα ήταν μάλλον ανάμικτα, καθώς συγγενείς των  μαχητών ήταν προβληματισμένοι για την απόφαση να παρατείνουν την παραμονή τους στη Συρία και για ποιο λόγο  τα καθήκοντά τους έχουν αλλάξει από την εξασφάλιση της ρωσική στρατιωτικής βάσης στο Khmeimim στη διασφάλιση μερών του Χαλεπιού. Ο πατέρας ενός Τσετσένου στρατιώτη που υπηρετεί στο Χαλέπι δήλωσε σε ρωσικό μέσο μαζικής ενημέρωσης στα μέσα Φεβρουαρίου ότι περίμενε ο γιος του να είναι πίσω στο σπίτι στο τέλος του μήνα «όπως είχαν αρχικά υποσχεθεί .»

Είπε, «Παρ 'όλα αυτά, ο γιος μου είναι ευχαριστημένος με το πώς πάνε όλα μέχρι τώρα. Λέει ότι το  κύριο καθήκον τους είναι να περιπολούν τους δρόμους, να φυλάνε διάφορους στόχους και να μεταφέρουν φορτία. Λέει επίσης ότι το Χαλέπι μοιάζει πολύ με το Γκρόζνι στις αρχές του 2000 - όλα έχουν καταστραφεί και οι άνθρωποι επιβιώνουν με την ανθρωπιστική βοήθεια».

Προς το παρόν, το τάγμα της Τσετσενίας έχει προγραμματιστεί να μείνει στη Συρία μέχρι τον Αύγουστο. Τόσο η ημερομηνία όσο  και τα καθήκοντα που εκτελούνται μπορούν να αλλάξουν ανάλογα με την κατάσταση εκεί και την πορεία της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής στην περιοχή. Αλλά σαφώς, η στρατιωτική δύναμη δεν είναι το μόνο κανάλι «επιρροής της Τσετσενίας » στη Συρία που ο Καντίροφ μπορεί να προσφέρει στη Μόσχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ερώτημα

  Και τι μπορούμε να κάνουμε για να αλλάξουμε τα πράγματα; Τα κόμματα διεφθαρμένα ή -στην καλύτερη περίπτωση- κολλημένα σε ιδεοληψίες. Τα ΜΜ...