Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Ενώ οι πάσης φύσεως υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων κοιτάνε αλλού,οι Κόπτες της Αιγύπτου υπέστησαν τον μεγαλύτερο εκτοπισμό που έχει σημειωθεί στην Αίγυπτο από τον πόλεμο του 1967


al-monitor
Εκατοντάδες χριστιανικές οικογένειες έφυγαν από την πόλη Ελ-Αρίς στις 24, Φεβρουαρίου, όταν το Ισλαμικό Κράτος (IS) και το παρακλάδι του  στην Αίγυπτο, Wilayat Sinai, αύξησαν τις  επιθέσεις στους Κόπτες εκεί. Πιστεύεται ότι είναι το μεγαλύτερο κύμα συλλογικής μετατόπισης στην Αίγυπτο από τον πόλεμο του Ιουνίου του 1967. Οι οικογένειες Κοπτών έχουν υποστεί μια κάποια  μετατόπιση από τότε που η αιγυπτιακή κυβέρνηση κήρυξε πόλεμο κατά της τρομοκρατίας , τον Ιούλιο του 2013, αλλά το Κάιρο και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δείχνουν ενδιαφέρον για αυτό το τελευταίο κύμα, διότι πρόκειται για συλλογική μετανάστευση. Τα επίσημα στοιχεία της απογραφής δεν είναι διαθέσιμα για τον Κοπτικό πληθυσμό στην περιοχή του Σινά.


Η δολοφονία των επτά Κοπτών στο ελ-Αρίς σε σποραδικά επεισόδια μεταξύ 30 Ιανουαρίου και 23ης Φεβρουαρίου προκάλεσε αυτή την πιο πρόσφατη μετατόπιση.Ο Αιδ. Boulos Halim, εκπρόσωπος της Κοπτικής Ορθόδοξης Εκκλησίας , είπε στο Al-Monitor ότι κατ' εκτίμηση 310 Κοπτικές οικογένειες πιστεύεται ότι έχουν ξεριζωθεί μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Η τελική μοίρα των εκτοπισμένων είναι προς το παρόν άγνωστη, και η επιστροφή τους στο Ελ-Αρίς είναι αβέβαιη.



Η Ευαγγελική Εκκλησία στην Ισμαηλία ήταν η πρώτοη που  άνοιξε τις πόρτες της για τους εκτοπισμένους, οι οποίοι προσωρινά κατέφυγαν στο Hostel Youth στην Ισμαηλία. Η υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γκάντα Wali επισκέφθηκε τις 25 Φεβρουαρίου  και λανθασμένα τους είπε ότι θα  επιστρέψουν στην πατρίδα τους σε μια-δυο μέρες. «Σκεφτείτε ότι είστε  σε ένα ταξίδι», είπε.

Η δήλωση  της Wali πυροδότησε την οργή μεταξύ των εκτοπισμένων Κοπτών.Ο  Samir Σουκρί που είχε φύγει από το Ελ-Αρίς με την οικογένειά του, είπε στο Al-Monitor, «Ο υπουργός δεν γνωρίζει τίποτα σχετικά με την κατάσταση στο Ελ-Αρίς.» Ο Σουκρί αρνείται να επιστρέψει στην κατεστραμμένη πόλη, επειδή παραμένει επισφαλής.

«Μερικοί ένοχοι θα συλληφθούν και νέα πτώματα θα γεμίσουν τους δρόμους,» υποστήριξε ο Σουκρί . «Μας λένεότι το  Ελ-Αρίς είναι ασφαλές, αλλά τότε ανακαλύπτουμε ότι η δυσωδία του θανάτου μας ακολουθεί.» Αναφερόταν σε μια δήλωση από τις αρχές ότι είχαν σκοτώσει τους δράστες οι οποίοι πραγματοποίησαν μια επίθεση στις  9 Ιανουαρίου σε ένα σημείο ελέγχου στην al-Matafi, αλλά αργότερα αποκαλύφθηκε ότι οι νεκροί φερόμενοι ως δράστες μάλλον είχαν  απαχθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας πριν συμβεί η επίθεση. Το αινιγματικό επεισόδιο έχει οδηγήσει τους χριστιανούς να αμφισβητούν την ειλικρίνεια των αρχών και τη δική τους ασφάλεια.

Ο Maher Zeki, εθελοντής στο Μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου, που υποδέχτηκε 52 εκτοπισμένες οικογένειες στην Πόλη του Μέλλοντος  στο Κυβερνείο της  Ισμαηλίας, είπε ότι στηρίζεται στη δημόσια αλληλεγγύη για τη στήριξη των εκτοπισμένων. Σημείωσε ότι οι κάτοικοι του  ελ-Αρίς δεν θέλουν να επιστρέψουν λόγω των απειλών κατά της ζωής τους, οπότε η μόνη λύση είναι να ενταχθούν στις  περιοχές στις οποίες έχουν αναζητήσει καταφύγιο. Οι εθελοντές εξασφαλίζουν την ομαλή ροή της διαδικασίας αυτής, ισχυρίστηκε.

Αφήνοντας τη δήλωση  του Zeki στην άκρη,ο Halim είπε στο Al-Monitor, «Η σημερινή κατάσταση των Κοπτών της Ελ-Αρίς είναι προσωρινή, μέχρι η ασφάλεια και η σταθερότητα να αποκατασταθούν στην πόλη. Η υποστήριξη που παρέχεται έχει ως στόχο την ανακούφιση των δεινών των οικογενειών αυτών.»Ο ίδιος αρνήθηκε ότι η εκκλησία σχεδιάζει  να βοηθήσει τους εκτοπισμένους να επανεγκατασταθούν μόνιμα έξω από το Σινά ή να ζητήσει από το κράτος να τους βοηθήσει να το πράξουν.

Ο Επίσκοπος Beeman, επικεφαλής της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων για την Ορθόδοξη(Κοπτική) Εκκλησία, είπε στο Al-Monitor, «Η εκκλησία περιμένει την επιστροφή των παιδιών της στη γη, τα σπίτια, τη δουλειά και την ενορία τους στο Ελ Αρίς, το συντομότερο δυνατό. Αλλά θέλουμε να είναι ασφαλείς και υγιείς και να διατηρήσουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την τιμή της χώρας μας και ένα αγαπητό μέρος της Αιγύπτου.»

Σύμφωνα με Χαλίμ, μια έρευνα από την εκκλησία στις 12 του Μαρτίου αποκάλυψε ότι η Ισμαηλία υποδέχτηκε 194 Κοπτικές οικογένειες από το  ελ-Αρίς, ενώ το Κυβερνείο Πορτ Σαΐντ έχει λάβει 26 οικογένειες. Άλλοι Χριστιανοί αναζήτησαν καταφύγιο στην Asyut (21 οικογένειες), τη Minya (6 οικογένειες),τη Sharqia (10 οικογένειες), τη Gharbia (8 οικογένειες) και το Κάιρο (45 οικογένειες).

Η Wali ανακοίνωσε στις 11 Μαρτίου ότι 200 εκτοπισμένες οικογένειες  θα πρέπει να εγκατασταθούν προσωρινά στην Ισμαηλία, το Κάιρο, την Ασιούτ και την Dakahlia . Προς αυτόν τον στόχο, όρισε 48 μονάδες κατοικίας στη Πόλη του Μέλλοντος  για οικογένειες από το  ελ-Αρίς στην πρώτη φάση των κυβερνητικών προσπαθειών. Μια ημέρα αργότερα, ανακοίνωσε ότι επιπλέον μονάδες είχαν εγκριθεί για άλλες 48 οικογένειες. Οι οικιστικές μονάδες ενοικιάστηκαν από το Υπουργείο Στέγασης από το Υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Σε μια δήλωση προς τον Τύπο στις  4 Μαρτίου η Διεύθυνση Εκπαίδευσης στην Ισμαηλία  καλωσόρισε 129 μαθητές στα σχολεία του Κυβερνείου.

Η Ulfa Salama,εκπρόσωπος του Υπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, είπε στο Al-Monitor, «Η εγκατάσταση των εκτοπισμένων οικογενειών είναι προσωρινή. Dεν είναι μια μόνιμη ρύθμιση o οικισμός έξω από το Ελ-Αρίς. Είναι ένα βήμα που το υπουργείο ανέλαβε για να δώσει στις εκτοπισμένες οικογένειες την αίσθηση της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας, έστω και προσωρινά.»

Η Salama σημειώνει επίσης ότι το υπουργείο θα καταβάλει οικονομική βοήθεια σε όσους έχουν βρει καταφύγιο σε συγγενείς  έξω από το Ελ-Αρίς και θα φροντίσει για τις οικογένειες που δεν έχουν στέγη, τροφή, νερό ή ρούχα.

Η Μίνα Nasr, που εκτοπίστηκε από το ελ-Αρίς, είπε στο Al-Monitor ότι η  Ευαγγελική Εκκλησία Kasr al-Dobara σήμερα εγγράφει όλες τις εκτοπισμένες Κοπτικές οικογένειες, ανεξάρτητα από το πότε έφτασαν. Όσοι εγγραφούν θα είναι σε θέση να ζητήσουν στέγαση και  ευκαιρίες απασχόλησης στην Ισμαηλία καθώς και σε άλλες επαρχίες.

Το Al-Monitor προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον Αιδ.Andree Zeki, επικεφαλής της Ευαγγελικής Εκκλησίας, για τα δεδομένα που συλλέγονται για τις εκτοπισμένες οικογένειες, αλλά μας είπαν να επικοινωνήσουμε απευθείας με την ευαγγελική εκκλησία, η οποία τελικά αρνήθηκε να απαντήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ερώτημα

  Και τι μπορούμε να κάνουμε για να αλλάξουμε τα πράγματα; Τα κόμματα διεφθαρμένα ή -στην καλύτερη περίπτωση- κολλημένα σε ιδεοληψίες. Τα ΜΜ...