Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Η σύγκρουση Τουρκίας -ΕΕ μπορεί να εμποδίσει την εξάπλωση του ΝΑΤΟ στη Γεωργία

Γεωργιανούς στρατιώτες στέκονται στο σχηματισμό κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων της κοινής Κατάρτισης και Αξιολόγησης Κέντρο ΝΑΤΟ-γεωργιανό στη στρατιωτική βάση εκπαίδευσης Krtsanisi, έξω από την Τιφλίδα, στις 27 Αύγ, 2015

sputniknews
Η Τουρκία μπλοκάρει διάφορα σχέδια του ΝΑΤΟ που σχετίζονται με τη στρατιωτική εκπαίδευση, σε μια κίνηση που απευθύνεται στην Αυστρία, η οποία συμμετέχει στην Εταιρική Σχέση  για την Ειρήνη, αλλά δεν είναι μέλος της συμμαχίας. Η απόφαση της Άγκυρας, ωστόσο, αναμένεται να έχει ευρύτερες επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου αποκλεισμού της συνεργασίας του ΝΑΤΟ με κράτη-εταίρους.

Ο Azhdar Kurtov,αρχισυντάκτης  του περιοδικού «Εθνικά Θέματα Στρατηγικής», ξεχώρισε τη Γεωργία, ένα υποψήφιο μέλος του ΝΑΤΟ από το 2011, ως τη χώρα που θα μπορούσε να επηρεαστεί αρνητικά από μια διπλωματική διένεξη μεταξύ Τουρκίας και Αυστρίας.

"Η Τουρκία θα μπορούσε να εμποδίσει τη συνεργασία του ΝΑΤΟ με τη Γεωργία",είπε ο Kurtov στην  Izvestiya. "Όσο Τιφλίδα δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, η Άγκυρα θα έχει αρκετή δύναμη για να πιέσει την ηγεσία της Γεωργίας στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων. Οι Τούρκοι καταλαβαίνουν επίσης ότι η δημιουργία μιας βάσης του ΝΑΤΟ στο έδαφος της Γεωργίας θα γίνει κόκκινη πανί για τη Ρωσία.Η  Άγκυρα έχει τον τελευταίο καιρό την πρόθεση για βελτίωση των σχέσεων με τη Μόσχα. "



Η Τιφλίδα έχει από καιρό εκφράσει την επιθυμία της να ενταχθεί στο υπό την  ηγεσία των ΗΠΑ στρατιωτικό μπλοκ, προς μεγάλη δυσαρέσκεια της Ρωσίας. Νωρίτερα αυτό το έτος,ο Γεωργιανός Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Βλαντιμίρ Chachibaia είχε αναφερθεί πως υποστήριξε ότι το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να δημιουργήσει μια βάση ακτοφυλακής κοντά στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι Πότι της Μαύρης Θάλασσας. Κατά την άποψή του, μια τέτοια πρωτοβουλία θα μπορούσε να βοηθήσει το ΝΑΤΟ να ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία του στην περιοχή, κάτι που η συμμαχία από καιρό προσπαθεί να  κάνει σε μια προσπάθεια να περικυκλώσει τη Ρωσία, αλλά δεν ήταν σε μεγάλο βαθμό σε θέση να το πετύχει λόγω των περιορισμών που επιβάλλονται από τη Σύμβαση του Μοντρέ.


Η Άγκυρα κινδυνεύει να γίνει ο Νούμερο Ένα αποδιοπομπαίος τράγος της  ΕΕ μετά την ολλανδο-τουρκική διένεξη.
Εν τω μεταξύ, η Τουρκία έχει εμπλακεί σε έναν λεκτικό  πόλεμο  με αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Αυστρία, για την απαγόρευση σε υψηλόβαθμους Τούρκους αξιωματούχους να  συμμετάσχουν σε πολιτικές συγκεντρώσεις που στοχεύουν στην κινητοποίηση υποστήριξης για τη συνταγματική μεταρρύθμιση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εν όψει του δημοψηφίσματος για το θέμα.
Η διένεξη της Άγκυρας με τη Βιέννη προηγείται των πρόσφατων εντάσεων. Πέρυσι, Αυστριακοί αξιωματούχοι ήταν μεταξύ μερικών από τους πιο ένθερμους αντιπάλους της συνέχισης των ενταξιακών συνομιλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία μετά την εκκαθάριση του Ερντογάν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου. Ωστόσο, ο αναλυτής αμυντικών θεμάτων  Βίκτορ Litovkin είπε στην  Izvestiya ότι η σύγκρουση της Τουρκίας με την Ευρώπη δεν θα επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις.

"Η Τουρκία θα μπορούσε να εμπλακεί σε «εκβιασμό». Ωστόσο, η σύγκρουση μεταξύ Άγκυρας και ευρωπαϊκών πρωτευουσών είναι προσωρινή. Δεν είναι θεμελιώδους σημασίας στη φύση της", είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο απόστολος Φίλιππος

  Ο Απόστολος Φίλιππος είναι, θα μπορούσαμε να πούμε, ο πρώτος των μυστικών στην ιστορία της Εκκλησίας. Είναι αυτός που αναφώνησε με χαρά στ...