Την Τρίτη το βράδυ, οι Ιρανοί γιόρτασαν την αρχαία περσική παράδοση της τελευταίας Τετάρτης του χρόνου ( Chaharshanbeh Souri) ως προοίμιο του Περσικού Νέου Έτους Norooz . Το βράδυ της Chaharshanbeh Souri, οι άνθρωποι ανάβουν φωτιές και πηδούν από πάνω τους.
Η Chaharshanbeh Souri είναι μια αρχαία ιρανική γιορτή πυρκαγιάς που χρονολογείται από τουλάχιστον το 1700 π.Χ. από τις αρχές της εποχής του Ζωροαστρισμού . Το φεστιβάλ σηματοδοτεί την άφιξη της άνοιξης και την αναγέννηση της φύσης.
Chahar Shanbeh σημαίνει Τετάρτη και Souri σημαίνει «κόκκινο» και «γιορτή». Η κόκκινη γιορτή την τελευταία Τετάρτη του ηλιακού έτους είναι ευπρόσδεκτη πάντα και για πάντα μεταξύ των Ιρανών.
Η Chahrshanbeh Souri , γιορτάζεται την τελευταία Τρίτη του έτους το βράδυ στο ιρανικό ημερολόγιο. Οι άνθρωποι άναψαν φωτιές στο ηλιοβασίλεμα και η ιδέα είναι να μην αφήσουν τον ήλιο να δύσει. Υποτίθεται ότι θα κρατήσουν τον ήλιο ζωντανό μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Την Τρίτη το βράδυ, οι άνθρωποι βγαίνουν έξω, ανάβουν φωτιές και πηδούν από πάνω τους και τραγουδούν το παραδοσιακό τραγούδι :
Sorkhi-ye to az man
Zardi-ye man az to
Που κυριολεκτικά μεταφράζεται ως:
Το καιόμενο κόκκινο χρώμα σου θα γίνει δικό μου,
η ασθενική κίτρινη ωχρότητα μου θα γίνει δική σου.
Απλά ερμηνευμένο, αυτό σημαίνει ότι θέλετε η φωτιά να πάρει την ωχρότητα σας,την ασθένεια και τα προβλήματα· σε αντάλλαγμα, η φωτιά θα σας δώσει την ερυθρότητα, τη ζεστασιά και την ενέργειά της.
Ειδικοί Chaharshanbeh Souri ξηροί καρποί, που φτιάχνονται από ωμούς ξηρούς καρπούς, φέρνουν γλυκιά γεύση στη ζεστή γιορτή που γιορτάζεται σε κάθε ιρανικό σπίτι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου