https://ecozen.gr/2022/04/glypto-tou-iisou-kato-apo-tin-panagia-ton-parision/
Μια αρχαιολογική ανασκαφή κάτω από τον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Παρισίων αποκάλυψε έναν εξαιρετικό θησαυρό από αγάλματα, γλυπτά, τάφους και κομμάτια ενός αυθεντικού παραπετάσματος που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα.
Το εύρημα περιλάμβανε αρκετούς αρχαίους τάφους από τον μεσαίωνα και μια σαρκοφάγο από μόλυβδο σε σχήμα σώματος, θαμμένη στην καρδιά του πυρόπληκτου μνημείου κάτω από το δάπεδο της διασταύρωσης του εγκάρσιου κλίτους.
“Εξαιρετική και συγκινητική“ ανακάλυψη
“Αποκαλύψαμε όλον αυτόν τον θησαυρό μόλις 10-15 εκατοστά κάτω από τις πλάκες του δαπέδου. Ήταν εντελώς απροσδόκητο. Υπήρχαν εξαιρετικά κομμάτια που τεκμηριώνουν την ιστορία του μνημείου“, δήλωσε ο Christophe Besnier, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας της ανασκαφής.
“Ήταν μια συγκινητική στιγμή. Ξαφνικά είχαμε αρκετές εκατοντάδες κομμάτια, από μικρά θραύσματα μέχρι μεγάλα μπλοκ, συμπεριλαμβανομένων γλυπτών χεριών, ποδιών, προσώπων, αρχιτεκτονικών διακοσμήσεων και φυτών. Μερικά από τα κομμάτια ήταν ακόμα χρωματιστά“.
Η μολύβδινη σαρκοφάγος ανωτάτου κληρικού
Η ανακάλυψη έγινε από το εθνικό αρχαιολογικό ινστιτούτο της Γαλλίας, Inrap. Μια ομάδα από το ινστιτούτο κλήθηκε να πραγματοποιήσει μια “προληπτική ανασκαφή“ κάτω από ένα τμήμα του δαπέδου του καθεδρικού ναού μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου, πριν κατασκευαστεί μια σκαλωσιά ύψους 600 τόνων για την ανακατασκευή της κορυφής του μνημείου.
Μέχρι σήμερα, μόνο μερικά κομμάτια από το αρχικό παραπέτασμα της Παναγίας των Παρισίων, ένα περίτεχνο χώρισμα μεταξύ του τέμπλου και του κυρίως ναού που χώριζε τον κλήρο και τη χορωδία από το εκκλησίασμα, έχουν παραμείνει. Ορισμένα από αυτά βρίσκονται στις αποθήκες του καθεδρικού ναού, ενώ άλλα εκτίθενται στο Λούβρο. Στις καθολικές εκκλησίες, οι περισσότερες αφαιρέθηκαν κατά τη διάρκεια της Αντιμεταρρύθμισης τον 16ο και 17ο αιώνα.
Ο υπόλοιπος θρόνος της Παναγίας των Παρισίων φαίνεται ότι θάφτηκε προσεκτικά κάτω από το δάπεδο του καθεδρικού ναού κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης του κτιρίου από τον Eugène Viollet-le-Duc – ο οποίος πρόσθεσε το καμπαναριό – στα μέσα του 19ου αιώνα.
Γλυπτό του Ιησού
Ένα από τα πιο εκπληκτικά κομμάτια ήταν ένα άθικτο γλυπτό του κεφαλιού ενός άνδρα, που πιστεύεται ότι αναπαριστούσε τον Ιησού, σκαλισμένο σε πέτρα. Ένα άλλο τετράγωνο από το θωράκιο, που πιστεύεται ότι χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, δείχνει ένα μνημείο γοτθικού ρυθμού.
Μετά την πυρκαγιά που σάρωσε τον καθεδρικό ναό 850 ετών, ένα από τα πιο συμβολικά και επισκέψιμα μνημεία του Παρισιού, τον Απρίλιο του 2019, καταστρέφοντας σχεδόν ολόκληρο το οικοδόμημα, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύτηκε να τον ανοικοδομήσει και να τον ανοίξει για λειτουργίες σε πέντε χρόνια.
Το κεφάλι του Ιησού
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο στρατηγός Jean-Louis Georgelin, ο οποίος είχε οριστεί να επιβλέπει την αποκατάσταση, δήλωσε ότι η ασφάλεια της δομής του καθεδρικού ναού είχε διαπιστωθεί, πράγμα που σημαίνει ότι η αποκατάσταση και η ανακατασκευή των τμημάτων που καταστράφηκαν από τη φωτιά μπορούσε να ξεκινήσει. Είπε ότι ο καθεδρικός ναός θα είναι ανοιχτός για λειτουργίες και επισκέψεις του κοινού, όπως είχε υποσχεθεί το 2024.
Ο Besnier δήλωσε ότι είχαν εντοπίσει αρκετές άλλες πλάκες του πλέγματος του ρόδου κάτω από το δάπεδο, αλλά αυτές βρίσκονταν εκτός του καθορισμένου ορίου της ανασκαφής. “Ξέρουμε ότι είναι εκεί και ότι δεν θα καταστραφούν. Ας ελπίσουμε ότι θα μπορέσουμε να τα αποκαλύψουμε αργότερα“, δήλωσε.
Η ανασκαφή αποκάλυψε επίσης ένα δίκτυο σωλήνων θέρμανσης από τοιχοποιία που εγκαταστάθηκαν κάτω από το δάπεδο τον 19ο αιώνα.
DNA τεστ σε λείψανα ανώτερου εκκλησιαστικού αξιωματούχου
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η μολύβδινη σαρκοφάγος μπορεί να περιέχει τη σορό ενός ανώτερου εκκλησιαστικού αξιωματούχου που χρονολογείται πιθανώς από τον 14ο αιώνα. Μια κάμερα που εισήχθη στο φέρετρο είχε αποκαλύψει υπολείμματα φυτών κάτω από το κεφάλι του νεκρού μαζί με μαλλιά και θραύσματα υφάσματος, αλλά δεν υπήρχε καμία πλάκα που να ταυτοποιεί τον κάτοχο.
Ο Ντομινίκ Γκαρσία, πρόεδρος της Inrap, δήλωσε ότι θα γίνουν περαιτέρω εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένων των τεστ DNA, αλλά πρόσθεσε: “Μια σαρκοφάγος που περιέχει ένα ανθρώπινο σώμα δεν είναι αρχαιολογικό αντικείμενο. Πρόκειται για ανθρώπινα λείψανα, και ενώ εξετάζουμε τη σαρκοφάγο και αναλύουμε το σώμα και τα άλλα αντικείμενα που βρίσκονται μέσα, πρέπει να το κάνουμε με σεβασμό“.
Πηγή: TheGuardian
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου