https://www.rocking.gr/news/stavros-logaridis-dead-poll-akritas/39932
Νικημένος από τον καρκίνο, ο Σταύρος Λογαρίδης έφυγε δυστυχώς από την ζωή σε ηλικία 68 ετών.
Ο σπουδαίος μουσικός μεγαλούργησε με τους Poll και τους Ακρίτας την δεκαετία του '70, για να ακολουθήσει στην συνέχεια προσωπική καριέρα.
Τόσο το "Άνθρωπε..." των Poll από το 1971, όσο και ο μοναδικός δίσκος των Ακρίτας που κυκλοφόρησε δύο χρόνια αργότερα έχουν συμπεριληφθεί από την συντακτική ομάδα του Rocking στα 100 καλύτερα άλμπουμ του ελληνόφωνου rock ανεξαρτήτως είδους και εποχής.
Ακολουθεί αναλυτικό, επίσημο βιογραφικό με τους σημαντικότερους σταθμούς της πολυετούς πορείας του.
Ο Σταύρος Λογαρίδης ξεκίνησε την μουσική δράση στα 15 του χρόνια όταν ίδρυσε το πρώτο του γκρουπ Sphinx στην Κωνσταντινούπολη, όπου γεννήθηκε. Ήταν το πρώτο ελληνικό γκρουπ που κέρδισε το Α' Βραβείο Νέων Συγκροτημάτων, στον μεγάλο διαγωνισμό της εφημερίδας Χουριέτ, το 1968.
Αργότερα ήρθε στην Ελλάδα και στα τέλη των '60s σχημάτισε ένα εφήμερο ντουέτο με τον Νίκο Ζέλιτς και ηχογράφησαν ένα 45άρι με το όνομα Stew Αnd Nick. Στις αρχές της δεκαετίας του '70 εντάχθηκε στους Poll και μαζί τους απέκτησε μια σεβαστή φήμη, αφού το συγκρότημα πριν διαλύσει άφησε πίσω του δύο εξαιρετικά άλμπουμ, το "Άνθρωπε..." και το "Poll" (λευκό άλμπουμ).
Το φθινόπωρο του '72 δημιούργησε ένα φιλόδοξο σχήμα, τους Ακρίτας, που άφησαν το πρωτοποριακό και ασυνήθιστο ομώνυμο άλμπουμ τους για τα ελληνικά δεδομένα της εποχής, το 1973, σε λιμπρέτο του Κώστα Φέρρη, με επιρροές από την art rock. Το άλμπουμ αυτό επανεκδόθηκε σε CD το 1994 από την Polydor.
Στα μέσα του 1978 και αφού οι Ακρίτας διαλύθηκαν, ο Λογαρίδης δημιούργησε σόλο καριέρα και στο πρώτο ομώνυμο άλμπουμ του συγκεντρώθηκαν πολλά γνωστά ονόματα, όπως ο Μανώλης Ρασούλης που έγραψε στίχους σε ορισμένα κομμάτια και ο βιολιστής Γιώργος Μαγκλάρας, ενώ την παραγωγή ανέλαβε ο Γιάννης Πετρίδης. Ήταν ένα μείγμα rock, jazz και funk με συγχρόνως έντονα ελληνικά στοιχεία.
Ένα από τα σπουδαιότερα άλμπουμ στην εγχώρια ελληνική σκηνή, το οποίο επίσης επανακυκλοφόρησε το 1994 από την Polydor. Εδώ δούλεψε στο συνθεσάιζερ VCS 3 που χρησιμοποιούσαν οι Pink Floyd. Στις αρχές των '80s ηχογραφεί το δεύτερο προσωπικό δίσκο του "Σε Άλλη Γη" με παραγωγό τον Λουκά Σιδερά των Afrodite's Child. Η ερμηνεία του στο τραγούδι "Μάνα" είναι μία από τις συγκλονιστικότερες που κατέγραψε το ελληνικό ρεπερτόριο.
Παράλληλα ασχολείται με την μουσική επένδυση διαφόρων κινηματογραφικών θεμάτων, όπως τα soundtrack των ταινιών "Φόνισσα", που καταγράφηκε στο δίσκο "Προσεχώς" του 1982 και "Οικογένεια Ζαρντή" του Κώστα Φέρρη στον ομώνυμο δίσκο του 1983, και τα δύο στην Polydor. Ένα μουσικό θέμα του που καταγράφηκε στο υλικό της "Μενεξεδένιας Πολιτείας" - από το δίσκο του "Μανούλα Ελλάς" - θα αποτελέσει σφοδρή αντιδικία με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, o οποίος το χρησιμοποίησε στο μουσικό θέμα της ταινίας "Chariots Of Fire" με το οποίο απέσπασε το Όσκαρ.
Το 1979 ο Σταύρος Λογαρίδης γνωρίζει μεγάλη εμπορική επιτυχία με το τραγούδι "Μανούλα Ελλάς" από το ομώνυμο άλμπουμ του στην Minos. Το 1985 συνεργάζεται σαν τραγουδιστής με τον συνθέτη Γιώργο Ζήκα στο δίσκο "Τα Φεγγάρια Χάνομαι", στο οποίο συμμετείχε σε τρία τραγούδια η Ελευθερία Αρβανιτάκη. Ο δίσκος αυτός ήταν ο πιο αντιπροσωπευτικός του ρεύματος Νέο Λαϊκό Τραγούδι.
Το 1996 κυκλοφόρησε το δίσκο "Ονειρεμένες Πολιτείες", σε μουσική και στίχους Βάσως Αλλαγιάννη, και παραγωγή Τάσου Φαληρέα στην BMG, το οποίο βασίζεται σε λαϊκές μουσικές φόρμες. Ακολουθεί το άλμπουμ "Περασμένος Αιώνας", το 1999 στην EMI, με συμμετοχές των Νίκου Πορτοκάλογλου, Ελένης Δήμου και Μπάμπη Στόκα. Το 2002 κυκλοφόρησε το CD "Μια Βουτιά Στην Αγάπη" στην Sony Music, με συμμετοχές των Νίκου Πορτοκάλογλου, Ελένης Τσαλιγοπούλου, Μανώλη Φάμελλου και Κώστα Λειβαδά. Ακολούθησε το άλμπουμ "Ξαφνικά Καλοκαίρι" στην ΕΜΙ το 2007, σε στίχους Ελένης Ζιώγα και Λίνας Δημοπουύλου, με την συμμετοχή της Τζώρτζιας Κεφαλά των Μπλε στην επιτυχία των Poll "Ψάχνω Να Βρω Το Φίλο Μου".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου