Σάββατο 30 Απριλίου 2022

Σκύλλα και Χάρυβδη

 


https://xristianiki.gr/%cf%80%ce%ad%ce%bc%cf%80%cf%84%ce%b7-28-%ce%b1%cf%80%cf%81%ce%b9%ce%bb%ce%af%ce%bf%cf%85-2022-%cf%86%cf%8d%ce%bb%ce%bb%ce%bf-1099/

του Γιάννη Ζερβοῦ*


Στὶς γαλλικὲς προεδρικὲς ἐκλογές, μὲ τελικὸ νικητὴ τὸν ἀπελθόντα Πρόεδρο Ἐμμανουὲλ Μακρόν, ἀναδείχθηκε γιὰ ἄλλη μιὰ φορὰ ἡ νέα κεντρικὴ ἀντιπαράθεση, ἡ ὁποία τείνει νὰ ὑποκαταστήσει τὸ δίπολο Δεξιᾶς-Ἀριστερᾶς: Ὁ νεοφιλελευθερισμὸς τῆς παγκοσμιοποίησης, καὶ τῆς ἀνάλγητης αὐθαιρεσίας ἑνὸς συστήματος ποὺ ὅλο καὶ ἐκτροχιάζεται, ἐναντίον ἑνὸς ἐγωκεντρικοῦ, ἐθνοφυλετικοῦ καὶ φοβικοῦ ἐθνικισμοῦ.

Παρόμοια διλήμματα ἀναδείχθηκαν στὶς ΗΠΑ καὶ στὴν Ἰταλία. Καὶ οἱ δύο αὐτὲς ἐκδοχὲς εἶναι νέες ἐκφάνσεις τῆς ὑλιστικῆς κοσμοθεωρίας, ὅπως εἶχε πεῖ ἀντίστοιχα ἀπὸ τὴ μεταπολεμικὴ περίοδο, ὁ ἀείμνηστος ἱδρυτὴς τῆς Χ.Δ. καὶ τῆς «Χ» Νίκος Ψαρουδάκης γιὰ τὰ ἀντιμαχόμενα ἰδεολογικὰ καὶ πολιτικὰ συστήματα ποὺ προέκυψαν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο πλούτος πάει Ανατολή

 


https://ecozen.gr/2022/04/i-metanastefsi-tou-ploutou-tis-dysis/

Του Γιώργου Ατσαλάκη

Τα μεγάλα παγκόσμια προβλήματα των επόμενων δεκαετιών είναι, η ταχεία αύξηση του πληθυσμού, η σπανιότητα των πόρων, η αναζωπύρωση των ιδεολογιών, η κλιματική αλλαγή, και η ταχύτητα εξέλιξης των νέων τεχνολογιών της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, με τα «Δεδομένα» να είναι το «πετρέλαιο» του μέλλοντος.

Επίσης ένα ακόμα πρόβλημα, είναι η μετατόπιση της οικονομικής δύναμης από την Δύση στην Ανατολή, με αποτέλεσμα χώρες, με αυταρχικά καθεστώτα, χωρίς δημοκρατικές αξίες να αποκτούν οικονομική και στρατιωτική ισχύ, απειλώντας την παγκόσμια σταθερότητα και ειρήνη.

Η πλούσια μέχρι τώρα Δύση (κυρίως οι ΗΠΑ και η Ε.Ε.) έχει τεράστια εμπορικά ελλείμματα με τις χώρες της Ασίας. Στον πίνακα 1 παρουσιάζονται τα ετήσια εμπορικά ελλείμματα μόνο με την Κίνα τα προηγούμενα 11 έτη.

Παλαιστίνη-Δυτική Όχθη-Ισραήλ: Η αιματοχυσία συνεχίζεται

 


https://www.fosonline.gr/plus/epikairotita/article/185763/palaistini-h-aimatoxysia-synexizetai

Δεν έχουν τέλος οι συγκρούσεις στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης. Σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου στη διάρκεια συγκρούσεων με ισραηλινούς στρατιώτες.

 

Ο Παλαιστίνιος, ηλικίας περίπου 20 ετών, πυροβολήθηκε στον θώρακα κατά τη διάρκεια επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στην κοινότητα Αζούν, ανέφερε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας σε σύντομο μήνυμα προς τον Τύπο.

Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

Συμπόρευση και μεταμόρφωση

 


Σε συνέχεια του χτεσινού σημειώματος σχετικά με την έρευνα που δείχνει απομάκρυνση της κοινωνίας από την Εκκλησία, οφείλουμε -επιτέλους- να θέσουμε και ένα άλλο ερώτημα, πολύ σημαντικότερο από το "γιατί;" που θέτουμε συνήθως μετά από τέτοιες έρευνες. Και το ερώτημα είναι "πόσο σημαντικό είναι το θέμα συμπόρευσης κοινωνίας-Εκκλησίας; Πού είμαστε διατεθειμένοι να φτάσουμε για μια τέτοια συμπόρευση;". 

Γερμανία και Τουρκία στα μαχαίρια για τον Οσμάν Καβαλά

 


https://www.ertnews.gr/eidiseis/diethni/kosmos/exorgismeni-i-toyrkia-me-to-germaniko-diavima-gia-tin-katadiki-toy-osman-kavala/

Η Άγκυρα καταδικάζει την ενέργεια της Γερμανίας να καλέσει στο ΥΠΕΞ τον Τούρκο πρεσβευτή.


Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγκ καταδίκασε την ενέργεια της Γερμανίας να καλέσει τον πρεσβευτή της Άγκυρας στο υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με μια νομική υπόθεση σήμερα, λέγοντας ότι ήταν μια «ανοικτή προσπάθεια να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας».

Στα social media υπάρχουν πολλοί κτηνώδεις άνθρωποι

 


https://www.rocking.gr/interviews/audrey-horne/39971

Έχει να κάνει με το πως έχει γίνει ο κόσμος… Σε πολλές περιπτώσεις ο κόσμος που ζούμε είναι μια χαρά, αλλά μόλις πας να εκφράσεις μια άποψη κάποιος θα πεταχτεί και θα πει «αυτό που λες με προσβάλλει». Και τότε θα πρέπει να αποσύρεις αυτήν την άποψη. Ή θα σε ακυρώσουν με πολλούς τρόπους.

Τα Παιδιά της Φωτιάς

 


https://ardin-rixi.gr/archives/243927

του Αντώνη Σπυρόπουλου

Children of Fire: «Το να κάθεσαι και να παρακολουθείς, ενώ η χώρα μας είναι κατεχόμενη είναι ανέντιμο, όπως και το να υπηρετείς τον εχθρό. Ορκιστήκαμε να λογοδοτήσετε Τούρκοι φασίστες για όσα κάνατε σε εμάς τους Κούρδους».

Εκκλησία και κοινωνία σε απόσταση




 Υπήρξε μια έρευνα πριν λίγο καιρό που έδειχνε την κοινωνία - και ειδικά τους νέους- να απομακρύνεται από την Εκκλησία. Βέβαια, οι έρευνες έχουν την τάση να δίνουν την ευκαιρία στον σχολιαστή να βγάλει τα συμπεράσματα που θέλει. 

Ομοίως και αυτοί που προσπαθούν να βρουν τα αίτια ώστε να δικαιολογήσουν την κατάσταση αυτή, εφόσον θεωρούμε πως πράγματι αυτό είναι το συμπέρασμα.

Έτσι κάποιοι κληρικοί θεώρησαν υπεύθυνους τους αντιεπιστημονιστές κληρικούς. Κάποιοι άλλοι τους συντηρητικούς. Κάποιοι τους νεωτεριστές που νερώνουν την πίστη. Και πάει λέγοντας. 

Δε θα αμφισβητήσω τα παραπάνω συμπεράσματα αλλά νομίζω πως κοιτάμε πολύ στα υψηλά πατώματα. Ενώ τα αίτια βρίσκονται πιο κάτω. Στο ισόγειο και στα θεμέλια. Και εξηγούμαι.

Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

Το Πάσχα των Ουκρανών σε Αυστρία και Ουγγαρία

 

https://www.orthodoxianewsagency.gr/patriarxeia/oikomeniko_patriarxio/%ce%bc%ce%b7%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%80%cf%8c%ce%bb%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%8d-%cf%80%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af/xiliades-oukranoi-prosfyges-ekanan-pasxa-se-aystrias-kai-ouggaria/

Μεγάλος αριθμός Ορθοδόξων Ουκρανών πιστών εόρτασαν εφέτος την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα και την Ζωηφόρο Ανάσταση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού στην Αυστρία και στην Ουγγαρία. Λόγω του μεγάλου αριθμού προσφύγων τελέσθηκαν έκτακτες Ι. Ακολουθίες σε διάφορες πόλεις. Τον συντονισμό ανέλαβαν οι Εφημέριοι της Ενορίας Αγίων Βλαδιμήρου και Όλγας Βιέννης π.Yuriy Strugov και π. Mykola Lesiuk.

Στον Ι. Ναό του Αγίου Γεωργίου τελέσθηκε η Θείας Λειτουργία του Σαββάτου σε ανάμνηση της αναστάσεως του τετραημέρου φίλου του Χριστού Λαζάρου ενώ η Θεία Λειτουργία της Κυριακής των Βαΐων τελέσθηκε στον Ι. Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος.

Το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας τελεσθηκε η Ακολουθία του Ι. Ευχελαίου και ακολούθησαν οι Ακολουθίες της Μ.Πέμπτης, Μ.Παρασκευής, Μ.Σαββάτου και τέλος η νυκτερινή πανηγυρική Θ.Λειτουργία της Αναστάσεως. Το πρωί της Κυριακής του Πάσχα εξάλλου στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου τελέσθηκε πασχάλιος Θεία Λειτουργία κατά την οποία, σύμφωνα με την παράδοση, έγινε η ευλογία των πασχαλινών προσφορών των πιστών. Στις εόρτιες Ακολουθιες στη Βιέννη συμμετείχαν πέραν των χιλίων πιστοί Ουκρανοί.

Μια συνηθισμένη μέρα στην Ιαπωνία

 


https://www.fosonline.gr/plus/article/185477/iaponas-pantreytike-xaraktira-komik

Με γυναίκα χαρακτήρα από ιαπωνικό κόμικς –μάνγκα– συμβιώνει μετά τον γάμο του 38χρονος Ιάπωνας, ο οποίος επιμένει ότι η φαινομενικά ανθυγιεινή σχέση του τον βοήθησε να ξεπεράσει τη βαριάς μορφής κλινική κατάθλιψη που αντιμετώπιζε πριν από λίγα χρόνια.

Remaining Time 0:00
 

Ο Ακιχίκο Κόντο είναι ένας συνηθισμένος Ιάπωνας. Είναι ευχάριστος και πρόθυμος για επικοινωνία, έχει φίλους, σταθερή δουλειά και φοράει κάθε μέρα σακάκι και γραβάτα. Υπάρχει μόνο μία εξαίρεση: ο κ. Κόντο είναι παντρεμένος με χαρακτήρα μυθιστορήματος. 

ANIMAL UNLEASHED | The Batista Story

 


Μεταφορά διηγημάτων

 



Είχε περάσει πολύς καιρός από την επίθεση του ερπετού και τον άδικο θάνατο του σοφού γέρου. Είχαν θρηνήσει όλοι στις σπηλιές το χαμό του. Επιδιόρθωσαν τις ζημιές και ενίσχυσαν τις αμυντικές τους κατασκευές ώστε να μην επαναληφθεί μια τέτοια καταστροφή. Οι πύλες έγιναν βαρύτερες και δυνατότερες, φράγματα και κανάλια φτιάχτηκαν για να διώχνουν τα νερά σε περίπτωση πλημμύρας, κατασκευάστηκαν νέα διαμερίσματα και αίθουσες πιο ψηλά στο εσωτερικού του σπηλαιώδους δικτύου.


Η σειρά διηγημάτων "Μετά την Αποκάλυψη" μεταφέρεται στο blog "Ποιητικά Παλαίσματα"

 https://poihsh-palh.blogspot.com/2022/04/blog-post_27.html

Εκεί θα αναρτώνται και τα διηγήματα Α-νοησιών

Τό Πάσχα εἶναι μιὰ χαρά συμπαντική

 


https://antifono.gr/%e1%bc%a1-%cf%80%ce%b1%cf%83%cf%87%ce%ac%ce%bb%ce%b9%ce%b1-%cf%87%ce%b1%cf%81%ce%ac/

π. Κάλλιστος Ware

Τό Πάσχα, ἡ γιορτή τῆς Ἀνάστασης τοῦ Σωτῆρος, εἶναι, πάνω ἀπ’ ὅλα μιὰ γιορτή μεγάλης χαρᾶς. Ὅταν ὁ ἀναστημένος Χριστός συναντᾶ τίς μυροφόρες καθώς φεύγουν ἀπό τό μνῆμα, τό πρῶτο πράγμα πού τούς λέει εἶναι ἡ λέξη «Χαίρετε». Ὅσον ἀφορᾶ σ’ αὐτή τήν πασχάλια χαρά, τρία σημεῖα ἔχουν ἰδιαίτερη ἀξία: εἶναι χαρά προσωπική, εἶναι χαρά συμπαντική καί εἶναι χαρά εὐχαριστιακή.

Τό Πάσχα εἶναι μιὰ χαρά προσωπική. Ἔτσι καταπῶς τό βεβαιώνουμε στόν πασχάλιο κανόνα τῆς ἀναστάσιμης ἀκολουθίας: «Χθές συνεθαπτόμην σοι, Χριστέ, συνεγείρομαι σήμερον ἀναστάντι σοι». Ὁ θάνατος τοῦ Σωτῆρος, ἡ Ταφή καί ἡ Τριήμερος Ἀνάστασή Του, δέν ὑπάρχουν γιά νά τά ἀτενίζουμε ἁπλά ὡς συμβάντα τοῦ ἀπώτερου παρελθόντος, ἀλλά γιά νά τά βιώνει ὁ καθένας μας ὡς τεκταινόμενα μέσα στήν ἴδια του τή ζωή. Ὑπάρχουν γιά νά εἶναι ἄμεσα καί προσωπικά. Ἐγώ σταυρώνομαι μέ τό Χριστό, ἐγώ θάβομαι μαζί Του καί εἶμαι ἐγώ πού ἀνασταίνομαι ἐκ νεκρῶν μαζί μέ Ἐκεῖνον. Ἡ Ἀνάσταση τοῦ Χριστοῦ εἶναι ταυτόχρονα καί ἡ ἀνακαίνιση ἡ δική μου, ἡ ἐπαναδημιουργία μου. Εἶναι εὐλογημένοι ὅσοι τό αἰσθάνονται αὐτό στήν καρδιά τους τή νύχτα τῆς Ἀναστάσεως!

Κενοδοξία



https://www.pemptousia.gr/2022/04/osios-kassianos-to-pathos-tis-kenodoxias-diskolevete-o-anthropos-na-to-katalavi/

  (Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)


Το πάθος της κενοδοξίας, γράφει ο Όσιος Κασσιανός, είναι λεπτότατο και ποικιλόμορφο, γι’ αυτό δυσκολεύεται ο άνθρωπος να το καταλάβη.


Των άλλων παθών οι προσβολές είναι πιο φανερές και διορθώνονται ευκολώτερα με την προσοχή και την προσευχή. Ενώ η κενοδοξία δύσκολα εξαλείφεται. Δίνει το παρόν σ’ όλες τις εργασίες.


Εκδηλώνεται με διάφορα σχήματα και επιτηδεύματα στη φωνή, στα λόγια, στις πράξεις.

Τετάρτη 27 Απριλίου 2022

Παπαδιαμάντης και λαϊκή αγιότητα



https://ardin-rixi.gr/archives/227532

 του Κ. Παπαγιώργη, από το Άρδην τ. 14-15, Ιούνιος-Σεπτέμβριος 1998


Ένας εξ απολύτου πεποιθήσεως πιστός, που γράφει στη γλώσσα την οποία τίμησαν και δόξασαν Πατέρες, ασκητές και Άγιοι, έστω και αν δεν είναι ιεροκήρυκας αλλά διακονεί τη λογοτεχνία, τι πιο φυσικό από το να αφιερώσει ένα του διήγημα σε μια μεγάλη μορφή της Ιεράς Παραδόσεως; Εντούτοις, πουθενά ο Παπαδιαμάντης δεν ανασυνθέτει τη ζωή ενός Αγίου, ούτε συναξαρίζει κάποιον Κόλλυβα από τα πατρογονικά του. Η αναφορά στα εκκλησιαστικά κείμενα είναι μόνιμη και επανέρχεται σαν ψαλμωδικός συνειρμός στη γραφίδα του ψάλτη, όπως αμετακίνητη είναι και η θέση του αφηγητή: μιλάει για λαϊκούς, κοσμικούς, ανθρώπους καθημερινούς, που πάσχουν συχνά απλώς και μόνο επειδή ζουν, ποτέ όμως για μια καθαγιασμένη μορφή. Άτυχες κόρες, πολυπαθή γραΐδια, αναξιοπαθούντες νεαροί, νεκροβαπτισμένα βρέφη, απαρηγόρητοι ερωτευμένοι φαίνεται πως ταιριάζουν καλύτερα στην υψηλή παθολογία της γραφής.


Άραγε έχουμε να κάνουμε με μια ειλημμένη θέση που προβάλλει τη λαϊκότητα ως αυθεντική μορφή αγιότητας, ασκώντας έτσι, έμμεσα αλλά αποτελεσματικά, μια κριτική εις βάρος των κατεστημένων εκκλησιαστικών και μοναστικών θεσμών; Για όποιον θέλει να υποστηρίξει μια παρόμοια άποψη, το υλικό αφθονεί. Υπάρχει δαψίλεια χλευασμών για τον ανώτερο κλήρο: «Είχεν έλθει τότε, προ ολίγου καιρού, δια πρώτην φοράν εις τον τόπον, περιοδεύων, ο νεοχειροτόνητος Δεσπότης, όστις, καθώς εκακογλωσούσαν πολλοί, είχε καταρτίσει τιμολόγιον, πρί φίξ, δια τας χειροτονίας των κληρικών» (1). Δαψίλεια μομφών για την κοιλιοδουλεία του («δια τα γαλοπούλα, τους αστακούς και τ’ αυγοτάραχα, κανείς δεν του εζήτησε λογαριασμόν πόσα είχεν εξοδεύσει» (2)). Όπως και για το ήθος των Ριζαρειτών, τους οποίους αντιπαθούσε ο Παπαδιαμάντης: «Και το κάτω-κάτω, κύριε, επέφερεν οιονεί απο-στρέφων τον λόγο προς τον Ριζαρεί-την, αφού δεν σ’ αρέσει, κύριε, η Θρησκεία και το ιερατικόν στάδιον, διατί φορείς ράσα, και διατί οι φιλόστοργοι γονείς σου σε στέλνουν να φοιτάς εις την Ριζάρειον; Έως πότε θα είμεθα αχαρακτήριστοι Γραικύλοι;» (3)

Προβιβασμός

 


http://www.isagiastriados.com/index.php/articles/keimena-orthodoksis-theologias-3/6585-o-thanatos-gia-ton-ierea

Βιργίλιου Κ. Γεωργίου


Ο θάνατος για τον ιερέα είναι ένας προβιβασμός. Εγκαταλείπει την επίγεια εκκλησία, που είναι ένα αντίγραφο, για να πάει στον καθεδρικό ναό του σύμπαντος, όπου θα ιερουργήσει την μεγαλειώδη και Θεία Λειτουργία του ουρανού, πλάι στον μοναδικό μας επίσκοπο, τον Ιησού Χριστό.

Η κλιματική αλλαγή εξαφανίζει τα έντομα

 


https://greenagenda.gr/%ce%ba%ce%bb%ce%b9%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%b1%ce%b3%ce%ae-%ce%bc%ce%b5-%ce%b5%ce%be%ce%b1%cf%86%ce%ac%ce%bd%ce%b9%cf%83%ce%b7-%ce%b1%cf%80%ce%b5%ce%b9%ce%bb%ce%bf/

Με νέα έρευνα που έδωσαν στη δημοσιότητα, οι επιστήμονες του Κέντρου για τη Βιοποικιλότητα και την Περιβαλλοντική Έρευνα του Πανεπιστημίου UCL του Λονδίνου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τους αριθμούς των εντόμων που «καταρρέουν» διεθνώς.


Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα του UCL που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nature υπό τον τίτλο «Η γεωργία και η κλιματική αλλαγή αναδιαμορφώνουν τη βιοποικιλότητα των εντόμων παγκοσμίως», ο συνδυασμός δύο παραγόντων, της υπερθέρμανσης του πλανήτη από τη μια πλευρά και των εντατικών καλλιεργειών/χρήσεων γης από την άλλη, έχει συμβάλει ώστε οι πληθυσμοί των εντόμων στις «καταπονημένες αγροτικές περιοχές» (climate-stressed farmlands) να μειωθούν έως 50% (ως προς το πλήθος τους) και έως 27% (ως προς το πλήθος των ειδών τους) σε σύγκριση με τους λιγότερο διαταραγμένους οικοτόπους (less-disturbed habitats) τους οποίους δεν έχει αγγίξει ακόμη το ίδιο έντονα η κλιματική αλλαγή.

Σειρά της Μολδαβίας(:)




Έκτακτο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας συγκαλεί η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάια Σαντού έπειτα από σειρά βομβιστικών επιθέσεων στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας, η οποία υποστηρίζεται από την Μόσχα, καθώς τις τελευταίες ώρες δημιουργείται εκεί κλίμα που ευνοεί την επέκταση στον φιλορωσικό θύλακα των πολεμικών επιχειρήσεων της Ρωσίας.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι και θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου της Μολδαβής προέδρου. Παράλληλα, οι αρχές της Υπερδνειστερίας αναβάθμισαν στο κόκκινο το επίπεδο συναγερμού για «τρομοκρατική απειλή» βασιζόμενες στην σειρά των βομβιστικών επιθέσεων που παρατηρούνται τις τελευταίες ώρες στον φιλορωσικό θύλακα.

Τρίτη 26 Απριλίου 2022

Τσερνόμπιλ, 36 χρόνια πριν

 


https://ardin-rixi.gr/archives/243858

Σήμερα συμπληρώνονται 36 χρόνια από το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνομπίλ, αναδημοσιεύουμε 2 σελίδες (σελ. 88-89) από το πολύ ενδιαφέρον βιβλίο του Αρκάντι Οστρόφσκι, Η Επινόηση της Σύγχρονης Ρωσίας: Η διαδρομή από την ελευθερία του Γκορμπατσόφ έως τον πόλεμο του Πούτιν (μτφρ. Χάρης Αναγνωστόπουλος, Πρόλογος Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης, Εκδόσεις Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη 2017). Οι σελίδες αυτές αναφέρονται στην συγκάλυψη και την στρεψοδικία με την οποία αντιμετώπισαν οι αρχές της ΕΣΣΔ το συμβάν του ατυχήματος. Φυσικά, η φρασεολογία και η επιλογή των όρων μας είναι εξαιρετικά γνώριμη, καθώς και σήμερα οι ρωσικές αρχές ακολουθούν κατά γράμμα τις σοβιετικές πρακτικές (ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους, εξ άλλου, και όλη η κυβερνώσα ομάδα του προέρχονται από τις μυστικές υπηρεσίες της ΕΣΣΔ). Έτσι και τότε, όπως και σήμερα, όπου είχε ευθύνες η ΕΣΣΔ έφταιγε «το ΝΑΤΟ», ενώ όποιος έδειχνε αυτές τις ευθύνες έριχνε νερό στο μύλο της «αντισοβιετικής υστερίας».

OLYMPIC HERO | The Kurt Angle Story (Full Career Documentary)

 


Δευτέρα 25 Απριλίου 2022

Η λαθροθηρία καλά κρατεί, το τρυγόνι απειλείται, το κράτος κοιμάται

 


https://greenagenda.gr/%ce%b7-%ce%bb%ce%b1%ce%b8%cf%81%ce%bf%ce%b8%ce%b7%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%83%ce%ba%ce%bf%cf%84%cf%8e%ce%bd%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%bf-%ce%b1%cf%80%ce%b5%ce%b9%ce%bb%ce%bf%cf%8d%ce%bc%ce%b5%ce%bd%ce%bf/

Μόλις δύο ημέρες νωρίτερα από πέρυσι ενεργοποιήθηκαν φέτος τα Τοπικά Σχέδια Δράσης για την πάταξη της ανοιξιάτικης λαθροθηρίας στα Ιόνια νησιά, παρά τις επανειλημμένες, όπως αναφέρει η περιβαλλοντική οργάνωση, εκκλήσεις της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας προς το υπουργείο Περιβάλλοντος να μην υπάρξει και φέτος καθυστέρηση στην επιβολή του νόμου.

Η εφαρμογή των Τοπικών Σχεδίων ξεκίνησε τελικά στις 18 Απριλίου, σύμφωνα με την Ορνιθολογική, ωστόσο ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα στα νησιά - περάσματα των Τρυγονιών κάποιοι τα «υποδέχονται» με σκάγια ενώ εδώ και αρκετές ημέρες, πολλές περιοχές του Ιονίου μυρίζουν... μπαρούτι. Καταγγελίες και επιβεβαιωμένες πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ αναφέρουν εκατοντάδες πυροβολισμούς και μεγάλη κινητικότητα λαθροθήρων τις τελευταίες ημέρες σε αρκετά σημεία στο Ιόνιο.

Παρά το γεγονός ότι η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ είχε συγκεντρώσει στοιχεία για χιλιάδες πυροβολισμούς στα Ιόνια νησιά και κατά την άνοιξη του 2021, τα Τοπικά Σχέδια Δράσης την περσινή χρονιά έκλεισαν τον κύκλο τους με... μηδέν εις το «πηλήκιο»: καμία προσαγωγή ή σύλληψη λαθροθήρα δεν καταγράφηκε από τα προγραμματισμένα περίπολα όπου αυτά εφαρμόστηκαν, γεγονός που δημιουργεί ανησυχία ότι οι φορείς επιβολής του νόμου (τόσο οι κρατικοί όπως τα Δασαρχεία και η Αστυνομία, όσο και η Θηροφυλακή η οποία λειτουργεί υπό την ευθύνη της Κυνηγητικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος) φθάνουν πιθανώς στα σημεία κατόπιν... σφαγής, επισημαίνει η οργάνωση.

Μάρκος ο Ευαγγελιστής

 


https://www.pemptousia.gr/2014/04/markos-o-evangelistis-25-apriliou/

Για τον ευαγγελιστή Μάρκο υπάρχουν ποικίλες αναφορές τόσο στις Πράξεις των Αποστόλων όσο και σε διάφορες Επιστολές της Καινής Διαθήκης. Ο άγιος και ευαγγελιστής Μάρκος ήταν γιος της χριστιανής Μαρίας. Το ιουδαϊκό του όνομα ήταν Ιωάννης και προσέλαβε κατά τη συνήθεια της εποχής και δεύτερο όνομα (Μάρκος), ελληνικής ή ρωμαϊκής προέλευσης. Η εύπορη μητέρα του διέθετε την οικία της στην Ιερουσαλήμ για τις συνάξεις των πρώτων χριστιανών. Σύμφωνα με παλαιότερους ερευνητές, σ’ αυτό το σπίτι τελέστηκε ο Μυστικός Δείπνος και ο άνθρωπος «ο κεράμιον ύδατος βαστάζων» (Μάρκ. 14, 13), στον οποίο έστειλε ο Ιησούς τους μαθητές του, για να προετοιμάσουν το πασχάλιο δείπνο, ήταν ο ευαγγελιστής Μάρκος. Πρέπει να θεωρηθεί βέβαιο ότι ο άγ. Μάρκος είναι ο νέος που αναφέρεται στο Ευαγγέλιό του, ότι εγκατέλειψε τη «σινδόνα» που φορούσε και έφυγε γυμνός, για να αποφύγει τη σύλληψη,  όταν συνελήφθη ο Ιησούς (Μάρκ. 14, 51-52) – γεγονός που διασώζεται μόνο σε αυτό το Ευαγγέλιο.

Άγιος Γεώργιος

 


https://www.orthodoxianewsagency.gr/vioi-agion/mnimi-tou-agiou-megalomartyros-georgiou-tou-tropaioforou/

Σήμερα, Δευτέρα της Διακαινησίμου η Εκκλησία μεταθέτει για αύριο την εορτή του Ευαγγελιστή Μάρκου, και τούτο διότι σήμερα τιμά εκ μεταθέσεως τη μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, ο οποίος έζησε στα τέλη του 3ου – αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ., επί βασιλείας του Διοκλητιανού.

Γεννήθηκε στην Καππαδοκία από ευσεβείς γονείς και έμεινε ορφανός από πατέρα σε ηλικία δέκα ετών. Η μητέρα του τον έφερε μαζί της στην πατρίδα της, την Παλαιστίνη. Ο Γεώργιος, καίτοι νεαρός, κατατάχθηκε στο ρωμαϊκό στρατό, όπου μάλιστα προήχθη σε μεγάλα αξιώματα. Διακρινόταν σ’ όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις για τη γενναιότητα και την αποτελεσματικότητά του.

Η Ανάσταση στη ζωγραφική

 


https://www.fosonline.gr/plus/article/185057/oi-zografoi-tis-anastasis

Η Ανάσταση του Χριστού προσφέρεται για κάθε είδους θέαση. Ας μην ξεχνάμε πως ο Ιησούς από την Ναζαρέτ παραμένει ο παγκόσμιος χρονομέτρης της ζωής δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

 

Το αναστάσιμο μήνυμα ωστόσο αναιρεί την γραμμική ιδιότητα του χρόνου, και ανατρέπει το ανεπανόρθωτο του φυσικού γεγονότος. Ξεκινώντας από τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο αντλούμε ίσως την πιο νεωτερική εκδοχή της αφύπνισης του Θεανθρώπου από τον αιώνιο ύπνο. Υπάρχει μια σαφής ένδειξη πως ο αναστηθείς Χριστός κατατροπώνει τις δυνάμεις του Κακού ρίχνοντας στα Τάρταρα τα κολάσιμα πάθη του ανθρώπου.

“Χριστός Ανέστη εκ νεκρών! Η κλειδαριά του σκότους έσπασε και οι ψυχές των δικαίων ανοίγουν!”



https://www.orthodoxianewsagency.gr/patriarxeia/patriarxio_georgias/patriarxis-georgias-o-polemos-einai-megali-katastrofi/

 “Χριστός Ανέστη εκ νεκρών! Η κλειδαριά του σκότους έσπασε και οι ψυχές των δικαίων ανοίγουν!” Αυτό τονίζει στην αρχή του Πασχαλινού Μηνύματός του Πατριάρχης Γεωργίας κ.κ. Ηλίας. 

Ο Μακαριώτατος αναφέρεται στο θεολογικό νόημα της Αναστάσεως και υπογραμμίζει ότι όσοι βαπτίζονται εν Χριστώ και τηρούν τις εντολές Του, μοιράζονται την ευλογημένη αθανασία μέσω της ενότητας με Αυτόν, καθώς ο Κύριος είναι ο δωρητής της ζωής.

Ο επιθετικός πόλεμος αποτελεί την τραγικότερη και σκληρότερη προσβολή και άρνηση της αγάπης

 


https://orthodoxia.info/news/alvanias-agapi-krataei-se-synochi-ol/

Η αγάπη είναι το αντίδοτο κατά του εθνικού, φυλετικού και θρησκευτικού εγωκεντρισμού που δηλητηριάζει την ειρηνική συνύπαρξη ανθρώπων και λαών επισημαίνει στο δικό του μήνυμα για το Πάσχα ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος.


Όπως διευκρινίζει μάλιστα η αγάπη, “εκφράζεται ως μυστική κίνηση του Θεού προς τον άνθρωπο και του ανθρώπου προς τον Θεό και τους άλλους ανθρώπους. Κρατάει σε συνοχή όλα τα λογικά όντα και είναι η ακατάλυτη ενέργεια του Θεού”, καταλήγει.


Ακολουθεί ολόκληρο το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας


Απαλύνοντας τον πόνο και τις πληγές, η αγάπη τελικά θα νικήσει. Το παρήγορο αυτό μήνυμα εκπέμπει διαχρονικά η λαμπροφόρος εορτή της Αναστάσεως του Χριστού. Κορυφαία γεγονότα αγάπης μέσα στην παγκόσμια ιστορία προβάλλουν η έλευση του Υιού και Λόγου του Θεού στον κόσμο, η πρόσληψη της ανθρωπίνης φύσεως και η ανύψωσή της με το Πάθος και την Ανάστασή Του.

Κυριακή 24 Απριλίου 2022

Νέα έκκληση για τη λήξη του πολέμου έκανε ο Πάπας Φραγκίσκος

 


https://www.fosonline.gr/plus/epikairotita/article/185075/papas-fragkiskos-einai-lypiro-na-akoygontai-ta-opla-apo-tis-kampanes-tis-anastasis

Νέα έκκληση για τη λήξη του πολέμου έκανε την Κυριακή (24/4) ο Πάπας Φραγκίσκος, απευθυνόμενος στο συγκεντρωμένο πλήθος στην πλατεία του Αγίου Πέτρου προς όσους γιορτάζουν σήμερα το Ορθόδοξο Πάσχα.

 

Πιο συγκεκριμένα, ο ποντίφικας τόνισε:

Ο λύκος αλλάζει μόνο τομάρι...

 


https://www.pontosnews.gr/686976/kosmos/proklitikos-tsavoysogloy-ekane-to-sima-ton-gkrizon-lykon-se-armenioys/

Στο υπουργείο Εξωτερικών της Ουρουγουάης προκειμένου να δώσει εξηγήσεις εκλήθη ο πρέσβης της Τουρκίας, μία ημέρα μετά το μήνυμα που έστειλε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε Αρμένιους διαδηλωτές.

Σάββατο 23 Απριλίου 2022

Το Φως της Αναστάσεως




Χριστός Ανέστη λέμε σήμερα. Αλλά τι σημαίνει για μας; Σημαίνει άραγε τίποτα; Είναι η αναστάσιμη λειτουργία κάτι παραπάνω για εμάς από δέκα λεπτά πριν την τελετή της Αναστάσεως, άντε και δέκα λεπτά μετά; Σημαίνει κάτι πιο βαθύ πέρα από την κατανάλωση μαγειρίτσας, αυγών και κρασιού;

Τι σημαίνει ειδικά για εμάς τους ιερείς; Είναι κάτι άλλο από μια ευκαιρία για να βάλουμε τα καλά μας άμφια, τις καλές μας φωνές, να ανοίξουμε δυνατά τα μικρόφωνα και να δώσουμε την καλύτερη παράσταση που μπορούμε;

Ο σχισμένος κίονας του Παναγίου Τάφου



https://www.orthodoxianewsagency.gr/orthodoxes-provoles/agio-fos-to-thayma-me-to-sxismeno-kiona-stin-eisodo-tou-panagiou-tafou/

Το 1549 μ.Χ. σύμφωνα με τις ιστορικές καταγραφές, οι Αρμένιοι δωροδόκησαν τον σουλτάνο Μουράτ για να τους δώσει την άδεια να εισέλθουν στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως και να βγάλουν αυτοί από τον Πανάγιο Τάφο το Άγιο Φως.

Πράγματι, ο σουλτάνος τους έδωσε την άδεια και οι Αρμένιοι μπήκαν μέσα στον Ναό και τον κλείδωσαν. Γεμάτος απελπισία ο Ορθόδοξος Πατριάρχης όταν είδε τους Αρμένιους να βρίσκονται μέσα στον Πανάγιο Τάφο, γονάτισε έξω στην είσοδο του Ναού κοντά σε μία από τις κολόνες. Ξαφνικά η κολόνα σχίστηκε και βγήκε το Άγιο Φως ανάβοντας τις λαμπάδες του Πατριάρχη.

Δεν υπάρχει κανένα εκπληκτικότερο άκουσμα

 


https://orthodoxia.info/news/ieronymos-anastasi-christoy-m/

Η Ανάσταση του Χριστού δεν μπορεί να εξαντλείται σε κάποιες πασχαλινές ευχές με αόριστο περιεχόμενο και ξύλινη γλώσσα επισημαίνει στο φετινό μήνυμά του για το Πάσχα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος.


Όπως τονίζει μάλιστα “η Ανάσταση είναι μυστήριο και υποστασιάζεται σε ένα πρόσωπο. Δεν είναι ιδεολογία αλλά είναι σχέση. Δεν την υφίστασαι αλλά την επιλέγεις και τη ζεις μέσα από την απόλυτη εμπιστοσύνη και την αγάπη”, σημειώνει.


Ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας κλείνει ωστόσο ευχόμενος “να ζείτε το γεγονός της Αναστάσεως του Χριστού και το ανέσπερο Φως της να καταυγάζει τη ζωή μας”.


Αναλυτικά το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών για το Πάσχα


Αδελφοί μου και τέκνα μου εν Κυρίω αγαπητά,


ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ


Δεν υπάρχει κανένα εκπληκτικότερο άκουσμα. Δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικότερο άγγελμα από αυτή την ομολογία: Ο «Χριστός ανέστη» και νίκησε τον θάνατο. Ο «Χριστός ανέστη» για να μην ξαναπεθάνει ποτέ και με τον θάνατό Του και την Ανάστασή Του εχαρίσατο «τοις εν τοις μνήμασι ζωήν» .

Στον 'Αδη...

 


https://agiazoni.gr/slug-945/

Ἅγιος Ἐπιφάνιος Κύπρου

 

1. Ἐκεῖνος πού χθές, μέσα στήν ἄπειρη συγκατάβασί Του, δέν ἐκαλοῦσε νά τόν βοηθήσουν οἱ λεγεῶνες τῶν Ἀγγέλων, λέγοντας στόν Πέτρο, ὅτι εἶναι στό χέρι μου νά παρατάξω τώρα ἀμέσως, περισσότερες ἀπό δώδεκα λεγεῶνες Ἀγγέλων (Ματθ. κστ´ 53), σήμερα κατέρχεται μέ τόν θάνατό Του κατά τοῦ ἅδου καί τοῦ θανάτου, τοῦ τυράννου, ὅπως ταιριάζει σέ Θεό καί Κυρίαρχο, ἐπί κεφαλῆς τῶν ἀθανάτων καί ἀσωμάτων στρατευμάτων καί τῶν ἀοράτων ταγμάτων, ὄχι μέ δώδεκα μόνο λεγεῶνες, ἀλλά μέ μύριες μυριάδες καί χίλιες χιλιάδες Ἀγγέλων, Ἀρχαγγέλων, Ἐξουσιῶν, Θρόνων, Ἐξαπτερύγων, Πολυομμάτων, οὐρανίων ταγμάτων, τά ὁποῖα, ὡς Βασιλέα καί Κύριό τους, προπέμπουν, δορυφοροῦν καί τιμοῦν τόν Χριστό. Ὄχι, ὅτι συμμαχοῦν καί συμπολεμοῦν μαζί Του. Ὄχι, ποτέ! Γιατί ἀπό ποιά συμμαχία ἔχει ἀνάγκη ὁ παντοδύναμος Χριστός; Τόν συνοδεύουν γιατί χρωστοῦν πάντοτε καί ποθοῦν νά εἶναι κοντά στόν Θεό τους. Οἱ ἀγγελικές δυνάμεις ἔτρεχαν σάν δορυφόροι ὁπλῖτες, ὡπλισμένοι μέ ξίφη καί σάν ἀστραπόμορφοι κεραυνοβόλοι, ὡπλισμένοι μέ τούς θεϊκούς καί παντοδύναμους κεραυνούς τοῦ Βασιλέως των, οἱ ὁποῖοι πρόφθαιναν μέ πολύ ζῆλο καί ξεπερνοῦσαν ὁ ἕνας τόν ἄλλο στή γρηγοράδα, ὑπακούοντας στό θεϊκό μόνο νεῦμα καί κάνοντας ἔργο καί πρᾶξι τή διαταγή καί στεφανωμένοι μέ τό στέφανο τῆς νίκης κατά τῆς παρατάξεως τῶν ἐχθρῶν καί τυράννων. Γι᾿ αὐτό καί κατέρχονται στά ὑποχθόνια δεσμωτήρια τῶν πανάρχαιων νεκρῶν, πού ἦταν μέσα στήν καρδιά τοῦ Ἅδη καί βαθύτερα ἀπ᾿ ὅλη τή γῆ, γιά νά βγάλουν ἀπό ἐκεῖ μέσα τούς ἁλυσοδεμένους καί ἀπό αἰῶνες τώρα κεκοιμημένους.

Βρυκόλακες

 


Η αλήθεια είναι ότι όλοι οι άνθρωποι είμαστε λίγο ή πολύ βρυκόλακες. Προσκολλούμαστε σε κάποιον ή κάποιους και προσπαθούμε να απομυζήσουμε όσο πιο πολλή ενέργεια μπορούμε. Και δε μας ενδιαφέρει αν έτσι σκοτώνουμε τον άλλον που είτε είναι θύμα μας είτε απλά μας ανέχεται ή και μας λυπάται. 

Από αυτή τη νοοτροπία, που γεννά πολλά κακά ήρθε ο Χριστός να μας απελευθερώσει και να μας καταστήσει μέσω του θανάτου, της ταφής και της Αναστάσεώς Του αυτάρκεις και ολοκληρωμένους ώστε να μη χρειαζόμαστε να κλέψουμε τίποτα από τη ζωή των άλλων.

Παρασκευή 22 Απριλίου 2022

Ουκρανική Μεγάλη Εβδομάδα

 

https://ardin-rixi.gr/archives/243772

του Νίκου Ντάσιου


Μεταξύ άλλων σ’ ένα κήρυγμα του για τούτες τις μέρες της Μεγάλη Βδομάδας ο Μακαριστός Χριστόδουλος είχε αναφέρει:


«… Ο Χριστός ξανασταυρώνεται –σήμερα– από τους ανάξιους διαδόχους του, κληρικούς μέσα στην Εκκλησία, που ενώ ανέλαβαν στους ώμους των το βαρύ φορτίο της ευθύνης για τη σωτηρία των ανθρώπων, αυτοί επαναπαύονται στις οποιεσδήποτε απολαβές του αξιώματος των και αδιαφορούν για το λαό του Θεού, που διψάει για πνευματική τροφοδοσία. Προδότες αυτοί της μεγάλης αποστολής τους και διαχειριστές της θείας χάριτος, έμειναν στ’ αχνάρια των φαρισαίων, για τους οποίους ο ίδιος Κύριος είχε πει στο λαό να ακούνε τι λένε, αλλά να μη κάνουν ό,τι κάνουν. Δεν έλειψαν ποτέ από την Εκκλησία οι ανάξιοι και επιλήσμονες. Κοντά στους πολλούς άξιους που δοξάζουν το Θεό, είναι κι’ εκείνοι, οι λίγοι που τον ξανασταυρώνουν, επαναλαμβάνοντας το έγκλημα των ιουδαίων. Και το σταύρωμα αυτό, οδυνηρό όσο και το πρώτο, κατεδαφίζει την πίστη από τις καρδιές των πιστών, γκρεμίζει από μέσα την Εκκλησία, χαροποιεί τους εχθρούς της, θλίβει τους οπαδούς της. Αυτό το ξανασταύρωμα, έχει πελώριες διαστάσεις, γιατί μαρτυρεί πόσο το άλας μωράνθηκε, πόσο οι λυχνίες έσβυσαν. Και ο Χριστός πονεί και πάσχει, όπως τότε πού ψιθύριζε λόγια συγγνώμης για τους σταυρωτές του, απευθύνοντας το παραπονεμένο ερώτημά του: «Λαός μου τι εποίησά σοι και τι μοι ανταπέδωκας;» Σ’ αυτό το ερώτημα ας κάνουμε να μη ισχύσει για μας η απάντηση: «αντί του μάννα, χολήν, αντί του ύδατος, όξος».

Προϋποθέσεις συγχωρήσεως

 


http://www.isagiastriados.com/index.php/articles/diafora-2/6563-sygxoresi-nai-alla

Από το βιβλίο ‘΄Ορια ζωής’


Δεν επιτρέπεται κανείς να μένει συνέχεια ανοιχτός στο πόνο και στην απογοήτευση. Αν κάποιος έχει βρεθεί μέσα σε μια τέτοια σχέση, πρέπει να περιμένει, να ησυχάσει και να έχει πραγματικές αποδείξεις αλλαγής πριν τολμήσει να ξαναμπεί μέσα σ’ αυτή την προβληματική σχέση.

Πάντοτε χαίρετε!



http://anastasiosk.blogspot.com/2022/04/blog-post_732.html#more

 Φίλοι μου, χαίρετε!

Πάντοτε χαίρετε!

Ὅσο χαμηλὰ κι ἂν πέσουμε μὴ φοβόμαστε, μὴν ἔχουμε ἐνοχὲς καὶ μὴν ἀπογοητευόμαστε.

Ἔπεσε πολὺ πιὸ χαμηλὰ ἀπὸ ὅλους μας Ἐκεῖνος.

Πιὸ χαμηλὰ δὲ γινόταν.

Κάλυψε ὅλη τὴν ἀπόσταση μεταξὺ γῆς καὶ οὐρανοῦ...

Πάνω στὸ Σταυρὸ ξεδοντιάστηκε ὁ Θάνατος!

Νερὸ γιὰ νὰ βαπτιζόμαστε καὶ Αἷμα γιὰ νὰ κοινωνοῦμε ἔτρεξαν ἀπὸ τὴν πλευρά Του!

Ἔτσι, ὅπου καὶ νὰ πέσουμε, πάνω Του θὰ πέσουμε.

Δὲ βρίσκεται ἀπὸ πάνω μας, ἀλλὰ ἀπὸ κάτω μας καὶ μᾶς φορτώνεται στοὺς ὤμους Του.

Ἀήττητη ἡ ἀδυναμία Του!

Καλὴ Ἀνάσταση, κάθε μέρα, ὥρα καὶ στιγμή.

Σὲ κάθε μας ἀνάσα!


π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος

(Δεν) με ενδιαφέρει

 


Να πω την αλήθεια, δεν με ενδιαφέρει αν το Άγιο φως ανάβει μόνο του ή με αναπτήρα.

Δεν με ενδιαφέρει αν τα λείψανα των αγίων μοσχοβολούν.

Δεν με ενδιαφέρει αν θαυματουργούν οι εικόνες.

Δεν με ενδιαφέρει αν τα άμφια των ιερέων είναι σκοροφαγωμένα ή χρυσοκέντητα

Δεν με ενδιαφέρει αν οι ευχές της λειτουργίας διαβάζονται εις επήκοον ή μυστικώς

Πέμπτη 21 Απριλίου 2022

Ένας επαίτης Αρχιεπίσκοπος



https://www.orthodoxianewsagency.gr/aytokefales_ekklisies/ekklisia_albanias/i-koronida-tis-epaiteias-tou-arxiepiskopou-anastasiou/

 «… πρέπει να σας πω ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση η ζητιανιά αυτή. Πολλές φορές βλέπεις την πόρτα να κλείνει μπροστά σου και τηλέφωνα να κλείνουν χωρίς απάντηση…».

Γράφει ο Ορφέας Μπέτσης 


Πρόκειται για λόγια του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. κ. Αναστασίου σε γιορτή των Εκπαιδευτηρίων «Πνοή Αγάπης» τα οποία είχε την ευλογημένη πρωτοβουλία να ιδρύσει και να λειτουργεί στα πλαίσια της προσφοράς της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην παιδεία. Δεν εκφράζουν πόνο και ούτε παράπονο. Μάλλον πρόκειται για καύχημα. Ένα παράδοξο τρόπο να υπερηφανευτεί κανείς όπως μας συνηθίζει ο Αρχιεπίσκοπος των εκπλήξεων. Διότι πιστεύει όπως ομολογεί στον Θεό των εκπλήξεων…


Κι επειδή Τον πιστεύει και Τον μιμείται.


Είναι μέρες τούτες που προσπαθούμε να βρούμε παραδείγματα πως η διδασκαλία του Κυρίου καθώς οδηγείται προς τη Σταυρική θυσία επιμένει ώστε όποιος θέλει να είναι πρώτος στη Βασιλεία του Θεού πρέπει να είναι διάκονος όλων. Υπηρέτες αναζητά ο Χριστός διότι ο ίδιος έδωσε το παράδειγμα.


Η ύψιστη προσφορά στον ανθρωπισμό και την ανύψωση του ανθρώπου.

Ἀπὸ τὸν βόρβορο τῶν ἔργων μας γλύτωσέ μας Κύριε

 


http://anastasiosk.blogspot.com/2022/04/blog-post_420.html

Κοίτα καημό ο Ιούδας γιὰ (τὸ μύρο τῆς γυναίκας καὶ) τοὺς φτωχούς! Δὲ φτάνει ποὺ ἔκλεβε τὸ κοινὸ ταμεῖο, δήλωνε δημόσια ὅτι λυπᾶται τοὺς φτωχούς. Δεῖγμα ψεύτη πολιτικοῦ μὲ "πιασάρικες" δηλώσεις γιὰ καλλιέργεια δημόσιας εἰκόνας. Χώρια ὅλα τὰ ἄλλα...


Ἀπὸ τὸν βόρβορο τῶν ἔργων μας γλύτωσέ μας Κύριε. Διότι καὶ ὁ Ἰούδας ὡς ὁμαδικὸ ἐνοχικὸ ἀρχέτυπο, καλὰ (μᾶς) κρατεῖ....


π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος

Ιερωσύνη: προκλήσεις και κίνδυνοι



https://publicorthodoxy.org/el/2020/11/19/8237/

 «Γνωρίζω ότι η ψυχή μου ασθενής είναι και μικρή. Γνωρίζω τη σπουδαιότητα της διακονίας και τη δυσκολία του έργου. Περισσότερα είναι τα κύματα που χειμάζουν την ψυχή του ιερέα από τους θυελλώδεις ανέμους που ταράσσουν τη θάλασσα» (Αγ. Ιωάννης Χρυσόστομος, Περί Ιερωσύνης Λόγοι)


Στα τέλη του 4ου αιώνα, περισσότερο από 1600 χρόνια πριν, ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ενώ δεν είχε ακόμα χειροτονηθεί, ασχολήθηκε με το βαθύ προσωπικό ερώτημα της απάντησης στην κλήση της ιεροσύνης. Πολλές από τις οξυδερκείς παρατηρήσεις του σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλήρος παραμένουν επίκαιρες για την Ορθοδοξία στην Αμερική του 21ου αιώνα όσο ήταν και στην Εκκλησία της Αντιόχειας τον 4ο και τον 5ο αιώνα. Οι ιερείς της Ορθόδοξης Εκκλησίας αποτελούν πολύτιμα και μοναδικά μέλη του Σώματος του Χριστού. Ο ρόλος τους, αλλά και οι προσδοκίες του ποιμνίου, τους τοποθετούν στο επίκεντρο της πνευματικής ζωής των ανθρώπων και των κοινοτήτων που έχουν κληθεί να υπηρετήσουν. Δεν πρέπει να υποτιμούμε τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουν οι κληρικοί και οι οικογένειές τους κατά την εκτέλεση των ιερών τους καθηκόντων σε έναν όλο και πιο εκκοσμικευμένο πολιτισμό, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνεται τόσο στην αρχαία πατερική σοφία όσο και στη σύγχρονη κοινωνική επιστήμη.  


Ο ποιμαντικός ρόλος ως παράγοντας κινδύνου

Τετάρτη 20 Απριλίου 2022

Να 'χαμε να λέγαμε.

 


Όπως πάντα τέτοιο καιρό θα βγουν πολλές ειδήσεις, πολλά άρθρα, πολλές αναρτήσεις και σχόλια στο διαδίκτυο κοροϊδευτικά για την πίστη μας. Για παράδειγμα το Άγιο Φως είναι μια αγαπημένη ενασχόληση όλων όσων θεωρούν τη θρησκεία ως κάτι το παρωχημένο, μια ασχολία των ανόητων.

Προσωπική μου άποψη είναι πως σε τέτοιες "προκλήσεις" καλό είναι να μην απαντάμε. Ειδικά αυτή τη περίοδο. Μια ανταλλαγή επιχειρημάτων είναι ανώφελη και ανούσια αφού δε συνδιαλέγεσαι με κάποιον που θέλει να κάνει διάλογο και να φτάσει σε ένα συμπέρασμα αλλά με κάποιον που θέλει να ειρωνευτεί και να δημιουργήσει εντυπώσεις. Άλλωστε ο διάλογος έχει τόσο εκπέσει στην εποχή μας που εκτός από τους άμεσους συμμετέχοντες και όσοι είναι απλοί ακροατές δεν εκτιμούν τα επιχειρήματα αλλά απλά πιστεύουν αυτόν τον οποίο εξαρχής έχουν αποφασίσει να ακολουθήσουν. 

Ἡ νίκη ἐπὶ τῶν παθῶν καὶ τὰ παθήματα ὡς μοχλὸς ἐν Πνεύματι ἐμπειρίας

 


https://agiazoni.gr/%ce%b2%ce%b9%cf%89%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%e1%bd%b4-%cf%83%cf%85%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%8d%cf%81%cf%89%cf%83%ce%b7-%ce%bc%e1%bd%b2-%cf%84%e1%bd%b8%ce%bd-%cf%87%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%e1%bd%b8/


Σωφρόνιος Σαχάρωφ τοῦ Ἔσσεξ



Πολλάκις ἠσθάνθην ἐμαυτὸν ἐσταυρωμένον ἐπὶ ἀοράτου σταυροῦ. Τοῦτο συνέβαινεν ἐν τῷ Ἄθῳ, ὅτε θυμὸς ἐκυρίευεν ἐμοῦ ἐναντίον ἐκείνων, οἵτινες προσέβαλλον ἐμέ. Τὸ πονηρὸν τοῦτο πάθος ἐφόνευεν ἐν ἐμοὶ τὴν προσευχὴν καὶ οὕτως ὠδήγει ἐμὲ εἰς φρίκην.


Κατὰ καιροὺς ἡ πάλη πρὸς τὸ πάθος τοῦτο ἐφαίνετο ἀδύνατος: Κατέσχιζεν ἐμέ, ὡς τὸ ἄγριον θηρίον κατασπαράσσει τὸ θύμα αὐτοῦ. Συνέβη ποτὲ ἐξ αἰτίας στιγμιαίου ἐρεθισμοῦ ἡ προσευχὴ νὰ ἀποχωρήση ἀπ’ ἐμοῦ. Ἠγωνιζόμην ἐπὶ ὀκτὼ μήνας, ὅπως ἐπιστρέψη αὔτη. Ὅτε ὅμως ὁ Κύριος ἐνέδωσεν εἰς τὰ δάκρυά μου, τότε ἡ καρδία μου ἐγένετο νηφαλιωτέρα καὶ πλέον ὑπομονητική.

Ἀλλοῦ παίζεται ἡ μπάλα...

 


http://anastasiosk.blogspot.com/2022/04/blog-post_429.html#more

Όλη η Μεγάλη Εβδομάδα εἶναι μιὰ καταδίκη τοῦ ἠθικισμοῦ καὶ τῆς δῆθεν καθαρότητας. 


Τὰ κείμενα, ἂν τὰ διαβάσουμε ὅπως πρέπει, στρέφουν τὴν προσοχή μας στὴν κόπρο τοῦ Αὐγείου ποὺ βρωμᾶ καὶ ζέχνει στὰ ὑπόγεια τῆς ψυχῆς μας. Ἄσε τὰ ρετιρὲ νὰ λένε ὅ,τι θέλουν... Ἀλλοῦ παίζεται ἡ μπάλα... 

Τι αποκάλυψε η πυρκαγιά



https://i0.wp.com/strangepress.gr/wp-content/uploads/2022/04/%CE%9102218.a.jpg?resize=768%2C480&ssl=1

Μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 1890 στο Θέατρο της Ζυρίχης, στην Ελβετία, όπου το κατέστρεψε ολοσχερώς, ακολούθησε ανασκαφή των θεμελίων, προκειμένου να χτιστεί από την αρχή.


Όμως, μια περίεργη ανακάλυψη ήρθε στο φως. Ανακαλύφθηκε μια μυστική λιθόκτιστη κρύπτη, μέσα στην οποία βρισκόταν ένα κομψότατο μικρό κιβώτιο. Εντός του περιέχονταν τα τρία σεπτά καρφιά από τον Σταυρό του Σωτήρος και μια περγαμηνή, που επικύρωνε τη γνησιότητά τους.

Τρίτη 19 Απριλίου 2022

Το μυστικό



Υπάρχει μια τάση, σε μέρος των ορθοδόξων κληρικών και θεολόγων, για μια "απομυστικοποίηση" της Ορθόδοξης λατρείας και θεολογίας. Μια στροφή προς τη λογική ή μάλλον μια προσπάθεια εξορθολογισμού του υπέρλογου κομματιού της πίστης μας. Οι κύκλοι αυτοί δεν αισθάνονται άνετα προφανώς με τη μυστικότητα, η οποία όμως είναι αναπόσπαστη από το σύνολο της πρακτικής των Ορθοδόξων.

Να σημειώσω εδώ πως όταν κάτι είναι μυστικό δε σημαίνει ότι το αποκρύπτουμε εμείς οι κληρικοί ή κάποιοι θεολόγοι, αλλά είναι από τη φύση του έτσι. Δεν πρέπει λοιπόν να το συγχέουμε με το απόκρυφο, το οποίο είναι κάτι που το κρατούν κρυφό.

«ο διάβολος είναι ψεύτης, και είναι ο πατέρας του ψεύδους» (Ιωάν.8, 44).

 


https://www.pemptousia.gr/2022/04/to-poniron-pnevma-ke-i-methodies-tou/


Μητροπολίτης Πισιδίας Σωτήριος Τράμπας


Οι Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, που διανύουμε την περίοδο αυτή, όπως του Μεγάλου Αποδείπνου και τη θείας Λειτουργίας των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων, καθώς και οι Ευαγγελικές περικοπές, όπως η σημερινή, αναφέρονται στην εκζήτηση της προστασίας του Θεού από τις επιθέσεις του πονηρού. Ο Κύριος στην Προσευχή που μας έδωσε ως πρότυπον, γνωστή ως «Κυριακή Προσευχή», μας υπέδειξε να παρακαλούμε τον Ουράνιο Πατέρα να μας προστατεύει και γλιτώνει από τον πονηρό (Ματθ. 6,13).


Έχουμε απόλυτη ανάγκη της προστασίας του Θεού από τον πονηρό, γιατί μόνοι μας δεν μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε.

Την καταστροφή της ιστορικής αυτοκρατορικής πύλης της Αγίας Σοφίας κατήγγειλε η Ένωση Ιστορίας της Τέχνης.



https://ecozen.gr/2022/04/agia-sofia-katestrepsan-tin-istoriki-aftokratoriki-pyli-apantisi-ypex/

 Σύνταξη: ecozen.gr

Την καταστροφή της ιστορικής αυτοκρατορικής πύλης της Αγίας Σοφίας κατήγγειλε η Ένωση Ιστορίας της Τέχνης.

Συγκεκριμένα, η Ένωση Ιστορίας της Τέχνης σε ανάρτησή της στο Twitter καταγγέλλει ότι: «Ανακαλύψαμε ότι η ιστορική Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας βρίσκεται σε μία τέτοια κατάσταση και τη φωτογραφίσαμε, γύρω στις 20:45 σήμερα το βράδυ (18.04.2022)», παραθέτοντας και τη σχετική φωτογραφία.

Γιατί άραγε μας παιδεύει ο Θεός;

http://www.isagiastriados.com/index.php/articles/keimena-orthodoksis-theologias-3/6559-o-pragmatikos-theos-tis-orthodoksou-pisteos-mas



  Μοναχού Μωυσέως Αγιορείτου


Είναι γεγονός πως πολλοί από εμάς θα θέλαμε τον Θεό πιο δυναμικό, πιο άμεσο, πιο πάνοπλο, πιο αποτελεσματικό στις νίκες κατά των εχθρών μας, των αντιδίκων μας, των ειρωνευτών μας, των επιβουλευτών μας. Θα επιθυμούσαμε ένα Θεό κυρίαρχο, εξουσιαστή, καταστροφέα των ασεβών αρνητών και αντιπάλων του. Έτσι κι εμείς θα κυκλοφορούσαμε με ψηλά το κεφάλι, υπερήφανοι για τον πανίσχυρο Θεό που ακολουθούμε, προνομιούχοι για τον Θεό που έχουμε.


Όμως, αν καλοσκεφθούμε, εμβαθύνουμε και προσέξουμε, θα δούμε ότι μέσα από τις δοκιμασίες μας έχουμε την πραγματική αίσθηση της μικρότητός μας και της μεγαλοσύνης του Θεού Πατέρα. Παρά τις όποιες κατακτήσεις, επιτυχίες και νίκες ο άνθρωπος παραμένει μικρός, για να διατηρείται στην ωραία ασφάλεια της αγίας ταπεινώσεως. Η μεγαλειότητα της μεγαλοσύνης του Θεού υπάρχει και μέσα στις νομιζόμενες από εμάς ήττες του. Καλούμεθα, αγαπητοί μου, να υποψιαστούμε τον πραγματικό Θεό της ορθοδόξου πίστεώς μας, και όχι ένα Θεό ανάμεσα στους θεούς των θρησκειών και των ανθρώπινων κατασκευών και φαντασιών.

Κανόνας προσευχής

 


https://www.orthodoxianewsagency.gr/orthodoxes-provoles/kanonas-proseyxis-oi-psalmoi-kai-to-komposxoini/

Ζητάς κάποιον κανόνα προσευχής. Ναι, είναι καλό να έχουμε έναν τέτοιο κανόνα λόγω της αδυναμίας μας, ώστε αφενός να μην υποκύπτουμε στην οκνηρία και αφετέρου να συγκρατούμε τον ενθουσιασμό μας σε όρια συνετά. Όλοι οι μεγάλοι εργάτες της προσευχής τηρούσαν έναν προσευχητικό κανόνα.


Άρχιζαν πάντα με τις καθιερωμένες προσευχές. Αν στη διάρκειά τους κάποια προσευχή ανασκιρτούσε μόνη της από την καρδιά τους, άφηναν τις άλλες και προσεύχονταν μ’ αυτήν. Το ίδιο ας κάνουμε κι εμείς. Οι προκαθορισμένες προσευχές χρειάζονται για να μας βάλουν στο δρόμο της προσευχής. Δίχως αυτές, δε θα ξέραμε καν πώς να προσευχηθούμε και θα μέναμε μακριά από τον Θεό.


Δεν χρειάζεται , πάντως , να χρησιμοποιεί κανείς όλες τις προσευχές που είναι γραμμένες στα διάφορα προσευχητάρια. Είναι προτιμότερο να περιορίζεται σ’ έναν μικρό αριθμό προσευχών, που θα τις κάνει με νου προσεκτικό και θερμή καρδιά, παρά να διαβάζει στα πεταχτά πλήθος προσευχών από βιβλία. Είναι δύσκολο, βλέπεις, να διατηρηθεί αναμμένη η φλόγα του προσευχητικού ζήλου με τη χρήση πολυάριθμων προσευχών.

Δευτέρα 18 Απριλίου 2022

The Trail of Tears - The Cherokee - Short History Documentary

 


Πόλεμος με τον κορωνοϊό στη Σαγκάη

 


https://ecozen.gr/2022/04/sangkai-periorismos-ston-koronoio-me-stratiotiki-entoli/

Να σταματήσει μέχρι την Τετάρτη η μετάδοση της Covid-19 έξω από τις περιοχές που έχουν τεθεί σε καραντίνα, έχει θέσει ως στόχο η Σανγκάη σύμφωνα με διαρροή που προέρχεται από πρόσωπα που γνωρίζουν το θέμα , χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστή η ταυτότητά τους.

Η είδηση κάνει τον γύρο του κόσμου και σύμφωνα με τις ίδιες διαρροές πρόκειται για στρατιωτική εντολή «χωρίς περιθώριο διαπραγμάτευσης»!

Οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν σήμερα τους πρώτους τρεις θανάτους ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 στη Σαγκάη αφότου επιβλήθηκε lockdown στην κινεζική οικονομική πρωτεύουσα, στα τέλη Μαρτίου.

Παραμονή Χριστουγέννων

  Ακούμε συχνά πως για την περίοδο αυτή πρέπει να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Να μοιράσουμε αγάπη και καλοσύνη στους γύρω μας. Να γίνουμε φι...