Στη δεκαετία του 1990, η επιστημονική κοινότητα διαπίστωσε ότι τα αρπακτικά έπασχαν από νεφρική ανεπάρκεια λόγω του αντιφλεγμονώδους κτηνιατρικού φαρμάκου που χρησιμοποιείται στα βοοειδή, που ονομάζεται Diclofenac. Σε περιοχές όπου λίγοι άνθρωποι τρώνε το βόειο κρέας λόγω πολιτιστικών συνηθειών, οι αγρότες αφήσουν νεκρές αγελάδες γαλακτοπαραγωγής στα χωράφια για να τις καθαρίσουν τα πουλιά. Καθώς τα πουλιά έτρωγαν, αρρώστησαν και πέθαναν σε τεράστιους αριθμούς.
Οι πτωματοφάγοι παίζουν ζωτικό ρόλο στο οικοσύστημα, βοηθώντας στην πρόληψη της εξάπλωσης των ασθενειών και των παθογόνων στο ευρύτερο περιβάλλον. Η κυβέρνηση του Νεπάλ απαγόρευσε τη χρήση του Diclofenac το 2006 και το μη κερδοσκοπικό Καταφύγιο Πτηνών του Νεπάλ, με διεθνή υποστήριξη, δημιούργησε αρκετά «εστιατόρια» με στόχο τη διατήρηση και ανασύσταση του είδους.
Υπάρχουν επτά τοποθεσίες που λειτουργούν από την κοινότητα όπου τα αρπακτικά προμηθεύονται τακτικά ασφαλές κρέας χωρίς βλαβερά φάρμακα, δίνοντάς τους την ευκαιρία να αναπτυχθούν και να αποκατασταθούν εκ νέου. Όλες οι κρατήσεις έχουν δώσει ώθηση στον οικοτουρισμό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου