Ανοίγει ο βηματισμός στην κατεύθυνση της δυναμικής ανάπτυξης των σχέσεων Ελλάδας- Αρμενίας. Αυτό διαβεβαίωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Νίκος Κοτζιάς και Έντουαρντ Ναλμπαντιάν στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν μετά την κατ' ιδίαν συνάντησή τους και τις διαβουλεύσεις των δύο αντιπροσωπειών στο υπουργείο Εξωτερικών. «Οι σχέσεις Ελλήνων και Αρμένιων είναι σχέσεις φιλίας, εκτίμησης και κοινού πόνου. Έχουμε αναγνωρίσει, το 1996, τη Γενοκτονία σε βάρος του φίλου λαού της Αρμενίας.
»Είναι συγκλονιστικό το μουσείο που υπάρχει στην πρωτεύουσα της χώρας. Εμένα με συγκλόνισε, όταν το επισκέφθηκα.
»Εύχομαι και ελπίζω, στον φίλο λαό της Αρμενίας πάντα ανάπτυξη, όσο το δυνατόν περισσότερη ειρήνη και να αυξάνει και να δυναμώνει ο ρόλος αυτής της σπουδαίας χώρας, μικρής στο μέγεθος, αλλά μεγάλης σε ιστορία, στο παγκόσμιο και περιφερειακό σύστημα» τόνισε ο Ν. Κοτζιάς.
«Η Αρμενία και η Ελλάδα είναι αδελφικά έθνη. Συνδέονται με εγκάρδιες σχέσεις αιώνων και υπάρχει αμοιβαία υποστήριξη και αλληλεγγύη μεταξύ μας» υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο Έντ. Ναλμπαντιάν. Η επίσκεψη του Αρμένιου ΥΠΕΞ στην Αθήνα, σε συνέχεια της επίσκεψης του Ν. Κοτζιά τον περασμένο Μάρτιο στο Ερεβάν, εδραιώνει πλέον, όπως ειπώθηκε, τα μέχρι τώρα βήματα, αλλά και την πορεία της διμερούς συνεργασίας σε πολλούς τομείς και επίπεδα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με επιστέγασμα τη συμφωνία ανάπτυξης μίας νέας τριμερούς σχέσης Ελλάδας-Κύπρου-Αρμενίας, η οποία θα είναι διήμερη, με προσκεκλημένη χώρα τη δεύτερη ημέρα το Ιράν και στόχο τις δυνατότητες συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή. Μία τριμερής που θα προστεθεί στην ήδη υπάρχουσα για τα ζητήματα της Διασποράς.
Όπως τόνισε ο Ν. Κοτζιάς, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη στήριξη της Ελλάδας προς την Αρμενία στην ΕΕ, τόσο όσον αφορά την απελευθέρωση της βίζας για τους Αρμένιους πολίτες όσο και σε επίπεδο εμπειρογνωμοσύνης σε θέματα ΕΕ, αλλά και στην ελληνική στήριξη της διαδικασίας του Μινσκ, σχετικά με το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και τις τρεις αρχές, όπως έχουν διατυπωθεί, των ηγετών της Ευρώπης, της Ρωσίας, των ΗΠΑ: ότι το πρόβλημα πρέπει να λυθεί με ειρηνικό τρόπο και όχι με στρατιωτική βία ή με απειλή τέτοιας βίας, ότι πρέπει να στηρίζεται στη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της περιοχής και στην αυτοδιάθεση του πληθυσμού που ζει σ' αυτήν.
Παράλληλα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της χώρας μας για τη στήριξη της Αρμενίας, «πάντα, σταθερά και με πνεύμα φιλίας» στα θέματα που σχετίζονται με το Κυπριακό.
Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν, όπως εξήγησε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, για το 2018 να υπάρξουν εκατέρωθεν επισκέψεις και ειδικότερα στο πρώτο εξάμηνο, να συνδιοργανωθεί κι ένα επιχειρηματικό φόρουμ, με στόχο τη διεύρυνση των οικονομικών σχέσεων με έμφαση σε τομείς τεχνολογίας αιχμής, καθώς η Αρμενία είναι πρωτοπόρος σε τομείς τεχνολογίας, σε ζητήματα ενέργειας, ιδιαίτερα ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υγείας και τουρισμού.
Από την πλευρά του, ο Εντ. Ναλμπαντιάν τόνισε τη σημασία που είχε στο πλαίσιο των συζητήσεων του με τον Έλληνα ομόλογό του η διεύρυνση τόσο του πολιτικού διαλόγου όσο και της εταιρικής σχέσης στους τομείς της άμυνας, παιδείας, επιστήμης, τεχνολογίας, τουρισμού, πολιτισμού, αλλά και στη δυναμική των διμερών οικονομικών σχέσεων, σημειώνοντας ότι «η δυνατότητα συμμετοχής ελληνικών επιχειρήσεων στη Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών στην Αρμενία είναι πολύ σημαντική, καθώς επίσης και οι προοπτικές για συνεργασία με την Ελλάδα στο πλαίσιο της Οικονομικής Ένωσης».
Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του τόσο για την καθιέρωση της ειδικής επιτροπής των δύο ΥΠΕΞ, που είχε συμφωνηθεί κατά την επίσκεψη του Ν. Κοτζιά στο Ερεβάν και συνεδρίασε τον περασμένο Οκτώβριο, όσο και για την συνεργασία μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην εντατικοποίηση της συνεργασίας των δύο χωρών στους διεθνείς οργανισμούς.
Ο Αρμένιος ΥΠΕΞ εξέφρασε την ιδιαίτερη, όπως είπε, εκτίμηση της χώρας του για «την ισορροπημένη θέση που έχει η Ελλάδα» ως προς τις εξελίξεις για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και τις προσπάθειες που καταβάλλει η ομάδα του Μινσκ. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις έξι συναντήσεις που υπήρξαν μεταξύ των ΥΠΕΞ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν το 2017 γι' αυτό το θέμα, αλλά και στη Διάσκεψη Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη τον περασμένο Οκτώβριο, τονίζοντας ότι παρά τον θετικό τόνο «δυστυχώς, το Αζερμπαϊτζάν, αμέσως μετά τη λήξη του επέστρεψε στις πολεμοχαρείς του δηλώσεις».
Ο Εντ. Ναλμπαντιάν, ερωτηθείς σχετικά με τις σχέσεις της χώρας του με την Τουρκία, αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν με πρωτοβουλία του Αρμένιου προέδρου και ολοκληρώθηκαν με την υπογραφή δύο πρωτοκόλλων στη Ζυρίχη για την καθιέρωση διπλωματικών σχέσεων, για το άνοιγμα των συνόρων και για την ανάπτυξη των σχέσεων. «Υπογράψαμε συμφωνίες, αλλά έκτοτε η Τουρκία αρνήθηκε να επικυρώσει αυτές τις συμφωνίες και να τις εφαρμόσει» τόνισε, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Αρμενία «με δήλωση του προέδρου της θα θωρήσει άκυρες αυτές τις συμφωνίες την άνοιξη του προσεχούς έτους, αν μέχρι τότε δεν υπάρξει κάποια εξέλιξη από τουρκικής πλευράς». Σχολίασε δε ότι «οι συμφωνίες δεν έπρεπε να κρατηθούν όμηρες αυτής της περίεργης κατάστασης, όταν δηλαδή η μία πλευρά, η τουρκική πλευρά, δεν είναι σε θέση να τις επικυρώσει και να σεβαστεί το περιεχόμενο των συμφωνιών που υπογράφηκαν και να τις εφαρμόσει».
pontos-news.gr
Σε αρμενικό έδαφος και συγκεκριμένα στο Ερεβάν θα πραγματοποιηθεί, το 2018, το 3ο Παγκόσμιο Φόρουμ κατά του Εγκλήματος της Γενοκτονίας, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Έντουαρντ Ναλμπαντιάν μετά από τη σημερινή συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά, στην Αθήνα.
«Με τον ελληνικό λαό μοιραζόμαστε μερικές από τις πιο τραγικές σελίδες του πρόσφατου παρελθόντος, και οι δύο υποφέραμε από τη γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, υπερασπιστήκαμε δίπλα-δίπλα το δικαίωμά μας στη ζωή και σταθήκαμε ο ένας στον άλλον σε δύσκολους καιρούς» είπε ο Αρμένιος ΥΠΕΞ στην εναρκτήρια ομιλία του τονίζοντας πως ο Ηρόδοτος και ο Πλάτωνας έχουν αναφορές για Αρμένιους σε έργα τους ενώ ο Ξενοφώντας αποκαλεί την Αρμενία «εύπορη γη».
Θα ήταν καλό, πρόσθεσε, «εκείνοι που προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία και έχουν πολιτιστικές και εδαφικές διεκδικήσεις να διαβάσουν τα έργα αυτών των σπουδαίων επιστημόνων» .
Αναφερόμενος στην Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας των Θυμάτων του Εγκλήματος της Γενοκτονίας στις 9 Δεκεμβρίου, είπε πως το 2018 θα έχει μεγαλύτερη σπουδαιότητα μια και θα συμπέσει με την 70η επέτειο από την υιοθέτηση της Σύμβασης για την Πρόληψη και Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας. «Εβδομήντα χρόνια έχουν περάσει από την υιοθέτηση της Σύμβασης, αλλά η ανθρωπότητα δεν έχει αποκτήσει ανοσία από αυτή την «απεχθή μάστιγα» πρόσθεσε, τονίζοντας πως είναι επιτακτική η ανάγκη να πολλαπλασιάσουμε τις διεθνείς προσπάθειες που στόχο έχουν την αναζωογόνηση της σχετικής ατζέντας.
Όσο για τις σχέσεις Αρμενίας-Τουρκίας ο Έντουαρντ Ναλμπαντιάν είπε ότι παρά τις προσπάθειες του Ερεβάν να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις με την Άγκυρα, το 2009, ακόμα δεν έχουν υπογραφεί τα πρωτόκολλα της Ζυρίχης αφού η Τουρκία έχει θέσει ανεδαφικές προϋποθέσεις για να προχωρήσει η επικύρωση τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου