Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Μετακόμιση...

Αποτέλεσμα εικόνας για moving out

Κάπου εδώ,η παραμονή μου(μας) στα Κύθηρα φτάνει στο τέλος της.Γι'αυτό άλλωστε εδώ και αρκετό καιρό είχα σταματήσει να πολυασχολούμαι με αυτά που γίνονται στο νησί.Περίπου τέσσερα χρόνια πέρασα στο νησί και είναι κάτι παραπάνω από αρκετά.
Σίγουρα αυτά τα χρόνια έγινα κατά πολύ(μα πάρα πολύ) σοφότερος.

Σταυροδρόμι η Αθήνα,άρχισε η 2η Διεθνής Διαθρησκευτική Συνδιάσκεψη

«Γέφυρα» Ανατολής και Δύσης η Αθήνα, άρχισαν οι εργασίες της 2ης Διεθνούς Διαθρησκευτικής Διάσκεψης

cnn.gr

Άνοιξαν σήμερα, Δευτέρα, οι πύλες της Διεθνούς Διάσκεψης για τον «Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό και την Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή». Η προ διετίας πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, λαμβάνει θεσμικό χαρακτήρα καθιστώντας την Ελλάδα βήμα ειλικρινούς και ανοιχτού διαλόγου στην προσπάθεια της υπεράσπισης του Θρησκευτικού και Πολιτιστικού Πλουραλισμού στη Μέση Ανατολή και της προώθησης κουλτούρας διαλόγου και συναίνεσης.

Πρόκειται για μια ξεχωριστή διεθνή συνάντηση που θα δώσει εκ νέου την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να δημιουργήσουν ή να ενισχύσουν ήδη υπάρχοντες διαύλους διαλόγου με σκοπό την προσέγγιση, τη δικτύωση, τον αλληλοσεβασμό και εντέλει, την ειρηνική συνύπαρξη και μεταξύ των διαφορετικών θρησκευτικών και πολιτιστικών κοινοτήτων της περιοχής. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι στη Διάσκεψη έχουν προσκληθεί επίσης εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και της κοινωνίας των πολιτών. Η πολυσυλλεκτικότητα των συμμετοχών δείχνει το εύρος των ζητημάτων που τίθενται προς συζήτηση και προβληματισμό, καθώς ο πλουραλισμός και η ανεκτικότητα αποτελούν «οριζόντιο» ζητούμενο για το σύνολο των πολιτικών και κοινωνικών σχέσεων μεταξύ κρατών και λαών της περιοχής.

Οι Διακόνισσες

diakonises


Γράφει ο Ομότιμος Καθηγητής κ. Ευάγγελος Θεοδώρου

Με αφορμή την ετήσια σύνοδο της ιεραρχίας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, και εξ αφορμής της περσινής απόφασής της για αναβίωση του θεσμού των διακονισσών, ο πολιός καθηγητής Ευάγγελος Θεοδώρου επανέρχεται στο ζήτημα της χειροτονίας διακονισσών, τονίζοντας πως «είναι πολύ σημαντική η πρωτοβουλία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας να αναβιώσει λειτουργικά ο θεσμός των διακονισσών».

Το παρακάτω κείμενό του περιέχει αποσπάσματα από την ομιλία του στο προς τιμήν του διεθνές συνέδριο, τα πρακτικά του οποίου εκδόθηκαν από το Κέντρο «Μητροπολίτης Παντελεήμων Παπαγεωργίου», με τίτλο: Διακόνισσες, χειροτονία των γυναικών και Ορθόδοξη θεολογία, επιμ. Π. Βασιλειάδη-Ε. Αμοιρίδου-Μ. Γκουτζιούδη, εκδόσεις CEMES 12, Θεσσαλονίκη 2016.

Πριν από 70 pπερίπου χρόνια, το 1949, με το βιβλίο μου υπό τον τίτλο, Ηρωίδες της Χριστιανικής Αγάπης: Αι Διακόνισσαι δια των αιώνων, και πριν από 65 περίπου χρόνια, το 1954, με τη διδακτορική μου διατριβή υπό τον τίτλο Η Χειροτονία των Διακονισσών, έσπειρα μερικούς σπόρους που ύστερα ξεπέταξαν βλαστάρια και καρποφόρησαν, προβάλλοντας με τον τρόπο αυτό το ζήτημα της χειροτονίας των Διακονισσών.
Σήμερα, οι Ρωμαιοκαθολικοί και οι Ορθόδοξοι δεν έχουμε διακόνισσες. Διακόνισσες υπάρχουν σε μερικές κοινότητες των ποικιλομόρφων Προτεσταντικών Ομολογιών, στους Παλαιοκαθολικούς, στους Αγγλικανούς.
Εμείς δεν έχουμε ακόμη, αλλά είναι ευοίωνο, θα έλεγα και ελπιδοφόρο, το ότι υπάρχει τεράστια κίνηση σε όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες και στους Ρωμαιοκαθολικούς για την αναβίωση του θεσμού των Διακονισσών.
Σήμερα ακούγονται όλο και περισσότερο φωνές για την αναβίωση του θεσμού των Διακονισσών και τη χειροτονία τους. Στους Ορθοδόξους υπενθυμίζω την προσπάθεια της Αποστολικής Διακονίας με την ίδρυση παλαιότερα της Σχολής Διακονισσών, με την εκτύπωση του πρώτου μου βιβλίο «Ηρωίδες της Χριστιανικής Αγάπης» και με την διάδοση της ιδέας για την ανανέωση του παλαιού αυτού θεσμού της Εκκλησίας μας.
Υπενθυμίζω και τα Διορθόδοξα Συνέδρια, που εξέτασαν το ζήτημα αυτό, με κορυφαίο το Πανορθόδοξο Συνέδριο της Ρόδου, το οποίο συνεκλήθη με τη μέριμνα του σεπτού Οικουμενικού Πατριαρχείου και το οποίο παρουσίασε την ανάγκη αναβίωσης του θεσμού των Διακονισσών.
Η κ. Zagano με βιβλία της και με δημοσιεύματά της αναφέρεται μάλιστα και στα δικά μου έργα για το ζήτημα αυτό. Όπως και η κ. Φιτζέραλντ στην ελληνορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής, έτσι και η κ. Zagano στους κύκλους των Ρωμαιοκαθολικών έχει γίνει απόστολος της αναβιώσεως αυτού του θεσμού. Και στην Ευρώπη υπάρχει τεράστια κίνηση προς την κατεύθυνση αυτή, ιδίως στη Γερμανία.
Υπάρχουν δημοσιεύματα, υπάρχουν καρδινάλιοι, υπάρχουν Θεολογικές Σχολές, υπάρχουν διδακτορικές διατριβές, σεμινάρια, κλπ., που όλα ωθούν στο να αναβιώσει ο θεσμός. Και προπαρασκευάζονται ήδη αρκετές γυναίκες για να γίνουν διακόνισσες και όλοι τους περιμένουν την έγκριση του Βατικανού για να δοθεί η άδεια της χειροτονίας τους και της εντάξεώς τους στην ενεργό διακονική υπηρεσία της Εκκλησίας.

Η ζωογόνος δύναμη τῶν Ἀχράντων Μυστηρίων

Αποτέλεσμα εικόνας για θεια κοινωνια

agiazoni.gr

Σεμενὼφ-Τιὰν-Σάνσκυ Ἀλέξανδρος (Ἐπίσκοπος)


Πολλές ἀπό τίς θαυματουργικές θεραπεῖες τοῦ ἁγίου Ἰωάννου τῆς Κρονστάνδης (1829­-1908), τοῦ σύγχρονου κοσμαγάπητου ἁγίου τοῦ ρωσικοῦ βορρᾶ, ἔγιναν μέ τή θεία μετάληψη. Ἡ ἰαματική του δύναμη ἐκδηλωνόταν κυρίως τήν ὥρα τῆς μεταδόσεως τῶν ἀχράντων Μυστηρίων. Μέ τή βαθειά πίστη πού ἐνέπνεε, οἱ ἀσθενεῖς κοινωνοῦσαν πραγματικά «εἰς ἴασιν ψυχῆς τε καί σώματος». Ὁ ἱερέας Βασίλειος Σοῦστιν διηγεῖται πώς, ὅταν ἦταν πολύ νέος ἀκόμα, ὁ πατέρας του ἀρρώστησε βαριά ἀπό φυματίωση τοῦ λάρυγγα.

Ὁ καθηγητής Σιμανόφσκυ δήλωσε πώς ὁ ἀσθενής ἔχει ζωή μόνο γιά δέκα μέρες. Ὁ π. Ἰωάννης βρισκόταν τότε στήν Κρονστάνδη. Τοῦ ἔστειλαν τηλεγράφημα. Σέ πέντε μέρες ἔφτασε. -Γιατί δέν μέ πληροφορήσατε πὼς ἀρρώστησε τόσο βαριά; Θά ἔφερνα μαζί μου τή θεία Κοινωνία. Καί, γυρίζοντας στόν ἄρρωστο, ρώτησε: «Πιστεύεις πὼς μέ τή δύναμη τοῦ Χριστοῦ μπορῶ νά σέ βοηθήσω;». Ἐκεῖνος ἔγνεψε καταφατικά. Τότε ὁ ἄνθρωπος τοῦ Θεοῦ φύσηξε στό στόμα του τρεῖς φορές σέ σχῆμα σταυροῦ. Ὕστερα χτύπησε μέ τό χέρι τό τραπεζάκι πού εἶχε τά γιατρικά καί εἶπε: «Πετάξτε τα αὐτά. Εἶναι ἄχρηστα. Ἔλα ὅμως στήν Κρονστάνδη νά σέ κοινωνήσω τά ἄχραντα Μυστήρια. Θά σέ περιμένω…».

Ὅταν τό ἔμαθε ὁ γιατρός, εἶπε πώς ὁ ἄρρωστος θά πέθαινε στό δρόμο. Ἐκεῖνος ὅμως πῆγε τελικά στήν Κρονστάνδη, ὅπου ὁ ἅγιος τόν κοινώνησε. Παρέμεινε ἐκεῖ δυό μέρες. Ὅλες οἱ πληγές του ἔκλεισαν καί μόνο ἡ φωνή του ἦταν ἀκόμη ἀδύνατη. Ὅταν γύρισε στό σπίτι, ὁ γιατρός ἀπόρησε. 

Ελεημοσύνη,κάτι παραπάνω από το να δίνεις χρήματα

Xortasmos Pentakisxilion
Ο Ιησούς Χριστός λέει: «Παντί τω αιτούντί σοι δίδου».
Αυτό σημαίνει πως πρέπει να ευεργετούμε και να ελεούμε όλους, χωρίς να διακρίνουμε τους ανθρώπους από την κατάστασή τους, το κοινωνικό παρελθόν τους ή τη θρησκεία τους. Πρέπει να δίνουμε την ελεημοσύνη μας στον καθένα που την έχει πραγματικά ανάγκη.
Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος λέει πως πρέπει να είμαστε σπλαχνικοί προς τους φτωχούς και εκείνους που είναι δυστυχισμένοι από οποιαδήποτε αιτία. Σαν άνθρωποι πρέπει να δίνουμε την ελεημοσύνη μας στους άλλους ανθρώπους, οποία κι αν είναι η αιτία που τους κάνει να ζητιανεύουν, είτε είναι χήρες και ορφανά είτε εξορίστηκαν από την πατρίδα τους, είτε υποφέρουν από την αυταρχικότητα των κυβερνώντων είτε από τη σκληρότητα των προϊσταμένων, είτε από την απανθρωπιά των φοροεισπρακτόρων είτε από την απληστία των εχθρών, είτε από την αρπαγή της περιουσίας τους είτε από την απώλεια που είχαν λόγω ναυαγίου.
Όλοι τους έχουν δικαίωμα και μερίδιο στη συμπάθειά μας. Κοιτάζουν με προσμονή τα χέρια σου, όπως κοιτάζουμε όλοι μας τα χέρια του Θεού όταν ζητάμε κάτι. Είναι πολύ καλύτερα ν’ ανοίξει κανείς το χέρι του σε κάποιον ανάξιο, παρά να στερήσει την ελεημοσύνη του από εκείνον που την έχει ανάγκη, από φόβο να μην απατηθεί.
Πρέπει να βοηθάμε τους ανθρώπους όχι από ματαιοδοξία ή από έπαρση κι αλαζονεία, όχι από την επιθυμία μας να μας ευχαριστούν και να μας ευγνωμονούν οι ευεργετούμενοι ή για να λάβουμε ανταπόδοση, αλλά με ανιδιοτέλεια, για να ευχαριστήσουμε το Θεό, αλλά κι από αγάπη για τον πλησίον μας. Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος γράφει πως η ελεημοσύνη που μολύνθηκε από την αρρώστια της ματαιοδοξίας δεν είναι πια ελεημοσύνη, αλλά κομπασμός και σκληροκαρδία. Γιατί όταν δίνεις με υπερηφάνεια είναι σα να διασύρεις δημόσια τον αδελφό σου.
Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος λέει στη δέκατη τρίτη ομιλία του στη Β΄ προς Κορινθίους Επιστολή πως η ελεημοσύνη δε συνίσταται μόνο στο να δίνεις χρήματα, αλλά και στο να τα δίνεις με αίσθημα χριστιανικής συμπάθειας. Πρέπει να κάνουμε το καλό και να παρέχουμε τη βοήθειά μας θεληματικά, πρόθυμα, καρδιακά, με σεβασμό και ανυπόκριτη αγάπη προς τους φτωχούς. Δεν πρέπει να μας κατέχει κανένα αίσθημα περιφρόνησης, αγανάκτησης ή οργής κι εκνευρισμού. «Έκαστος καθώς προαιρείται τη καρδία, μη εκ λύπης ή εξ ανάγκης· ιλαρόν γαρ δότην αγαπά ο Θεός» (Β’ Κορ. θ’ 7). «Διάθρυπτε πεινώντι τον άρτον σου και πτωχούς αστέγους εισάγε εις τον οίκον σου», λέει κι ο προφήτης Ησαΐας (κεφ. νη’ 7).

Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Με τη βοήθεια βιβλικού κειμένου προσπαθούν επιστήμονες να χρονολογήσουν την αρχαιότερη έκλειψη ηλίου

Solar eclipse
sputniknews.com

Οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν την ακριβή ημερομηνία που θεωρείται η παλαιότερη ηλιακή έκλειψη που έχει καταγραφεί ποτέ.
Οι ακαδημαϊκοί είναι σίγουροι ότι η παλαιότερη ηλιακή έκλειψη που έγινε γνωστή πραγματοποιήθηκε στις 30 Οκτωβρίου, 1207 π.Χ., αφού χρησιμοποίησε ένα συνδυασμό βιβλικού κειμένου και αρχαίου αιγυπτιακού κειμένου για να το διαπιστώσει.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Astronomy & Geophysics της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας, η σημασία αυτού του χρονοδιαγράμματος θα μπορούσε τώρα να έχει συνέπειες για τη χρονολόγηση του αρχαίου κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των ημερομηνιών των αιγυπτιακών φαραώ, ιδιαίτερα της βασιλείας του Ραμσή του Μέγα .


Βιβλίο του Ιησού του Ναυή: "Σημαντικό αστρονομικό γεγονός"

Το συγκεκριμένο βιβλικό κείμενο προέρχεται από το βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης του Ιησού του Ναυή  και έχει προβληματίσει τους μελετητές εδώ και αιώνες, μέχρι τώρα, δηλαδή.

Καταγράφει ότι αφού ο Ιησούς οδήγησε τον λαό του Ισραήλ στη Χαναάν - μια περιοχή της αρχαίας Εγγύς Ανατολής που κάλυπτε το σημερινό Ισραήλ και την Παλαιστίνη - προσευχήθηκε: «Ήλιε, μείνε ακίνητος στον Γιβεών και Σελήνη στην κοιλάδα του Αιιαλόν.Και ο Ήλιος σταμάτησε, και η Σελήνη σταμάτησε, μέχρις ότου το έθνος εκδικήθηκε τους εχθρούς του. "

"Εάν αυτές οι λέξεις περιγράφουν μια πραγματική παρατήρηση, τότε ένα σημαντικό αστρονομικό γεγονός έλαβε χώρα - το ερώτημα για μας είναι  να καταλάβουμε τι  πραγματικά σημαίνει το κείμενο", δήλωσε ο καθηγητής Sir Colin Humphreys από το Τμήμα Επιστήμης και Μεταλλουργίας του Πανεπιστημίου του Cambridge , και συν-συγγραφέας του εγγράφου.

"Οι σύγχρονες αγγλικές μεταφράσεις, που ακολουθούν την μετάφραση του βασιλιά Ιάκωβου του 1611, συνήθως ερμηνεύουν αυτό το κείμενο πως σημαίνει ότι ο ήλιος και το φεγγάρι σταμάτησαν να κινούνται. Αλλά επιστρέφοντας στο αρχικό εβραϊκό κείμενο, αποφασίσαμε ότι μια εναλλακτική έννοια θα μπορούσε να είναι ότι ο ήλιος και η σελήνη μόλις σταμάτησαν να κάνουν αυτό που κάνουν κανονικά: σταμάτησαν να λάμπουν", πρόσθεσε.

Το 9ο μεγαλύτερο θαύμα του κόσμου

Guoliang tunnel
sputniknews.com

Ο διάδρομος του γκρεμού  Guoliang , ένας δρόμος σε ύψος 1.000 μέτρων και μήκους 1.200 μέτρων που χτίστηκε κατά μήκος ενός γκρεμού, θεωρείται το ένατο μεγαλύτερο θαύμα του κόσμου για τη δύσκολη και επικίνδυνη κατασκευή του.
Ο διάδρομος βρίσκεται στο χωριό  Guoliang , της κομητείας Huixian ,στη  κεντρική επαρχία Henan της Κίνας. Στο παρελθόν, το χωριό αποκόπηκε από τον υπόλοιπο κόσμο και οι κάτοικοί του έπρεπε να περπατήσουν μέσα από μια κοιλάδα που περιβάλλεται από απότομους βράχους προτού να κατέβουν το βουνό.

Το 1972, οι χωρικοί αποφάσισαν να σκάψουν οι ίδιοι το δρόμο της σήραγγας. Δεκατέσσερεις από αυτούς, με επικεφαλής τον γραμματέα του κόμματος του χωριού Shen Mingxin, άρχισαν να σμιλεύουν και να σφυρηλατούν έναν πραγματικό δρόμο προς τα έξω.


Έκκληση για υποστήριξη των Χριστιανών του Ιράκ

aina.org

Καθώς το ISIS εξακολουθεί να ηττάται στη Μέση Ανατολή, γενναίοι χριστιανοί επιστρέφουν στα σπίτια και τα χωριά τους και βρίσκουν καταστροφή.
Ο William Hollander συνεργάζεται με την Open Doors USA στο Ιράκ, όπου η ισλαμική ιδεολογία δημιούργησε μια δύσκολη κατάσταση για τη χριστιανική κοινότητα.

«Αγωνίζονται ακόμα», λέει, «με αυτό το πράγμα λέγοντας, Κοίταξε, η ελπίδα μας έχει χαθεί. Έχουμε πίστη στον Χριστό, πίστη στο Θεό, αλλά δεν έχουμε ελπίδα στο μέλλον ότι το μέλλον του Ιράκ θα βελτιωθεί. "

Η θρησκευτική διπλωματία ως όπλο της Ελλάδας

Αποτέλεσμα εικόνας για religions painting

news247

Του Γιώργου Σκαφιδά

O Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, Πατριάρχες των Ορθοδόξων Εκκλησιών, ο Υφυπουργός Εξωτερικών του Βατικανού, ο Μεγάλος Μουφτής της Αιγύπτου, θρησκευτικοί ηγέτες από το μουσουλμανικό και τον εβραϊκό κόσμο, αλλά και πλήθος υπουργών Εξωτερικών (από Αίγυπτο, Κύπρο, Παλαιστίνη κ.α.) πρόκειται να βρεθούν στην Αθήνα το διήμερο 30-31 Οκτωβρίου (την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη) για να πάρουν μέρος στη νέα, κατά σειρά δεύτερη, Διεθνή Διάσκεψη για τον Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό και την Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή.

Από τις πλέον μεγαλόπνοες πρωτοβουλίες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, η εν λόγω διάσκεψη διοργανώθηκε με επιτυχία για πρώτη φορά το φθινόπωρο του 2015, και πλέον επιστρέφει, με τον θρησκευτικό κόσμο να την έχει εν τω μεταξύ «αγκαλιάσει» ως αυτό που πραγματικά (αξίζει να) είναι: ως έναν θεσμό δηλαδή ο οποίος προωθεί την αλληλοκατανόηση και την πλουραλιστική συνύπαρξη μέσα σε έναν κόσμο που συνεχίζει να σπαράσσεται από μισαλλοδοξίες.

Εν έτει 2017, η ένταση στο μεσανατολικό περιβάλλον δείχνει να έχει ελαφρώς υποχωρήσει, σε σύγκριση με το 2015, κυρίως λόγω της αποδυνάμωσης των τζιχαντιστών σε Συρία και Ιράκ. Αυτό που μένει τώρα είναι να καταφέρουν οι θρησκευτικές μειονότητες που κυνηγήθηκαν ανηλεώς τα περασμένα χρόνια (όπως για παράδειγμα οι κουρδικής «καταγωγής» γεζίντι από τη Συρία και το Ιράκ, οι χριστιανοί κ.α.) να επιστρέψουν στις εστίες τους με την προοπτική να ξαναχτίσουν τη ζωή τους εκεί.
Παρά τις ήττες των τζιχαντιστών του ISIS ωστόσο, οι εστίες της έντασης παραμένουν σήμερα στην πολύπαθη Μέση Ανατολή, με τη θρησκεία να συμπρωταγωνιστεί κι αυτή σε κάθε αντιπαράθεση, ως αστερίσκος, άλλες φορές λιγότερο κι άλλες περισσότερο σημαντικός.

Το σιιτικό Ιράν από τη μία και η σουνιτική Σαουδική Αραβία από την άλλη διανύουν περίοδο δυνητικά εύφλεκτης αντιπαράθεσης, με την κυβέρνηση Τραμπ να σκληραίνει τη στάση της ενάντια στους σιίτες.

Απτόητη ωστόσο, η σιιτική Τεχεράνη ενισχύει την επιρροή της σε Συρία και Ιράκ, πατώντας μάλιστα πάνω σε σιιτικούς δεσμούς. Παράλληλα, φλερτάρει έντονα με το σουνιτικό Κατάρ αλλά και με τον επίσης σουνίτη Ερντογάν στην Τουρκία.

Το Ισραήλ από την πλευρά του, ανησυχεί και δεν το κρύβει.
Κοντράρει την Τεχεράνη. Έρχεται σε αντιπαράθεση με τον Ερντογάν. Ανεβάζει τους τόνους ενάντια στους Παλαιστίνιους (με τις ευλογίες της κυβέρνησης Τραμπ και ειδικά του επιρρεπή σε προκλήσεις Αμερικανού πρέσβη στο Τελ Αβίβ Ντέιβιντ Φρίντμαν), ενώ παράλληλα αγκαλιάζει τους «θρησκευτικά ουδέτερους» (και πάλαι ποτέ ζωροάστρες) Κούρδους.
Σουνίτες, σιίτες, γεζίντι και Κούρδοι βρίσκονται πλέον να μάχονται (κυριολεκτικά και μεταφορικά) για τον έλεγχο των πλούσιων σε πετρέλαιο εδαφών στην κοιλάδα της Νινευή στο βόρειο Ιράκ, εγκαινιάζοντας έτσι τη μετάβαση στη μετά-ISIS εποχή... μέσω της επανεμφάνισης παλαιών γεωπολιτικών ανταγωνισμών.

Υπενθυμίζεται ότι στη Νινευή βρίσκεται και η πόλη Καρακός, η άλλοτε μεγαλύτερη χριστιανική πόλη του Ιράκ, η οποία έχει ωστόσο πάψει πλέον να είναι το ίδιο χριστιανική.
Όσο για την Αίγυπτο, αυτή συνεχίζει να «πολεμάει» ενάντια στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, με την οποία ωστόσο Μουσουλμανική Αδελφότητα επιμένει να φλερτάρει ο Ερντογάν, προκαλώντας έτσι τις έντονες αντιδράσεις του Καΐρου.

Ο Κύρος ο Μέγας ενοχλεί το καθεστώς του Ιράν


payvand.com
Από την Golnaz Esfandiari,  RFE / RL

Οι αρχές του Ιράν φαίνεται να λαμβάνουν μέτρα για να αποτρέψουν τους πολίτες από το να συγκεντρωθούν στον τάφο του Μεγάλου Κύρου, του πρώτου βασιλιά της Περσίας, για τον εορτασμό της Ημέρας του Κύρου. Η μεγάλη εκδήλωση του αρχαίου βασιλιά θα πραγματοποιηθεί στις 29 Οκτωβρίου, κάτι που πολλοί πιστεύουν ότι είναι η ημέρα που κατέκτησε τη Βαβυλώνα.





Οι αναφορές υποδεικνύουν ότι οι αρχές στήνουν φράχτη και επιβάλλουν περιορισμούς για να περιορίσουν τον αριθμό των ανθρώπων που επισκέπτονται τον τάφο του προ-Ισλαμικού βασιλιά, που βρίσκεται στην αρχαία πόλη Pasargadae στην κεντρική επαρχία Fars.

Πέρυσι, χιλιάδες Ιρανοί συγκεντρώθηκαν στην έρημο στο χώρο του αρχαίου μνημείου για να γιορτάσουν την ανεπίσημη γιορτή. Πολλοί φώναξαν εθνικιστικά συνθήματα, συμπεριλαμβανομένου του "το Ιράν είναι η χώρα μας, ο Κύρος είναι ο πατέρας μας".



Σύμφωνα με δημοσιεύματα, έως και 300 άτομα κρατήθηκαν στην ειρηνική συγκέντρωση. Το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το Ιράν που εδρεύει στη Νέα Υόρκη  ανέφερε ότι περίπου 70 άτομα καταδικάστηκαν αργότερα σε ποινές φυλάκισης από τρεις μήνες έως οκτώ χρόνια.

Απελευθερώθηκε ο Semih Özakça

Turkey's jailed teacher Özakça released on 226th day of hunger-strike


Ο απολυμένος και φυλακισμένος δάσκαλος της Τουρκίας Σέμιχ Öζάκσα απελευθερώθηκε την Παρασκευή (20 Οκτωβρίου) αφού κρατήθηκε για περίπου πέντε μήνες με την κατηγορία για σχέσεις με τρομοκρατικές ομάδες.


Η απόφαση του δικαστηρίου για την απελευθέρωση του  Öζάκσα  υπό τον όρο της δικαστικής παρακολούθησης βγήκε την 226η ημέρα της απεργίας πείνας την οποία αυτός και η  συνάδελφός του Nuriye Gulmen ξεκίνησαν πριν από περισσότερο από επτά μήνες ζητώντας τις δουλειές τους πίσω.

Το λάθος της Δύσης στο Κουρδιστάν

-

rudaw.net
Του Άκο Μοχάμεντ
Αυτό που κάνει το Ιράκ αυτές τις μέρες είναι να εξαλείψει την περιοχή του Κουρδιστάν και οι κινήσεις και οι αποφάσεις του κατευθύνονται προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά η περιφέρεια του Κουρδιστάν και η κυβέρνησή της κατοχυρώνονται στο ιρακινό σύνταγμα το οποίο καθιστά παράνομη την εξάλειψη των τριών αυτόνομων επαρχιών.

Οι επιθέσεις της Hashd al-Shaabi στην περιοχή του Κουρδιστάν με όλα τα είδη βαρέων όπλων έρχονται σε αντίθεση με το σύνταγμα σύμφωνα με το οποίο οι ένοπλες δυνάμεις δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε εγχώριες πολιτικές αντιπαλότητες και ο στρατός δεν πρέπει να πολιτικοποιείται. Ο τερματισμός της εθνοτικής και θρησκευτικής ισορροπίας στο στρατό θέτει υπό αμφισβήτηση τη νομιμότητά του την ώρα που τα τεθωρακισμένα και τα  χάμερ κοσμούνται με τη θρησκευτική σημαία μιας συγκεκριμένης θρησκείας.

Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017

Γιατί τιμούμε το ΟΧΙ;

28-10-40

Του Θ.Κ.
Τα τελευταία τρία χρόνια και ιδίως τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε γίνει μάρτυρες μίας «περίεργης» και ενορχηστρωμένης εκστρατείας ανάδειξης της 12ης Οκτωβρίου 1944, ημέρας απελευθέρωσης της Αθήνας από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, ως σημαντικότερης επετείου από εκείνη της 28ης Οκτωβρίου 1940 και του ΟΧΙ του ελληνικού λαού στην επιβουλή του ιταλικού φασισμού (και εν συνεχεία του γερμανικού ναζισμού), με απώτερο στόχο -όπως προκύπτει- την κατάργηση της εθνικής μας εορτής. Είναι ενδεικτικό ότι όλες αυτές οι εκδηλώσεις αναφέρονται κυρίως στην περίοδο 1941-1944 και όχι τόσο στην περίοδο 1940-1944. Εκτενέστερη αναφορά σε αυτό το ζήτημα έχει γίνει σε προηγούμενες δημοσιεύσεις της ιστοσελίδας του Άρδην και της Ρήξης με τίτλο: «Το ΟΧΙ του ελληνικού λαού του 1940 ενοχλεί. Να καταργηθεί!» (http://ardin-rixi.gr/archives/201079) και «Γιατί ενοχλεί η 28η Οκτωβρίου;» (http://ardin-rixi.gr/archives/201088).
Ακούμε λοιπόν συχνά και από διαφορετικές πηγές στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο, σε διάφορα έντυπα, στον ηλεκτρονικό τύπο, ακόμα και σε «επιμορφωτικά» σεμινάρια του Υπουργείου Παιδείας το εξής τσιτάτο: «Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης που δεν γιορτάζει το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά την έναρξή του», υπονοώντας ότι θα πρέπει να καταργηθεί η εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου 1940, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό διατυπώνεται και ευθέως. Δεν διευκρινίζουν βέβαια το πώς εισήλθε η Ελλάδα στον πόλεμο, το αν τον προκάλεσε η ίδια ή αν εξαναγκάστηκε να πολεμήσει τη φασιστική επιβουλή αμυνόμενη. Έτσι, εμμέσως πλην σαφώς οι Έλληνες εμφανίζονται περίπου ως «πολεμοχαρείς» και «πολεμοκάπηλοι», εν αντιθέσει προς άλλους Ευρωπαίους «που ως περισσότερο “πολιτισμένοι” δίνουν την προτεραιότητα στην ειρήνη, εορτάζοντας τη λήξη του πολέμου». Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η επιχειρηματολογία τους, ενώ αποφεύγουν να χρησιμοποιήσουν τις «απαγορευμένες» λέξεις «ΟΧΙ», «παλλαϊκή αντίσταση», «αυτοθυσία», «Πίνδος», «πατρίδα», για ευνόητους λόγους.
Ποια όμως είναι η Ευρώπη στην οποία αναφέρονται, την οποία και θα πρέπει να μιμηθούμε ως πρότυπο;
Ας παραθέσουμε εδώ μερικά παραδείγματα χωρών που αντιστάθηκαν στον Άξονα και της χρονικής διάρκειας αντίστασης σε αυτόν, για διαπιστώσουμε ορισμένες διαφορές:
Γαλλία: 45 ημέρες.
Βέλγιο: 18 ημέρες.
Ολλανδία: 4 ημέρες.
Δανία: 2-3 ώρες.
Η δε Σουηδία, η Ελβετία, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία δεν συμμετείχαν καν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μόνον η Μεγάλη Βρετανία και η Σοβιετική Ένωση πολέμησαν μέχρις εσχάτων και δεν υποτάχθηκαν ποτέ στην ναζιστική Γερμανία, πληρώνοντας μάλιστα έναν βαρύ φόρο αίματος (ιδίως η ΕΣΣΔ).

Από την άλλη, η ναζιστική Γερμανία (συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας), στοχεύοντας στην κατάκτηση ολόκληρης της Ευρώπης, έκανε συμμαχία, τον λεγόμενο «Άξονα», μαζί με την φασιστική Ιταλία και τη στρατοκρατική Ιαπωνία, έχοντας επίσης ως συμμάχους την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, η Βουλγαρία, την Κροατία, τη Σλοβακία, αλλά και τη Φινλανδία, και προκάλεσε το μεγαλύτερο αιματοκύλισμα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Υπήρξαν δε μαζικές προσχωρήσεις εθελοντών στα Waffen SS -κατά χιλιάδες- κυρίως από τις βαλτικές χώρες, τις σκανδιναβικές χώρες, την Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Κροατία, τη Βοσνία, την Αλβανία, την Ουκρανία και από άλλες περιοχές της τότε ΕΣΣΔ, που ενίσχυσαν τη γερμανική/ναζιστική πολεμική μηχανή, διαπράττοντας φρικτά μαζικά εγκλήματα πολέμου. Σε ποια Ευρώπη λοιπόν αναφερόμαστε; Γι’ αυτήν την Ευρώπη εγκαλούμαστε, που δεν ακολουθούμε το παράδειγμά της;
Απεναντίας, εμείς οι Έλληνες έχουμε κάθε λόγο να εορτάζουμε τις εθνικές μας επετείους σύμφωνα με τις ιστορικές μας παραδόσεις και σύμφωνα με τη δική μας πολιτισμική ιδιοπροσωπία. Ποιος Ευρωπαίος ή ποιος ντόπιος υποτακτικός του μπορεί να μας υποχρεώσει να αλλάξουμε τις ημερομηνίες των εθνικών μας επετείων; Από που αντλούν αυτό το δικαίωμα; Ποιο είναι το ηθικό τους παράστημα για να μπορούν να μας κρίνουν;
Προφανώς αυτό έχει να κάνει με μία αποικιοκρατικού τύπου προσέγγιση της ελλαδικής πραγματικότητας, όπου οι εγχώριες δυτικόφρονες ελίτ πασχίζουν με κάθε μέσο να αποβάλουν οτιδήποτε το ελληνικό, αντικαθιστώντας το με οτιδήποτε το δυτικό, επιχειρώντας έτσι έναν «από τα πάνω» και «παρά φύσει» εκδυτικισμό της κοινωνίας. Πρωτίστως όμως τους ενοχλεί το ΟΧΙ του ελληνικού λαού στις ιταμές αξιώσεις του ιταλικού φασισμού (28/10/1940), αλλά και του γερμανικού ναζισμού (6/4/1941) και γενικότερα το ελληνικό αντιστασιακό φρόνημα που έδωσε αργότερα και άλλα ΟΧΙ, όπως εκείνο της ΕΟΚΑ και του αγώνα ενάντια στην αγγλική κατοχή της Κύπρου (1955-59) ή εκείνο πάλι των Ελληνοκυπρίων ενάντια στο σχέδιο Ανάν (24/4/2004).

Η υποβάθμιση της επετείου της 28ης Οκτωβρίου

28η Οκτωβρίου  Αι ημέτεραι δυνάμεις έχουν πάψει να αμύνονται του πατρίου εδάφους

e-dromos.gr

του Βασίλη Ξυδιά 

Το Υπ. Παιδείας αποφάσισε φέτος να μην πραγματοποιήσει τον καθιερωμένο εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, διότι, λέει, έχει πένθος (υπονοώντας την πρόσφατη απώλεια του τ. Γ.Γ. Γιάννη Πανδή). Πιο κωμική –και ταυτόχρονα τραγική– δικαιολογία δεν θα μπορούσε να βρει ο Υπουργός. Διότι η απόφαση αυτή δεν έχει βέβαια να κάνει με καμιά «συναισθηματική φόρτιση» όπως αφελώς φαντάζεται ο Σύλλογος Εργαζομένων του Υπουργείου στη σχετική ανακοίνωσή του. Είναι ένα πολύ ψύχραιμο και κυνικά υπολογισμένο βήμα στην πορεία υποβάθμισης του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου, με απώτερο στόχο την αντικατάστασή του από τον εορτασμό της 12ης Οκτωβρίου: της ημέρας που οι Γερμανοί αποχώρησαν από την Αθήνα.

Είναι κάποια χρόνια τώρα που το Υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να καθιερώσει την 12η Οκτωβρίου σαν ημέρα εκδηλώσεων, συζητήσεων, προβολών κ.λπ. σε όλα τα σχολεία της χώρας. Και δεν είναι μόνο αυτό. Ξεκινώντας από το 2015, μια ευρεία σύμπραξη οργανισμών, αποτελούμενη από πέντε σημαίνοντες φορείς (τον Δήμο Αθηναίων, την Περιφέρεια Αττικής, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και την ΕΡΤ) και συνεπικουρούμενη από πάμπολλους άλλους, οργανώνει σειρά εκδηλώσεων για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Γερμανούς. Αν και οι εκδηλώσεις αυτές δεν εμφανίζονται υποχρεωτικά σαν ανταγωνιστικές προς την 28η, εντούτοις εκτείνονται καθ’ όλο τον μήνα Οκτώβριο και τις αρχές Νοεμβρίου, υπερκαλύπτοντας με τον τρόπο αυτό τον εορτασμό της 28ης. Η λογική τους είναι ξεκάθαρη. Οι εορτές αυτές «επανατοποθετούν, κατά κάποιον τρόπο, μια επετειακή κανονικότητα». «Ο οργανωμένος και τεκμηριωμένος εορτασμός … αναιρεί μια ανωμαλία. Να γιορτάζεται, δηλαδή, η έναρξη του πολέμου, που οδήγησε στην κατοχή της χώρας, κι όχι η απελευθέρωση.» (Τάκης Κατσιμάρδος, Η εθνική επέτειος που καθυστέρησε 71 χρόνια για να πάρει τη θέση της στην ιστορία, fractalart.gr, 14/10/2015).

Τι έκαναν οι καλλιτέχνες και οι διανοούμενοι το 1940;

image


Λογοτέχνες, συγγραφείς, ηθοποιοί, πολιτικοί, πολέμησαν γενναία δίπλα στα Ελληνόπουλα και τον ηρωϊσμό τους μετέδιδαν οι απεσταλμένοι δημοσιογράφοι
Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη


 Οι πρώτοι που πληροφορήθηκαν την  κήρυξη του πολέμου, το ηρωϊκό εκείνο πρωϊνό της 28ης Οκτωβρίου 1940, μετά τον βασιλιά, τον στρατηγό Παπάγο και υπουργούς, ήταν μια εύθυμη συντροφιά καλλιτεχνών και δημοσιογράφων που το ξενυχτούσε σχεδόν κάθε βράδυ στο καφενείο «Κυβέλεια» στην αρχή της οδού Πανεπιστημίου της Αθήνας.


Μέσα σ’ εκείνο το καφενείο, όπου επικρατούσε το κέφι, βρίσκονταν  οι Βασίλης Λογοθετίδης, Αλέκος Σακελάριος, Χρήστος Γιαννακόπουλος, Ορέστης Μακρής, Κώστας Δούκας, Γιώργος Γαβριηλίδης, Κώστας Μανιατάκης, Αλέκος Λειβαδίτης κ.α.
Στις 4 το πρωί, μπαίνει,  όπως το συνήθιζε τέτοια ώρα όταν σχολούσε,  ο δημοσιογράφος της εφημερίδας  «Πρωία» Γιώργος Καράντζας και τους έφερνε τα νέα που θα διάβαζαν όταν θα κυκλοφορούσαν οι εφημερίδες. Αμίλητος, σοβαρός, κάθισε στη συντροφιά τους. «Τι έχουμε συνάδελφε;» τον ρώτησε ο Σακελάριος. Σήκωσε το κεφάλι του και είπε το συνταρακτικό νέο: «Έχουμε πόλεμο!»  Πόλεμο; Φώναξαν όλοι αναστατωμένοι. «Πριν από λίγη ώρα ο πρεσβευτής της Ιταλίας  Γκράτσι, έδωσε τελεσίγραφο στον  πρωθυπουργό που εκπνέει σε μια ώρα. Και ο Μεταξάς; Ρώτησαν όλοι αγωνιωδώς. «Τον πέταξε έξω με τις κλωτσιές…» Μπράβο!!! Φώναξαν όλοι μαζί.
Φωτο: Προσωπικότητες στον  πόλεμο  του 40, υπουργοι, δημοσιογράφοι, ηθοποιοί, τενόροι,  έχοντας στη μέση τον Λάμπρο Κωνσταντάρα

Αυτοί ηταν οι πρώτοι που μάθαιναν εκεί στο καφενείο για το αγέρωχο ΟΧΙ  που είπε ο Μεταξάς  για λογαριασμό των Ελλήνων, στην Ιταλική φασιστική πρόκληση. Μετά από μία ώρα, ακούγονται οι σειρήνες, το πρώτο κυβερνητικό ανακοινωθέν και  ακολουθεί ένα ατέλειωτο πανηγύρι! Χιλιάδες Αθηναίοι πλημμύρισαν τους δρόμους και τις πλατείες στο κέντρο της Αθήνας.

Στρατηγός Κατσιμήτρος,νικητής στο μέτωπο της Αλβανίας,υπουργός στην κατοχική κυβέρνηση


militaire.gr

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΠΟΥΤΣΗ



Ο Χαράλαμπος Γ. Κατσιμήτρος, Έλληνας στρατηγός του στρατού ξηράς που διακρίθηκε στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του 1940, γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου 1886 στο χωριό Κλειτσός, όπου παλαιότερα υπήρχε και οικισμός με το όνομα «Κατσιμητραίικα», του νομού Ευρυτανίας.  Ο Στρατηγός Χ. Κατσιμήτρος ήταν ένας από τους βασικούς συντελεστές της νίκης του Στρατού σε βάρος των Ιταλών στα Βουνά της Αλβανίας στο επος του 1940-1.

Στις 9 Φεβρουαρίου 1938 ανέλαβε διοικητής της 8ης Μεραρχίας Πεζικού στην περιοχή της Ηπείρου με έδρα τα Ιωάννινα, η οποία αποτελούνταν σχεδόν αποκλειστικά από Ηπειρώτες, με το σκεπτικό ότι αν χρειαζόταν  θα αγωνίζονταν κυριολεκτικά «υπερ βωµών και εστιών». Εκεί εργάστηκε μεθοδικά και ολοκλήρωσε τη γραμμή άμυνας, ώστε να αντιμετωπίσει πιθανή επίθεση της Ιταλίας, που κατείχε την Αλβανία.

Το βράδυ της 27ης Οκτωβρίου 1940, ο διοικητής της Μεραρχίας Ηπείρου Χαρ. Κατσιμήτρος έδωσε τηλεφωνικώς τις τελευταίες οδηγίες στους διοικητές των μονάδων και ιδίως των τμημάτων της μεθορίου να επαγρυπνούν για το ενδεχόμενο ιταλικών κινήσεων. Περί την  3ην ώραν της 28ης Οκτωβρίου ο εν Αθήναις πρέσβυς της Ιταλίας Γκράτσι επέδωκε προς τον πρόεδρο της κυβερνήσεως Ιωάννην Μεταξά τελεσιγραφικήν διακοίνωσιν και ότι έχομεν πόλεμον. Ό αρχηγός του Γεν. Επιτελείου Στρατηγός Αλ. Παπάγος, « διατάσσει όπως ή Μεραρχία αποκρούσει διά των όπλων την εισβολήν των Ιταλικών Στρατευμάτων, συμμορφουμένη προς τας διαταγάς τας οποίας έλαβε διά την εκτέλεση της αποστολής της.»  Ο στρατηγός Κατσιμήτρος απάντησε: « η Μεραρχία θα εκτέλεση το καθήκον της προς την πατρίδα, όπως επιβάλλη η εθνική τιμή και καθ’ όν τρόπον αυτή γνωρίζει»

Τις  πρώτες ημέρες του πολέμου, ως διοικητής της 8ης Μεραρχίας εξουδετέρωσε την επίθεση και διέταξε σθεναρή άμυνα στον τομέα Ελαίας-Καλαμά. Ο Αρχιστρατηγος Α.Παπάγος τον διέταξε να εγκαταλείψει τη θέσω άμυνας και  να υποχωρήσει σταδιακά προς το νότο έως την κοιλάδα του Αράχθου. Ο Χ. Κατσιμήτος αγνόησε τη διαταγή του Αρχιστρατήγου και με την ηρωική του αντίσταση στο Καλπάκι, συντέλεσε στην τελική νίκη σε βάρος των Ιταλών. Αν ο Χ. Κατσιμητρος είχε υπακούσει , τοτε προφανής , η έκβαση του πολέμου θα ήταν διαφορετική. Η διαταγή του υποστράτηγου Κατσιμήτρου, κόντρα στις «εντολές» ήταν αυτή που έγραψε ιστορία  οδηγώντας στο Έπος του 1940.

Η Ιώβεια ανατροπή

agios iob 10

romfea.gr

«Του Κυρίου η γη και το πλήρωμα αυτής, η οικουμένη και πάντες οι κατοικούντες εν αυτή..»

Διαβάζοντας το σημερινό ανάγνωσμα της Παλαιάς Διαθήκης (Ιωβ. 25.1-30.31) μεταξύ άλλων αναφέρει: «ἐὰν συναγάγῃ ὥσπερ γῆν ἀργύριον, ἴσα δὲ πηλῷ ἑτοιμάσῃ χρυσίον, ταῦτα πάντα δίκαιοι περιποιήσονται, τὰ δὲ χρήματα αὐτοῦ ἀληθινοὶ καθέξουσιν.» (Ιωβ. 27. 16-17)

Σε απλή μετάφραση: «Εάν κανείς από αυτούς συγκεντρώσει πολύ αργύριον ωσάν το χώμα της γης και συσσώρευση χρυσόν ωσάν την λάσπη, όλα αυτά θα περιέλθουν εις την κυριότητα των δικαίων. Τα χρήματά του θα γίνουν κτήμα των ειλικρινών και εντίμων ανθρώπων.»

Πρέπει να δούμε όλοι οι άνθρωποι χριστιανοί και μη, την σημερινή παγκόσμια κρίση μέσα από το πρίσμα της Αγίας Γραφής, ουτοσώστε να πάρουμε μόνοι τις σωστές απαντήσεις, το γιατί βιώνουμε αυτή την κρίση και πως θα βγούμε από αυτήν που είναι το σημαντικότερο και ωφέλιμο γι’ όλους.

Άγιο Όρος και Σύμμαχοι


agioritikesmnimes

Οι Γερμανοί πήραν μέτρα εντοπισμού των στρατιωτών των συμμάχων που κρυβόντουσαν στις Μονές και από εκεί οι καλόγεροι τους φυγάδευαν στην Μέση Ανατολή.
Τα μέτρα αυτά εντάθηκαν από το καλοκαίρι του 1942.
Στις 31/7/1942 με το Η11/58 Βο ΡΙ έγγραφο της Feldkommandantur (Τμήμα Περιφερειακού Φρουραρχείου Θεσσαλονίκης), που ο Β. Κορφιωτάκης το γνωστοποίησε στις Μονές στις 17/8/1942 ήταν υποχρεωμένες να παραδώσουν μέχρι 25/8/1942 καταλόγους με ονόματα μοναχών που υπηρέτησαν σαν μόνιμοι ή έφεδροι αξιωματικοί στον ελληνικό στρατό.
Στις 6/8/1942 με έγγραφο της Feldkommandantur έπρεπε να δηλώσουν, με έγγραφο, πόσοι έφεδροι ή μόνιμοι αξιωματικοί του Ελληνικού στρατού διέμεναν στο Άγιο Όρος (ΑΟ), διαφορετικά οι παραβάτες θα τιμωρούνται από το γερμανικό στρατιωτικό νόμο.
Τέτοιες διαταγές έστειλε η Feldkommandantur στις 13/12/1941, 4/2/1941, 7/2/1942, 13/6/1942, 14/9/1942, 8/10/1942, 14/12/1942 κ.α.
Το πλήθος αυτών των διαταγών δείχνουν την απροθυμία των μοναχών και των διοικητικών υπηρεσιών να συμμορφωθούν με τις διαταγές της Feldkommandantur. Το γεγονός αυτό προβλημάτισε το διοικητή της Στρατιάς Νοτιοανατολικής Ευρώπης και με εντολή του πήγε στο ΑΟ ο αξιωματικός της γερμανικής μυστικής αστυνομίας Δρ. Πάλακ (Dr Pallack). Στη Σύναξη που γίνηκε στις Καρυές συμμετείχαν ο Υποδιοικητής της Χωροφυλακής και ο Διοικητής του ΑΟ. Σύμφωνα με το πρακτικό (Συνεδρία ΞΣΤ 10/10/1943) ο Γερμανός αξιωματικός δήλωσε:

Κόπτης ιερέας κάνει καθιστική διαμαρτυρία για το κλείσιμο εκκλησίας

Coptic Priest holds sit-in to denounce closure of a church

copts-united.com

Ο ιερέας της εκκλησίας της Αγίας Μαρίας και του Αγίου Γεωργίου στο χωριό Σέιχ Αλάα στο κυβερνητήριο της  Μίνια έκανε καθιστική διαμαρτυρία στην εκκλησία για να καταγγείλει το κλείσιμό της αφού φανατικοί επιτέθηκαν στο κτίριο και κατέστρεψαν το περιεχόμενό του.
Ο ιερέας συνοδεύεται από 3 διακόνους στην εκκλησία όπου τελούν τη θεία λειτουργία κάθε μέρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκκλησία δέχτηκε επίθεση πριν από δύο χρόνια από τους φανατικούς και ότι η αστυνομία αποφάσισε να την κλείσει μετά από την επίθεση χωρίς κατηγορητήριο  για τους φανατικούς.


Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

Η κόρη του Ιάειρου και η αγία Αναστασία η Ρωμαία


«Μη φοβάσαι,πίστευε και θα σωθεί η κόρη σου» είπε ο Χριστός στον Ιάειρο όταν τον πληροφόρησαν ότι η κόρη του πέθανε.Και αυτή η πίστη πράγματι αποδείχθηκε ανώτερη από το θάνατο.Ο Ιάειρος πίστευσε στον Χριστό και ο Κύριος ανέστησε την κόρη του.Μας δίδαξε έτσι ,για άλλη μια φορά η πίστη νικά τον φόβο του  θανάτου.
Ένα τέτοιο παράδειγμα ήταν και η αγία Αναστασία η Ρωμαία.Η αγία νίκησε τον θάνατο γιατί δεν τον φοβήθηκε.Κράτησε την πίστη της ακόμα και όταν την υπέβαλαν σε φριχτά βασανιστήρια.Τίποτα δεν μπορούσε να επισκιάσει την πίστη της και την αγάπη της στον Χριστό.Ούτε και ο θάνατος.

Αγία Σκέπη-28ης Οκτωβρίου


Η σημερινή γιορτή της Αγίας Σκέπης έχει μεταφερθεί από την 1η Οκτωβρίου στις 28 για να συμπέσει με την εθνική επέτειο της έναρξης του ελληνοϊταλικού πολέμου.Αυτό έγινε διότι ήταν τόσα πολλά τα θαύματα και οι εμφανίσεις της Παναγίας στο μέτωπο της Αλβανίας που ήταν το ελάχιστο ευχαριστήριο που θα μπορούσε να κάνει η Εκκλησία της Ελλάδος προς την Θεοτόκο.
Η γιορτή αυτή είναι η ανάμνηση του οράματος που είδε ο όσιος Ανδρέας ο διά Χριστόν Σαλός  όταν κατά τη διάρκεια μιας αγρυπνίας στο ναό των Βλαχερνών είδε την Υπεραγία Θεοτόκο να εμφανίζεται,συνοδευόμενη από χορεία αγίων,και να προσεύχεται στον Χριστό  κλαίγοντας για τη σωτηρία του κόσμου.

"Έχουμε πόλεμο"

agiazoni

Ἀπὸ τὸ ἡμερολόγιο Σεφέρη (28-10-1940)

Δευτέρα 28. 

Κοιμήθηκα δυὸ τὸ πρωί, διαβάζοντας Μακρυγιάννη. Στὶς τρεῖς καὶ μισὴ μία φωνὴ μέσα ἀπὸ τὸ τηλέφωνο μὲ ξύπνησε: «ἔχουμε πόλεμο». Τίποτε ἄλλο, ὁ κόσμος εἶχε ἀλλάξει. Ἡ αὐγή, ποὺ λίγο ἀργότερα εἶδα νὰ χαράζει πίσω ἀπὸ τὸν Ὑμηττό, ἦταν ἄλλη αὐγή: ἄγνωστη. Περιμένει ἀκόμη ἐκεῖ ποὺ τὴν ἄφησα. Δὲν ξέρω πόσο θὰ περιμένει, ἀλλὰ ξέρω πὼς θὰ φέρει τὸ μεγάλο μεσημέρι. Ντύθηκα κι ἔφυγα ἀμέσως.

Στὸ Ὑπουργεῖο Τύπου δυό-τρεῖς ὑπάλληλοι. Ὁ Γκράτσι εἶχε δεῖ τὸν Μεταξᾶ στὶς τρεῖς. Τοῦ ἔδωσε μία νότα καὶ τοῦ εἶπε πὼς στὶς 6 τὰ ἰταλικὰ στρατεύματα θὰ προχωρήσουν. Ὁ πρόεδρος τοῦ ἀποκρίθηκε πὼς αὐτὸ ἰσοδυναμεῖ μὲ κήρυξη πολέμου, καὶ ὅταν ἔφυγε κάλεσε τὸν πρέσβη τῆς Ἀγγλίας. Ἀμέσως μετὰ τὸν Νικολούδη στὸ Ὑπουργεῖο Ἐξωτερικῶν. Ὁ πρόεδρος ἦταν μέσα μὲ τὸν πρέσβη τῆς Τουρκίας.

Το ελληνικό πεζικό στο έπος του '40

defence-point.gr

Το Πεζικό ήταν και το 1940 ο «βασιλιάς» της μάχης, αποτελώντας τον όγκο του Ελληνικού Στρατού. Από τις 24 συνολικά μεραρχίες ή το αντίστοιχο αυτών που ο Στρατός παρέταξε το 1940-41, οι 22 ήταν σχηματισμοί Πεζικού.

Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΚΑΡΥΚΑ

Το πεζικό ήταν οργανωμένο σύμφωνα με τα καθιερωμένα πρότυπα, σε ομάδες, διμοιρίες, λόχους, τάγματα και συντάγματα. Ωστόσο το ελληνικό οργανωτικό υπόδειγμα παρέμενε οπισθοδρομικό, ακολουθώντας, περίπου, το ανάλογο του Γαλλικού Στρατού του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, βάσει του οποίου πολέμησε στο Μακεδονικό Μέτωπο, την Ουκρανία και τη Μικρά Ασία, στο διάστημα 1916-22.



Αυτό το γεγονός ήταν απότοκο της έλλειψης επαρκούς αριθμού σύγχρονων αυτομάτων όπλων, αλλά και της γνώσης του εδάφους που το Πεζικό έμελλε να αγωνιστεί. «Το Πεζικό επιφορτίζεται με την κυριότερη αποστολή κατά τη μάχη. Είναι το μόνο πλήρες και ικανό να μάχεται διά της κινήσεως και του πυρός Όπλο, είναι το μόνο δυνάμενο να αγωνίζεται επί παντός εδάφους και επί παντί χρόνο, ημέρα και νύκτα…

Η αποστολή του συνίσταται:

> Στο να κατακτά το έδαφος με τη βοήθεια του Πυροβολικού και της Αεροπλοΐας κλπ. και ενδεχομένως δια των ιδίων μόνο μέσων.
> Στο να καταστρέφει ή αιχμαλωτίζει τον κατέχοντα αυτή εχθρό, ή τουλάχιστον να τον εκδιώκει, καταδιώκει και αποσυνθέτει αυτόν.
> Στο να διατηρεί το έδαφος».

Ο Χατζιδάκις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου-Μια αμφιλεγόμενη(τουλάχιστον)άποψη

Φωτογραφία αρχείου: ΑΠΕ ΜΠΕ

Ο Μάνος Χατζιδάκις δεν ήταν μόνο ο ευαίσθητος, μαγικός, νοσταλγικός μουσικοσυνθέτης. Είχε και άποψη και δεν δίσταζε να την εκφράσει.
Πολλά χρόνια πριν, «τόλμησε» από ραδιοφώνου» να σχολιάσει την 28η Οκτωβρίου με τον δικό του αιρετικό τρόπο. Είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις, όπως ήταν αναμενόμενο.
Τι έλεγε τότε ο Μάνος Χατζιδάκις;
«Επειδή είμαστε, η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν γιορτάζει την απελευθέρωση αλλά την έναρξη του πολέμου, τιμώντας ουσιαστικά έναν φασίστα δικτάτορα, ο οποίος υπό διαφορετικές συνθήκες θα έφτιαχνε μια Ελλάδα κατ' εικόνα και ομοίωση της ναζιστικής Γερμανίας.
Γιατί είπε το ΟΧΙ ο Μεταξάς, αφού θαύμαζε τον άξονα και κυβερνούσε με τον τρόπο του χιτλερικού εθνικοσοσιαλισμού;

Ο Μικρός Ήρωας


Το μήνυμα της 28ης Οκτωβρίου


ardin-rixi

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

Οι ξένοι παραξενεύονται, που οι Έλληνες εορτάζομε την αρχή του πολέμου με τους Ιταλούς και όχι την απελευθέρωσή μας από τον ναζιστή βάρβαρο κατακτητή. Εμείς νιώθουμε υπερήφανοι και μνημονεύουμε το ΟΧΙ υπέρ της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας, το ΟΧΙ στη βία, στην αδικία, στην επιχείρηση επιβολής του δικαίου του ισχυροτέρου.

Το μήνυμα του ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου 1940 είναι μήνυμα αγώνα για πολιτική και εθνική ελευθερία και έχει να κάνει με την πρέπουσα προσωπική στάση του κάθε Έλληνα. Εκείνη την ημέρα ήρθη στο ύψος των ιστορικών περιστάσεων. Ξέχασε ιδεολογικούς και πολιτικούς φανατισμούς, εμφύλιους διχασμούς, προσωπικές φοβίες και ατομικά συμφέροντα και συνέβαλε στην αποτελεσματική προστασία της ελευθερίας του.

Η ελευθερία δεν είναι κάτι εύκολο. Δεν είναι κάτι που αγοράζεται στο σούπερ μάρκετ. Αποκτάται με σκληρό αγώνα και δια της Παιδείας. Είναι λυπηρό πως στη σύγχρονη Ιστορία μας υπάρχουν συχνά  ενέργειες υπονόμευσης της εθνικής ελευθερίας μας. Δεν ξεχνάμε τη φαγωμάρα μας, ενώ η Επανάσταση του 1821  κινδύνευε να κατασταλεί από τους Οσμανλήδες. Ο Σολωμός έγραψε στον Ύμνο προς την Ελευθερία: «Από στόμα οπού φθονάει, παλληκάρια, ας μην πωθή, πως το χέρι σας κτυπάει του αδελφού την κεφαλή. – Μην ειπούν ΄στον στοχασμό τους τα ξένα έθνη αληθινά, εάν μισούνται ανάμεσά τους δεν τους πρέπει ελευθεριά». Δεν ξεχνάμε τον μετά το ένδοξο ΟΧΙ καταστροφικό εμφύλιο, ούτε το διεφθαρμένο σύστημα διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών, που μας οδήγησε στο να ζούμε σήμερα σε καθεστώς περιορισμένης ελευθερίας και κηδεμονίας από τους δανειστές μας.

Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Καλοτάξιδο!Το "ΙΟΝΙΣ" ξεκίνησε στη γραμμή Πειραιάς-Κύθηρα-Κρήτη

Ο άγιος μάρτυρας Νέστορας

Agios Nestor
imconstantias


Σήμερα η Εκκλησία εορτάζει και τιμά την ιερή μνήμη του αγίου και ένδοξου μάρτυρα Νέστορα. Και η σημερινή εορτή είναι σαν συνέχεια της χθεσινής, όπου εορτάσαμε την ιερή μνήμη του αγίου και ενδόξου μεγαλομάρτυρα Δημητρίου του μυροβλύτη. Θα μπορούσαν κι οι δυό μάρτυρες να εορτάζονται μαζί την ίδια μέρα, γιατί μαζί άθλησαν και μαζί στεφανώθηκαν με το αμάραντο στεφάνι του μαρτυρίου. Η Εκκλησία όμως, για να τους τιμήσει περισσότερο, τους εορτάζει χωριστά, αφιερώνοντας μια ήμερα για τον καθένα. Όσα λοιπόν θα πούμε σήμερα είναι σχεδόν τα ίδια που θα λέγαμε και χθες.

Ο άγιος Νέστορας είναι κι αυτός από τα ιερά θύματα του μεγάλου διωγμού του Διοκλητιανού στα 296. Ήταν δεν ήταν είκοσι ετών, ένας νέος ωραίος με πίστη και ιερό ενθουσιασμό. Ήταν γνωστός και φίλος του αγίου Δημητρίου, ο οποίος τώρα βρισκότανε στη φυλακή. Άκουσε λοιπόν ο Νέστορας τον βάρβαρο παλαιστή Λυαίο να καυχιέται στο στάδιο, να υβρίζει και να προκαλεί τους πάντες και δεν το άντεξε. Έτρεξε τότε στη φυλακή και ζήτησε την ευχή και την ενίσχυση του αγίου Δημητρίου, για να βγει και να ταπεινώσει τον υβριστή και βλάσφημο Λυαίο.

Το Πατριαρχείο Αντιοχείας αφιέρωσε το 2018 στον Όσιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη και τον Άγιο Ιωσήφ τον Δαμασκηνό


orthodoxia.info

Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αντιοχείας στην πρόσφατη συνεδρίασή της στις αρχές του Οκτωβρίου, ανάμεσα στις διάφορες αποφάσεις που έλαβε και τις εκλογές των Επισκόπων στις οποίες προέβη,

αποφάσισε να διακηρύξει το 2018 ως Έτος αφιερωμένο στον Άγιο Ιωσήφ τον Δαμασκηνό και τον Όσιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη.

Να σημειωθεί ότι ο Άγιος Ιωσήφ ο Δαμασκηνός αγιοποιήθηκε το 1993 και η μνήμη του τιμάται στις 10 Ιουλίου ενώ ο Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης, κατατάχθηκε στις αγιολογικές δέλτους της Εκκλησίας το 2013 και η ημέρα μνήμης του είναι στις 2 Δεκεμβρίου.

Ανακαλύφθηκε ιχθυόσαυρος 152 εκατ. ετών

Ανακαλύφθηκε ιχθυόσαυρος που έζησε πριν από 152 εκατ. χρόνια!
pontos-news.gr

Ένα εξαιρετικά σημαντικό και σε καλή κατάσταση εύρημα έφερε στην επιφάνεια η έρευνα ομάδας παλαιοντολόγων στην Ινδία, που ανακάλυψαν απολίθωμα Ιχθυόσαυρου ο οποίος φέρεται να έζησε στο σημείο πριν από 152 εκατ. χρόνια! Το γεγονός που αποδεικνύει τις μεγάλες γεωλογικές αλλαγές που έλαβαν χώρα στη Γη κατά την περίοδο εκείνη.


Το συγκεκριμένο είδος βρέθηκε στην περιοχή Γκουγιαράτ της Ινδίας και είναι το πρώτο που ανακαλύφθηκε στην ασιατική χώρα της Ασίας και χρονολογείται στη Μεσοζωική περίοδο.

Γνωρίζατε τον αντισπισισμό(εκ του spieces=είδη);Έχουμε και απ'αυτό στην Ελλάδα-Στόχος τα κρεοπωλεία,γουναράδικα,pet shop κλπ

KREOPWLEIO
huffingtonpost

Επίθεση από άτομα με σφυριά δέχθηκε το περασμένο Σάββατο κρεοπωλείο στην οδό Καλλιδρομίου στα Εξάρχεια.

Ομάδα νεαρών έσπασε με σφυριά την τζαμαρία του καταστήματος και προκάλεσε ζημιές στο φορτηγό μεταφοράς κρεάτων του μαγαζιού. Την ευθύνη για την καταδρομική επίθεση ανέλαβε με κείμενό της σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου το «Μέτωπο Απελευθέρωσης Ζώων (ALF) -Αντισπισιστικός Πυρήνας Σφυροφόρων Καταδρομέων».

Σταματά (προσωρινά;) η αλβανική δικαιοσύνη τα σχέδια του Ράμα για τη Χειμάρρα

Το δικαστήριο σταματά τα σχέδια του Ράμα για τον βίαιο εκτοπισμό των βορειοηπειρωτών στην Χειμάρρα

thepressroom.gr
«Στοπ» στον Έντι Ράμα και την εθνικιστική επίθεση που έχει εξαπολύσει στον πληθυσμό των βορειοηπειρωτών στην Χειμάρρα έβαλε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αυλώνος. Οι κάτοικοι είχαν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα μετά τα τελεσίγραφα που έλαβαν για να εκκενώσουν τα κτίρια τους. Ώστε να κατεδαφιστούν στη συνέχεια, σε μια προσπάθεια του Αλβανού πρωθυπουργού να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα σκάνδαλα που πληθαίνουν γύρω από την κυβέρνηση του.

Η Ερυθραία στην Ι.Μ. Νουβίας

noubias
romfea.gr

Με απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου κατόπιν προτάσεως του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείς και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β' η χώρα της Ερυθραίας προσκολάται κανονικώς στην Ιερά Μητρόπολη Νουβίας αποσπασθείσα από την Ιερά Μητρόπολη Αξώμης, ο Μητροπολίτης θα φέρει τον τίτλο «Μητροπολίτης Νουβίας, Υπέρτιμος και Έξαρχος παντός Σουδάν και Ερυθραίας».

Να αναφερθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες της Romfea.gr, ο εκάστοτε Μητροπολίτης Νουβίας του λοιπού γνωρίζεται ως ο κανονικός Ποιμενάρχης της Ερυθραίας.

Απολιθώματα δέντρων 374 εκατ. ετών στη ΒΔ Κίνα

Βρέθηκαν απολιθώματα των αρχαιότερων δέντρων στη Γη ηλικίας 374 εκατ. ετών
protothema.gr

Τα πρώτα δέντρα που αναπτύχθηκαν στον πλανήτη μας, φαίνεται πως ήσαν και τα πιο πολύπλοκα - περισσότερο από ό,τι είναι τα σημερινά δέντρα. Αυτό αποκαλύπτουν δύο απολιθώματα ενός δέντρου ηλικίας 374 εκατομμυρίων ετών, τα οποία βρέθηκαν σε μια απομονωμένη περιοχή στη βορειοδυτική Κίνα και διαθέτουν μια απρόσμενα πολύπλοκη ανατομία στο εσωτερικό τους. 


Η μελέτη του κορμού έφερε στο φως ένα δίκτυο αγγείων (ξύλωμα) πολύ πιο περίπλοκο από ό,τι στα σημερινά φυτά. Πώς και γιατί συνέβη αυτό, αποτελεί μυστήριο για τους επιστήμονες.

Το ξύλωμα μεταφέρει νερό και θρεπτικές ουσίες από τις ρίζες του φυτού προς τα κλαδιά και τα φύλλα του. Στα περισσότερα σημερινά δέντρα το ξύλωμα σχηματίζει ένα ενιαίο κεντρικό κύλινδρο στον οποίο προστίθενται νέοι δακτύλιοι κάθε χρόνο κάτω από τον φλοιό, ενώ σε μερικά άλλα δέντρα το ξύλωμα αποτελείται από ξυλώδη αγγεία που είναι ενσωματωμένα σε μαλακότερους σπογγώδεις ιστούς σε όλο τον κορμό. Όμως στα πρώτα δέντρα το ξύλωμα μοιάζει να ήταν ακόμη πιο πολύπλοκο. 
Οι ερευνητές από την Κίνα, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), ανακάλυψαν ότι το πανάρχαιο δέντρο ύψους οκτώ έως 12 μέτρων που έμοιαζε με φοίνικα (με την επιστημονική ονομασία Xinicaulis lignescens) διέθετε πολλά επιμέρους ξυλώματα στο εξωτερικό στρώμα του κορμού του, το οποίο είχε πάχος πέντε εκατοστών. Το εσωτερικό τμήμα του κορμού του, ο οποίος είχε συνολική διάμετρο περίπου 70 εκατοστών, ήταν τελείως κούφιο.

Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

Για νέους προορισμούς

Σχετική εικόνα

Ὁ μεγαλομάρτυς Ἅγιος Δημήτριος ο Μυροβλήτης


agiazoni.gr

Πάσχος Παντελῆς


Ὁ μεγάλος ποιητής τῆς Ἐκκλησίας μας, ὁ προφήτης Δαβίδ, σ᾿ἕνα λυρικώτατον ψαλμό του ἔχει ὀνομάσει μύρο τόν ἐν πνεύματι σύνδεσμο τῶν ἀδελφῶν μας, πού ἔχουν, κάτω ἀπ᾿ τήν ἁγιασμένη σκέπη τῆς Ἐκκλησίας, κοινούς τούς πόθους, τίς λαχτάρες, τόν πόλεμο μέ τόν δαίμονα τόν πολυκέφαλο, τούς ἀκατάπαυστους ἀγῶνες γιά τήν προσέγγιση τῆς ἁγιότητος, γιά τήν ἕνωση μέ τόν Θεό. Σήμερα αὐτά τά μύρα τοῦ Προφητάνακτος, πού χύνονται μέ πλουσίαν εὐωδία στά ἀδελφωμένα πνευματικά τέκνα τῆς Ἐκκλησίας, ἐνισχύονται και δυναμώνουν ἀπό μιά νέα «μυροθήκη» πού ἄνοιξε στήν ἔνδοξη καί πολύπαθη πόλη τῆς Θεσσαλονίκης. Ὁλόκληρη ἡ πόλη ἔγινε μία κρήνη καί ἀναβλύζει μυροβόλα νάματα, πού τρέχουν σάν ποτάμια σ᾿ ὅλη τήν οἰκουμένη, νά στηρίζουν καί νὰ καθαρίζουν ἀπ᾿τά πάθη καί τίς ἀρρώστιες τούς πιστούς καί νά πνίγουν τήν ψυχρή ἀνάσα τῶν ἀπίστων. Αὐτή ἡ κρήνη, μέ τά τερπνά καί ἱαματικά ὁρμήματα τοῦ μύρου, πού κατακλύζει τό πνευματικό σύμπαν τῆς Ὀρθοδοξίας, εἶναι ὁ τάφος τοῦ μεγαλομάρτυρος καί πολιούχου τῆς Θεσσαλονίκης, τοῦ προστάτου κάθε χριστιανοῦ, τοῦ ἁγίου Δημητρίου. Οἱ ἅγιοι ἀνήκουν σ᾿ ὅλη τήν Ἐκκλησία, καί κάθε πιστός πού ζητάει τή βοήθεια καί μεσιτεία του, πρός τόν Θεό, γιά κάθε δύσκολη περίσταση, προστρέχει καί παρακαλεῖ μέ παρρησία τούς ἁγίους, χωρίς νά σκέφτεται πού ἁγίασαν προστρέχει καί παρακαλεῖ μέ παρρησία τούς ἁγίους, χωρίς νά σκέφτεσαι πού ἁγίασαν ἤ πού μαρτύρησαν. Ἀλλά ἐκεῖνοι, οἱ ὁποῖοι κατοικοῦν στόν τόπο ὅπου περπάτησε κι᾿ ἔζησε καί πότισε μέ τό αἷμά του ὁ Ἅγιος, νιώθουν νά ᾿χουν ἕναν ἰδιαίτερο δεσμό μαζί του. Αὐτό συμβαίνει καί μέ τήν ἀρχαία πολιτεία μέ τούς πολύτιμους βυζαντινούς θησαυρούς, τή Θεσσαλονίκη. Σέ κάθε χωριό καί κάθε πολιτεία, όπου ὑπάρχει ἐκκλησία ἀφιερωμένη στό μεγαλομάρτυρα Δημήτριο, γίνονται τελετές και πανηγύρια, μέ πολλούς εὐσεβεῖς πιστούς πού ἔρχονται νά τιμήσουν τόν Ἅγιο.

Ιατρικό καραβάνι στην Αιθιοπία από την Κοπτική Εκκλησία

Coptic Orthodox Church organizes a medical caravan in Ethiopia

copts-united

Η Κοπτική "Ορθόδοξη" Εκκλησία στην Αιθιοπία οργάνωσε ιατρικό καραβάνι με επικεφαλής τον 
 Dr. Kamal Ibrahim, καθηγητή χειρουργικής επέμβασης στη σπονδυλική στήλη στο Πανεπιστήμιο Loyola του Σικάγου, ΗΠΑ, και ιατρική ομάδα 14 γιατρών.

Ο πρεσβευτής Αμπού Μπακρ Χέφνι Μαχμούντ, πρεσβευτής της Αιγύπτου στην Αιθιοπία, δήλωσε ότι το καραβάνι νοσηλεύει πολλούς ανθρώπους, διεξάγει τη λεπτή χειρουργική επέμβαση σπονδυλικής στήλης στους Αιθίοπες και επίσης εκπαιδεύει ιατρική ομάδα της Αιθιοπίας για να πραγματοποιεί αυτές τις χειρουργικές επεμβάσεις.

Κατάθλιψη

Αποτέλεσμα εικόνας για depression painting
agiazoni

Γέρων Μωϋσῆς (Μοναχὸς Ἁγιορείτης)


Ὁ γέροντας Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης συχνά ἔλεγε πώς ἡ σήμερα τόσο διαδομένη κατάθλιψη συχνά καί κύρια ὀφείλεται στόν μεγάλο ἐγωισμό. Ἀπό μικροί μεγαλώνουμε μέ μία λαθεμένη ἀγωγή. Τῶν περισσότερων ἡ ἀνατροφή ἀπό μικρά παιδιά εἶναι μία ἐπιμελής καλλιέργεια ἑνός λίαν ἐγωιστικοῦ πνεύματος. Γεννιέται ἀπό νωρίς ἡ σφοδρή ἐπιθυμία γιά διάκριση, ἔπαινο, ἐντυπωσιασμό καί πρωτοκαθεδρία. Γεννιέται ἕνα ὑπερβολικό ἐνδιαφέρον γιά τήν ἐνδυμασία, τήν κόμμωση καί τήν ἐπίδοση σέ ἀνάξια λόγου πράγματα. Ὁ πολύς ἐγωισμός ὁδηγεῖ στόν πρωταγωνιστισμό, τήν ἀπόρριψη τῶν ἄλλων, τή χρησιμοποίηση ὑπερβολῶν, ψευδῶν καί ὕβρεων. Ὁρισμένοι φθάνουν μάλιστα νά ὑπηρετοῦν τό ἄσχημο καί τό κακό μόνο καί μόνο γιά νά συζητιοῦνται καί νά προβάλλονται.

Μέ μιὰ τέτοια πλεύση καί προοπτική τί συμβαίνει; Πολύ συχνά, ἐπειδή τά πράγματα δέν μᾶς ἔρχονται ὅπως ἀκριβῶς θέλουμε, ἀμέσως στεναχωριόμαστε, ταραζόμαστε, ἀγχωνόμαστε, ἀπογοητευόμαστε καί κλεινόμαστε στόν ἑαυτό μας, Παρουσιάζεται μία βαθιά θλίψη μέσα μας ὅτι δέν μᾶς προσέχουν πολύ, δέν μᾶς ἀγαπᾶνε ὅσο θέλουμε, δέν ἀναγνωρίζουν τήν ἀξία μας καί δέν ἐκτιμοῦν τά προσόντα καί τίς δυνατότητές μας. Μιὰ λοιπόν μή ἀναγνώριση, μία παρατήρηση, μία ἐπίπληξη μᾶς θυμώνει, μᾶς ντροπιάζει, μᾶς ἀναστατώνει, μᾶς θλίβει. Τοῦτο συμβαίνει γιατί ἔχει θιγεῖ ὁ ἐγωισμός, ἔχει ἀνατραπεῖ ἡ ὡραία ἰδέα πού ὑπῆρχε γιά τόν ἑαυτό μας, τήν ὁποία ἐπιθυμοῦμε νά ἔχουν ὁπωσδήποτε καί οἱ ἄλλοι.

Συλλογή υπογραφών για την απελευθέρωση του Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί

Με στόχο τον τερματισμό της άδικης φυλάκισης του Πόντιου ακτιβιστή Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί, η Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής σε συνεργασία με το Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών Νομού Αττικής διεξάγει καμπάνια συλλογής υπογραφών.
«Μπορεί για τους περισσότερους ανά τον κόσμο η σύλληψη του Γιάννη-Βασίλη από το τουρκικό κράτος να είναι μία από τις πολλές που έχουν γίνει μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, ωστόσο για τους Έλληνες του Πόντου είναι βαρύνουσας σημασίας» αναφέρει το δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ΕΠΟΝΑ.
  • Οι υπογραφές συλλέγονται ΕΔΩ.

Κορεάτικη ζωγραφική 4:Κοιτάζοντας στο νερό


naenara

Αυτός ο πίνακας του Kim Myong Guk, ο οποίος έζησε στο πρώτο μισό του 17ου αιώνα, απεικονίζει έναν άνθρωπο που κοιτάζει πάνω από το νερό και στέκεται λοξά πάνω σε ένα δέντρο. Υπάρχουν πολλές ζωγραφιές που ασχολούνται με εκείνους τους ανθρώπους που ρίχνουν τη ματιά τους σε καταρράκτες ή ρυάκια, αλλά οι περισσότεροι περιγράφουν ανθρώπους που διασχίζουν ή κάθονται στο έδαφος άνετα. Τέτοιες ζωγραφιές , συμπεριλαμβανομένης της Χαμένος στις σκέψεις από τον Kang Hui An (1417-1464), σπάνια βρίσκονται.

Παρέμβαση "Ρουβίκωνα" σε γιατρό για "φακελάκια"

Ρουβίκωνας: Εισβολή στον Ευαγγελισμό - Απείλησαν γιατρό (ΒΙΝΤΕΟ)

Άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, μέλη του «Ρουβίκωνα» εισέβαλαν στο γραφείο διευθυντή κλινικής στον Ευαγγελισμό, τον κατηγόρησαν πως παίρνει φακελάκια από ασθενείς και στη συνέχεια τον απείλησαν πως αν το ξανακάνει, θα του κόψουν το χέρι και θα του σπάσουν το κεφάλι.
Όπως γίνεται αντιληπτό από το παρακάτω βίντεο, ο γιατρός στέκεται όρθιος και ακούει τα μέλη του Ρουβίκωνα να αναφέρουν πως δέχτηκαν καταγγελία από άνθρωπο που χειρούργησε πρόσφατα, κάτι που ο ίδιος αρνήθηκε. Οι αντιεξουσιάστές έσπευσαν να προειδοποιήσουν, πως αν δεν σταματήσει άμεσα αυτή του την τακτική θα δημοσιοποιήσουν τα στοιχεία του!
Ο γιατρός ακούγεται στο βίντεο να ζητά να μάθει ποιος τον κατηγορεί, αλλά τα μέλη του Ρουβίκωνα αρνούνται να αποκαλύψουν για να μην εκθέσουν τον άνθρωπο που έκανε την καταγγελία.

Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως

  Φτάσαμε λοιπόν μια ανάσα από τα Χριστούγεννα. Όλοι ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε είτε πιο πνευματικά είτε πιο κοσμικά ανάλογα με το τι πιστ...