Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017

Χτύπημα της al-Shabab στη Σομαλία

Al-Shabab militants (file photo)

Η τρομοκρατική οργάνωση Takfiri al-Shabab επιτέθηκε σε στρατιωτική βάση κοντά στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, καταλαμβάνοντας τη βάση και ένα κοντινό χωριό και σκοτώνοντας τουλάχιστον 15 στρατιώτες.
Σομαλοί αξιωματούχοι δήλωσαν την Παρασκευή ότι οι μαχητές χρησιμοποίησαν όπλα και παγιδευμένα αυτοκίνητα σε επίθεση νωρίς το πρωί για να πάρουν τον έλεγχο της βάσης και ενός κοντινού χωριού, του Barire, 50 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Μογκαντίσου.
Οι μαχητές πήραν επίσης 11 φορτηγά με μηχανικά όπλα πάνω τους, γνωστά ως "τεχνικά", ισχυρίστηκε ένας εκπρόσωπος της al-Shabab, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι οι άλλοι στρατιώτες είχαν φύγει και η μαχητική ομάδα είχε τώρα υπό τον έλεγχό της τη βάση και το χωριό.

Ένας στρατιωτικός αξιωματούχος της Σομαλίας υπολόγισε τον αριθμό των νεκρών στους 15. Η Al-Shabab ισχυρίστηκε ότι 21 είχαν σκοτωθεί.
"Υπήρχε ένα τάγμα στρατιωτών αλλά ήταν μια άγρια ​​μάχη. διπλά παγιδευμένα  αυτοκίνητα και μάχες σώμα με σώμα", δήλωσε ο Λ/γος Osman Ali στο Reuters.
"Οι στρατιώτες ου δέχτηκαν επίθεση  ήταν Σομαλοί στρατιώτες και ειδικές δυνάμεις που εκπαιδεύτηκαν από τις ΗΠΑ με το όνομα Danab. Δεν υπήρχαν ούτε AMISOM ούτε άλλοι ξένοι », πρόσθεσε ο Αλί, αναφερόμενος στα ειρηνευτικά στρατεύματα της Αφρικανικής Ένωσης.
Στάλθηκαν ενισχύσεις, είπε.
Εν τω μεταξύ, η έκρηξη παγιδευμένων αυτοκινήτων σκότωσε πέντε άτομα στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, το Μογκαντίσου, λήγοντας μια περίοδο ηρεμίας στην πόλη.
Η αστυνομία δήλωσε ότι ένα,με εκρηκτικά, φορτωμένο αυτοκίνητο ανατινάχτηκε έξω από ένα εστιατόριο στην περιοχή Hamarweyne του Μογκαντίσου την περασμένη  Πέμπτη.

Ο Λ/γος Mohamed Hussein είπε ότι όσοι σκοτώθηκαν στην έκρηξη ήταν κυρίως πολίτες.
Δεν υπήρχε άμεση ανάληψη ευθύνης για την έκρηξη. Ωστόσο, η al-Shabab εκτελεί συχνά τέτοιες επιθέσεις.
Μια περίοδος ηρεμίας ξεκίνησε στο Μογκαντίσου με μεγάλη παρουσία της αστυνομίας μετά από μια σειρά επιθέσεων από μαχητές της al-Shabab, οι οποίοι συνδέονται με την Αλ Κάιντα και πολεμούν τη σομαλική κυβέρνηση και τις δυνάμεις της Αφρικανικής Ένωσης στη χώρα.

Παρά το γεγονός ότι απομακρύνθηκε από μεγάλα τμήματα της νότιας και κεντρικής Σομαλίας, η al-Shabab συνεχίζει τις θανατηφόρες επιθέσεις σε όλη τη χώρα, η οποία υποφέρει εξαιτίας  δεκαετιών πολέμου και φτώχειας.
Η μαχητική ομάδα στοχεύει στην απομάκρυνση της κυβέρνησης που υποστηρίζεται από τη Δύση στο Μογκαντίσου και στην εξαφάνιση των ειρηνευτικών δυνάμεων της Αφρικανικής Ένωσης. Έχει ξεκινήσει τη δράση της από το 2006.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ουαί

  Απόψε το βράδυ ο Χριστός απευθύνει τα "ουαί" στους Φαρισαίους και τους Γραμματείς. Είναι από τις λίγες φορές αν όχι και η μοναδι...