Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

Τεράστια οικολογική καταστροφή στο Σαρωνικό-Μηνύσεις από WWF

Φωτογραφία: Nikos Libertas / SOOC
Τεράστια είναι η οικολογική καταστροφή που προκάλεσε η διαρροή μαζούτ από τη βύθιση του μικρού δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» τα ξημερώματα της Κυριακής στη Σαλαμίνα.
Η πετρελαιοκηλίδα, κομμάτι της οποίας μεταφέρθηκε και από τη θαλάσσια περιοχή της Σαλαμίνας αρχικά στην Πειραϊκή και τη Φρεαττύδα και στη συνέχεια σε Φάληρο, Ελληνικό, Άγιο Κοσμά και Γλυφάδα, εκτός από τα ύδατα πιστεύεται ότι θα έχει τεράστια επίπτωση και στον θαλάσσιο ζωικό κόσμο και τα ζώα που ζουν κοντά στις ακτές των συγκεκριμένων περιοχών.
Ήδη χθες το απόγευμα η φωτογραφία μίας μικρής αλκυόνης που προσπάθησε να σώσει από το μαζούτ της Σαλαμίνας ο φωτορεπόρτερ και τακτικός συνεργάτης του Reuters Γιώργος Μουτάφης συγκλόνισε τους πάντες.

«Βρήκα στη θάλασσα της Σαλαμίνας το πρωί μια μικρή αλκυόνη που είχε κολλήσει στο μαζούτ. Την έβγαλα στην ακτή και με τη βοήθεια περαστικών της βγάλαμε (όσο μπορούσαμε) την πίσσα και το μαζούτ που είχε επάνω της», έγραψε στο Facebook.
Ο Γιώργος Μουτάφης, ενώ φωτογράφιζε για το πρακτορείο του, είδε τη μικρή Αλκυόνη κολλημένη στο μαζούτ να παλεύει για τη ζωή της. Χωρίς δεύτερη σκέψη, βούτηξε μέσα στη... μαύρη από την πετρελαιοκηλίδα θάλασσα προκειμένου να τη σώσει. Αμέσως μετά της προσφέρθηκε η απαραίτητη φροντίδα.
Με νεότερη ανάρτηση στο Facebook, ο φωτογράφος έκανε γνωστό ότι η αλκυόνη δεν τα κατάφερε. Από την πλευρά της, η Ορνιθολογική Εταιρεία έδωσε σήμα, με τη φωτογραφία του Γιώργου Μουτάφη, για να παράσχει πρώτες βοήθειες σε «πετρελαιωμένα πουλιά».
Σοκ προκαλούν οι εικόνες και στο βίντεο του BBC που καταγράφει το γεγονός και την καταστροφή που έχει προκληθεί στη Σαλαμίνα. Σε αυτό ένα μικρό πουλί εγκλωβισμένο στα μαυρισμένα νερά και γεμάτο πίσσα καταβάλλει απίστευτες προσπάθειες να βγει από αυτά.

Φωτογραφίες του ελληνικού πρακτορείου Eurokinissi και του φωτογράφου Αντώνη Νικολόπουλου αποδεικνύει την επίπτωση της πετρελαιοκηλίδας στον θαλάσσιο πληθυσμό των περιοχών που πέρασε. Σε αυτές ένας κάβουρας φαίνεται εντελώς καλυμμένος από την πίσσα.
Συγκλονιστική και η φωτογραφία του φωτορεπόρτερ του AP στην Ελλάδα Πέτρου Γιαννακούρη στην οποία απεικονίζεται μία νεκρή θαλάσσια χελώνα να πλέει στα μολυσμένα νερά της Σαλαμίνας.

Το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση - WWF, όπως ανακοίνωσε, υποβάλλει μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τη ρύπανση στον Σαρωνικό.
«Η βύθιση του δεξαμενόπλοιου "Αγία Ζώνη ΙΙ" και η μεγάλης έκτασης πετρελαιοκηλίδα που έχει ρυπάνει παραλίες της Σαλαμίνας και του Σαρωνικού Κόλπου κάνει δυστυχώς πραγματικότητα τον εφιάλτη του πετρελαίου για την υγεία των ακτών και της θάλασσας».
«Αφού δεν αποτράπηκε η τραγωδία πρέπει τουλάχιστον να διασφαλιστεί ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν με παραδειγματικό τρόπο και ότι μέσα από την εξονυχιστική ανάλυση των αιτίων θα βγούμε καλύτερα προετοιμασμένοι για να προλάβουμε ή να ελέγξουμε αντίστοιχα ατυχήματα στο μέλλον» δήλωσε ο διευθυντής του WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας.


Πηγή: Ωκεανογράφος: Του χρόνου το καλοκαίρι θα είναι ξανά καθαρές οι ακτές! | iefimerida.gr 

13 σχόλια:

  1. Όταν η χούντα έστελνε τις μπουλντόζες για να ξεριζώσουν τις ελιές κ να χτιστούν διυλιστήρια κανείς δε νοιάστηκε για τους Μεγαρείς κ τους Ελευσίνιους, όταν το ΤΙΤΑΝ έχτιζε το εργοστάσιό του μέσα στον αρχαιολογικό χώρο κ μέσα ,σχεδόν, στις αυλές των σπιτιών της Ελευσίνας πάλι κανείς δε συμπαραστάθηκε στους κατοίκους.
    Τώρα που αυτή η ρύπανση έφτασε στις δικές τους θάλασσες είναι αργά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό όμως έγινε πριν σαράντα-πενήντα χρόνια,εποχή που η οικολογική συνείδηση στην Ελλάδα ήταν ανύπαρκτη.Άσε που δε νομίζω πως αυτοί που θα τα λουστούν τώρα εκείνη την εποχή είχαν λόγο.

      Διαγραφή
  2. Η Περσεφόνη του Χατζιδάκι κ οι μπουλντόζες που κόβουν τις ελιές του Νταλάρα περιγράφουν αυτό ακριβώς.
    Όταν ο Νταλάρας το έπαιζε αλλιώς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 40, 50 ή 200 έγινε μια τεράστια καταστροφή κ δεν άνοιξε ρουθούνι. Κ τώρα αν η ρύπανση είχε κάτσει στα αυγά της δηλαδή στην ήδη κατεστραμμένη θάλασσα της Σαλαμίνας- Ελευσίνας τίποτα δε θα είχε γίνει. Θίγονται όμως οι επιχειρήσεις τους τώρα.

    Έχεις δίκιο, έχει αλλάξει η οικολογική συνείδηση στην Ελλάδα. Το βλέπω κάθε μέρα στις γόπες των παραλιών, στα πλαστικά που αφήνουν πίσω τους....
    Το βλέπω κ στις Σκουριές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά δεν πάνε μόνο Έλληνες στις παραλίες.Αυτό που ξέρουμε και ποιος άφησε τα σκουπίδια όταν τα βλέπουμε δείχνει φοβερή μαντική ικανότητα.Μπορεί να έχουμε πολύ-οικολογικό-δρόμο να διανύσουμε ακόμα αλλά έχουν αλλάξει προς το καλύτερο αρκετά πράγματα.Μην βλέπουμε τα πάντα μαύρα(δεν πιστεύω ότι τα γράφω αυτά).

      Διαγραφή
  4. Δεν είπα ποτέ πως Έλληνες αφήνουν τις γόπες. Έλληνες όμως φτιάχνουν τους νόμους κ Έλληνες είναι υπεύθυνοι για την τήρηση αυτών. Άσε που κάθε μέρα στην ίδια παραλία όλο κ μια άποψη έχω για το ποιος αφήνει τις γόπες. Κ σίγουρα μαντικές ικανότητες δεν έχω.
    Μπορεί στις καθημερινές μας συνήθειες να έχουμε αποκτήσει κάποιες οικολογικές ευαισθησίες αλλά , το μεγαλύτερο κλαμπ στην Ελλάδα είναι αυθαίρετο, το μεγαλύτερο αυθαίρετο των Βαλκανίων είναι το Μώλ. . ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τον Μεγάλο όμως που θέλει να τηρεί τους νόμους στο νησί,δεν τον αφήνετε να κάνει τη δουλειά του!

      Δεν διαφωνώ στα υπόλοιπα.

      Διαγραφή
  5. Έχεις δίκιο, δεν τον αφήνουμε να επιβάλει την τάξη!
    Λέει για παράδειγμα: Όχι μπάλα στην πλατεία!!, Κ έχεις και κάποια παιδιά με θράσος που κάτω ακριβώς από το "Απαγορεύεται" παίζουν μπάλα!
    Είναι δυνατόν να πάει έτσι μπροστά η χώρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν η μπάλα όμως χτυπήσει καμιά λάμπα και πέσουν γυαλιά και κάνει αντανάκλαση το ηλιακό φως και πιάσει φωτιά,τι θα λέτε;Ε;Ε;Ε;Ποιος θα φταίει τότε;

      Διαγραφή
  6. Μα φυσικά ο κρατικός μηχανισμός. Γιατί κ θα έχει καθυστερήσει να στείλει εναέρια μέσα κατάσβεσης κ δεν θα έχει επιτάξει τα ελικόπτερα από τον πλανήτη Άρη κ έστειλε στα Κύθηρα μόνο 50. Τόσα όσα ζήτησε ο Μεγάλος!!στην προηγούμενη φωτιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. http://typofreneia.blogspot.gr/2017/09/3.html?m=1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κάποια στιγμή, Παπα- Κώστα, θα πρέπει να σταθείς και να αναλύσεις το σύνδρομο "όταν εσείς τα κάνατε, ήταν καλά, ε;", που φαίνεται να χαρακτηρίζει εξ ολοκλήρου το νεοελληνικό διαδικτυακό "(αντι)λογο". Δεν έχω καμία διάθεση αντιπαραθέσεως με τη φίλη παραπάνω, αλλά, ως γέννημα-θρέμμα Πειραιώτης έχω χίλιους λόγους να σιχτηρίζω για τα καθίκια που μας στέρησαν τη μοναδική χαρά. Ούτε λεφτά, ούτε διάθεση για διακοπές και τα σχετικά έχω τελευταία, παρόλο που σήμερα είδα ένα ντοκυμανταίρ από το νησί σας και σας μακάρισα, και η μόνη μου χαρά είναι(ήταν;) να κατεβαίνω με το παρεάκι στη παραλία του Παρασκευά και να δροσίζομαι. Σήμερα βούτηξα, παρά το απαγορευτικό. Ψάρια πουθενά και μια οσμή μαζούτ να σε ακολουθεί. Λίγη σιωπή, παρακαλώ, και αφήστε τους Νταλάρες στο χρονοντούλαπό τους (άλλωστε, του έχει απαντήσει προφητικά από το '85 ο Χάρρυ Κλυνν). Δε φτάνει που κανένας δεν θα τιμωρηθεί και σε δέκα μέρες δε θα θυμάται τη θαλασσίτσα μας κανείς..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι κρίμα αυτό που έγινε.Όχι κρίμα,έγκλημα.Δεν συμφωνώ με τη λογική "έγινε τότε αυτό,φάτε τώρα εσείς στη μάπα το άλλο".Και με μια γενιά να έχει αλλάξει εν τω μεταξύ.
      Φέτος πήγα σε μια πολύ όμορφη παραλία εδώ στην Αγ.Πελαγία.Έρημη.Βουτήξαμε,παίξαμε με τα πιτσιρίκια και μετά βγάζαμε τις πίσσες από τα πόδια και τα μαγιώ μας.Είναι σχεδόν μόνιμο το πρόβλημα.
      Σε ντοκυμανταίρ το είδα κι εγώ το νησί και πείστηκα να έρθω και τώρα χτυπάω τη χοντροκεφάλα μου.
      Ελπίζω να περιοριστεί όσο(και αν) γίνεται το χάλι του Σαρωνικού.

      Διαγραφή

Κυριακή ΙΕ΄ Λουκά (Του Ζακχαίου)

  Εκείνο τον καιρό, ο Ιησούς μπήκε στην Ιεριχώ και περνούσε μέσα από την πόλη. Εκεί υπήρχε κάποιος, που το όνομά του ήταν Ζακχαίος. Ήταν αρχ...