Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

Ισραήλ,Τουρκία,Ρωσία και οι επαίτες...


Μετά από μια περίοδο που κάνανε μουτράκια μεταξύ τους,οι περιφερειακές δυνάμεις της περιοχής που μας αφορά(Μ.Ανατολή-Βαλκάνια)αρχίζουν να τα ξαναβρίσκουν.Μιλάω για Ισραήλ-Τουρκία-Ρωσία.Για όσους έχουν μια έστω επιφανειακή σχέση με τη γεωπολιτική δεν ήταν κάτι μη αναμενόμενο.Το Ισραήλ δεν έχει την πολυτέλεια να μην έχει καλές σχέσεις με την Τουρκία,η Ρωσία χρειάζεται την τουρκική αγορά,ενώ η Τουρκία δεν τα πάει πλέον και πολύ καλά με τη Δύση ενώ και οι Άραβες αρχίζουν και πάλι να τη κοιτάνε με μισό μάτι.

Φυσικά κι όλα αυτά θα έχουν επιπτώσεις στην Ελλάδα.Η Τουρκία κλείνει τα δύο από τα μεγάλα της μέτωπα και θα μπορεί να ενοχλεί την πανηλίθια χώρα με την πανηλίθια πολιτική και τους χαζοχαρούμενους κατοίκους που πιστεύουν ότι ό,τι κάνει η Τουρκία είναι για εσωτερική της κατανάλωση και δεν θα μας επιτεθεί ποτέ και πουθενά.Βέβαια πιστεύουν ότι είναι και Ευρωπαίοι αλλά ας μην το ξαναπιάσουμε από την αρχή αυτό το θέμα.

Τουλάχιστον θα σταματήσουν οι "στρατιωτικοί αναλυτές" του διαδικτύου να μας ζαλίζουν για το πόσο σημαντική είναι η συνεργασία με το δολοφονικό ισραηλινό κράτος και πόσο κακοί και τρελοί είναι οι Παλαιστίνιοι(εντάξει υπάρχουν και κάποιοι τέτοιοι)που χτυπούν βάναυσα τους πολιτισμένους Ισραηλινούς που απλά κάνουν εποικισμό,αεροπορικές επιθέσεις  και επιθέσεις με άρματα στους ξυπόλητους Παλαιστίνιους με σκοπό να τους αγοράσουν παπούτσια.

Άλλο ένα καλό της υπόθεσης είναι ότι θα σταματήσουν οι βλακείες για το ξανθό γένος,που θα πάρει την Πόλη θα την τυλίξει με κορδελίτσα και θα μας την κάνει δώρο γιατί πολύ μας αγαπάει.Θα σταματήσουμε για λίγο να βλέπουμε και τον Πούτιν ως προστάτη της Ορθοδοξίας και άλλες βλακείες.Ο Πούτιν,όσο προστατεύει τους ορθόδοξους στη Συρία άλλο τόσο προστατεύει και τους Σιίτες και τους Αλεβίτες.Στην ουσία προστατεύει τα συμφέροντα της Ρωσίας,η οποία είναι υπερδύναμη και δε νοιάζεται για θρησκείες,ιστορίες,φιλίες κλπ.

Οι πραγματικοί χαμένοι της υπόθεσης θα είναι αυτοί που είναι πάντα.Οι Κούρδοι,που σήκωσαν όλο το βάρος του πολέμου κατά των παλαβών του ΙΚ και τώρα θα βρεθούν πάλι μόνοι τους στα χέρια του Ερντογάν και πιθανόν του Ασσάντ που δεν χαίρονται με τις κινήσεις ανεξαρτησίας τους.Και φυσικά οι Παλαιστίνιοι που νόμιζαν ότι θα τους σώσει ο Σουλτάνος από τους Ισραηλινούς.Αυτοί οι δυο λαοί έχουν την ίδια αφελή νοοτροπία με μας.Αλλά όταν είσαι μέσα στη φωτιά του πολέμου,η αφέλεια είναι ακόμα πιο επικίνδυνη.

Να σημειώσω και κάτι άλλο.Οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ και Τουρκίας-Ρωσίας δεν θα γίνουν ποτέ όπως πριν.Δεν θα αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη προς τον Ερντογάν.Και κάτι ακόμα.Ο Ερντογάν έχει προβλήματα υγείας.Ό,τι έχει πετύχει η Τουρκία είναι δικό του επίτευγμα.Όταν αποχωρήσει από τη πολιτική σκηνή,οι επόμενες μέρες θα είναι δύσκολες για όλη τη περιοχή.

Αυτή ήταν μια συνοπτική αναφορά στις εξελίξεις της περιοχής.Ελπίζω κάποτε να μάθουμε ότι το να στηρίζεσαι σε μεγάλες δυνάμεις είναι σαν να σκάβεις το λάκκο σου και να ξαπλώνεις μέσα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νοσταλγία...

  Φωτογραφία από τις παλιές καλές εποχές. Τότε που οι καλοί κύριοι έδιναν τα παπούτσια τους στα ξυπόλητα και νηστικά παιδάκια να τους τα γυα...