Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Πρώην αξιωματικός της CIA αναλύει...

Μια εγκληματολογική επιστήμονας επιθεωρεί έξω από το Cafe Bonne Biere για Rue du Faubourg du Temple στο Παρίσι στις 14 Νοεμβρίου 2015, μετά από μια σειρά συντονισμένων επιθέσεων εντός και γύρω από το Παρίσι αργά την Παρασκευή.  © Kenzo Tribouillard

Οι επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους,όπως φαίνεται, στο Παρίσι μπορούν να συγκριθούν με την καταστροφή των πύργων στις ΗΠΑ το 2001, λέει ο Τζακ Ράις, πρώην αξιωματικός της CIA. Η γαλλική πρωτεύουσα είναι μια εμβληματική ευρωπαϊκή πόλη, και τα εμβλήματα είναι στο στόχαστρο των τρομοκρατών.
Η Γαλλία έχει υποστεί μία από τις χειρότερες τραγωδίες στη σύγχρονη ιστορία της με περισσότερα από 150 άτομα επισήμως νεκρούς  σε επτά ξεχωριστές ένοπλες και βομβιστικές επιθέσεις σε όλη την πρωτεύουσα. Η τρομοκρατική ομάδα Ισλαμικό Κράτος (IS, πρώην ISIS / ISIL) ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις.
"Μέρος της δύναμης που έχει  μια τρομοκρατική ομάδα είναι να χτυπήσει  ένα έμβλημα,"  δήλωσε ο Ράις στο RT.  "Αν πάμε πίσω στις 9/11 στις ΗΠΑ , έπληξαν το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και τα εμπορικά μέρη της Νέας Υόρκης . Και έχουμε δει τις προσπάθειες σε όλο τον κόσμο για να κάνουν παρόμοια πράγματα.

"Αυτή είναι  η τρομοκρατία  περίπου. Δεν πρόκειται να μπορέσει να καταστρέψει το Δυτικό Ημισφαίριο. Δεν πρόκειται να καταφέρει να καταστρέψει  μέρη της Δυτικής Ευρώπης. Αυτό που μπορεί να κάνει είναι να αποδείξει ότι αυτό που κάνει είναι θεαματικό και ότι οι άνθρωποι θα αναγκαστούν να το προσέξουν,  "πρόσθεσε.

Η Γαλλία δεν θα πρέπει να απαντήσει με δρακόντειο τρόπο στην τρομοκρατική απειλή, όπως έκαναν οι ΗΠΑ μετά την 9/11,είπε ο πρώην αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ.
"Πρέπει να υπάρξει μια υπολογισμένη λογική απάντηση . Αυτό που δεν πρέπει να  υπάρξει είναι  μια δρακόντεια προσπάθεια να ταρακουνήσετε όλο τον κόσμο, διότι αυτό που ενδεχομένως να κάνετε είναι να δημιουργήσετε πιο πολύ κίνδυνο, πιο πολλές  δικαιολογίες σε εκείνους που υποστηρίζουν το ISIS. Δεν θέλουμε κάτι τέτοιο ",  δήλωσε ο Ράις.
«Αυτό που θέλουμε είναι να κυνηγήσουμε τους ενόχους που πραγματικά έκαναν αυτή την πράξη και κάνουμε τους ανθρώπους μας ασφαλείς, αντί να τους κάνουμε να φαίνονται ασφαλείς. Αυτό συνέβη μετά την 9/11 στις ΗΠΑ, και, ειλικρινά, ήταν μια καταστροφή για πολλούς λόγους. Νομίζω ότι οι Γάλλοι έχουν μάθει από αυτό ",  πρόσθεσε.

Οι επιθέσεις στο Παρίσι θυμίζουν την τρομοκρατική ένοπλη έξαρση στη Βομβάη το 2008, όταν ξεχωριστές ομάδες των ενόπλων έκαναν μια δολοφονική επιδρομή σε διαφορετικές τοποθεσίες σε όλη την πόλη. Αυτή η τακτική είναι μια βάναυσα αποτελεσματική μορφή τρομοκρατίας, δήλωσε ο Ράις.
"Αυτό που έχετε είναι μια πόλη όπου οι άνθρωποι δεν ξέρουν πού να πάνε, που είναι αυτό το ασφαλές μέρος..Πού είναι το μέρος που μπορώ να πάω, όπου μπορώ να πάω τους αγαπημένους μου. Και αυτό που έχετε είναι σχεδόν παράλυση,  "είπε."  Θα φέρουν τους πάντες από την  υπηρεσία πληροφοριών, από το στρατό, από την αστυνομία, και θα προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση και θα κλειδώσουν τη χώρα. Και οι άνθρωποι προσπαθούν να βγουν από τη μέση και δεν ξέρουν πού να πάνε. "
Το IS, εάν αποδειχθεί ότι είναι πίσω από τις επιθέσεις, σαφώς προσπαθεί να διευρύνει την παρουσία του, αποδεικνύοντας ότι μπορεί να οργανώσει τρομοκρατικές ενέργειες σε παγκόσμιο επίπεδο, δήλωσε ο Ράις.
«Έχουν δείξει τη δύναμη που κατέχουν, με την πρόσφατη κατάρριψη ενός αεροσκάφους στην Αίγυπτο.Κοιτάζοντας τις δυνατότητές τους να φτάσουν στην Ευρώπη, στην Βόρειο Αφρική, στο Κέρας της Αφρικής, πέρα από τη Μέση Ανατολή δείχνει πραγματικά την ικανότητά τους,  "είπε.
"Το ISIS προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση  ότι μπορεί να λειτουργήσει οπουδήποτε και ότι όλοι είναι δυνητικά ευάλωτοι. Η ικανότητά τους να εξαπλωθούν και να το κάνουν αυτό παντού σε κάθε απλό άνδρα και η γυναίκα στο δρόμο είναι κάτι που δημιουργεί το χάος »,  πρόσθεσε ο  Ράις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αιρετικός

  Είχα διαβάσει κάπου πως κάποιος γέροντας ή άγιος έλεγε πως μπορούμε τα πάντα να ανεχόμαστε χωρίς να απαντούμε εκτός από το να μας πουν αιρ...