Ρένος Κωνσταντίνου, Θεολόγος
Ο άγιος Στυλιανός καταγόταν από πλούσια οικογένεια. Το πιθανότερο είναι ότι καταγόταν από την Παφλαγονία της Μικράς Ασίας, χωρίς όμως να είμαστε απολύτως βέβαιοι. Έζησε μεταξύ του 4ου και 6ου αιώνα. Από τους γονείς του διδάχτηκε να είναι εγκρατής και λιτός, παρά τον πλούτο που είχαν. Τον δίδαξαν μάλιστα ότι το χρήμα είναι μέσο για την ανακούφιση και περίθαλψη των φτωχών και των αρρώστων.
Όταν οι γονείς του πέθαναν, διαμοίρασε όλη την κληρονομιά του και πήγε σαν ασκητής στην έρημο. Εκεί γνωρίστηκε με άλλους ασκητές, που ζούσε μαζί τους με αδελφική αγάπη, χριστιανική συγκατάβαση και επιείκεια. Δεν λύπησε ποτέ κανένα, μεγάλη του χαρά μάλιστα, ήταν να επαναφέρει τη γαλήνη στις ταραγμένες ψυχές. Η φήμη της θαυμαστής ασκητικής του ζωής έφθασε μέχρι τις πόλεις, και πολλοί έτρεχαν να τον βρουν για να ζητήσουν απ' αυτόν τις πνευματικές του οδηγίες.
Ο άγιος Στυλιανός, παρόλο που ήταν ερημίτης, έτρεφε στοργή και συμπάθεια προς τα παιδιά, που τόσο αγαπούσε και ο Κύριος. Έλεγε χαρακτηριστικά ότι εάν η ταπεινοφροσύνη αποτελεί το θεμέλιο των αρετών, η παιδική ηλικία από τη φύση της είναι περισσότερο ενάρετη, απ' ότι οι μεγαλύτεροι των φιλοσόφων. Πολλοί ήταν οι γονείς που πήγαιναν προς αυτόν τα παιδιά τους, για να τα ευλογήσει. Πολλές φορές μάλιστα ο άγιος Στυλιανός θεράπευσε ασθενή παιδιά και νήπια. Ο Θεός ακόμη τον προίκισε και με το χάρισμα να θεραπεύει άτεκνες γυναίκες, οι οποίες στη συνέχεια αποκτούσαν παιδιά.
Ο άγιος Στυλιανός πέθανε σε βαθιά γεράματα, πλήρης ημερών αλλά και χριστιανικών αρετών.
Η ιαματική θαυματουργία του Αγίου πέρασε και στην εικαστική απόδοση του: σε βυζαντινές και μεταβυζαντινές εικόνες παρουσιάζεται ως γέροντας που κρατά με το αριστερό του χέρι σπαργανομένο βρέφος και με το δεξί ειλητάριο στο οποίο αναγράφεται, «ΠΑΙΔΩΝ ΦΥΛΑΞ ΠΕΦΥΚΑ (ΑΛΛΑ) ΘΕΟΥ ΤΟ ΔΩΡΟΝ».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου