Οι θάνατοι από την τρομοκρατία έφτασαν σε υψηλό ρεκόρ τώρα με μόνο δύο ομάδες,τη Boko Haram και το Ισλαμικό κράτος να είναι υπεύθυνες για τους μισούς από αυτούς,δείχνει μια νέα έκθεση . Οι Νιγηριανοί μαχητές σκοτώνουν περισσότερους ανθρώπους από ό, τι οι Ιρακινό-Σύριοι σύμμαχοί τους.
Οι δύο τρομοκρατικές ομάδες ήταν υπεύθυνες για πάνω από το ήμισυ των δολοφονιών το 2014 -η με βάση τη Νιγηρία Boko Haram και το Ισλαμικό Κράτος (IS, πρώην ISIS), το οποίο έχει ως στόχο να επεκτείνει την επιρροή του από την βάση δύναμης στο Ιράκ και τη Συρία σε παγκόσμιο επίπεδο. Μαζί ήταν υπεύθυνοι για το 51 τοις εκατό του συνόλου των παγκόσμιων θανάτων το 2014 για τους οποίους ανέλαβε ευθύνη οποιαδήποτε ομάδα, και σχεδόν το 40 τοις εκατό του συνόλου των θανάτων, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη τρομοκρατίας που δημοσιεύθηκε από το Ινστιτούτο Οικονομικών και Ειρήνης (IEP).
Οι τζιχαντιστές της Νιγηρίας, οι οποίοι υποσχέθηκαν συμμαχία στο ΙΚ το Μάρτη του 2015, σκότωσε περισσότερους ανθρώπους από τους συναδέλφους τους ισλαμιστές, αφαιρώντας 6.644 ζωές έναντι 6073.Η Νιγηρία γνώρισε κατά συνέπεια μια ιλιγγιώδη αύξηση 300 τοις εκατό των θανάτων από την τρομοκρατία το 2014, αν και άλλες ένοπλες ομάδες λαμβάνουν μερική ευθύνη για την αύξηση. Ειδικότερα, οι μαχητές Φουλάνι σκότωσαν 1229 στη Νιγηρία.
Το ΙΚ(IS,ISIS)σκότρωσε περισσότερους ανθρώπους σε μάχες παρά σε τρομοκρατικές ενέργειες το 2014. Ήταν υπεύθυνο για τουλάχιστον 20.000 θανάτους στη μάχη στη διάρκεια του έτους σε συγκρούσεις με διάφορους κρατικούς και μη κρατικούς μαχητές.
Οι Ταλιμπάν, οι οποίοι ήταν η πιο θανατηφόρα ομάδα του 2013, κατετάγησαν τρίτοι το 2014, αν και σκότωσαν 3.477 ανθρώπους σε τρομοκρατικές επιθέσεις,κάτι το οποίο είναι μία,38 τοις εκατό,αύξηση του αριθμού των νεκρών. Η ομάδα παραμένει η δεύτερη πιο θανατηφόρα,μετά από το ΙΚ,σε νεκρούς στη μάχη , αναφέρει η έκθεση.
Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ο αριθμός των θανάτων από τρομοκρατία σε παγκόσμιο επίπεδο έχει αυξηθεί κατά 80 τοις εκατό το 2014. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους 32.658 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σε σύγκριση με 18.111 το 2013. Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός που καταγράφηκε και είναι σχεδόν δέκα φορές υψηλότερο από ό, τι το 2000, όταν 3.329 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τρομοκράτες.
Μόλις πέντε χώρες υποφέρουν το μεγαλύτερο μέρος των τρομοκρατικών ενεργειών - Ιράκ, Νιγηρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και η Συρία - αντιπροσωπεύοντας το 78 τοις εκατό του συνόλου των θανάτων το 2014.Το Ιράκ φέρει το μεγαλύτερο βάρος με 9,929 θανάτους από τρομοκρατικές ενέργειες το 2014.
Η απειλή εξαπλώνεται. Ο αριθμός των χωρών που αντιμετωπίζουν πάνω από 500 θανάτους που σχετίζονται με την τρομοκρατία αυξήθηκε από πέντε σε 11 το 2014 με την προσθήκη της Σομαλίας, της Ουκρανίας, της Υεμένης, της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, του Νότιου Σουδάν και του Καμερούν.
Η έκθεση δεν περιλαμβάνει τρομοκρατικές επιθέσεις του τρέχοντος έτους, όπως την ένοπλη επίθεση στη Γαλλία, τη βομβιστική επίθεση κατά του ρωσικού αεροπλάνου στην Αίγυπτο, τις μεγάλες βομβιστικές επιθέσεις στο Λίβανο και την Τουρκία και άλλα περιστατικά τα οποία αντικατοπτρίζουν την αυξανόμενη απειλή της τρομοκρατίας.
Εκτός από την απώλεια ανθρώπινων ζωών,η τρομοκρατία έχει βαρύ τίμημα για την οικονομική ζωή στις χώρες που πλήττονται. Το ΙΕΡ λέει ότι συντηρητικές εκτιμήσεις των ζημιών από την τρομοκρατική δραστηριότητα το 2014 ανέρχεται σε 52,9 εκατομμύρια $, μια αύξηση 61 τοις εκατό από το προηγούμενο έτος και αύξηση 10 φορές από το 2000.
Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας παραμένει πιο δαπανηρή από την άμεση ζημία που προκλήθηκε από αυτή, ανέφερε η έκθεση. Εκτιμάται ότι 117 δισεκατομμύρια $ δαπανήθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο για την παροχή εθνικής ασφάλειας από τρομοκρατικές απειλές.
Οι δυτικές χώρες εξακολουθούν να είναι σχετικά ασφαλής από την τρομοκρατία. Κατά τα τελευταία 15 χρόνια το 2,6 τοις εκατό του συνόλου των θανάτων που σχετίζονται με την τρομοκρατία συνέβη στη Δύση και το ποσοστό πέφτει στο 0,5 εάν οι επιθέσεις του Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ αποκλειστούν.
Οι επιθέσεις «Lone Wolf»(σημ. μοναχικών λύκων,τρομοκρατών που δρουν μόνοι τους,σχετικά ανεξάρτητοι) αντιπροσωπεύουν το 70 τοις εκατό όλων των θανάτων από τρομοκρατία στη Δύση από το 2006 και το 80 τοις εκατό αυτών των θανάτων μπορεί να αποδοθεί στο δεξιό εξτρεμισμό, τον εθνικισμό, τον ρατσισμό,τον αντι-κυβερνητικό εξτρεμισμό και άλλους τύπους πολιτικών ιδεολογιών και όχι στον ισλαμικό φονταμενταλισμό.
Παρά τις ανησυχητικές τάσεις,η τρομοκρατία παραμένει μια σχετικά μικρή απειλή για τη ζωή,επισημαίνει η έκθεση .Συνολικά 13 φορές περισσότεροι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε ανθρωποκτονίες παρά σε τρομοκρατικές επιθέσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου