Οι αρχηγοί κρατών της Κίνας και της Ταϊβάν έδωσαν τα χέρια σε μια πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε τέτοιο επίπεδο, από τότε που το νησί αποσπάστηκε από την Κίνα το 1949.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Σιγκαπούρη το Σάββατο μεταξύ του Κινέζου Προέδρου Xi Jinping και του ομόλογού του της Ταϊβάν Μα Γινγκ-jeou.
Η εκδήλωση είχε περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα, με τις δύο πλευρές να λένε ότι δεν ήταν σκοπός να υπάρξουν τυχόν συμφωνίες ή δηλώσεις.
Κίνα και Ταϊβάν διαχωρίζονται φυσικά από το στενό της Ταϊβάν στο Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό. Χώρισαν μετά τον Κινεζικό εμφύλιο πόλεμο της περιόδου 1927-1950 και δεν έχουν υπάρξει καθόλου επίσημες διπλωματικές σχέσεις εκατέρωθεν των στενών από τότε.
Παρόλο που οι σχέσεις των γειτονικών χωρών έχουν λάβει μια στροφή προς το καλύτερο από τότε που ο Μα ήρθε στην εξουσία το 2008, η Κίνα συνεχίζει να θεωρεί την Ταϊβάν ως μέρος της επικράτειάς της, αλλά το αυτοδιοικούμενο νησί εξακολουθεί να θεωρεί το Πεκίνο σαν μια απειλή.
Το Συμβούλιο των ηπειρωτικών Υποθέσεων της Ταϊβάν δήλωσε ότι, κατά τη συνάντησή τους,οι Ma και Ξι θα αντιμετωπίσουν ο ένας τον άλλον ως «κύριο» και όχι με τους επίσημους τίτλους τους, τους οποίους καμία πλευρά δεν αναγνωρίζει.
Ο Ma είπε την Πέμπτη ότι ελπίζει ότι η συνάντηση θα εγκαινιάσει την έναρξη ενός τακτικού διαλόγου υψηλού επιπέδου, αλλά είπε ότι δεν υπάρχουν προς το παρόν "κατάλληλοι όροι" για την επανένωση. «Εδώ μπορώ να σας διαβεβαιώσω όλους ότι θα κάνω το καλύτερό μου για να επιτευχθούν οι αρχικοί στόχοι που θέσαμε - για τη βελτίωση της,εκατέρωθεν των στενών,ειρήνης και να γίνουν οι δύο πλευρές πιο συνεργάσιμες», είπε στο Αεροδρόμιο Songshan του Ταϊπέι πριν από την πτήση για τη Σιγκαπούρη.
Η απόφαση του προέδρου της Ταϊβάν να παραστεί στη συνάντηση με τον Ξι έχει προκαλέσει συζητήσεις και διαμαρτυρίες στο νησί, όπου το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα τον επέκρινε επειδή έλαβε την απόφαση αυτή τόσο κοντά στο τέλος της θητείας του. Το νησί πρόκειται να εκλέξει νέο διοικητή στις 16 Ιανουαρίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου