Επιστήμονες στην Κίνα έχουν βρει μια εύκολη λύση στο μεγάλο πρόβλημα των μη-βιοδιασπώμενων απορριμμάτων ανακαλύπτοντας ένα σκουλήκι που μπορεί να φάει και πλήρως να χωνέψει και να αλλοιώσει πλαστικά απόβλητα.
Ο καθηγητής Yang Jun, από το Πανεπιστήμιο Beihang και ο γιατρός Zhao Jiao, από την γονιδιωματική οργάνωση με βάση τη Shenzhen,BGI, από κοινού απέδειξαν ότι οι προνύμφες του Tenebrio molitor, επίσης γνωστό ως κίτρινο σκουλήκι, μπορούν να βιοδιασπούν με ασφάλεια πολυστερίνη, μια από τις πιο δύσκολες ουσίες στην πλαστική οικογένεια, σε διοξείδιο του άνθρακα και τη θρεπτικά στοιχεία. Τα σκουλήκια της έρευνας είχαν τεθεί σε μια αυστηρή δίαιτα με φελιζόλ. Μετέτρεψαν περίπου το μισό από αυτό που έτρωγαν σε διοξείδιο του άνθρακα και το άλλο μισό σε βιοδιασπώμενα περιττώματα.Τα σκουλήκια παρέμειναν υγιή με την πλαστική δίαιτα, και τα περιττώματά τους φάνηκε να είναι ασφαλή για χρήση σαν λίπασμα για τις καλλιέργειες.
Ο Yang είπε ότι η παγκόσμια κατανάλωση των πλαστικών είχε φτάσει περίπου 300 εκατομμύρια τόνους το 2013 και περίπου 400 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων αφήνονται ακατέργαστα κάθε χρόνο στον πλανήτη, αποτελώντας μεγάλη απειλή για το περιβάλλον, καθώς και για την παραγωγή τροφίμων.
Ο Γιανγκ άρχισε να μελετά την διάλυση πλαστικού το 2005. Η ομάδα του διεξήγαγε τις δοκιμές της σε πολλά έντομα και σκουλήκια μέχρι που ανακάλυψαν ότι τα βακτήρια στο έντερο του κίτρινου σκουληκιού βιοδιασπά αποτελεσματικά το πλαστικό ως μέρος του μεταβολισμού του. Το εύρημα δημοσιεύεται στο αξιολογούμενο από συναδέλφους επιστημονικό περιοδικό Περβαλλοντική Επιστήμη & Τεχνολογία.
Η ανακάλυψη έχει τεράστιες δυνατότητες να συμβάλει στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των πλαστικών ρύπων.
Στη φύση χρειάζονται εκατοντάδες χρόνια για να βιοδιασπώνται το πλαστικό που χρησιμοποιείται σε πλαστικά πιάτα, ποτήρια και δοχεία.
presstv.com
presstv.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου