Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018

Παραιτήθηκε ο μεγάλος επικριτής της κυβέρνησης του Κονγκό,αρχιεπίσκοπος Laurent Monsengwo

Laurent Monsengwo Pasinya

theeastafrican

Ο κ. Laurent Monsengwo, αρχιεπίσκοπος της Κινσάσα και ένας μεγάλος επικριτής της κυβέρνησης παραιτήθηκε, δήλωσε η εκκλησία την Πέμπτη, λίγες μόνο εβδομάδες πριν από τις σημαντικές εκλογές για αντικατάσταση του προέδρου Joseph Kabila.

Ο 79χρονος Monsengwo πέρασε τη σκυτάλη στον Fridolin Ambongo, ο οποίος θα αναλάβει ως de facto ηγέτης της ισχυρής Καθολικής Εκκλησίας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.

"Ο Πάπας Φραγκίσκος αποδέχτηκε σήμερα την παραίτηση του καρδινάλου Laurent Monsengwo", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής Κινσάσα, Μπρούνο Λουσονγκάκιο, στο AFP, προσθέτοντας ότι "ο Fridolin Ambongo έχει αναλάβει τα ηνία".

Ο Monsengwo είναι ένας σκληρός επικριτής της βίας που  μαστίζει τη χώρα του για δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένων των διαδοχικών εμφύλιων πολέμων που σκότωσαν εκατομμύρια.


Τον Ιανουάριο, ο αρχιεπίσκοπος  ήρθε σε σύγκρουση με εκείνους που βρίσκονται στην εξουσία κατά την επίθεση της Πρωτοχρονιάς κατά καθολικών διαδηλωτών που απαιτούσαν τον τερματισμό της προεδρίας του Καμπίλα.

"Μπορούμε μόνο να καταγγείλουμε, να καταδικάζουμε και να στιγματίζουμε τη συμπεριφορά των υποτιθέμενων θαρραλέων ένστολών μας , οι οποίοι, δυστυχώς ... διοχετεύουν βαρβαρότητα", δήλωσε ο Monsengwo εκείνη την εποχή.


Ο Kabila βρίσκεται στην εξουσία από το 2001, στην ηγεσία ενός καθεστώτος που επικρίθηκε ευρέως για διαφθορά, καταστολή και ανικανότητα.

Η συνταγματική του θητεία έληγε τον Δεκέμβριο του 2016, αλλά η εκκλησία μεσολάβησε σε μια συμφωνία που επεδίωκε να αποτρέψει μια αιματοχυσία, επιτρέποντας στον Καμπίλα να παραμείνει στην εξουσία, υπό την προϋπόθεση ότι θα πραγματοποιηθούν εκλογές για την αντικατάστασή του το 2017.

Ο Καμπίλα  υπέκυψε στις διεθνείς πιέσεις να παραιτηθεί και οι εκλογές θα γίνουν τελικά στις 23 Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολιτισμοί

 Ακολουθεί μια κάπως αντιδημοφιλής άποψη. όχι, οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας κλπ δεν ήταν κάποιου είδους προ Χριστού ...