Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

Chopchu:Οι Αζέροι λαϊκοί θεραπευτές που απομακρύνουν τη νόσο φυσώντας στα ρουθούνια των παιδιών


Όταν ένα παιδί παρουσίαζε συμπτώματα  όπως  πυρετό και έμετο, βήχα και φαγούρα στη μύτη, θεωρούταν παλαιότερα στο Αζερμπαϊτζάν ως σημάδι ότι έπρεπε να δουν έναν «chopchu». Αυτοί οι λαϊκοί θεραπευτές εξακολουθούν να εξασκούν την τέχνη τους. Ένας chopchu θα φυσούσε δυνατά στη μύτη του παιδιού ώστε να απομακρυνθεί ένα "chop"-τρόφιμα (ή κάποια άλλα «πράγματα» που ένα παιδί κατά λάθος είχε καταπιεί) κολλημένο πίσω από τις αμυγδαλές του.


Υπάρχουν δύο απόψεις σχετικά με την «αποτελεσματικότητα» των Chopchu και καμία από αυτές δεν έχει πλήρως επιβεβαιωθεί. Μερικοί άνθρωποι το θεωρούν ως ένα ανεξερεύνητο φαινόμενο της παραδοσιακής ιατρικής, το οποίο λειτουργεί πολύ καλύτερα από τη συμβατική. Άλλοι πιστεύουν ότι πρόκειται για μια πλήρη και ολοκληρωτική  εξαπάτηση.


Όσον αφορά τη νομοθεσία, ο Chopchu δεν απαγορεύεται από το νόμο. δεν υπάρχει τιμωρία, αντίθετα, για παράδειγμα, με την  πρακτική της μελλοντολογίας που έχει επίσημα αναγνωριστεί ως απάτη.

Οι Chopchu είναι πιο δημοφιλείς στις αγροτικές περιοχές από ό, τι στις αστικές περιοχές. Πολλοί από αυτούς μπορούν να βρεθούν στα χωριά γύρω από το Μπακού, και οι υπηρεσίες τους είναι σε μεγάλη ζήτηση. Δεν είναι δύσκολο να βρεις ένα Chopchu εδώ. Υπάρχει πάντα ένας υπάλληλος καταστήματος ή οδηγός ταξί για να σας δείξει το δρόμο.

Μια τέτοια θεραπεύτρια ζει στο χωριό Suvelan. Η Λέιλα Ιμπάντοβα, 51 ετών,  ασκεί «chop» για πάνω από 30 χρόνια. Είναι μια οικογενειακή παράδοση που έχει μεταβιβαστεί για πέντε γενιές, ξεκινώντας από την προγιαγιά της (που ήταν ιρανικής καταγωγής). Ο γιος της Leyla Ibadova είναι επίσης Copchu και αναμένει τα εγγόνια της να συνεχίσουν την παράδοση.

Η Leyla Ibadova πιστεύει ότι να είσαι  Chopchu είναι ένα «δώρο» που δεν μπορεί να αποκτηθεί μέσω της μάθησης. Παρόλο που προσφέρει βοήθεια κυρίως στα παιδιά, λέει ότι ο αριθμός των ενήλικων ασθενών έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία 2-3 χρόνια. Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, μπορεί ακόμη και να θεραπεύσει ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις. Υπάρχουν και Ρώσοι και Τούρκοι πολίτες μεταξύ των ασθενών της.

Η Leyla Ibadova είναι υπερήφανη για το πιστοποιητικό  επιχειρηματία που έχει καθώς και για το γεγονός ότι είναι φορολογούμενη. Αυτό που την κάνει επίσης  να αισθάνεται υπερήφανη είναι ένα δίπλωμα από μια τοπική οργάνωση μέσων ενημέρωσης, η οποία, όπως το έθεσε η Leyla, επιθεώρησε το έργο της με ιατρική βοήθεια.

Σύμφωνα με τον Gaib Aliyev, έναν γιατρό, είναι πολύ πιθανό, από ιατρική άποψη, ότι ένα ξένο σώμα μπορεί να κολλήσει στον απιοειδή βόθρο του λαιμού ενός παιδιού. Ωστόσο, στατιστικά, αυτή η πιθανότητα δεν μπορεί να συγκριθεί με τον αριθμό των ατόμων που βρισκόταν στην ουρά μπροστά από τις πόρτες του Chopchu. "Επιπλέον, καθώς μεγαλώνει ένα παιδί, ο απιοειδής βόθρος ευθυγραμμίζεται μειώνοντας έτσι αυτή την πιθανότητα. Δεν μπορώ να πω σίγουρα τι συμβαίνει όταν επισκέπτεστε ένα Chopchu. Δεν είναι σαφές αν πράγματι αφαιρούν κάτι από εκεί, ή είναι απλώς ένα τέχνασμα. Αυτό το θέμα θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο επιστημονικού ντοκιμαντέρ πλήρους μήκους για το κανάλι Discovery Science TV.

"Παρακολούθησα μερικά σύντομα βίντεο που έδειχναν αυτή τη διαδικασία στα κοινωνικά μέσα  δικτύωσης και τα περισσότερα από αυτά μου έχουν αφήσει μια εντελώς αρνητική εντύπωση. Ωστόσο, αντί να αρνηθούμε απερίφραστα αυτό το φαινόμενο που εκτείνεται καθ' όλη την διάρκεια των αιώνων, θα έπρεπε να το μελετήσουμε πιο βαθιά.

"Όσο για μένα, δεν θα είχα πάει ποτέ το παιδί μου σε έναν Chopchu."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημιουργώντας μια κόλαση δική μας

Μπορεί οι άνθρωποι να υποστηρίζουν πως κυνηγούν ή αποζητούν έναν παράδεισο αλλά συνήθως αυτό που πραγματικά επιθυμούν είναι η κόλαση. Πολλές...