Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

75 χρόνια από την απελευθέρωση του Κιέβου από τη ναζιστική κατοχή

 Kyiv marks 75th anniversary of liberation from Nazi invaders
ukrinform.net

Η απελευθέρωση  ήρθε ως αποτέλεσμα της επιθετικής επιχείρησης του Κιέβου, η οποία διήρκεσε από τις 3 Νοεμβρίου έως τις 13 Νοεμβρίου 1943 και ήταν μέρος της μάχης του Δνείπερου, μιας από τις μεγαλύτερες και πιο αιματηρές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην παγκόσμια ιστορία. Περιλάμβανε έως και τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους και από τις δύο πλευρές και περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Κατά τη διάρκεια της απελευθέρωσης του Κιέβου, τα σοβιετικά στρατεύματα υπέστησαν τεράστιες απώλειες, εξαιτίας της  σιωπηρής διαταγής του Στάλιν, η απελευθέρωση της πρωτεύουσας της Ουκρανίας  να καθυστερήσει ώστε να συμπέσει με την επέτειο της Οκτωβριανής Επανάστασης.


Η νύχτα της 5ης προς 6ης Νοεμβρίου έγινε η αποφασιστική  μάχη του Κιέβου. Τα πρώτα τεθωρακισμένα εισέβαλαν στην πόλη από τον αυτοκινητόδρομο Brest-Litovsk (τώρα Λεωφόρος Peremohy). Η αντίσταση του εχθρού στην πόλη κατέρρευσε πριν από τις 4:00. Το απόγευμα, οι κύριες μονάδες του σοβιετικού στρατού εισήλθαν στο Κίεβο.

Η πόλη ήταν κατεστραμμένη και σχεδόν άδεια. Το κέντρο της πόλης μετατράπηκε σε  ερείπια, καθώς οι Ναζί υποχωρώντας ,έβαζαν φωτιά σε ό, τι μπορούσαν. Μόνο περίπου 100.000 κάτοικοι παρέμειναν στο Κίεβο, δηλαδή μόνο το ένα δέκατο του προπολεμικού πληθυσμού.

Τους τελευταίους μήνες της κατοχής, οι Ναζί με τη βοήθεια  αιχμαλώτων πολέμου προσπάθησαν να καλύψουν τα ίχνη των σφαγών στο Babi Yar και στην περιοχή των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Ωστόσο, ήταν αδύνατο να αποκρύψουν αυτές τις θηριωδίες.

Η ναζιστική κατοχή του Κιέβου διήρκεσε 778 ημέρες - από τις 19 Σεπτεμβρίου 1941 έως τις 6 Νοεμβρίου 1943.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημιουργώντας μια κόλαση δική μας

Μπορεί οι άνθρωποι να υποστηρίζουν πως κυνηγούν ή αποζητούν έναν παράδεισο αλλά συνήθως αυτό που πραγματικά επιθυμούν είναι η κόλαση. Πολλές...