Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

Η τέχνη Dhokra της Κοιλάδας του Ινδού

Dhokra displaying couple involved in various activities
sputniknews.com

Η "Dhokra", η τέχνη της χύτευσης κεριού που έχει χαθεί, έχει τις ρίζες της στον πολιτισμό  της κοιλάδας του Ινδού των 5.000 ετών. Η τέχνη είναι πιο δημοφιλής μεταξύ των φυλών της περιοχής Bastar στην ινδική πολιτεία Chhattisgarh, οι οποίοι κολυμπούν ενάντια στην παλίρροια για να κρατήσουν την τέχνη ζωντανή.


Βαθιά μέσα στο δάσος Dandakaranya στην περιοχή Bastar του Chhattisgarh, οι τεχνίτες της φυλής  εργάζονται σκληρά για να διατηρήσουν μια από τις παλαιότερες μορφές τέχνης του κόσμου ζωντανή. Από γενιά σε γενιά, η τέχνη "Dhokra" είναι η παλαιότερη γνωστή μέθοδος χύτευσης μη σιδηρούχων μετάλλων χρησιμοποιώντας την χαμένη τεχνική χύτευσης κεριού. Είναι μία από τις πρώτες και πιο προηγμένες μεθόδους χύτευσης μετάλλων που είναι γνωστές στον ανθρώπινο πολιτισμό. Οι ρίζες της  μπορούν να ανιχνευθούν πριν από 5.000 χρόνια στην αρχαία πόλη Mohenjo-Daro στον Πολιτισμό της κοιλάδας  του Ινδού .


Η Dhokra είναι μοναδική, με την έννοια ότι κάθε κομμάτι της τέχνης έχει μια ιστορία. Κάθε έργο τέχνης Dhokra είναι διαφορετικό, μοναδικό και έχει διακριτό χαρακτήρα. Εδώ οι καλλιτέχνες εμπνέονται από τη φύση, τη μυθολογία και τα κοινωνικο-πολιτιστικά τελετουργικά για να δώσουν μορφή στην  τέχνη τους.

Το «κορίτσι που χορεύει » που βρέθηκε στο Mohenjo-Daro θεωρείται ως ένα από τα  πιο πρώιμα γνωστά αντικείμενα που δημιουργήθηκαν με την τεχνική χύτευσης κεριού.
 

Το Kondagaon στην περιοχή Bastar του Chhattisgarh είναι η πατρίδα της τέχνης Dhokra. Περίπου 400 τεχνίτες Dhokra εργάζονται στο Kondagaon για να κρατήσουν ζωντανή την αρχαία τέχνη.


Το  Σπούτνικ μίλησε στους ανθρώπους της φυλής Damar που είναι ειδικοί στην τέχνη Dhokra.

"Είναι μια από τις αρχαίες τέχνες και εργαζόμαστε σκληρά για να την διατηρήσουμε.Η τέχνη μεταφέρεται από τη μία γενιά στην άλλη.Αλλά το πρόβλημα είναι ότι τώρα η νεότερη γενιά χάνει το ενδιαφέρον της για την τέχνη Dhokra και μετακινούνται σε αστικές περιοχές για καλύτερες ευκαιρίες απασχόλησης, αλλά υπάρχουν αρκετές οικογένειες που εξακολουθούν να συνδέονται με την τέχνη, δήλωσε στο Sputnik ο Mahipal, ένα από τα μέλη της φυλής Damar που ασχολούνται με την τέχνη Dhokar. 
Ο Mahipal και η οικογένειά του συμμετέχουν στην κατασκευή αγαλμάτων Dhokra. Η διαδικασία είναι χρονοβόρα και περίπλοκη.

Πρώτα απ 'όλα, γίνεται ένα βασικό μοντέλο πηλού ενός αντικειμένου και στη συνέχεια καλύπτεται με κερί. Το κερί στη συνέχεια διαμορφώνεται και χαράζονται λεπτότερα στοιχεία και διακοσμήσεις. Στη συνέχεια καλύπτεται με στρώματα αργίλου και μετά το καυτό μέταλλο χύνεται. Το μέταλλο λιώνει το κερί και το διώχνει για να πάρει το σχήμα του αντικειμένου.

«Η διαθεσιμότητα και το αυξανόμενο κόστος των πρώτων υλών αποτελεί πρόβλημα για εμάς, αν και λαμβάνουμε υποστήριξη από την κυβέρνηση και τις τοπικές ΜΚΟ, αλλά ο μεσάζων παίρνει μεγάλο μερίδιο του κέρδους μας», λέει ο γιος του Mahipal, Sohan.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...