Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

Οι φυλές της Παπούα αγωνίζονται για τη γη τους

Papuan tribes seek support to take back ancestral land
ucanews.com

Οι ιθαγενείς της Παπούα και ιερείς ακτιβιστές συναντήθηκαν με αξιωματούχους της ινδονησιακής κυβέρνησης στη Τζακάρτα για να επιδιώξουν τη στήριξή τους στον αγώνα τους εναντίον των εταιρειών φυτείας που λένε ότι κατέλαβαν την πατρίδα τους.
Εκπρόσωποι από έξι φυλές, συνοδευόμενοι από εκκλησιαστικούς και περιβαλλοντικούς ακτιβιστές, συναντήθηκαν με αξιωματούχους των Υπουργείων Γεωργίας και Περιβάλλοντος.
Ο Samuel Ariks από τη φυλή Mpur στην περιοχή Tambrauw της Δυτικής Παπούα  δήλωσε ότι περισσότερα από 19.300 εκτάρια της δασικής γης καταπατήθηκαν.
Είπε ότι η PT Bintuni Argo Prima Perkasa ισχυρίζεται ότι έχει άδεια που της δίνει τον έλεγχο της γης. "Από την αρχή είχαμε αντιταχθεί στην εταιρεία , αλλά αυτή συνέχισε και εκκαθάρισε τα δάση μας", είπε στο ucanews.com.


Η αστυνομία φυλάσσει τον τόπο και οι άνθρωποι δεν έχουν πια πρόσβαση στη γη.
"Οι Mpur είναι αγρότες και κυνηγοί, αντιμετωπίζουμε το δάσος μας σαν τη μητέρα μας επειδή μας δίνει τροφή", είπε ο Ariks.
Ο Petrus Kinggo είπε ότι η φυλή Mandobo έχει ένα παρόμοιο πρόβλημα και μάχεται με μια εταιρεία φοινικέλαιου  για 50.000 εκτάρια. «Η κυβέρνηση πρέπει να είναι πιο ανοιχτή στην επίλυση αυτού του προβλήματος», είπε.
Η φυλή Mandobo αντιστάθηκε στις προσπάθειες να τους καλοπιάσουν, αλλά χορηγήθηκε άδεια και τώρα οι άνθρωποι αναγκάζονται να αποδεχθούν τις συνέπειές της, πρόσθεσε.
Ο πατρός Nico Rumbayan από την Επιτροπή Δικαιοσύνης και Ειρήνης της Αρχιεπισκοπής  του Merauke, που συνόδευσε τους εκπροσώπους των φυλών, δήλωσε ότι οι Παπουάνοι δεν ακούστηκαν  πριν από την έκδοση των αδειών.
«Όταν παραπονέθηκαν, ήρθαν αντιμέτωποι με τις δυνάμεις ασφαλείας», είπε.
Η Lidya Monalisa Upuya από την ινδονησιακή χριστιανική εκκλησία στην Παπούα είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να ανακαλέσει όλες τις άδειες και να αποκαταστήσει το δάσος. "Ο εκφοβισμός και η βία πρέπει επίσης να σταματήσουν", είπε.
Ο Sigit Nugroho από το Υπουργείο Περιβάλλοντος υποσχέθηκε να αξιολογήσει τις άδειες. "Το υπουργείο θα εξετάσει εάν οι εταιρείες εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους για τη διατήρηση του περιβάλλοντος", δήλωσε.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Περιφερειακής Αστυνομίας της Δυτικής Παπούα, Χάρι Σουρριόνο, η αστυνομία κλήθηκε στις φυτείες για να παρέχει ασφάλεια κατόπιν αιτήματος των εταιρειών.
"Οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να διεξάγουν διαδηλώσεις που σχετίζονται με εδαφικές διαμάχες, εφόσον παραμένουν ειρηνικές", είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δυσκολίες

  Οι κουβέντες για το σχέδιο και τη δικαιοσύνη του Θεού δυσκολεύονται κάθε φορά που κάποιοι γονείς θάβουν το ανήλικο ή νεαρό παιδί τους. Μα ...