Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

Vardzia : ο αγώνας για την προστασία ενός σπουδαίου μνημείου

Claudio Margottini about Vardzia
georgianjournal.ge

Η Vardzia είναι ένα μοναστήρι σπηλαίων στο Samtskhe-Javakheti. Η βασίλισσα Ταμάρ διέταξε την κατασκευή της Vardzia τον δωδέκατο αιώνα. Περιείχε διαμερίσματα που σκάφτηκαν στο βράχο και εξωτερικές αυλές  για καλλιέργεια. Ένα σύστημα άρδευσης σχεδιάστηκε ειδικά για αυτό. Από το 2007, με την υποψηφιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και Προστασίας Μνημείων της Γεωργίας, το μνημείο βρίσκεται στον προσωρινό κατάλογο για να συμπεριληφθεί στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. 


Η μονολιθική πόλη του συγκροτήματος  της Μονής Vardzia  έχει αντιμετωπίσει διάφορες απειλές κατά τη διάρκεια των ετών και εξακολουθεί να κινδυνεύει από ενδογενείς (σεισμοί, τεκτονικές κινήσεις) και εξωγενείς (διάβρωση) γεωλογικές διεργασίες. Πολλοί σεισμοί έχουν σημειωθεί στην περιοχή. Ο πιο καταστροφικός σεισμός συνέβη το 1283 όταν ένα στρώμα 15 μέτρων αποκόπηκε από τον τοίχο του συγκροτήματος και τα δύο τρίτα της συνολικής περιοχής υπέστη ζημιές. Οι επιθετικές εξωγενείς διεργασίες, καθώς και οι έντονες μεταβολές των κλιματολογικών συνθηκών, ιδιαίτερα η βροχή, το χιόνι, η απορροή του χιονιού και τα υπόγεια ύδατα , καταστρέφουν αυτήν την τεράστια πόλη. Εκτός από τις γεωλογικές διαδικασίες, οι ένοπλες συγκρούσεις που αντιμετώπιζε το μοναστήρι εδώ και αιώνες συνέβαλαν στην καταστροφή του.


Λόγω των απειλών, η Εθνική Υπηρεσία Διατήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Γεωργίας άρχισε να εκτελεί εργασίες αποκατάστασης κάθε χρόνο για την προστασία του μνημείου. Ένα από τα βασικά συστατικά του προγράμματος είναι ένα 3D λέιζερ για να καταγράψει  φωτογραφικά το μνημείο. Τα έργα είναι υπό την καθοδήγηση του κ. Claudio Margottini,  καθηγητή στη μηχανική γεωλογία (Ιταλική Εθνική Επιστημονική Αποκατάσταση ) και βοηθός καθηγητής στην έδρα της UNESCO στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας. 
vardzia
   
Vardzia , ένα μοναστήρι σπηλαίων στο Samtskhe-Javakheti, Φωτογραφία  : www.travelingeorgia.ge

Ο Claudio Margottini εργάστηκε σε διάφορες χώρες όπως η Κίνα, το Νεπάλ, η Αίγυπτος κλπ. Έχει πραγματοποιήσει έργα αποκατάστασης των γλυπτών των Βουδών στο Αφγανιστάν ή στους τάφους του Κόγκουριό στη Βόρεια Κορέα. Προς το παρόν προσπαθεί να προστατέψει τις πυραμίδες από ζημιές από το νερό. Δεν υπήρξε ούτε ένα μνημείο που δεν  μπόρεσε να συντηρήσει, εκτός αν υπέστησαν βλάβες από πολέμους. Εν τω μεταξύ, ο καθηγητής ισχυρίζεται ότι η δομή της Vardzia (ένα 13ώροφο κτίριο που περιέχει 600 δωμάτια) συνέβαλε σημαντικά στην επιβίωσή της κατά τη διάρκεια της μογγολικής εισβολής  (XIII-XIV αιώνα) στη Γεωργία. 

Πρώτη  φωτογραφίν: www. flickr.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...