Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

Ο τόπος της αλήθειας

Αποτέλεσμα εικόνας για desert father

Η ζωή για την οποία μιλούν οι μοναχοί και οι μοναχές της ερήμου είναι μια ζωή απλόχωρη,οι ίδιοι ωστόσο είναι αποφασισμένοι να ανεύρουν αυτόν το χώρο εντός μιας πολύ περιορισμένης εδαφικά έκτασης.Μπορεί η έρημος στις φωτογραφίες να φαντάζει πελώρια αλλά η έρημος ως βίωμα έχει επίσης το μέγεθος της δικής σου καρδιάς,του νου και της φαντασίας σου,και αυτοί οι χώροι δεν είναι άπειροι·΄μπορεί,μάλιστα,να είναι εξαιρετικά περιορισμένοι.Και η δέσμευση να παραμείνεις εντός του "χώρου" της συντροφιάς αυτών των συγκεκριμένων ανθρώπων,ζώντας μια ζωή καθημερινής ασκητικής προσπάθειας, σ'ένα περιβάλλον που παραμένει ίδιο και απαράλλακτο,υλικά και ψυχικά,αυτή λοιπόν η δέσμευση έχει κόστος.


Χρειάζεται,για άλλη μια φορά,χρόνος για να ανακαλύψεις ότι ο φαινομενικά ολάνοιχτος ορίζοντας του κόσμου,όπου οι επιφανειακές επιθυμίες σου έχουν το ελεύθερο να εκδηλωθούν πλήρως,συνιστά στην πραγματικότητα μια φυλακή στενότερη από τον περιορισμένο χώρο όπου διάλεξαν να ζουν οι ασκητές της ερήμου.Όταν θα έχεις μάθει,λίγο-πολύ,να "φεύγεις" μακριά από ορισμένους απ' τους απατηλούς τόπους όπου η ζωή φαντάζει ευκολότερη,θα πρέπει επιπλέον να διδαχθείς πώς να "μένεις" στον τόπο της αλήθειας ως κάτι περισσότερο από έναν περιστασιακό επισκέπτη της.

Rowan Williamas, το μυστικό της ερήμου, εκδ. Εν Πλω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

H δυσκολία

  Να σε δεχτεί ο Χριστός είναι εύκολο. Ο Χριστός όλους τους δέχεται. Όλους τους περιμένει. Πολλές φορές όχι μόνο τους περιμένει αλλά τους πλ...