Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

Η αποστολή του μοναχού

Αποτέλεσμα εικόνας για chotki
araborthodoxy.blogspot

Ο μοναχός φεύγει από τον κόσμο όχι από  μίσος για τον κόσμο αλλά από  αγάπη γι 'αυτόν. Θα βοηθήσει περισσότερο τον κόσμο με την προσευχή του. Σήμερα χρειαζόμαστε επιτακτικά τη θεία παρέμβαση. Το βασικό έργο του μοναχού είναι η προσευχή. 

Ο Θεός θέλει να τον παρακαλέσουμε για  να επέμβει. Οι πιστοί πάνε πάντοτε στην εκκλησία και προσφέρουν ένα κερί με την προσευχή τους, ενώ ο μοναχός κάνει τον εαυτό του κερί που αγρυπνά τη νύχτα και λιώνει στην αγάπη της προσευχής για τον Χριστό και όλους τους ανθρώπους. 


Προετοιμασία στον κόσμο 

Παράλληλα με έναν πνευματικό πατέρα που αγαπά τον μοναχισμό, πρέπει να επαναλάβετε την προσευχή του Ιησού και να αποφύγετε χώρους διασκέδασης για να διατηρήσετε την αγνότητα του σώματος και της ψυχής.

Διαβάζετε συνεχώς το Συναξάριο, το Πατερικόν και τον Άγιο Εφραίμ. Αρχικά μεταμορφώστε τον εαυτό σας με το μονοπάτι της μετάνοιας. 

Ο μοναχός φεύγει μακριά από  γιορτές , πάντα αναζητά συμβουλές από έναν πνευματικό πατέρα και αναζητά την προσευχή. Το σημαντικό είναι για τον μοναχό να αγαπά την αφοσίωση ( philotimia ) και να μην έχει περιουσία . 

Φεύγοντας από τον κόσμο και αποκηρύσσοντας τα κοσμικά πράγματα

Παραδίδοντας την οικογένειά μας στον Θεό, η στενή αγάπη του μοναχού για τη μικρή οικογένειά του μεταφέρεται στη μεγάλη οικογένεια, που είναι η Εκκλησία και ολόκληρος ο κόσμος. Η μεγαλύτερη αγάπη έρχεται για τον Χριστό. 

Η επιλογή ενός πνευματικού πατέρα είναι σημαντική για τον μοναχό. Ο πνευματικός πατέρας πρέπει να είναι σκληρός μόνο με τον εαυτό του και  να αγαπά πολύ τους άλλους, όπως πρέπει να αγαπά τη σιωπή και την προσευχή.

Ο μοναχός αποφεύγει τις κοσμικές πολυτέλειες. Πρέπει να εγκαταλείψει πολλές ανθρώπινες ανέσεις για να λάβει θεία παρηγοριά. 

Απεκδύεται τον παλιό, κοσμικό άνθρωπο και ενδύεται τον νέο, ευσεβή άνθρωπο και έτσι λέει, «σήμερα είναι η ημέρα της ανάστασης». 

Ο μοναχός έχει πεθάνει για τον κόσμο. Χαίρεται γιατί ζει κοντά στον Χριστό. 

Η αγγελική ζωή βρίσκεται στο να επαναλαμβάνει :

"Δόξα στον Θεό επειδή ζω κοντά στον Χριστό". Σε εκείνο το σημείο, η χαρά της χάριτος του Θεού τον μεταφέρει. Ο μοναχός ανοίγει την καρδιά του στον πνευματικό του πατέρα. Του αποκαλύπτει όλα όσα είναι στην καρδιά του. Κάνει ό, τι του ζητείται. Δηλαδή, τον υπακούει.

Ο μοναχός είναι προσεκτικός στο θέμα των επισκεπτών. Αποφεύγει να έχει επισκέπτες, στο βαθμό που περιλαμβάνει κοσμικά πράγματα. Κρατάει σφιχτά τη θεία λαχτάρα, ειδικά αν είναι αρχάριος. Ο μοναχός αγαπάει το κελί του και βλέπει μέσα του, μέσα από προσευχή και απομόνωση με τον Θεό, την αληθινή παρηγοριά του. Πρέπει να διακοσμηθεί με εικόνες. Αν βγεί στον κόσμο, το chotki (κομποσκοίνι)του δεν φεύγει ποτέ από το χέρι του. Με αυτό, χρησιμοποιεί με τους  άλλους την έκφραση "ευλογείτε" και " να είναι ευλογημένο". 

Στην προσευχή του, ο μοναχός επιδιώκει τη μετάνοια πριν από όλα. Η μετάνοια φέρνει ταπεινότητα. Και η ταπεινότητα φέρνει τη χάρη του Θεού. Η προσευχή δεν κουράζει, αλλά μάλλον φέρνει ξεκούραση. 

+ Εφραίμ 
Μητροπολίτης Τρίπολης, Αλ-Κούρα και Περιχώρων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολιτισμοί

 Ακολουθεί μια κάπως αντιδημοφιλής άποψη. όχι, οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας κλπ δεν ήταν κάποιου είδους προ Χριστού ...