Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

Οι Έλληνες της Αζοφικής

«Παρών» στα ελληνικά είπαν για μία ακόμα φορά οι Έλληνες της Μαριούπολης στην Ουκρανία οι οποίοι συμμετείχαν στις τριήμερες θεματικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε για έκτη χρονιά η Έδρα Ελληνικής Φιλολογίας και Μετάφρασης του Κρατικού Πανεπιστημίου Μαριούπολης, από τις 20 έως τις 22 Νοεμβρίου.
Οι «Ημέρες των Ελλήνων της Αζοφικής 2018», όπως ήταν ο τίτλος, άνοιξαν με την εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στη σχολή Ελληνικής Φιλολογίας και Μετάφρασης και η οποία ήταν αφιερωμένη στα 115 χρόνια από τη γέννηση του Γιώργη Κοστοπράβ, που θεωρείται ο θεμελιωτής της λογοτεχνίας των Ελλήνων της Ουκρανίας. Ο Έλληνας ομογενής ήταν ποιητής, λογοτέχνης, μυθιστοριογράφος και συγγραφέας, έγραφε κυρίως στα ελληνικά και πρωτοστάτησε στη δημιουργία της Ένωσης Ταλαντούχων Ελλήνων Λογοτεχνών. Εκτελέστηκε διά τουφεκισμού το 1938 στο πλαίσιο των σταλινικών εκκαθαρίσεων.

Το έργο και λεπτομέρειες από τη ζωή του Γιώργη Κοστοπράβ παρουσίασαν φοιτητές οι οποίοι απήγγειλαν και ποιήματα στα ελληνικά.
Στην εκδήλωση πήραν μέρος και μαθητές από το Μαλογιανισόλ (χωριό καταγωγής του ποιητή και λογοτέχνη), οι οποίοι ανέβασαν μια παράσταση, επίσης στα ελληνικά. Την εκδήλωση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, η γενική πρόξενος της Ελλάδας στη Μαριούπολη Ελένη Γεωργοπούλου, η αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Μαριούπολης Ειρήνη Πετρόβα, η πρόεδρος του Τμήματος Εκπαίδευσης της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας Ελένη Ντόμπρα, η πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Μαριούπολης Νάντια Τσαπνή και η διευθύντρια του σχολείου του χωριού Μαλογιανισόλ Βαλεντίνη Τεμίρ.

(Φωτ.: mdu.in.ua)
Η πρώτη ημέρα ολοκληρώθηκε με τη βράβευση όσων διακρίθηκαν στο διαγωνισμό ζωγραφικής που προκήρυξε η Έδρα Ελληνικής Φιλολογίας και Μετάφρασης σχετικά με το λογοτεχνικό έργο του Γιώργη Κοστοπράβ.
Η ελληνική εκπαίδευση στα παράλια της Αζοφικής
Στο επίκεντρο των τριήμερων εκδηλώσεων βρέθηκε, όπως ήταν φυσικό, και η ελληνική εκπαίδευση στα παράλια της Αζοφικής. Αυτό άλλωστε ήταν και το θέμα της διάλεξης της εκπαιδευτικού του Συντονιστικού Γραφείου Εκπαίδευσης Ευφροσύνης Μακρή, η οποία κατά τη δεύτερη ημέρα παρουσίασε το θέμα του μεταπτυχιακού της που περιλαμβάνει και μια ιστορική αναδρομή στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στη Μαριούπολη.

Η Ευφροσύνη Μακρή στα αριστερά (φωτ.: mdu.in.ua)
Τη διάλεξη παρακολούθησαν φοιτητές και καθηγητές της Έδρας Ελληνικής Φιλολογίας και Μετάφρασης, το εκπαιδευτικό προσωπικό του Συντονιστικού Γραφείου, εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Συλλόγων της Ουκρανίας, πολλά μέλη της ελληνικής κοινότητας, αλλά και ο πρύτανης του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μαριούπολης και επίτιμος γενικός πρόξενος της Κύπρου Κωνσταντίνος Μπαλαμπάνοφ.
Η Αζοφική έχει ταλέντο
Για την τρίτη και τελευταία ημέρα των των Ελλήνων της Αζοφικής 2018 το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο «Μαιώτιδα» θύμισε για λίγες ώρες πλατό τηλεοπτικής εκπομπής, μιας και οι διοργανωτές δανείστηκαν τον τίτλο του δημοφιλούς σόου και παρουσίασαν το δικό τους «Αζοφική, έχεις ταλέντο». Πάνω από 60 μαθητές σχολείων από τα ελληνικά χωριά της Αζοφικής και της Μαριούπολης αλλά και φοιτητές του Κρατικού Πανεπιστημίου διαγωνίστηκαν σε τέσσερις κατηγορίες: τραγούδι, χορό, απαγγελία, θέατρο.

(Φωτ.: mdu.in.ua)
Ο διαγωνισμός, που ήταν άμεσα συνδεδεμένος με τον πολιτισμό των Ελλήνων της Αζοφικής, αφιερώθηκε στη μνήμη της Ελληνίδας τραγουδίστριας Ταμάρας Κατσή και στην 60ή επέτειο από τη γέννησή της. Μέλος της κριτικής επιτροπής ήταν και η γενική πρόξενος Ελένη Γεωργοπούλου, ωστόσο την παράσταση έκλεψαν τα νέα ταλέντα της ελληνικής κοινότητας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...