Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

Αυτά που έχουν συµβεί τον τελευταίο αιώνα, και ειδικά στην περιοχή της Συρίας, δεν έχουν καµία δικαιολογία

Ο Συρορθόδοξος Πατριάρχης Αντιοχείας μιλάει στο ΕΘΝΟΣ
Ο Συρορθόδοξος Πατριάρχης Αντιοχείας και Πάσης Ανατολής βρέθηκε στην Ελλάδα και µίλησε για τον εµφύλιο στη Συρία, τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας, το Προσφυγικό, αλλά και το πολιτικό παιχνίδι πίσω από το ουκρανικό ζήτηµα. 
«Πιστεύουμε ότι πλησιάζουµε στο τέλος του πολέµου στη Συρία. Αυτά που έχουν συµβεί τον τελευταίο αιώνα στην περιοχή δεν έχουν καµία δικαιολογία» αναφέρει σε αποκλειστική συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής» ο Πατριάρχης Αντιοχείας και Πάσης Ανατολής Ιγνάτιος - Εφραίµ Β’, οποίος βρέθηκε για λίγες ηµέρες στην Ελλάδα.  Μιλώντας για τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη και την πατρίδα µας, πιστεύει ότι λίγοι θα είναι αυτοί που θα επαναπατριστούν µετά το τέλος του εµφυλίου. Θεωρεί ότι το ζήτηµα της Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία είναι ένα έντονο πολιτικό παιχνίδι µεταξύ Ρωσίας και Αµερικής, ενώ για τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας διατυπώνει την άποψη ότι δεν θα πρέπει να έχουν σχέσεις εξάρτησης µεταξύ τους.

Μακαριώτατε, περιγράψτε µας ποια είναι η κατάσταση σήµερα στη Συρία…Πιστεύουµε ότι πλησιάζουµε στο τέλος του πολέµου στη Συρία. Το µεγαλύτερο µέρος των εδαφών βρίσκεται πλέον υπό την κυριαρχία των κυβερνητικών δυνάµεων του Μπασάρ αλ Ασαντ. Σε αυτά τα εδάφη γίνονται προσπάθειες να ξεκινήσει η ανοικοδόµησή τους και οι πολίτες να επιστρέψουν σε καθηµερινούς ρυθµούς ζωής. Βεβαίως, τα οικονοµικά προβλήµατα που αντιµετωπίζουν είναι πολύ έντονα. Προσπαθούν να βρουν δουλειές και η Εκκλησία να σταθεί αρωγός δίπλα τους. Η κατάσταση είναι καλύτερη σε σχέση µε µερικούς µήνες πριν και ευελπιστούµε ότι θα βελτιωθεί ακόµα περισσότερο.
Η Ελλάδα έχει σηκώσει µεγάλο βάρος από τις προσφυγικές ροές. Πιστεύετε ότι το κλίµα αυτό θα αναστραφεί όσο «πλησιάζει» το τέλος του εµφυλίου; Χωρίς αµφιβολία πολλοί άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Συρία και το Ιράκ εξαιτίας των εύλογων δυσκολιών, καθώς και κάποιοι από αυτούς προσδοκούσαν να βρουν καλύτερη ποιότητα ζωής σε µια άλλη χώρα. ∆εν είµαι πολύ αισιόδοξος ότι πολλοί θα επιστρέψουν στα πάτρια εδάφη της Συρίας. Στην πλειονότητά τους τα άτοµα αυτά, 
αν είναι αποκλειστικά δική τους απόφαση, θα παραµείνουν στην Ευρώπη και στις χώρες που έχουν βρει καταφύγιο.
Πρόσφατα αναφερθήκατε στις διώξεις που υφίστανται οι χριστιανοί από το Ισλαµικό Κράτος. Μιλήσατε για τη Γενοκτονία Αρµενίων, Ασσυρίων, Αραµαίων και Ελλήνων της Οθωµανικής Αυτοκρατορίας. Δεν είναι εύκολο να εξηγήσει κανείς τι έχει συµβεί στους πληθυσµούς της περιοχής τα τελευταία εκατό χρόνια. Οι γονείς µας και οι παππούδες µας µας έχουν εκµυστηρευθεί πάµπολλες ιστορίες που αφορούν ακρότητες ή ακόµα και γενοκτονίες πληθυσµών. Αυτά που έχουν συµβεί τον τελευταίο αιώνα, και ειδικά στην περιοχή της Συρίας, δεν έχουν καµία δικαιολογία. Ποτέ δεν προσπαθήσαµε να εκφέρουµε πολιτικό λόγο και να δηµιουργήσουµε οµάδες µε αποσχιστικές τάσεις. Ηµασταν και είµαστε απλοί άνθρωποι που θέλουν να ζήσουν ήρεµα και αρµονικά τη ζωή τους. Περίπου πεντακόσιοι χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην πρόσφατη εµφύλια σύγκρουση που ακόµα µαίνεται στη χώρα. Στις αντιµαχόµενες πλευρές έχει αποδειχθεί ότι µετέχουν µαχητές που προέρχονται από άλλα κράτη. Ο ΟΗΕ έχει καταλήξει ότι διαδραµατίστηκε από το Ισλαµικό Κράτος γενοκτονία εις βάρος των ορθοδόξων πληθυσµών, καθώς και άλλων µειονοτικών οµάδων, π.χ. των Κούρδων Γεζίντι.
«Δεν είµαι αισιόδοξος ότι οι πρόσφυγες θα επιστρέψουν στα πάτρια εδάφη. Στην πλειονότητά τους θα παραµείνουν στην Ευρώπη και στις χώρες που έχουν βρει καταφύγιο»
Στη χώρα µας, λόγω και της αθρόας εισροής µουσουλµάνων προσφύγων, υπάρχει έντονος προβληµατισµός ότι θα εµφανιστούν εξτρεµιστικά στοιχεία. Συµµερίζεστε τους φόβους αυτούς; Είναι ευρέως γνωστό ότι το Ισλαµικό Κράτος εκπαίδευσε συγκεκριµένα άτοµα και τα έστειλε στην Ευρώπη, εκµεταλλευόµενο τα προσφυγικά κύµατα, µε σκοπό να προκαλέσουν τροµοκρατικά χτυπήµατα. Οι γενικεύσεις κάνουν κακό και θα πρέπει να διαχωρίζουµε τους πραγµατικούς αναξιοπαθούντες πρόσφυγες από τους «βαλτούς» τροµοκράτες. Πάντοτε φοβόµαστε το άγνωστο και τους ανθρώπους που δεν γνωρίζουµε. Είναι δικαιολογηµένη η ανησυχία που εκφράζουν ορισµένοι Ελληνες πολίτες. Ωστόσο, δεν µπορούµε να παραγκωνίζουµε ανθρώπους διαφορετικής πίστης, ούτε να τους στερούµε το δικαίωµα να προσεύχονται σε συγκεκριµένους λατρευτικούς χώρους. Εντυπα µίσους είναι απαραίτητο να απαγορευθούν και οι άνθρωποι που κηρύττουν το µίσος δεν πρέπει να έχουν θέση πουθενά ανάµεσά µας.

untitled2.png

Εχετε κάποια νέα στοιχεία για τους δύο απαχθέντες µητροπολίτες Χαλεπίου; Οι δύο µητροπολίτες απήχθησαν λίγο καιρό πριν ιδρυθεί το Ισλαµικό Κράτος. Υπό την έννοια αυτή ο ISIS δεν ευθύνεται για την απαγωγή αυτή. Τους απήγαγαν οµάδες εξτρεµιστών που πρόσκεινται στην Αλ Νούσρα. Αυτό συνέβη τον Απρίλιο του 2013. Εκτοτε τα ίχνη τους αγνοούνται και έχουν γίνει επανειληµµένες προσπάθειες από την Εκκλησία της Ελλάδος και την ελληνική κυβέρνηση, µε διαβήµατα και προς τους Ρώσους και προς τους Αµερικανούς, αλλά χωρίς κανένα αποτέλεσµα. Θέσαµε το θέµα και στη συνάντησή µας µε τον πρωθυπουργό. Ελπίζουµε και προσευχόµαστε να είναι ακόµη ζωντανοί.
Τους τελευταίους µήνες, λόγω του ζητήµατος της επικείµενης Αυτοκεφαλίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, το Πατριαρχείο Μόσχας είναι σε σύγκρουση µε τη Μητέρα Εκκλησία. Ποια είναι η άποψή σας; Είναι δύσκολο για εµένα να εκφράσω µια άποψη, γιατί δεν µας αφορά άµεσα το συγκεκριµένο ζήτηµα. Παρ’ όλα αυτά πιστεύω ότι οι µεγάλες υπερδυνάµεις Ρωσία και Αµερική παίζουν έντονα πολιτικό παιχνίδι. Ενδεικτική είναι η δήλωση-θέση που πήρε πρόσφατα το Στέιτ Ντιπάρτµεντ, καλωσορίζοντας την επικείµενη Αυτοκεφαλία στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. Πρόκειται για ένα έντονο πολιτικό παιχνίδι, που δεν πρέπει να διχάσει την Εκκλησία, γιατί η Εκκλησία δεν αντέχει ένα δεύτερο σχίσµα στους κόλπους της. Οι διαφορές θα πρέπει να επιλυθούν µε διάλογο και η διακοπή της κοινωνίας µεταξύ των δύο Εκκλησιών είναι σίγουρο πως δεν θα λειτουργήσει προς όφελος της Ορθοδοξίας.

«Δεν είναι υγιές να υπάρχει εξάρτηση από το κράτος»

Αυτές τις ηµέρες στη χώρα µας γίνεται µεγάλη συζήτηση για τον χωρισµό Κράτους - Εκκλησίας.
Πληροφορήθηκα για τις διαβουλεύσεις που γίνονται για το ζήτηµα αυτό και είναι διάχυτη η αγωνία που διακατέχει και τις δύο πλευρές. Είναι δύσκολο να εκφέρω άποψη για το συγκεκριµένο θέµα, παρ’ όλα αυτά δεν θα πρέπει να υπάρχουν σχέσεις εξάρτησης µεταξύ τους, γιατί θα επηρεάζουν τη λειτουργία τους. Αυτό δεν είναι υγιές. Εχουµε εµπιστοσύνη στη σοφία της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος ότι θα βρει µια λύση για το καλό του λαού. Η Εκκλησία και η κυβέρνηση είναι υπηρέτες του λαού και θα πρέπει να καταλήξουν στην καλύτερη λύση, προς όφελος αυτού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...