Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

Φιλιππινέζικη φυλή εκπαιδεύει τα παιδιά μέσω της φροντίδας του περιβάλλοντος

Philippine tribe educates children via environment care

ucanews.com

Η μέρα ξεκινάει νωρίς στα βουνά και στις τέσσερις το πρωί, παιδιά σε ένα φυλετικό σχολείο που βρίσκεται βαθιά μέσα στην ενδοχώρα του Μιντανάο, φεύγουν και εργάζονται στο αγρόκτημα.

Όλοι στο χωριό Han-ayan στην επαρχία Surigao del Sur είναι εντελώς ξύπνιοι, πριν ακόμα  αρχίσει να κρύβεται το φεγγάρι πίσω από τα βουνά της κοιλάδας Andap.

Το κρύο πρωινό αεράκι από το δάσος χαιρετά τους μαθητές καθώς περπατούν στα χωράφια. Η περίοδος φύτευσης έχει τελειώσει, αλλά τα παιδιά πρέπει να βεβαιωθούν ότι τα ζιζάνια δεν ξεπερνούν τα φυτά. 

Κάθε φοιτητής έχει ένα κομμάτι γης για την καλλιέργεια λαχανικών, βοτάνων και φαρμακευτικών φυτών. 

"Η γεωργία αποτελεί μέρος του αναλυτικού προγράμματος του σχολείου", δήλωσε ο Mitch Pagaran, εθελοντής καθηγητής του Εναλλακτικού Εκπαιδευτικού Κέντρου Γεωργίας και Ανάπτυξης Ζωής , δευτεροβάθμια σχολή για τις φυλές.



Ο Παγκάραν δήλωσε ότι οι μαθητές έχουν τουλάχιστον δύο ώρες κάθε πρωί για να φροντίσουν το αγρόκτημα τους.

Το σχολείο έχει 156 μαθητές, όλες από τις αγροτικές κοινότητες των φυλών σε όλη την επαρχία.

«Δεν είμαστε εδώ για να διδάξουμε στα παιδιά πώς να φυτέψουν. Το ξέρουν ήδη», είπε ο δάσκαλος.

Σήμερα το πρωί, η Γκλέντα Μάε, 16χρονη από τη  φυλή Manobo , καθαρίζει μια περιοχή όπου φύτεψε οπωροφόρα δέντρα πριν από τέσσερα χρόνια πριν την είσοδό της στο σχολείο. 

"Αυτά τα δέντρα προέρχονται από την οικογένειά μου, είναι η πληρωμή μας στο σχολείο", είπε η κοπέλα.

Η είσοδος στο φυλετικό σχολείο, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης των κοιτώνων, είναι δωρεάν. Κάθε φοιτητής, ωστόσο, πρέπει να φυτεύει δέντρα πριν γίνει δεκτή.

Όσο είναι στο σχολείο, ενθαρρύνονται επίσης να μοιραστούν τον τρόπο της  φυλής τους στο φύτεμα και τη φροντίδα ενός αγροκτήματος.

Ο Παγκάραν δήλωσε ότι το σχολείο ενθαρρύνει τους μαθητές να αναπτύξουν "καινοτόμες ιδέες" που μπορούν να ενισχύσουν τις γηγενείς γνώσεις τους στη γεωργία.

Το σχολείο διατηρεί ένα «πρόγραμμα σπουδών με βάση τη γεωργία» που είναι ευαίσθητο στην κουλτούρα των λαών των φυλών, επειδή οι μαθητές είναι η επόμενη γενιά «κηδεμόνων των προγονικών γαιών τους».

Φροντίζοντας την αυτόχθονη κουλτούρα 

Για γενιές, οι λαοί των φυλών της κοιλάδας του Αντάπ εξαρτώνται από τη γη τους για επιβίωση. 

Παρά την επαφή με τους κατοίκους των πεδινών και την έλευση χριστιανών μεταναστών, η φυλή Manobo κατάφερε να διατηρήσει τη δική της κουλτούρα.

Πιστεύουν στον "Μαγκμπαμπάγια" ή "τον Δημιουργό που είναι η πηγή των πάντων".

Ο  αρχηγός της φυλής  Jalandoni Campos δήλωσε ότι η φυλή είναι πάντα συνδεδεμένη με τη φύση. "Όλα δημιουργήθηκαν σαν ένα", είπε. 

«Η ύπαρξή μας εξαρτάται από τα βουνά, τα δάση, τα δέντρα, τους ποταμούς και όλους τους κατοίκους τους. Η ζωή μας είναι με τη φύση», είπε.

Ο  ηγέτης της φυλής  είπε ότι το περιβάλλον είναι ένα «δώρο από τον Δημιουργό» που μας «δανείζει όλα όσα χρειαζόμαστε».

Οι  άνθρωποι των φυλών στη νότια περιοχή των Φιλιππίνων του Μιντανάο  ασκούσαν πάντα την κοινοτική καλλιέργεια στις προγονικές χώρες τους.

Τον τελευταίο αιώνα, ωστόσο, οι επιχειρήσεις υλοτομίας ήρθαν, εκτοπίζοντας πολλές  οικογένειες και κοινότητες των φυλών.

"Οι γονείς μας, που δεν ήξεραν να διαβάζουν και να γράφουν, εξαπατήθηκαν να υπογράψουν έγγραφα που επέτρεπαν στις εταιρείες υλοτομίας να έρθουν", δήλωσε ο Campos.

Ήταν τότε που οι φυλές είδαν την ανάγκη να μορφώσουν τα παιδιά τους. 

"Δεν θέλουμε να υποφέρουν από την ίδια μοίρα επειδή δεν ήμασταν μορφωμένοι ", δήλωσε ο  αρχηγός της φυλής.

Το 2004, περίπου 22 κοινότητες της φυλής Manobo δημιούργησαν φυλετικές σχολές με τη βοήθεια της μητρόπολης Tandag. 

Ο ρόλος της Εκκλησίας  στην φυλετική εκπαίδευση

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ο μακαριστός επίσκοπος Ireneo Amantillo του Ταντάγκ ίδρυσε το φυλετικό αποστολάτο των Φιλιππίνων που παρείχε πρόγραμμα αριθμητικής και γραφής στους αυτόχθονες.

Το πρόγραμμα αργότερα έγινε το Tribal Filipino Program του Surigao del Sur, το οποίο αργότερα κατάφερε να χτίσει δέκα κοινοτικά σχολεία σε διαφορετικά φυλετικά χωριά.

Το Υπουργείο Παιδείας απένειμε στο πρόγραμμα το  «Εθνικό Βραβείο Μόρφωσης» το 2001 και το 2005, καθιστώντας την επαρχία Surigao del Sur γνωστή για την «άτυπη εκπαίδευση» της.

Για να αντιμετωπίσει την ανάγκη για ανώτερη εκπαίδευση , το πρόγραμμα, με τη βοήθεια του επισκόπου Amantillo, ίδρυσε ένα γυμνάσιο το 2004.

Ο καθολικός ιερέας Raymond Montero Ambray, ο οποίος  καταγράφει τους ανθρώπους των φυλών στην περιοχή εδώ και χρόνια, δήλωσε ότι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της εκκλησίας υποστηρίζει την «αυτόχθονη πνευματικότητα» του λαού Manobo.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η κουλτούρα της ενότητας με τη φύση θα συνεχιστεί», είπε ο ιερέας, προσθέτοντας ότι οι  άνθρωποι των φυλών  ασκούν «αυτό που οι καθολικοί  προσπαθούν να διδάξουν.»

Ο πατέρας Αμπρέι δήλωσε ότι η σύνδεση των  ανθρώπων των φυλών με το περιβάλλον και η θέλησή τους να το προστατεύσουν «είναι υποχρεωτική από την πίστη και την πνευματικότητά τους».

"Πρέπει να δώσουμε στους  μαθητές των φυλών αυτό που πραγματικά χρειάζονται. Χρειάζονται να γίνουν υπερασπιστές του περιβάλλοντος, άνθρωποι που θα μας διδάξουν πώς να προστατεύσουμε την κοινή μας κατοικία", δήλωσε ο ιερέας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολιτισμοί

 Ακολουθεί μια κάπως αντιδημοφιλής άποψη. όχι, οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας κλπ δεν ήταν κάποιου είδους προ Χριστού ...