Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

Ανοικοδόμηση εκκλησίας στο Ιράκ

Church rebuilding lifts spirits of Iraqis post-ISIS

TEL SKUF, Ιράκ - Αφού καταστράφηκε στη σύγκρουση ISIS, η εκκλησία του Αγίου Ιακώβου για άλλη μια φορά μπορεί να θεωρηθεί ως μέρος της αστικού περιβάλλοντός στο Tel Skuf.


Οι περισσότεροι από τους κατοίκους του έφυγαν όταν η περιοχή ήταν στην πρώτη γραμμή μάχης μεταξύ Peshmerga και ISIS μέχρι τα μέσα του 2017, όταν οι αντάρτες εκδιώχθηκαν . Η πόλη, 30 χιλιόμετρα βόρεια της   Μοσούλης, είναι στην ευθύνη ασφάλειας της Βαγδάτης.


Αλλά τώρα διάφορες οργανώσεις υποστηρίζουν τις προσπάθειες ανοικοδόμησης. Το εξωτερικό είναι σχεδόν πλήρες και το καμπαναριό είναι στη θέση του.

"Είναι βέβαιο ότι αυτή η εκκλησία είναι ένα από τα πολιτιστικά ορόσημα και θα τη διατηρήσουμε και πρέπει να τη ξαναχτίσουμε για να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να επιστρέψουν", δήλωσε ο μηχανικός Lloyd Najim .

Οι αποκαταστάσεις υποστηρίζονται από το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Cottbus, μια οργάνωση με έδρα τη Γερμανία. 

Λιγότερες από 600 οικογένειες ζουν σήμερα στην πόλη. Τα συνεχιζόμενα έργα ανοικοδόμησης δεν εμπόδισαν τους νέους να την εγκαταλείψουν. 

"Έχω κουραστεί να αναγκάζομαι να φύγω και μετά να επιστρέφω ξανά και ξανά. Όλοι κουραστήκαμε και γερνάμε", δήλωσε η κάτοικος Selima Loqa. Πήγαμε στο Al Qosh, πήγαμε στο Enishki (Duhok), πήγαμε ...  

Τα σπίτια και τα καταστήματα στο χωριό έμειναν  ερείπια, αλλά ανακαινίζονται από ένα τοπικό φιλανθρωπικό ίδρυμα, που ιδρύθηκε από ιερείς στο Tel Skuf. 

"Θέλω να πω ότι έχουμε υποφέρει και πήγαμε στο Λίβανο, κάθε φορά   φεύγουμε και στη συνέχεια επιστρέφουμε, αγοράζουμε σπίτια ξανά και ξανά." Τι πρέπει να κάνουμε;

Η επιστροφή στις αμφισβητούμενες περιοχές από  μειονότητες εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχίες  με σχεδόν καθημερινές αναφορές επιθέσεων από υπολείμματα του ISIS.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...