Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018

Oscar Romero Ο άνθρωπος που είπε:Ου φονεύσεις

The man who said 'You shall not kill'
ucanews.com

του π.Shay Cullen

Γεννήθηκε  γιος των φτωχών αγροτών και μεγάλωσε πεινασμένος και στερημένος όπως τα εκατομμύρια των φτωχών που δεν γνωρίζουν τα βασικά αίτια της αγροτικής φτώχειας τους.

Οι φτωχοί αγωνίζονται για να ξεπεραστούν αυτά τα δεινά και τις κακουχίες καθώς θάβουν τον πόνο μέσα τους και προσπαθούν να ξεχάσουν και να επιβιώσουν και να βρουν έναν καλύτερο κόσμο γι' αυτούς και τα παιδιά τους.

Οι διεφθαρμένοι ηγέτες των οικογενειακών δυναστειών είναι οι καταπιεστές των φτωχών. Πάντα ζούσαν με υπερβολική πολυτέλεια και αγνοούσαν τις στερήσεις των φτωχών. Οι φτωχοί είναι οι άθλιοι της γης. 

Ο Oscar Romero ήταν ένας από αυτούς. Οι γονείς του είδαν ότι η μόνη ελπίδα γι' αυτόν να  μορφωθεί και να ξεφύγει από τη φτώχεια ήταν να τον στείλουν στην ιερατική σχολή για να γίνει ιερέας στο Ελ Σαλβαδόρ. 

Να τι είπε ο Οσκαρ Ρομέρο για τον εαυτό του:


"Γεννήθηκα σε μια φτωχή οικογένεια, έχω υποστεί πείνα, ξέρω τι είναι να δουλεύεις από τη στιγμή που είσαι μικρό παιδί ... Όταν πήγα στην ιερατική σχολή και ξεκίνησα τις σπουδές μου και με έστειλαν να τελειώσω τις σπουδές μου εδώ στη Ρώμη, πέρασα χρόνια και χρόνια απορροφημένος στα βιβλία μου και άρχισα να ξεχνώ από πού ήρθα.Άρχισα να δημιουργώ έναν άλλο κόσμο.Όταν γύρισα πίσω στο Ελ Σαλβαδόρ, με έκαναν γραμματέα του επισκόπου στο Σαν Μιγκέλ. Ήμουν εφημεριακός ιερέας εκεί για 23 χρόνια, αλλά ήμουν ακόμα θαμμένος στη δουλειά του γραφείου ».

Ως γραμματέας του επισκόπου, δεν γνώρισε ποτέ τους φτωχούς ούτε είδε την πραγματικότητα της ζωής στις πόλεις ή την ύπαιθρο. Είχε καταστείλει τις παιδικές αναμνήσεις για τον πόνο και την πείνα. Έγινε αρισυντηρητικός. 

Θεωρήθηκε ασφαλής παραδοσιακός ιερέας που δεν θα ενοχλούσε κανέναν και συστήθηκε από τον παπικό nuncio να γίνει επίσκοπος. Όταν ανέλαβε ως επίσκοπος στην αγροτική επισκοπή του Σαντιάγο Ντε Μαρία, εκτέθηκε στον κόσμο της φτώχειας και της στρατιωτικής και αστυνομικής καταπίεσης των φτωχών.

"Μετά με έστειλαν στο Σαντιάγκο ντε Μαρία και συνάντησα  ξανά την  απόλυτη φτώχεια.Εκείνα τα παιδιά  πέθαιναν μόνο από το νερό που έπιναν, αυτοί οι campesinos ( αγρότες)  αυτοκτονούσαν στις συγκομιδές", είπε.

Υπήρξε μια σφαγή αγροτών  στο χωριό Tres Calles που πραγματικά τον συντάραξε. Διαμαρτυρήθηκε για τις δολοφονίες στον πρόεδρο με επιστολή του, ο οποίος ήταν τότε ο συνταγματάρχης Arturo Molina , ο οποίος ήταν επικεφαλής μιας στρατιωτικής δικτατορίας. Έμεινε γνωστός ως μαζικός δολοφόνος ατιμασμένος και ντροπιασμένος από την ιστορία.

Ο επίσκοπος Romero έγραψε στον Πρόεδρο: «Ο τρόπος με τον οποίο μια« δύναμη ασφαλείας » ενήργησε αδίκως, σαν να είχε το δικαίωμα να κακομεταχειρίζεται και να σκοτώνει .... [πήγα εκεί] για να παρηγορήσω τις οικογένειες που τους είχε επιτεθεί.  μια ομάδα εθνοφρουρών.Στο δρόμο προς τα σπίτια τους, σταμάτησα για να προσευχηθώ δίπλα στο σώμα ενός θύματος που δεν είχε θαφτεί ακόμα, που είχε πυροβοληθεί στο κεφάλι.Η σύζυγός του και η μητέρα του ήταν δίπλα του, κλαίγοντας. Όταν έφτασα στα σπίτια που είχαν εισβάλλει οι ένοπλες δυνάμεις, ράγισε η καρδιά μου ακούγοντας τους πικρούς θρήνους των χήρων και των ορφανών που, με απαρηγόρητους λυγμούς, μου είπαν για την επίθεση ».

Ήταν τότε που η συνείδησή του και η συνειδητοποίηση της κοινωνικής αλήθειας άρχισαν να ξυπνούν σιγά-σιγά. Επέστρεψε στην πρωτεύουσα και εξακολουθούσε να θεωρείται ως πολύ συντηρητικός επίσκοπος και επιλέχθηκε να ανέλθει ως αρχιεπίσκοπος του Ελ Σαλβαδόρ.

Οι περισσότεροι από τους προοδευτικούς, κοινωνικά αφοσιωμένους κληρικούς και καθολικούς πιστούς ήταν σοκαρισμένοι και αηδιασμένοι. Δεν γνώριζαν ότι ο Αρχιεπίσκοπος Romero αλυξανε στη γνώση της κοινωνικής διδασκαλίας του Ευαγγελίου. Εξελισσόταν όπως είπε και άρχισε να την εφαρμόζει πρακτικά. 

Συμφιλιώθηκε  με τους κοινωνικά προοδευτικούς ιησουίτες ιερείς που είχε προηγουμένως επικρίνει και τους ζήτησε να ξεκινήσουν ένα ραδιοφωνικό  πρόγραμμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. 
Συνειδητοποιούσε την έκταση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους στρατιωτικούς που καταπίεζαν τους φτωχούς.

Όταν ο καλύτερος φίλος του πατέρας Rutilio Grande δολοφονήθηκε άγρια ​​από τους στρατιωτικούς,   ωθήθηκε να μιλήσει ακόμα πιο δυναμικά ενάντια στη δολοφονία των φτωχών και των ανυπεράσπιστων. Η μετατροπή του ολοκληρώθηκε. Είχε αλλάξει από συντηρητικό σε ενεργό αρχιεπίσκοπο. 

Μίλησε για να προστατεύσει τους ιερείς και τους θρησκευτικούς και εκκλησιαστικούς λαϊκούς εργαζόμενους που κατηγορήθηκαμν ψευδώς και χαρακτηρίστηκαν ως κομμουνιστές και ανατρεπτικοί που σχεδιάζουν να ρίξουν την κυβέρνηση. Αρκετοί ιερείς και μοναχές δολοφονήθηκαν, κάτι που αποτελούσε προειδοποίηση και απειλή για όλους τους ανθρώπους και ένα τέχνασμα για να δικαιολογήσουν τη στρατιωτικοποίηση της χώρας και να διατηρήσουν την κυριαρχία των ελίτ και των ιδιοκτητών.

Ο Αρχιεπίσκοπος Όσκαρ Ρομέρο ήταν τώρα η φωνή των άφωνων και κήρυξε τη δικαιοσύνη, μίλησε εναντίον της  δολοφονίας και του φόνου, δίδαξε την ιερότητα της ζωής και τα δικαιώματα του λαού. Αντέδρασε ενάντια στην επιθετικότητα, τη βία και τις δολοφονίες που ήταν παντού στο Ελ Σαλβαδόρ. Έλαβε απειλές κατά τιης ζωής του, αλλά τις αγνόησε. Σε μια δυνατή ομιλία που μεταδόθηκε, είπε στους αστυνομικούς και τους στρατιώτες ότι δεν πρέπει να υπακούν σε άδικες διαταγές για  να σκοτώσουν.

"Μπροστά στη διαταγή για να σκοτώσετε κάποιον που μπορεί να δώσει ένας άνθρωπος , ο νόμος του Θεού πρέπει να υπερισχύσει: Ου φονεύσεις! Κανένας στρατιώτης δεν είναι υποχρεωμένος να υπακούσει σε μια διαταγή αντίθετη προς το νόμο του Θεού ... Είναι καιρός να υπακούσετε τη συνείδησή σας και όχι τις διαταγές της αμαρτίας.Στο όνομα του Θεού, και στο όνομα αυτού του λαού που υποφέρει, του οποίου οι κραυγές φτάνουν στον Ουρανό πιο δυνατά κάθε μέρα, σας παρακαλώ, σας ικετεύω, σας διατάζω στο όνομα του Θεού: Σταματήστε την καταπίεση ! "

Δύο μέρες αργότερα, ενώ τελούσε τη Θεία Λειτουργία, ένας δολοφόνος τον πυροβόλησε , ενώ κρατούσε το ιερό ποτήριο . Πέθανε για την πίστη του και ο Πάπας Φράγκίσκος τον κήρυξε μάρτυρα και άγιο.

Ο Ιρλανδός πατέρας Shay Cullen, SSC, ίδρυσε το ίδρυμα Preda στην πόλη Olongapo το 1974 για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των παιδιών, ιδίως των θυμάτων της σεξουαλικής κακοποίησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνύπαρξη αντί ανεκτικότητας

  Η ανεκτικότητα δεν είναι το ζητούμενο. Δεν είναι αρετή η ανεκτικότητα. Ανεκτικότητα δείχνει αυτός που ανέχεται κάτι που δεν του αρέσει αλλ...