Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018

Mtatsminda Panthenon - μια νεκρόπολη σπουδαίων Γεωργιανών

georgianjournal.ge

Το Mtatsminda Pantheon είναι μια νεκρόπολη στην Τιφλίδα της Γεωργίας. Υπάρχουν διάφοροι διακεκριμένοι συγγραφείς, καλλιτέχνες, μελετητές και εθνικοί ήρωες της Γεωργίας που είναι θαμμένοι στο πάνθεον. Βρίσκεται στον αυλόγυρο της εκκλησίας του Αγίου Δαυίδ "Mamadaviti " στην πλαγιά του Όρους Mtatsminda ( Άγιο Όρος). Δημιουργήθηκε επίσημα το 1929. 

Οι πρώτες προσωπικότητες που  θάφτηκαν σε αυτό το μέρος ήταν ο Ρώσος συγγραφέας Alexander Griboyedov και η Γεωργιανή σύζυγός του Nino Chavchavadze (κόρη του διάσημου ποιητή της Γεωργίας και στρατιωτικής προσωπικότητας 

Alexander Chavchavadze).


geotv.ge
Mtatsminda Pantheon, Φωτογραφία  : www.on.ge

Οι γνωστοί ΓεωργιανοίIlia Chavchavadze, Zviad Gamsakhurdia, Nikoloz Baratashvili, Vazha-Pshavela, Ekvtime Takaishvili, Galaktion Tabidze, κτλ. Είναι θαμμένοι στο Mtatsminda Pantheon. Όλοι τους συνέβαλαν σημαντικά στην ανάπτυξη της Γεωργίας.



Ilia Chavchavadze

geotv.ge
Φωτογραφία ευγενική προσφορά: www.geworld.ge Η

Ο Ilia Chavchavadze ήταν Γεωργιανός συγγραφέας και πολιτική προσωπικότητα το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Ήταν αφοσιωμένος προστάτης της γεωργιανής γλώσσας και του πολιτισμού από την Ρωσοποίηση. Ο Ilia Chavchavadze

 ήταν ο ιδρυτής και πρόεδρος πολλών δημόσιων, πολιτιστικών και εκπαιδευτικών οργανισμών όπως η Εταιρεία για τη διάδοση της Μόρφωσης  μεταξύ των Γεωργιανών, η Τράπεζα της Ευγένειας, η Δραματική Κοινωνία, η Ιστορική-Εθνογραφική Εταιρεία της Γεωργίας, κ.λπ. Ήταν αρχισυντάκτης των περιοδικών Sakartvelos Moambe (1863-77) και Iveria.

Zviad Gamsakhurdia

geotv.ge
Φωτογραφία  : www.ghn.ge Zviad

Ο Gamsakhurdia ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Γεωργίας. Οδήγησε τις εθνικές δυνάμεις, οι οποίες απολάμβαναν μια νίκη επί της 70ετούς σοβιετικής κυριαρχίας στις πρώτες πολυμερείς δημοκρατικές εκλογές. Διετέλεσε ομιλητής του Ανώτατου Σοβιέτ της Γεωργίας το 1990-91 και αφού η Γεωργία ψήφισε την ανεξαρτησία της τον Μάρτιο του 1991, ο Gamsakhurdia ήταν ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος Πρόεδρος της χώρας. Ο πατέρας του, ακαδημαϊκός Konstantine Gamsakhurdia, ήταν ένας από τους πιο διάσημους Γεωργιανούς συγγραφείς του 20ού αιώνα. Ίσως επηρεασμένος από τον πατέρα του, ο Zviad σπούδασε φιλολογία και ξεκίνησε μια ακαδημαϊκή σταδιοδρομία ως μεταφραστής και λογοτεχνικός κριτικός.

Galaction Tabidze

geotv.ge
Φωτογραφία  : www.goodreads.com 

Ο Galaktion Tabidze ήταν ένας κορυφαίος γεωργιανός ποιητής του εικοστού αιώνα. Τα ποιήματά του επηρέασαν σημαντικά όλες τις επόμενες γενιές Γεωργιανών ποιητών. Επέζησε της Μεγάλης Εκκαθάρισης του Ιωσήφ Στάλιν τη δεκαετία του 1930, που κατέστρεψε τις ζωές πολλών σύγχρονων συγγραφέων, φίλων και συγγενών του. Αυτά τα χρόνια τον έριξαν στην κατάθλιψη και τον αλκοολισμό. Μπήκε σε ψυχιατρική κλινική στην Τιφλίδα, όπου αυτοκτόνησε.

Ekvtime Takaishvili

geotv.ge
Φωτογραφία  : www.reginfo.ge
Ο Ekvtime Takaishvili ήταν Γεωργιανός ιστορικός και αρχαιολόγος. Ήταν ένας από τους ιδρυτές του κρατικού πανεπιστημίου Ivane Javakhishvili της Τιφλίδας (ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια) στη Γεωργία. Το 1921, όταν ο 11ος Κόκκινος Στρατός της Μπολσεβίκικης Ρωσίας τερμάτισε την ανεξαρτησία της Γεωργίας, ακολούθησε τη γεωργιανή κυβέρνηση στην  εξορία τους στη Γαλλία . Πήρε το γεωργιανό θησαυροφυλάκιο και συλλογές γεωργιανής κληρονομιάς  . Διαφύλαξε τον θησαυρό και παρά τις οικονομικές δυσκολίες, δεν είχε πουλήσει ποτέ ούτε ένα κομμάτι της συλλογής. 


Πρώτη φωτογραφία ευγενική προσφορά: www.gza.kvirispalitra.ge

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημιουργώντας μια κόλαση δική μας

Μπορεί οι άνθρωποι να υποστηρίζουν πως κυνηγούν ή αποζητούν έναν παράδεισο αλλά συνήθως αυτό που πραγματικά επιθυμούν είναι η κόλαση. Πολλές...