Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018

Άφρονες


Αποτέλεσμα εικόνας για the rich fool painting


Άφρονα αποκαλεί ο Κύριος τον πλούσιο της σημερινής παραβολής.Δηλαδή άνθρωπο χωρίς μυαλό.Χωρίς λογική.

Κι όμως , με τα σημερινά κριτήρια που έχουμε για την επιτυχία,εμείς μόνο άφρονα δεν θα τον λέγαμε.Πρότυπο;Ίσως.Είδωλο;Μπορεί.Ικανό;Σίγουρα.Αλλά τρελό;Με τίποτα.


Άλλωστε είχε όλα τα στοιχεία της επιτυχίας όπως την έχουμε στο μυαλό μας.Πλούτη,άνετη ζωή,λυμένα προβλήματα.Αυτό είναι και το πρότυπο που υπάρχει σήμερα.Διασημότητα και πλούτη.Δεν είναι τυχαίο που εδώ και τόσα χρόνια άνθρωποι διαφόρων τάξεων και καταγωγών συνωστίζονται μπροστά από τις τηλεοπτικές κάμερες,διαγωνιζόμενοι για το ποιος θα γίνει περισσότερο ρεζίλι ώστε να εξασφαλίσει περισσότερη διασημότητα και μεγαλύτερο χρηματικό έπαθλο.Ο πλούσιος της παραβολής διαφύλαξε τουλάχιστον μια κάποια αξιοπρέπεια.



Αλλά είναι άφρονας ο πλούσιος .Σχεδίασε το μέλλον του,ένα μέλλον με φαγητά,ποτά και διασκεδάσεις σαν να ήταν αυτός ο κύριος της ζωής και του θανάτου.Ένας μεγάλος κίνδυνος της πολυτελούς ζωής είναι ακριβώς αυτός.Φτάνει ο άνθρωπος να πιστεύει πως δεν έχει ανάγκη κανέναν και πως είναι άτρωτος.Και τότε έρχεται μια αναποδιά και γκρεμίζεται όλος αυτός ο κόσμος που έχει κτίσει.Γιατί,βλέπετε οι συμφορές,οι αρρώστιες,ο θάνατος δεν γνωρίζουν πλούτη,δύναμη και τάξεις.Είναι απολύτως δημοκράτες.Χτυπούν όποιον και όποτε θέλουν.


Ο άνθρωπος που δεν αναγνωρίζει τον Θεό είναι πράγματι άφρονας.Είναι άφρονας γιατί βάζει τον εαυτό του στη θέση του Θεού.Και μάλιστα γίνεται ένας απεχθής θεός.Χωρίς αγάπη,χωρίς συμπόνοια ,χωρίς έλεος για τους άλλους.


Γι'αυτό ακριβώς μας προειδοποιεί ο Κύριος σήμερα.Να μην θεωρήσουμε ότι μπορούμε να στηριχτούμε στην υπέρμετρη αύξηση των υλικών αγαθών,αγνοώντας τον Θεό και τους συνανθρώπους μας.Για να μην βρεθούμε μια μέρα στη θέση του πλούσιου της παραβολής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δυσκολίες

  Οι κουβέντες για το σχέδιο και τη δικαιοσύνη του Θεού δυσκολεύονται κάθε φορά που κάποιοι γονείς θάβουν το ανήλικο ή νεαρό παιδί τους. Μα ...