Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

Ιαπωνία :Ρομπότ δίνουν ευκαιρίες απασχόλησης σε άτομα με ειδικές ανάγκες


japantoday.com

ΤΟΚΙΟ

Μια καφετέρια που έχει ρομπότ σερβιτόρους που ελέγχονται εξ αποστάσεως από το σπίτι από άτομα με σοβαρές σωματικές αναπηρίες άνοιξε τη Δευτέρα στο Minato Ward του Τόκιο.

Πέντε ρομπότ, ύψους 1,2 μέτρων, ελεγχόμενα από άτομα με ειδικές ανάγκες, με ασθένειες όπως η αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση, μια μορφή νόσου των κινητικών νευρώνων, έλαβαν παραγγελίες και σέρβιραν φαγητό στο καφέ που άνοιξε σε δοκιμαστική βάση.



Η καφετέρια Dawn ver.β, η οποία θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, ανέπτυξε τα ρομπότ OriHime-D που μεταδίδουν βίντεο και ήχο μέσω του Διαδικτύου, επιτρέποντας στους ελεγκτές τους να τα κατευθύνουν από το σπίτι μέσω tablet ή υπολογιστών.

"Τα ρομπότ επιτρέπουν τη σωματική εργασία και την κοινωνική συμμετοχή", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Kentaro Yoshifuji, Διευθύνων Σύμβουλος της Ory Lab Inc, ο κατασκευαστής του ρομπότ και ένας από τους τρεις διοργανωτές του καφέ.

Δέκα άτομα θα δουλέψουν βάρδιες για 1.000 γιεν την ώρα.

Οι τρεις οντότητες, που περιλαμβάνουν το Ίδρυμα Nippon και την ANA Holdings Inc., στοχεύουν στην μόνιμη λειτουργία καφετέριας στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020.

Οι διοργανωτές δήλωσαν τη Δευτέρα ότι έχουν επίσης συνάψει μια σύμπραξη για την περαιτέρω προώθηση της βοήθειας για την απασχόληση για άτομα με ειδικές ανάγκες με τη χρήση εξ αποστάσεως ελεγχόμενων ρομπότ.

"Τα ρομπότ Avatar έχουν δυνατότητες ... για τη μεταφορά και την επικοινωνία", δήλωσε ο πρόεδρος της ANA Holdings Shinichiro Ito.

© KYODO

7 σχόλια:

  1. Βεβαίως! Κάθε τέτοια "καινοτομία" που αντικαθιστά την ανθρώπινη παρουσία με την μηχανή, πρέπει για να προωθηθεί να προβάλλει ένα εύλογο και "ανθρωπιστικό" λόγο: πως ό,τι γίνεται είναι για "καλό" σκοπό. Είναι κανόνας του μάρκετινγκ αυτός. Πάντα...υπάρχει ένας καλός σκοπός για να κρύβει τον πραγματικό σκοπό, που στην προκειμένη περίπτωση είναι εξάλειψη του πραγματικού ανθρώπου και φυσικά το κέρδος στον ανταγωνισμό της ρομποτικής τεχνολογίας.

    paracosmos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο συγκεκριμένο θέμα είμαι με τα ρομπότ . Τα υπόλοιπα μου φαίνονται κινδυνολογίες.

      Διαγραφή
  2. Ναι, και γω με τα ρομπότ θα ήμουν... εάν η Αγορά δεν είχε επιβληθεί στην πολιτική, εάν λειτουργούσε πραγματικά η δημοκρατία, εάν οι ανάγκες δεν ήταν κατευθυνόμενες και αν οι κοινωνίες των πολιτών αποτελούνταν από ενεργούς και σκεπτόμενους πολίτες που θα συζητούσαν πραγματικά τα θέματα της δημόσιας ζωής και της ζωής τους και όχι από κουρδισμένα ανθρωπάκια που αναπαράγουν μηχανικά τις τηλεκατευθυνόμενες απόψεις και την ζωή τους.
    Εάν υπήρχαν αυτά τα στοιχεία στον δυτικό πολιτισμό μας, τότε κάθε "πρόοδος" θα ήταν κοινωνικά αποτιμούμενη και ελεγχόμενη, θα μπορούσαμε να ξέρουμε πού είναι το όριο της μηχανής και πού του ανθρώπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ενθουσιάζονται οι άνθρωποι με αυτά τα κατορθώματα και παθαίνουν μια προσκόλληση. Θυμάμαι πριν από χρόνια, όταν είχαν πρωτοβγεί τα εξελιγμένα κινητά, προ κρίσης λέμε τώρα, μέρες γιορτινές σαν αυτές που θα έρθουν, οικογένειες ολόκληρες σε σπίτια με φίλους και γνωστούς, μιλούσαν ο ένας για το κινητό του άλλου, επεδείκνυαν τις δυνατότητες που είχε το καθένα, για ώρες ολόκληρες... Και αυτό ήταν το γεγονός που μετέτρεπε το βαρετό, κατά τ' άλλα, χριστουγεννιάτικο οικογενειακό τραπέζι, σε ενδιαφέρον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά όλα αυτά αλλά τι θα μπορούσαν να κάνουν αυτοί οι άνθρωποι ώστε και εισόδημα να έχουν και να μην αισθάνονται περιθωριοποιημένοι;Γιατί για μένα αυτό είναι το σημαντικό.Τώρα τα άλλα περί δημοκρατίας,αγορών,τεχνολογίας,κοινωνίας των πολιτών,καταναλωτισμού κλπ μπροστά στην ικανοποίηση που θα νιώσει έστω ένας άνθρωπος με τη συγκεκριμένη ασθένεια ως ενεργός ξανά έχουν μηδαμινή αξία.

      Διαγραφή
  4. Δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν ξέρω π.Κώστα, κάθε τι που μπαίνει στην ζωή μας, που εισέρχεται στον κόσμο μας, έχει μια διάσταση που ξεφεύγει κατά πολύ του άμεσου αποτελέσματος. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό της ανθρώπινης δράσης στον κόσμο... τα αποτελέσματα των πράξεών μας εκτείνονται στο χώρο και στο χρόνο πολύ πέρα από εμάς τους πράττοντες. Οπότε γύρω από αυτά τα θέματα της τεχνολογίας πρέπει να υπάρχει μια περίσκεψη γύρω από τα κριτήρια. Γιατί δηλαδή η βελτίωση των συνθηκών της ζωής ενός ανθρώπου που αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα να έρχεται σε αντιδιαστολή με την ανάγκη για έλεγχο της τεχνολογίας και την ποιότητα της δημοκρατίας μας; Γιατί αυτά να θεωρούνται αμελητέα ή ψιλά γράμματα μπροστά στην πρακτική ωφελιμότητα; Γιατί οι κεντρικές ερωτήσεις με τις οποίες κάθε άνθρωπος και κάθε κοινωνία πρέπει να "τριφτεί" και να παλέψει για να τις απαντήσει, θεωρούνται ήδη απαντημένες είτε από τους τεχνοκράτες είτε από τους φιλάνθρωπους; Αυτό δεν το καταλαβαίνω...
    Είναι άλλο να εντοπίζεις την ανάγκη κάποιων παρεμβάσεων για την βελτίωση των συνθηκών ζωής κάποιων ανθρώπων και άλλο να θέτεις τον προβληματισμό γι' αυτά τα θέματα; Είναι άλλο η λύση που ατομικά μπορώ να δώσω στο πρόβλημά μου και άλλο αυτό που συμβαίνει συλλογικά; Τότε ο καθένας ας κάνει ό,τι νομίζει (ή τον πείθουν) ότι του αρέσει, τον βολεύει, του λύνει κάποιο πρόβλημα... άλλωστε γι' αυτό έχουμε την επιστήμη. Για να λύνει προβλήματα. Ποιά είναι όμως τα προβλήματά μας; Έλα μου, ντε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πάντως εμένα αυτά τα ρομπότ και γενικά η όλη εκεί μέσα ατμόσφαιρα μου φαίνεται τρομακτική... Ενώ οι θαμώνες θαυμάζουν, φωτογραφίζουν, γιαπωνίζονται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...