Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

Η Ουκρανία γιόρτασε την Ημέρα Αξιοπρέπειας και Ελευθερίας

Ukraine marks Day of Dignity and Freedom
ukrinform

Η Ουκρανία γιορτάζει την Ημέρα  Αξιοπρέπειας και  Ελευθερίας κάθε χρόνο στις 21 Νοεμβρίου, σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα της 13ης Νοεμβρίου 2014.

Η γιορτή δημιουργήθηκε προς τιμήν της έναρξης αυτής της ημέρας των δύο σημαντικών και μοιραίων γεγονότων στη σύγχρονη ουκρανική ιστορία - την πορτοκαλί επανάσταση του 2004 και την επανάσταση της αξιοπρέπειας του 2013.

Η Ημέρα  Αξιοπρέπειας και  Ελευθερίας έγινε ένα είδος διαδόχου για την εορτή της Ημέρας  Ελευθερίας, η οποία εορταζόταν προς τιμήν της Πορτοκαλί Επανάστασης στις 22 Νοεμβρίου  από το 2005 έως το 2011 αλλά ακυρώθηκε αργότερα.


Στις 21 Νοεμβρίου 2013, όταν οι Ουκρανοί άρχισαν να διεξάγουν τις πρώτες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε απάντηση στην απόφαση της τότε κυβέρνησης να σταματήσει η πορεία της χώρας για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και να παγώσει τις προετοιμασίες για την υπογραφή της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας. Η αλλαγή στις νομοθετικά κατοχυρωμένες προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της Ουκρανίας προκάλεσε την αγανάκτηση των Ουκρανών.

Για την ουκρανική κοινωνία έγινε φανερό ότι η χώρα κινούταν ταχέως προς τον πλήρη αυταρχισμό με την παραβίαση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ολική διαφθορά, την αυθαιρεσία των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, την καταστολή και την τρομοκρατία. Αυτό είναι που έκανε τους  Ουκρανούς  να βγουν πρώτα στους δρόμους του Κιέβου και στη συνέχεια σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας.

Τα γεγονότα ξεδιπλώθηκαν γρήγορα και δραματικά - από ειρηνικές φοιτητικές συγκεντρώσεις σε μαζικές συγκεντρώσεις, κάψιμο ελαστικών αυτοκινήτων, βόμβες Molotov και πέτρες που έγιναν όπλα στα χέρια διαδηλωτών. Το πιο τραγικό ήταν ότι αυτή τη φορά, σε αντίθεση με τα γεγονότα της Πορτοκαλί Επανάστασης, η υπεράσπιση της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας οδήγησε σε 106 θανάτους και πάνω από 2.000 τραυματίες. Και αυτό ήταν μόνο το τίμημα των τριών μηνών διαμαρτυριών Euromaidan.

Οι εγκληματικές αρχές υπό την ηγεσία του Βίκτορ Γιανουκόβιτς κατέφυγαν σε καταστολή κατά των Ουκρανών  χρησιμοποιώντας αξιωματικούς ασφαλείας και αστυνομικούς. Τα γεγονότα του Euromaidan ακολουθήθηκαν από την κυνική προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία και τις στρατιωτικές εχθροπραξίες στο Donbas με αποτέλεσμα χιλιάδες νεκρούς, τραυματίες και εκτοπισμένους. Θα πρέπει επίσης να θυμηθούμε ότι το μονοπάτι που επέλεξε ο ουκρανικός λαός είναι μη αναστρέψιμο, αν και δύσκολο - τα γεγονότα που άρχισαν στο Μνημείο της Ανεξαρτησίας το βράδυ της 21ης ​​Νοεμβρίου 2013 συνεχίζονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...