Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018

Τα τελετουργικά που σχετίζονται με την οινοποίηση στην παλιά Γεωργία

Τα τελετουργικά που σχετίζονται με την οινοποίηση στην παλιά Γεωργία




Στην παλιά εποχή, τα κελάρια κρασιού θεωρούνταν ιερό μέρος όπου γίνονταν ορισμένες τελετουργίες. Οι τελετουργίες γίνονταν για να φέρουν την ευημερία στη ζωή του λαού.


Ο Arcangelo Lamberti σχετικά με τη Γεωργία


Στα γραπτά του για τη Γεωργία, ο Ιταλός ιεραπόστολος Arcangelo Lamberti επισημαίνει ότι οι Γεωργιανοί γιορτάζουν τους γάμους σε ένα κελάρι κρασιού. Σύμφωνα με τον Γάλλο ταξιδιώτη Jean Chardin, η τελετή βαπτίσματος  πραγματοποιούνταν επίσης στα κελάρια. Το τελευταίο  ήταν ασυνήθιστο και σπάνιο στη χριστιανική λειτουργία. 



geotv.ge
Ένα κελάρι κρασιού στη Γεωργία

Τα κελάρια κρασιών χρησιμοποιούνταν για να αποθηκεύονται τα μεγάλα πήλινα αγγεία που ονομάζονταν Qvevri ή Kvevri που χρησιμοποιούνταν για τη ζύμωση, την αποθήκευση και την ωρίμανση του παραδοσιακού γεωργιανού κρασιού.

Γεωργία - ένα λίκνο του κρασιού


Η Γεωργία είναι η χώρα στην οποία βρέθηκαν τα πρώτα στοιχεία της οινοποίησης. Οι αποκαλυπτικές χημικές ενδείξεις του κρασιού στα δοχεία κεραμικής, που ανακαλύφθηκαν σε δύο νεολιθικά χωριά (που ονομάζονται Γαδαχρίλη Γκόρα και Σουλουβέρις Γκόρα, περίπου 50 χιλιόμετρα νότια της Τιφλίδας, πρωτεύουσα της Γεωργίας) χρονολογούνται στο 5.980 π.Χ. Παλαιότερα, οι πρώτες μαρτυρίες της οινοποίησης του σταφυλιού βρέθηκαν στα βουνά Ζάγκρος του Ιράν και χρονολογούνται στο 5.400-5.000 π.Χ. 

Οι τελετές οινοποίησης σε άλλες περιοχές της Γεωργίας


Ορισμένα από τα τελετουργικά εξακολουθούν να γίνονται στη Γεωργία. Στα χωριά της Γκούρια (δυτικό τμήμα της Γεωργίας), η τελετουργία της Καλάντομπα παρέμεινε δημοφιλής εορτασμός μέχρι σήμερα. Η Kalandoba λαμβάνει χώρα  την Πρωτοχρονιά. Η οικογένεια ψήνει ρολά ψωμιού με τα σχήματα των αμπέλων, τσαμπιών σταφυλιών και μαστών αγελάδας. Ο γηραιότερος στην οικογένεια έβαζε το κεφάλι ενός χοίρου πάνω σε ένα ραβδί, τοποθετώντας ψωμί και γλυκά γύρω του. Συνοδευόμενος από την οικογένειά του, πηγαίνει στο κελάρι και πίνει κρασί. Τα μέλη της οικογένειας παίρνουν τα εργαλεία του κελαριού και τα χτυπούν  σε μια αποθήκη όπου πιέζονται τα σταφύλια, κάνοντας κάποια μελωδία ως προσευχή για πλούσια συγκομιδή.
geotv.ge

Κελάρι στην Γεωργία


Υπήρξαν πολλά άλλα τελετουργικά δημοφιλή σε διάφορες περιοχές της Γεωργίας. Ένας από αυτά ήταν να διακοσμείται ένας αμπελώνας με τα κλαδιά φτελιάς και αγριοτριαντάφυλλα  ή να τον ραντίζουν με αγιασμό . Μερικές φορές, οι άνθρωποι έφτιαχναν ένα κοφτερό σιδερένιο  δρεπάνι  ή  άναβαν φωτιά σε έναν αμπελώνα. Όλες αυτές οι τελετουργίες πιστεύονταν ότι φοβίζουν τις κακές δυνάμεις. 

Εξάλλου, υπήρχαν ορισμένες απαγορεύσεις ως μέρος των τελετουργιών που είχαν εκπονήσει οι χωρικοί . Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του κύκλου άνθισης των σταφυλιών τον Μάιο, απαγορευόταν η είσοδος στους αμπελώνες. Πίστευαν ότι θα παρεμπόδιζαν την ανθοφορία των φυτών. 
geotv.ge
Τα ειδικά εργαλεία σε ένα κελάρι που χρησιμοποιούνταν για την οινοποίηση


georgianjournal.ge

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το φίδι του εγωισμού

  Ο εγωισμός είναι ένα πολύ ύπουλο φίδι που συνήθως, όμως, εμφανίζεται στη γλώσσα που χρησιμοποιούμε. Και μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μας έ...