middleeastmonitor
Στη Σαουδική Αραβία, μια ομάδα γυναικών ετοιμάζει μια ασυνήθιστη εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας - μια εκστρατεία για να αναδείξει την αλλαγή του ρόλου και τις οικονομικές δυνατότητες των γυναικών στο βαθιά συντηρητικό ισλαμικό βασίλειο.
Η Σαουδική Αραβία είναι γνωστή ως το έθνος με τις μεγαλύτερες διακρίσεις φύλου στον κόσμο, όπου οι γυναίκες ζουν κάτω από την επίβλεψη ενός άνδρα κηδεμόνα, δεν μπορούν να οδηγήσουν και σε δημόσιους πρέπει να φορούν ολόσωμα μαύρα ρούχα.
Αλλά από το 2011 όταν ο αείμνηστος βασιλιάς Αμπντουλάχ διακήρυξε ότι οι γυναίκες θα μπορούσαν να ενταχθούν στη συμβουλευτική Συνέλευση Σούρα της κυβέρνησης , η κατάσταση των γυναικών έχει αρχίσει να αλλάζει ακολουθώντας τις κινήσεις για να διαφοροποιήσει την οικονομία της, να έχει περισσότερες γυναίκες να εργάζονται, και να μειώσει την εξάρτηση από το πετρέλαιο.
Οι γυναίκες μπορούν πλέον να εργαστούν σε συγκεκριμένα επαγγέλματα λιανικής και φιλοξενίας και είχαν τη δυνατότητα να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες για πρώτη φορά το 2012. Πέρυσι ένα τμήμα για νέες γυναίκες συστάθηκε στην αθλητική αρχή και φέτος το Χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας διόρισε τη πρώτη γυναίκα πρόεδρό του , Sarah Al-Suhaimi.
Υπό το πρίσμα των αλλαγών,η Alwaleed Philanthropies, μια φιλανθρωπική οργάνωση με στόχο να βοηθήσει την ενδυνάμωση των γυναικών, διοργανώνει ένα συνέδριο στις 11 Μαρτίου, δημιουργώντας μια ιστοσελίδα, και σχεδιάζει άλλες πρωτοβουλίες με την ονομασία "Οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας μπορούν " για την προώθηση του εξελισσόμενου ρόλου των γυναικών.
"Είναι η κατάλληλη στιγμή ... έχουμε περισσότερη επίγνωση της σημασίας της συμμετοχής των γυναικών σε θέσεις εργασίας, σε διάφορους τομείς," δήλωσε η Πριγκίπισσα Lamia Bint Majed Al Saud, γενική γραμματέας της Alwaleed Philanthropies, στο Ίδρυμα Thomson Reuters .
"Οι γυναίκες έχουν επιτύχει πολλά στη χώρα μας και είμαστε πολύ περήφανοι γι 'αυτό, τα επιτεύγματα που οι κοινότητες στο εξωτερικό δεν γνωρίζουν. Όπως και κάθε άλλη χώρα έχουμε εμπόδια, το γνωρίζουμε ... αλλά κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να πετύχουμε το καλύτερο. "
Αργός ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων
Ενώ οι αλλαγές αναδύονται , πολλοί είναι ανυπόμονοι να επιταχυνθεί ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων οι οποίες προωθούνται ως σημαντικές για την οικονομία κυρίως και όχι για τη χειραφέτηση, με τους υποστηρικτές να φοβούνται πισωγύρισμα από το σκληροπυρηνικό θρησκευτικό κατεστημένο της χώρας.
Η Σαουδική Αραβία κατατάχθηκε 141η από 144 χώρες στο παγκόσμιο χάσμα μεταξύ των φύλων το 2016, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που μετρά το πώς οι γυναίκες πηγαίνουν σε τομείς όπως η οικονομική και πολιτική συμμετοχή, η υγεία και η εκπαίδευση.
Οι επικριτές λένε ότι η πολιτική κηδεμονία είναι η ρίζα των περισσότερων προβλημάτων, καθώς οι γυναίκες χρειάζονται έγκριση από έναν άνδρα για να ταξιδεύουν, να σπουδάζουν και να κάνουν κάποιες θεραπείες. Μια κρατική πολιτική διαχωρισμού των φύλων μεταξύ μη συνδεδεμένων ανδρών και γυναικών επιβάλλεται με αυστηρότητα.
Αλλά η Salma Al Rashid, επικεφαλής του προγράμματος στην Φιλανθρωπικής Εταιρείας Al Nahda για τις γυναίκες, ανέφερε ότι υπήρξε σημαντική μεταβολή τους τελευταίους 18 μήνες , ακολουθώντας τις οικονομικές αλλαγές.
Το Όραμα της κυβέρνησης για το 2030 κυκλοφόρησε τον περασμένο Απρίλιο και κρίθηκε ενθαρρυντική η δέσμευση να αναπτύξει τα ταλέντα των γυναικών, ώστε να μπορέσουν να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στην οικονομία με στόχο να ανεβάσει το γυναικείο εργατικό δυναμικό σε 30 τοις εκατό το 2030 από 22 τοις εκατό.
Πέρυσι ο εξέχων Σαουδάραβας πρίγκιπας Alwaleed bin Talal έκανε έκκληση για τον τερματισμό της απαγόρευσης οδήγησης ως οικονομική αναγκαιότητα ώστε οι γυναίκες να πηγαίνουν στη δουλειά τους , καθώς πολλές δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να πληρώσουν οδηγούς.
"Τα πράγματα αλλάζουν τόσο γρήγορα, μικρά πράγματα εδώ και εκεί ... αλλά υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε για την πολιτιστική στάση και σε επίπεδο πολιτικής", δήλωσε ο Ρασίντ.
"Αν οι γυναίκες μένουν μόνο στο σπίτι είναι ένα κόστος για την οικογένεια και για τη χώρα, ώστε ένα μεγάλο μέρος αυτού είναι μια οικονομική ανάγκη , αλλά επίσης οφείλεται στην παγκοσμιοποίηση [μέσω των ταξιδιών και των social media]."
Ενώ οι αλλαγές χαιρετίστηκαν από πολλούς, οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι η αισιοδοξία πρέπει να μετριαστεί.
Ο Peter Salisbury, ανώτερος ερευνητής στο πρόγραμμα Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική στο think-tank Chatham House, δήλωσε ότι οι αλλαγές και οι πιο ανοικτές συζητήσεις κυρίως ωφελούν μιας ομάδας, της μορφωμένης ελίτ, πολλοί από τους οποίους περνούν τον χρόνο στο εξωτερικό.
Αλλά είπε ότι οι μέτριας μόρφωσης, κατώτερες οικογένειες της μεσαίας τάξης ήταν αυτοί που αισθάνονται το κόστος των γυναικών που δεν εργάζονται.
Η μεγαλύτερη απειλή για την πρόοδο των γυναικών; Οι άνδρες, είπε.
"Θα μπορούσαμε να βρεθούμε σε μια κατάσταση όπου θα έχουμε μια σπασμωδική κίνηση από λιγότερο μορφωμένους, λιγότερο ικανούς άνδρες, οι οποίοι αισθάνονται ως δικαιούχοι της εργασίας και οι οποίοι θα καταφύγουν στο επιχείρημα της κοινωνικής παράδοσης και να ενωθούν με το θρησκευτικό κατεστημένο για να εμποδίσουν την πρόοδο των γυναικών", είπε .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου